korzen16 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Wybicie planowane - tu jest odpowiedź. W tej chwili mam garnek jakieś 15-16litów i jestem w stanie wyciągnąć max 20 litrów piwa. Taki gar miałem i nie inwestowałem w nowy, bo w momencie rozpoczęcia przygody z domowym piwem nie byłem pewny czy to nie "słomiany zapał"; teraz wiem, że nie i przymierzam się do zakupu nowego. Najchętniej zakupiłbym 100 litrów, ale jestem ograniczony średnicą gara - tak do 35cm max (kuchenka ceramiczna, taboretu na razie nie przewiduję), więc będzie to gar do 35litrów; większe chyba będą o za dużej średnicy na płytę. Poza tym coś mi się w głowie kołacze o obciążalności mojej płyty na poziomie 25kg (płyta Whirpool'a), a gary zbyt wysokie są niekorzystne w procesie zacierania (pewnie chodzi o rozkład temperatur) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Właśnie poczytałem trochę na temat garnków elektrycznych z grzałką i termostatem i wychodzi na to, że to całkiem sensowne rozwiązanie zwłaszcza przy zacieraniu termostat się przydaje, dodatkowo taki z kranikiem można wykorzystać od razu po zacieraniu do filtracji montując np wężyk z oplotem, problem pojawia się jednak przy gotowaniu, co związane jest z czasem gotowania (za mała moc) i czujnikiem temperatury który nie pozwala na zbyt długie utrzymywanie temperatury 100 C i wyłącza gar(ale zdaje się, że można go jakoś wymontować Sprawdziłem płytę ceramiczną mojej kuchenki elektrycznej i garnek o średnicy 40 cm odpada, więc w kwestii objętości sprawa się wyjaśniła, nie więcej niż 30 litrów, teraz dodatkowo pojawił się dylemat czy zwykły garnek (stal nierdzewna) czy może jednak ten elektryczny, aha dodatkowym atutem tego elektrycznego jest mobilność, więc żona nie będzie miała wymówki, że nie ma jak obiadu ugotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Rozumiem, tylko zacieranie jednak trochę czasu wymaga, stania nad garem, zmywania itd itd, może bardziej zaawansowani forumowicze robią to sprawniej, no ale dla mnie 6 godzin na produkcję to minimum (Zagotować wodę, ostudzić, zatrzeć, przefiltrować, zagotować brzeczkę, wychmielić, ostudzić i zlać do fermentora). Po pewnym czasie pewnie dojdziesz właśnie do tego wniosku, że część rozdasz ( ja mam do obdarowania 6 osób, bo termometr ktoś pożyczył, bo coś tam itd.), i wtedy chcesz włożyć tyle samo pracy i zrobić jedną a konkretną warkę. Zresztą moje piwo z brewkita poszło błyskawicznie, połowa warki (22butelki) poszła w 2 tygodnie od butelkowania z minimalnym gazem, reszta odłożona do leżakowania. W moim 30 litrowym dzisiaj chmieliłem 28litrów, zostało 2-3cm na pianę podczas chmielenia. Gotowej brzeczki wyszło 26 litrów. Może udałoby się wcisnąć więcej, ale osiągnąłem już zamierzone blg, wiec to i tak nie miało sensu. Jeżeli chodzi o twoje rozważania nad kwestią metal/elektryczny, to nie wiem jak to jest z kuchenkami elektrycznymi i indukcyjnymi, ale myślę, że lepiej kupić zwykły gar. W razie słomianego zapału łatwiej sprzedać uniwersalny garnek, a w razie załapania bakcyla, mniej kasy w plecy będziesz przy zakupie większego gara. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Posiadam wyłącznie płytę ceramiczną, kiedyś próbowałem podgrzewać wodę w starej brytfance emaliowanej i miałem wrażenie że to nie to, ale była ona wcześniej używana na gazie. Przy kuchence indukcyjnej płaskość nie ma takiego znaczenia jak element grzejny w postaci grubego dna - można to także ominąć wstawiając pod garnek kawał blachy, który staje się elementem grzejnym, ale wtedy ważna jest płaskość dna. W wielu opisach garnków emaliowanych widziałem informację, że nadają się one na wszystkie rodzaje kuchenek, nie mniej ja osobiście będę zmieniał gar na stalowy z tzw "kapselboden" czyli dnem warstwowym. nie jestem jakims super specem ale wg mnie to przy kuchence indukcyjnej plaskosc dna ma kolosalne znaczenie, dlatego ze plyta sama w sobie sie nie nagrzewa (w odroznieniu od ceramicznej), w zwiazku z tym indukcja dziala jedynie w miejscu styku plyty z garnkiem, jesli nie bedzie plaski to kasa za prad leci a efektow ni ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) atutem tego elektrycznego jest mobilność zgadza się, moja LP też narzeka, że jej śmierdzi:(, ale wielu narzeka na czas nagrzewnia Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) ale wg mnie to przy kuchence indukcyjnej plaskosc dna ma kolosalne znaczenie, [....]w zwiazku z tym indukcja dziala jedynie w miejscu styku plyty z garnkiem, Pole działa powyżej powierzchni płyty, w obrębie grubości dna garnka (nie wiem jak wysoko), co oznacza że to jego dno staje się elementem grzejnym - im grubsze, tym większa bezwładność termiczna i możliwość utrzymania stałej temperatury. Działanie na styku płyta dno garnka nie przyniosłoby porządnego efektu. Oczywiści po chwili i płyta się nagrzewa i tworzy się dodatkowe źródło grzania garnka. Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 zwłaszcza przy zacieraniu termostat się przydaje niestety te termostaty są raczej "ozdóbką". Mój trzyma raczej z dokładnością +- 5 stopni, a to dużo za duży rozrzut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 kuchenka ceramiczna, taboretu na razie nie przewiduję A czemu nie przewidujesz? Niewielki koszt, a jaka wolność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Przemyślałem sobie wszystkie za i przeciw i postanowiłem oszczędzić moją kuchenkę elektryczna z płytą ceramiczną z wielu względów, miedzy innymi oszczędności prądu i zakupić taboret gazowy, na którym będę mógł spokojnie warzyć nie wadząc nikomu w kuchni Pomyślałem o takim najtańszym taborecie dostępnym na allegro: http://allegro.pl/taboret-gazowy-kuchenka-sgb-04a-najnizsza-cena-i3176484522.html plus zestaw podłączeniowy http://allegro.pl/zestaw-gazowy-do-podlaczania-taboretow-waz-gazu-i3138354415.html Co myślicie o takim zestawie i czy oprócz butli gazowej będę jeszcze czegoś potrzebował? Jeśli chodzi o gar do zacierania i warzenia to przewiduję zakup stalowego o pojemności 50 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Ja mam coś takiego: http://allegro.pl/taboret-gazowy-z-piezo-termo-kuchnia-gazowa-na-gaz-i3166661916.html, plus reduktor do butli i wszystko śmiga jak trzeba. Wcześniej warzyłem na kuchence gazowej i studziłem w śniegu. W momencie przyjścia wiosny, przesiadłem się na taboret gazowy i chłodnicę ( z 2metrów rurki, garnek 30litrów), i czas pracy przy piwie się kolosalnie zmniejszył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Osobiście nie kupiłbym takiego taboretu, jakościowo wygląda fatalnie, moc może być również zbyt mała jeśli później przesiądziesz się na 50l a może więcej. Ja kupiłem taki (z jednego kawałka blachy, nie trzeba kręcić nóżek stąd jest bardziej stabilny): http://allegro.pl/ta...3186015512.html Sprzedawce ten ma też zestaw przyłączeniowy w bardzo rozsądnej cenie: http://allegro.pl/ze...3206856006.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Osobiście nie kupiłbym takiego taboretu, jakościowo wygląda fatalnie, moc może być również zbyt mała jeśli później przesiądziesz się na 50l a może więcej. Ja kupiłem taki (z jednego kawałka blachy, nie trzeba kręcić nóżek stąd jest bardziej stabilny): http://allegro.pl/ta...3186015512.html Sprzedawce ten ma też zestaw przyłączeniowy w bardzo rozsądnej cenie: http://allegro.pl/ze...3206856006.html Też przez chwilę zastanawiałem się nad tym droższym, który jakościowo wygląda zdecydowanie lepiej, ale teraz już się nie zastanawiam tylko go kupuję dzięki za sugestie i pomoc w wyborze, aha mam jeszcze jedno pytanko jak jest z gazem, tzn czy na jedną warkę mała butla wystarczy, czy zakupić od razu dużą 11kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Nie wiem ile warzysz, z butli 11kg zrobiłem 8 warek 40l i 2 warki 20l, dla mnie lepsza większa, nie trzeba jej tak często wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 a ja myślę o takim, tu nie ma problemu z wymiana butli - w rurach gaz jest zawsze, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Jestem już szczęśliwym posiadaczem taboretu gazowego, ale nadal pozostał nierozwiązany problem wyboru gara zacierno warzelnego, a ponieważ postanowiłem zmienić źródło energii z prądu na gaz pojawiła się dodatkowa opcja garnka emaliowanego, którego wcześniej nie brałem pod uwagę. Przed chwilą znalazłem na allegro następujący produkt http://allegro.pl/garnek-silesia-rybnik-36cm-30l-wysoki-pokrywka-i3172632880.html, rozważam jeszcze garnek z Emalii Olkusz http://www.emalia.pl/product/show/526904/naczynie-kuchenne-garnek-pokrywa-sr-40-cm-emalia-olkusz-garnki, który byście wybrali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Jak musisz, któryś z tych dwóch to drugi - bo większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Jeżeli ten z Silesii ma proporcje jak na obrazku (czyli rzeczywiście wysoki), to weź z Olkusza (mam dokładnie taki sam i służy od wielu lat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Jak musisz, któryś z tych dwóch to drugi - bo większy. Niby nie muszę rozumiem, że wybrałbyś inny, stalowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Tak, wziąłbym stalowy i większy 50, a najlepiej 70 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Taka 50-tka (i więcej) to dobra inwestycja, to fakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 No i lepiej uczyć się na doświadczeniach innych. Masz już taboret, to w razie potrzeby strzelisz sobie warkę nawet 2 x 25 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 czyli np. coś takiego http://allegro.pl/garnek-stalowy-do-gastronomii-50l-i3202757154.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Taki będzie Ci służył dłużej niż wątroba Mam podobny tylko z cieńszej blachy, też 50 l i jest super. Jutro warzę warkę około 46 litrów, na dwa fermentory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Taki będzie Ci służył dłużej niż wątroba No to mnie przekonałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Jaka jest grubość blachy w tym garze? Nie jest podejrzanie tani taki gar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się