Pieron Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Przepis: Składniki: - pilzneński 5 kg; - monachijski 0,5 kg; - ekstrakt jasny 0,5 kg; - chmiel Marynka szyszki 07' 40 g; - chmiel Lubelski szyszki 07' 12 g; - drożdze suche S-23 Zacieranie: - 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C - podgrzanie na 63°C i 20' - podgrzanie na 72°C i 25' - podgrzanie do 76°C filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 30' przerwy. Wysładzanie - po 3,5l. Chmielenie: - 0' - Marynka - 40' - Lubelski - 60' chłodzenie Drożdze zadane w temp: 15°C Fermentacja burzliwa: 18 dni 17°Blg /6°Blg Fermentacja cicha: 19 dni 6°Blg /5,5°Blg Butelkowanie: 1,2l rezerwy Chętnym do warzenia życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Uwagi Komisji - kapusta. Uwagi moje do dyplomu to dyplomy VI Konkursu, a Szef Jury jeszcze z V-go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Na ile litrów piwa jest ten przepis? Receptura ta, jak i kilka innych wylądowały w wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 No super, właśnie wróciłem z Bierhalle Katowice. Dostałem właśnie info, ale super informację,. Cieszę się i gratulacje dla Weny, co dużo gada o browarze Zamkowym w Cieszynie, co jest wielki + dla Weny i browaru. Piwo Weny to super. A Janusz może skosztuje. A jak Janusz nie pije piwa, to niech kosztuje i oceny wystawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Adaś wszystko fajnie, tylko może napisałbyś mi na ile litrów jest ten przepis na Koźlaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Adaś wszystko fajnie, tylko może napisałbyś mi na ile litrów jest ten przepis na Koźlaka Może na piszę, ale nie teraz. Muszę poszukać. Przypuszczam, że wyszło coś ok. 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Tak jak myślałem, wyszło mi 24l+1,3l do refermentacji czyli coś ok. 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Ile mam dodac chmielu w granulacie do tej warki, moze mi ktos powiedziec jak to sie oblicza??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Ponoś należy dodać 10% więcej szyszek w stosunku do granulatu. W tym przypadku należało by odniąć może 11%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Aha dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 7 godzin temu, waldi1 napisał: tylko jak z tych słodów uzyskałeś rubinową barwę? Styl to koźlak majowy. Widełki koloru: to 12-22 EBC czyli dość daleko od rubinu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 2 godziny temu, waldi1 napisał: koźlakiem to piwo nie jest napewno. Nie chcę kręcić gównoburzy, ale tym co mówisz wystawiasz sobie bardzo złe świadectwo. Opis stylu z wiki: https://wiki.piwo.org/Maibock/Helles_Bock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Na pewno jest to koźlak majowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 W dniu 23.08.2021 o 06:56, waldi1 napisał: Kożlak to kożlak Nie do końca. Stylów jest sporo: Cytat Koźlak może być warzony w kilku stylach: koźlak tradycyjny – piwo o barwie od jasnego mahoniu do ciemnej miedzi. Zawartość ekstraktu: 16-18% wag., alkoholu: 6-7,5% obj. koźlak podwójny/dubeltowy. Nieco silniejszy i ciemniejszy od koźlaku tradycyjnego. Zawartość ekstraktu zwykle jest równa bądź większa niż 18% wag., zaś alkoholu nierzadko przekracza 10% obj. koźlak jasny – piwo rozgrzewające, warzone na jesienne chłody. Barwa od złotej do jasnomiedzianej. Zawartość ekstraktu: 16-18% wag., alkoholu: 6-7,5% obj. koźlak majowy (Maibock) – odmiana niewiele różniąca się od jasnego koźlaku warzona do picia w maju. Zawartość ekstraktu: 16-18% wag., alkoholu: 6-7,5% obj. koźlak pszeniczny (Weizenbock) – piwo ciemnej barwy warzone z 30-60% udziałem słodu pszenicznego. Przez wiele browarów przygotowywane jako specjał świąteczny na Boże Narodzenie. koźlak lodowy (Eisbock) – gotowe piwo bock zmrożone do pojawienia się kryształów lodu. Po usunięciu lodu wzrasta zawartość alkoholu i pozostałych składników. Zawartość ekstraktu: 16,5-25% wag., alkoholu: 10-15% obj. Poczytaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Koźlak_(gatunek_piwa) https://wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP Do powyższego można dodać koźlaka holenderskiego, który jest piwem górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Proponuję nie karmić trolla. zasada i x1d 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) To receptura z 2009r. Adam zapewne uwarzył z dostępnych wtedy słodów, a że nie było wtedy kalkulatorów piwowarskich to wyszło jak wyszło Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 2 godziny temu, waldi1 napisał: a ja proponuję abyś przeczytał dokładnie jakie wyszło z tego przepisu piwo, ile ma alko i porównał ze stylami na który się powołujesz. to że wsypiesz słody takie jak opisuje styl i w takiej proporcji to nie znaczy że masz piwo zgodne ze stylem. Najwyraźniej było wystarczająco zgodne z założeniami dla ówczesnego jury konkursu. I ja się nie powoływałem na żadne style. Chodzi o Twój styl wypowiedzi i brak merytorycznego odniesienia do tego, co napisali przedmówcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 To że Blg końcowe było o 0,9 wyższe a alkohol o 0,4 niższy niż przewidują widełki stylu nie przekreśla piwa na konkursie. Co więcej nie wszystkie browary komercyjne warząc koźlaka majowego trzymają się idealnie parametrów. Najważniejsze z opisu BJCP jest to jak piwo smakuje, pachnie i wygląda. Parametry ekstraktu, alkoholu itp to wypadowa kilku najbardziej znanych przedstawicieli stylu, a nie wszystkich piw warzonych komercyjnie w danym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Cytując klasyka "Browar to nie apteka", najważniejsze, że organoleptycznie był stylowy papier przyjmie wszystko, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Dokładnie o tym była dalsza część mojego wpisu. Lekko nie mieści się jedynie w widełkach dla alkoholu i ekstraktu końcowego, co jest najmniej istotne. Liczy się smak, aromat i wygląd. Piwo jest jak najbardziej w stylu. Co więcej pewnie nawet większe odchyły mógłbyś zauważyć w przypadku piw warzonych przez niemieckie browary specjalizujace się w warzeniu koźlaków majowych. Parametry to wypadowa kilku komercyjnych piw z tego stylu. Nie oznacza to, że wszystkie koźlaki się w nich mieszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się