Krzyżak Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Moje rozumowanie jest takie, może się mylę. Nad taflą brzeczki/piwa jest CO2 z procesu fermentacji. Wrzucając chmiel od góry, to CO2 cały czas tam jest stanowiąc barierę dla tlenu. Przelatują przez CO2 tylko granulki z chmielem. Żaden tlen z góry przez CO2 nie przelatuje ponieważ jest lżejszy od CO2 i zostaje u góry. Jedyny tlen jaki dostarczamy podczas chmielenie na zimno, to ten, który jest uwięziony w granulkach chmielu, ale niego praktycznie nie da się usunąć. Jedyne rozwiązania jakie przychodzi mi do głowy, to rozdrobnić chmiel do "proszku", wsypać go butelki i ewakuować z niej tlen wypychając go CO2. Nie wiem czy gra warta świeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) @Krzyżakjakby to tak dobrze działało, to przy podłodze w pokoju by nie było czym oddychać. Edytowane 26 Lutego 2022 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 4 godziny temu, Krzyżak napisał: Moje rozumowanie jest takie, może się mylę. Nad taflą brzeczki/piwa jest CO2 z procesu fermentacji. Wrzucając chmiel od góry, to CO2 cały czas tam jest stanowiąc barierę dla tlenu. Przelatują przez CO2 tylko granulki z chmielem. Żaden tlen z góry przez CO2 nie przelatuje ponieważ jest lżejszy od CO2 i zostaje u góry. Jedyny tlen jaki dostarczamy podczas chmielenie na zimno, to ten, który jest uwięziony w granulkach chmielu, ale niego praktycznie nie da się usunąć. Jedyne rozwiązania jakie przychodzi mi do głowy, to rozdrobnić chmiel do "proszku", wsypać go butelki i ewakuować z niej tlen wypychając go CO2. Nie wiem czy gra warta świeczki. ILe jest tlenu w sprasowanym na gorąco chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Krzyżak napisał: Uważam, że takie kombinacje są zbędne. Powietrza z granulatu i tak nie usuną. Jakbyś fermentował piwa pod ciśnieniem i chmielił na zimno to byś wiedział o co chodzi. Eliminacja tlenu tak, ale nie tylko. A jakbyś zadał po ludzku pytanie to @anteks pewnie by odpowiedział... Edit: @anteksmam pytanie - czy gwint na tym zaworze kulowym jest normalny tzn. 3/4 cala czy specjalny pod gwint "butelkowy"? Kupiłeś ten zawór na Ali? Na zdjęciach widziałem że jest tam o-ring. Właśnie się przymierzam do tego też. Mam zwykły zawór kulowy i sprawdzałem że da się zakręcić na tą pompkę i na dekiel ale nie wchodzi super dobrze i nie sprawdzałem szczelności. Pytam bo nie chcę kupować tego zaworu na Ali jeśli to jest zwykły zawór 3/4" który mam. Edytowane 26 Lutego 2022 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 (edytowane) Ten ma z obu stron "butelkowy" są też takie że z jednej butelkowy a z drugiej zwykly 3/4 "butelkowy" z obu stron https://pl.aliexpress.com/item/1005001493355889.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1c244iaxKw z jeden butelkowy a z drugiej 3/4 https://pl.aliexpress.com/item/1005001768308221.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.detail.0.0.451d6e25PQrlPu&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.271315.0&scm_id=1007.13339.271315.0&scm-url=1007.13339.271315.0&pvid=3a729eab-c106-45c7-a109-677bf733771d&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreThisSeller,scm-url:1007.13339.271315.0,pvid:3a729eab-c106-45c7-a109-677bf733771d,tpp_buckets:668%232846%238116%232002&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000017493740943%22%2C%22sceneId%22%3A%223339%22%7D&pdp_pi=-1%3B49.52%3B-1%3B-1%40salePrice%3BPLN%3Brecommend-recommend Edytowane 27 Lutego 2022 przez anteks skybert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 27 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 9 godzin temu, skybert napisał: Jakbyś fermentował piwa pod ciśnieniem i chmielił na zimno to byś wiedział o co chodzi. Tak się składa, że używam m.in. Fermentaurusa SnobNose i chmielę w nim na zimno, więc wiem o czym piszę. 