elroy Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Wyniki oczywiście tutaj Gratuluję serdecznie zwycięzcom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 I ja gratuluję. Fajnie że chłopaki z naszego forum takie osiągnięcia mają. No całe szczęście że kol. Wena dał im szansę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Gratulacje Panowie, sukces wielki, bo kategorie były trudne, konkurencja liczna a poziom wysoki. I ja posłałem swoje piwa, całkiem niczego sobie, a jednak na podium nie wystarczyło. Zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Ja już złożyłem gratulacje osobiście z pełnym kompletem uścisków. No ale wypada jeszcze na forum Koledzy jesteście THE BEST. Życzę Wam również powodzenia w następnych konkursach. Chciałbym mieć kolegów, którzy są autorami najlepszego piwa w Żywcu. Może się załapię na jakąś butelkę wyprodukowaną w Browarze Cieszyńskim. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Gratulacje dla laureatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Po stokroć gratulacje! Mapajak, to już zaczyna być nudne Artur, tak trzymaj; Kopyr i Jacer, moglibyście wreszcie dać szansę innym; Koleżanko Aniu (jaki nick?), Twoje No i Stasiek69! Wreszcie. A należało Ci się od dawna! (szkoda, że nie warzyłeś tego piwa u Infama) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Ufff... cały dzień bez netu, właśnie wróciłem do domu a tu proszę... taka miła niespodzianka. Infam zdążył mnie już powiadomić telefonicznie, ale zobaczyć na własne oczy to co innego. No i Stasiek69! Wreszcie. A należało Ci się od dawna! (szkoda, że nie warzyłeś tego piwa u Infama) Dzięki Krzysiu. Napijemy się jeszcze tego piwka. A te co warzyłem u Ciebie to pojechały na Słowację. Zobaczymy. I ja gratuluje zwycięzcom. Szczególnie w kategorii dubbel. Oczywiście nie umniejszając nic pilsowi, który uważam, że jest dużo trudniejszym piwem od dubbela. P.S. Krzysiu, tu jestem bez 69. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Cześć Gratuluję laureatom zdobytych nagród Oczywiście poprosimy o wskazanie medalowych przepisów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Oczywiście poprosimy o wskazanie medalowych przepisów Przepis na mojego dubbela wrzuciłem tu już parę miesięcy temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Cześć Przepis na mojego dubbela wrzuciłem tu już parę miesięcy temu. Stasiek przyznaj się ;-) juz wtedy wiedziałes że będzie medal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapajak Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Cześć Gratuluję laureatom zdobytych nagród Oczywiście poprosimy o wskazanie medalowych przepisów Gratulacje dla laureatów!!! A oto mój przepis: PILS 12 Blg słody (3,5 kg): pilźnieński ......................................... 3,0 kg monachijski ....................................... 0,3 kg Carapils ............................................ 0,2 kg zacieranie 64 C - 15 min 72 C - 45 min. chmiele: (90 min) lubelski ............................ 40 g (30 min) lubelski ............................ 5 g (0 min) lubelski .............................. 5 g Drożdże - WYEAST Bohemian Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Mój był identyczny jak mapajaka. Tylko, że drożdże Bavarian Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 No to ta moja 12, którą częstowałem na warsztatach miała całkiem podobny skład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 To odważny przepis jak na pilsa niemieckiego - 10% monachijskiego? carapils? Napiszcie jeszcze jak przebiegała fermentacja - temperatura zadania drożdży, temperatura i czas fermentacji, Blg końcowe, czas lagerowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Cześć No to ta moja 12, którą częstowałem na warsztatach miała całkiem podobny skład. no to się chłopakom udało że nie wystawiłeś swoich piw :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Może? Jacera bym zrzucił z pudła. Byłobymi przykro bo bardzo dobrymi piwami częstował w sobotę. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Ja jestem bardzo ale to bardzo zaskoczony i niezmiernie szczęśliwy, że mój dubbel znalazł uznanie na konkursie. Nie spodziewałem się w ogóle, że będzie zauważony... Muszę jednak powiedzieć, że przyłożyłem się do niego dość mocno. Sprawdziłem w internecie wiele przepisów i stworzyłem przepis powiedziałbym oryginalny, bo po pierwsze słodem bazowym jest pale ale, po drugie nie mogłem wtedy nigdzie dostać drożdży THG, więc użyłem Belgian Strong Ale. Użyłem cukru trzcinowego, który wprowadza IMHO więcej ciekawych posmaków, niż cukier kandyzowany. Oto cały przepis: Pale Ale ? 3kg Wiedeński ? 1kg Bisquit ? 0,5kg Special B ? 0,3kg Caramunich ? 0,25kg Pszeniczny jasny ? 