Bzdzionek Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Ale po co dzielic, mnozyc suchary to sie kompletnie nie oplaca to pozorna oszczednosc Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Z tego co pamiętam, kiedyś leszcz pisał że mnożyć sucharów się nie opłaca, jest ich tak dużo że starter potrzebny do ich rozmnożenia musiałby być bardzo duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Po jakim czasie opadła Wam czapa drożdżowa? W piwie uwarzonym 15 dni temu fermentacja się już zatrzymała (zeszło z 16 do 4 Blg), niestety na powierzchni i w toni nadal pływa trochę kłaczków drożdży. Zastanawiam się czy potrzymać piwo jeszcze tydzień, czy może już jutro butelkować, a do dekantacji użyć dodatkowo pończochy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Może nie upaść w ogóle. Potrzymaj jeszcze tydzień i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Mnie zawsze opada praktycznie do zera. Fermentacja +/- 7 dni w temp. 15°C, następnie 2 dni w 20°C. Piwo zawsze odfermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 WiHuRa - Dzięki, w takim razie poczekam jeszcze tydzień. 19Mateusz87 - u mnie od 15 dni w 22°C i jakie widać tym razem nie chce opaść do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Może taka partia Niby te same drożdże a zachowują się różnie. Powodzenia, udanego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 A u mnie różnie, czasami w ogóle, a w żytnim opadła po 8 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Jak skończą fermentację zamykam szczelnie pokrywę, wstawiam do chłodnego i mieszam delikatnie piwem. Po 3-4 dnia wychładzania zawsze wszystko opadało. Bez mieszania różnie z tym było. Raz tak, raz tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 mieszam delikatnie piwem. A po co mieszasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Pewnie po to żeby pobudzić opadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Samo schłodzenie zielonego piwa w zupełności wystarczy, mieszanie nie jest konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Pewnie po to żeby pobudzić opadanie. Samo schłodzenie zielonego piwa w zupełności wystarczy, mieszanie nie jest konieczne. No właśnie zastanawia mnie tutaj czy w warunkach domowych nie przynosi to więcej szkody niż pożytku. Może jestem w błędzie, ale czy takie mieszanie nie spowoduje rozpuszczenia się niechcianego tlenu w piwie? Wiem, że nad piwem po fermentacji mamy głównie CO2, ale zawsze tlenu tam trochę będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Spokojnie można zamieszać. Tym bardziej zamknietym fermentorem. Ja zazwyczaj delikatnie mieszam wyparzona lyzka przy okazji pobierania próbki piwa do pomiaru blg. Czasami bez mieszania nie da się pobrać czystej próbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Weź miskę wody. Połóż na nim liść. Utrzymuje się na powierzchni. Wzburz lustro cieczy, liść opada. Tak samo jest z deką. Napięcie powierzchniowe te sprawy, nie chcę się mądrować, późno jest pewnie coś bym pokiełbasił Tlenu jak są jakieś mikrostężenia to się nie obawiam. Nie chodzi o majdanie jak przy natlenianiu tylko wzruszeniu lustra cieczy. Z 10x większe zagrożenie przy przelewaniu na cichą (z której zrezygnowałem) i butelkowaniu. Zacząłem tak robić jak cichą wykreśliłem (poza specjalnymi wypadkami). Bez tego raz pozostalości drożdży opadały idealnie na dno, raz zostawały na powierzchni(nawet na S-04 zostało mi trochę drożdży na powierzchni). Nie namawiam, nie upieram się. Po prostu chciałem się podzielić doświadczeniem z pozostającą po fermentacji deką. Nic więcej. Każdy zrobi jak uważa. Edytowane 18 Maja 2014 przez Biniu Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuce Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Dokładnie 24 godziny temu zadałem US-05 do AIPY 16 BLG. Fermentacja ruszyła dopiero po 13 godzinach i przebiega bardzo mało gwałtowanie. Wiem, że rurką nie powinno się za bardzo sugerować, ale bulka bardzo rzadko. Piana na piwie też jest bardzo niska, nie ma jej prawie w ogóle. Czy to normalne, że te drożdże są takie leniwe? Piwo stoi w pomieszczeniu gdzie jest 20 stopni. Do tej pory fermentacja ruszała mi już nawet po 5 godzinach, a płyn w rurce bulkał co kilka sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 1. To jest pytanie do piaskownicy piwowarskiej. 2. Nie napisales czy zadales rehydratyzowane czy gestwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuce Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 1. Jeśli jest to temat o tych drożdżach uznałem, że nie ma potrzeby zakładać nowego tematu i napisałem tutaj. 2. Zadałem rehydratyzowane suche drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 1. Temat jest miejscem do wymiany opinii na temat drożdży US-05. Do rozwiązania problemów z fermentacją jest piaskownica. 2. Dałeś za mało drożdży do za gęstej brzeczki, aczkolwiek są opinie że przy takim ekstrakcie drożdże powinny sobie poradzić. A na marginesie, lepsza spokojna długa fermentacja niż intensywna krótka, mniej produktów ubocznych się wytwarza. Trzynaście godzin adaptacji do środowiska to jest normalny wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuce Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 1. Będę wiedział na przyszłość. 2. Czy za mała ilość drożdży w moim przypadku wpłynie na niedofermentowanie piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 czy możesz nie zaśmiecać forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuce Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Jeżeli sprawia Wam to taki problem to proszę skasować moje posty. Pomocna społeczność piwo.org.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Ale forum to ty nie obrażaj. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem? 1. To jest pytanie do piaskownicy piwowarskiej. Lepiej olać i dalej drążyć temat, a na końcu focha jeszcze walnąć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 WItam Prawdopodobnie będę miał gęstwę po American Amber ALe, na drożdżach US 05. Jak myślicie będzie się ona nadawać do IRA ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 WItam Prawdopodobnie będę miał gęstwę po American Amber ALe, na drożdżach US 05. Jak myślicie będzie się ona nadawać do IRA ? pozdrawiam będzie się nadawała o ile nie będzie zainfekowana. polecam temat: piaskownica piwowarska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się