10 godzin temu, anteks napisał: ILe jest tlenu w sprasowanym na gorąco chmielu? Pewnie niewiele, więc mało się nim przejmuję. 11 godzin temu, Łachim napisał: @Krzyżakjakby to tak dobrze działało, to przy podłodze w pokoju by nie było czym oddychać. heheh zawartość CO2 w powietrzu, to zaledwie 0,04%, więc nie ma co tego porównywać z zamkniętym fermentorem. witur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 (edytowane) Jasne, ale nadal nie ma co wierzyć w niewzruszalną warstwę CO2 nad piwem, bo to gazy, które byle podmuch może przemieszać. Oczywiście nie w każdym stylu piwa trzeba tak przesadzać, czasem to może nawet niewskazane. Warto podejmować kroki, jakie się da, najlepiej zamknięte transfery. Teraz kombinuję nad jakimś podobnym patentem do fermentacji w kegu, ale na razie najlepszy pomysł to drugi keg. Edytowane 27 Lutego 2022 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 17 godzin temu, Krzyżak napisał: Tak się składa, że używam m.in. Fermentaurusa SnobNose i chmielę w nim na zimno, więc wiem o czym piszę. W jaki sposób dodajesz chmiel? 5 godzin temu, Łachim napisał: Jasne, ale nadal nie ma co wierzyć w niewzruszalną warstwę CO2 nad piwem, bo to gazy, które byle podmuch może przemieszać. Oczywiście nie w każdym stylu piwa trzeba tak przesadzać, czasem to może nawet niewskazane. Warto podejmować kroki, jakie się da, najlepiej zamknięte transfery. Teraz kombinuję nad jakimś podobnym patentem do fermentacji w kegu, ale na razie najlepszy pomysł to drugi keg. A w moim przypadku nic nie musze przelewać bo wszystko odbywa się w jednym pojemniku i to praktycznie bez dostepu tlenu, a na koniec przelewam nagazowane piwo prosto do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 7 godzin temu, anteks napisał: W jaki sposób dodajesz chmiel? Odkręcam dekiel, wsypuje chmiel, zakręcam dekiel. Wydaje mi się /choć nie mam na to żadnych badań/, że w domu żadną metodą nie da się znacząco zmniejszyć natlenienia podczas chmielenia na zimno. Rozlewam bezpośrednio z SN do butelek nalewarką przeciwciśnieniową. Sposób rozlewu uważam za kluczowy, by ograniczyć natlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Godzinę temu, Krzyżak napisał: Odkręcam dekiel, wsypuje chmiel, zakręcam dekiel. Wydaje mi się /choć nie mam na to żadnych badań/, że w domu żadną metodą nie da się znacząco zmniejszyć natlenienia podczas chmielenia na zimno. Rozlewam bezpośrednio z SN do butelek nalewarką przeciwciśnieniową. Sposób rozlewu uważam za kluczowy, by ograniczyć natlenienie. Czyli fermentujesz ciśnieniowo następnie spuszczać ciśnienie, wsypujesz chmiel i znowu nabijasz co2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Tak lub fermentuje bez ciśnienia i dopiero po chmieleniu na zimno gazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 6 minut temu, Krzyżak napisał: Tak lub fermentuje bez ciśnienia i dopiero po chmieleniu na zimno gazuje. A moja nowa zabawka umozliwia dodawanie chmielu pod ciśnieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Fakt umożliwia ale moim zdaniem nie zmniejsza znacząco natlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 (edytowane) 17 minut temu, Krzyżak napisał: Fakt umożliwia ale moim zdaniem nie zmniejsza znacząco natlenienia. Ale żeś się uparł na to całkowite usuwanie tlenu Edytowane 28 Lutego 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Nie uparłem się, wręcz przeciwnie. Olewam to. Sam widzisz jak daje chmiel. Ale jeżeli miałbym stosować rozwiązania np. takie jak Twoje, to w jakimś celu. Jak bym przeszedł na 100% fermentacji pod ciśnieniem, to pewnie bym zrobił podobny system do Twojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 No dobra, każdy chmieli lub fermentuje jak uważa ale ja widzę kilka