0,25kg Carawheat ? 0,1kg Carafa Special ? 0,05kg Cukier trzcinowy ? 0,5kg Rodzynki ? 0,1kg Zacieranie: 35 °C - 15 min. 45 °C - 15 min. 55 °C - 15 min. 64 °C - 90 min. Chmielenie (60min): 0min (początek gotowania) ? 24g (szyszki goryczkowy, marynka) 45min ? 20g (szyszki goryczkowy, dratowski - czyli własna marynka, pierwszy zbiór po posadzeniu). Drożdże: Wyeast Belgian Strong Ale Carafa ekstrahowana małą ilością zimnej wody i ekstrakt wlany do brzeczki pod koniec zacierania. Rodzynki dodane na ostatnie 10 minut w trakcie chmielenia. BLG początkowe 17, końcowe 3,5. Fermentacja burzliwa 10dni, cicha 15dni, obie w temp. około 21°C. Butelkowane z ekstraktem jasnym 10g/l. Gratuluję pozostałym zwycięzcom !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Gratuluje zwycięzcom! Tak trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapajak Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 To odważny przepis jak na pilsa niemieckiego - 10% monachijskiego? carapils?Napiszcie jeszcze jak przebiegała fermentacja - temperatura zadania drożdży, temperatura i czas fermentacji, Blg końcowe, czas lagerowania. Nie przygotowuję piw specjalnie na konkurs. Wysyłam takie jakie mam uwarzone dla siebie. Szczerze mówiąc to myślałem, że ma to być czeski pils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 To odważny przepis jak na pilsa niemieckiego - 10% monachijskiego? carapils?Napiszcie jeszcze jak przebiegała fermentacja - temperatura zadania drożdży, temperatura i czas fermentacji, Blg końcowe, czas lagerowania. temp. fermentacji około 10°C. Tempratury zadania drożdży nie sprawdzam, bo po co? Fermentacja standardowo tydzień i dwa tygodnie. Blg końcowe pewno ze trzy, nie notuje tego. A od kiedy jest w butelkach to trza sprawdzić na "Twoje warzenie" Była to warka nr 52. P.S. A to nie można dać monacha i carapilsa do Pilsa niemieckiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 P.S. A to nie można dać monacha i carapilsa do Pilsa niemieckiego? Jak widać, można W przyszłym roku pewnie tez pójdę tym tropem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapajak Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Napiszcie jeszcze jak przebiegała fermentacja - temperatura zadania drożdży, temperatura i czas fermentacji, Blg końcowe, czas lagerowania. Zerknąłem w notatki. Uwarzone 17.01, rozlane 22.02. Drożdże zadaję w temperaturze pokojowej i tak trzymam do pierwszych oznak fermentacji. Fermentowane w niskiej temperaturze - ok. 10 st. C. Stężenie końcowe 4 Blg. Do rozlewu dodałem 30 g cukru na 10 l. piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) To odważny przepis jak na pilsa niemieckiego - 10% monachijskiego? carapils?Napiszcie jeszcze jak przebiegała fermentacja - temperatura zadania drożdży, temperatura i czas fermentacji, Blg końcowe, czas lagerowania. Wiesz coder, to jest konkurs. To nie jest tak, że nic nie można zrobić inaczej niż w książkach piszą. Jeśli piwo jest dzięki temu znakomite, to wygrywa. Na konkursie ocenia się smak, a nie przepis. A swoją drogą co nie podoba ci się w monachu, a tym bardziej carapilsie? PS: Aha mój pils, to znaczy... helles jest opisany tutaj. Edytowane 11 Maja 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Ja jestem bardzo ale to bardzo zaskoczony i niezmiernie szczęśliwy, że mój dubbel znalazł uznanie na konkursie. Nie spodziewałem się w ogóle, że będzie zauważony...Muszę jednak powiedzieć, że przyłożyłem się do niego dość mocno. Sprawdziłem w internecie wiele przepisów i stworzyłem przepis powiedziałbym oryginalny, bo po pierwsze słodem bazowym jest pale ale, po drugie nie mogłem wtedy nigdzie dostać drożdży THG, więc użyłem Belgian Strong Ale. Użyłem cukru trzcinowego, który wprowadza IMHO więcej ciekawych posmaków, niż cukier kandyzowany. Ja myślę, że kluczową różnicą był szczep drożdży. Podejrzewam, że cała reszta użyła THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Wiesz coder, to jest konkurs. To nie jest tak, że nic nie można zrobić inaczej niż w książkach piszą. Jeśli piwo jest dzięki temu znakomite, to wygrywa. Na konkursie ocenia się smak, a nie przepis.A swoją drogą co nie podoba ci się w monachu, a tym bardziej carapilsie? Ano tak, a już najbardziej w pilsach, tu walczy nie tyle zasyp, co technologia, każdy błąd wyłazi bezlitośnie. Dodatki innych słodów są w pilsie niemieckim dopuszczalne, ale ryzykowne, ten pils ma być czysty, kruchy i wytrawny, wytrawny do kości. Carapils może spłycić odfermentowanie, nadmierna ilość monachijskiego może wyleźć w smaku, piwo będzie za bardzo słodowe. Ale odrobina może pomóc pogłębić smak, chyba następnego zrobię z lekkim dodatkiem monachijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się