plusów: (co prawda jeszcze tego nie próbowałem ale już to sobie przemyślałem ?) - dodawanie chmielu na cichej przy bardzo małej już produkcji CO2 i otwieraniu dekla, spowoduje jakieś tam natlenienie. Ja wiem że małe, ale skoro mamy fermentor ciśnieniowy to można tego uniknąć. - spuszczanie całego CO2 żeby otworzyć dekiel jest trochę bez sensu, fermentujemy pod ciśnieniem głównie po to, żeby cały proces był w zamknięciu. I nie nagazujemy już piwa naturalnie bo fermentacji prawie nie ma. OK, można dobić z butli. Co prawda w fermzzilli dodaję chmiel od dołu ale ostatnio mam pomysł na 2 dawki chmielu na zimno no i w allrounder nie mam zbiorniczka pod spodem i nie wszystkie fermentory mają. - jeśli się ma prawie pełny fermentor piwa to spuszczenie CO2 spowoduje pojawienie się bardzo wysokiej piany, trzeba uważać. - wygoda - udogodnienia które ułatwiają życie bardzo mi się podobają, żadnych kombinacji w czasie fermentacji, wszystko jest przygotowane wcześniej, otwieramy zawór w dogodnym momencie i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Ja ma 2 x Fermzilla AR i robię przepompy . Fermentacja się kończy to sypię chmiel do przygotowanego pustego fermentora, przedmuchuję go co2 i za pomocą co2 przepompowuję piwo z jednego do drugiego i tyle . I z efektów jestem bardzo zadowolony . Jak wiemy w fermizllach stożkowych cały chmiel zbija się na małej powierzchni na dole, w AR powierzchnia jest większa jeżeli chodzi o dno i co z tym idzie chmiel ma lepszy kontakt z piwem . Takie jest moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 W dniu 28.02.2022 o 09:12, Krzyżak napisał: Fakt umożliwia ale moim zdaniem nie zmniejsza znacząco natlenienia. A skąd utlenienie jeżeli kontakt z tlenem jest tylko w momencie wlewania brzeczki do fermentora? W dniu 28.02.2022 o 12:32, witur napisał: Ja ma 2 x Fermzilla AR i robię przepompy . Fermentacja się kończy to sypię chmiel do przygotowanego pustego fermentora, przedmuchuję go co2 i za pomocą co2 przepompowuję piwo z jednego do drugiego i tyle . I z efektów jestem bardzo zadowolony . Jak wiemy w fermizllach stożkowych cały chmiel zbija się na małej powierzchni na dole, w AR powierzchnia jest większa jeżeli chodzi o dno i co z tym idzie chmiel ma lepszy kontakt z piwem . Takie jest moje zdanie Przy zamkniętym dolnym zaworze powierzchnia wcale nie jest mniejsza niz przy AR, zresztą jak twierdzisz ze używam homeopatycznych ilości chmielu to nie ma to większego znaczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 1 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 57 minut temu, anteks napisał: A skąd utlenienie jeżeli kontakt z tlenem jest tylko w momencie wlewania brzeczki do fermentora? Miałem na myśli tlen uwięziony w granulacie chmielowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 (edytowane) warka 366 Pilzneński 5,5kg Marynka 30g Lubelski 50g Zacieranie 67'C 80min Gotowanie 60min 0' marynka 30g 30' Lubelski 25g 60' Lubelski 25g Do wiadra poszło 24l 13blg Edytowane 22 Marca 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 A dróżdż?Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 6 minut temu, Fidel napisał: A dróżdż? A dróżdż Ci w oko ? ps Wyeast 2308 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 38 minut temu, Fidel napisał: A dróżdż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Warka 369 APA cośtam skład Pilzneński 5kg Płatki pszeniczne 0,5kg Marynka 30g Mix chmieli z chmielenia na zimno z poprzedniej warki Zacieranie 67' 90min Gotowanie 60 min 0' 30g marynka Gdy temp spadła do 70'C dodany 1l mokrych chmieli odzyskanych z poprzedniej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 (edytowane) Kegowanie z fermzilli https://fb.watch/cVHq2N8hxx/ Edytowane 10 Maja 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się