Giziu Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Wczoraj o osiemnastej zadałem około 200 ml gęstwy w 12 stopniach (CDA 17,2 Blg). Tyle też trzymam na sterowniku. Przed chwilą zajrzałem - czapa 2 cm, więc fermentacja już trwa ładnych parę godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 To ja nie wiem, liche drożdże może mi się trafiły . Dziś po uczelni rzuce drugie 12g (inne źródło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Czy te drożdże poniżej temperatury 12 stopni przestają pracować tylko do momentu podniesienia temperatury czy już po wszystkim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Czy te drożdże poniżej temperatury 12 stopni przestają pracować tylko do momentu podniesienia temperatury czy już po wszystkim? A możesz to jeszcze raz napisać tylko czytelniej? I bardziej opisz co zrobiłeś/chcesz zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Przechłodziłem je i pytam czy po podniesieniu temperatury jeszcze jest sens fermentować. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Przechłodziłem je i pytam czy po podniesieniu temperatury jeszcze jest sens je fermentować. Ale w trakcie fermentacji je przechłodziłeś czy zadałeś w niskiej temperaturze? Rozumiem, że to pierwsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 W trakcie, 6 dnia fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Przeważnie obniżenie temperatury podczas fermentacji skutkuje zwolnieniem bądź całkowitym zatrzymaniem fermentacji. Ciężko powiedzieć czy podniesienie temperatury coś pomoże - obstawiam, że niestety nie. Do ilu i z ilu Ci zeszło to piwo, bo może po 6 dniach to już jest po wszystkim (chociaż zakładam, że nie dałeś im zrobić tego, co miały zrobić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Postaram się utrzymać jeszcze parę dni temp 18° i w tym czasie sprawdze balingomierzem czy pracują. Hmm może by tak zadać kolejną saszetke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Postaram się utrzymać jeszcze parę dni temp 18° i w tym czasie sprawdze balingomierzem czy pracują. Hmm może by tak zadać kolejną saszetke? Próbuj. Teraz i tak nie masz nic do stracenia. Sprawdzałeś w ogóle stopień odfermentowania? Może przez te 6 dni zdążyły zeżreć wszystko tylko "nie posprzątały" po sobie. Hmm może by tak zadać kolejną saszetke? Odpuść, a następnym razem po prostu pamiętaj żeby nie dopuszczać do spadków temperatury - drożdże tego "nie lubią". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 W ciągu 4 dni spadło z 4blg na 3blg w temp 18C-20C. W mieszkaniu przed butelkowaniem w temp 28C (Afryka) jeszcze pobulkiwało delikatnie. Powinno być wszystko ok. Więc dla potomnych niech zostanie informacja że i 11 stopni dla tych drożdży to nie problem. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 moje ostatnie Strong Scotch Ale 28 blg 25 l startowało w 14 st C jakieś 10 h po dobie gęsta czapa drożdży. Oczywiście drożdże nie uwadniane rozsypane na pianę. Jedna saszetka, czy dwie? Zadowolony z piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Moja Imperialna AIPA zeszła z 21Blg do 7,5Blg. Zacierane raczej na wytrawnie (90' - 66>64oC) plus 0,5 kg cukru. Cały opis http://www.piwo.org/topic/9648-browar-z-johnnym-w-tle/page-6?do=findComment&comment=374204. Daje to ok. 65% odfermentowania. Nie za mało? A może przy tym Blg to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Dla mnie trochę mało, przy tym zasypie, zacieraniu i drożdżach raczej powinno być >70% ale po miesiącu fermentacji jak stanęło to już raczej nic nie ruszy. Kwestia czy jednak tak ma być czy drożdże zatrzymały się przed końcem pracy. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Generalnie już uwarzyłem to piwo. Z 21 zeszło do 4,5 przy 2ch saszetkach. W zasypie miałem kilo płatków ryżowych co na pewno pomogło. Fermentacja 2 tygodnie burzliwej i 9 dni cichej w 17-18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Ja fermentowałem na świeżej (jednodniowej) gęstwie - ok. 300ml. Początkowo fermentowałem w 15-16oC, po 2 tygodniach temperaturę stopniowo podnosiłem do 21oC. Rozumiem, że teraz już nic nie zrobię i jedyne co mi pozostało to mieć nadzieję. Przeleję jeszcze na cichą coby dochmielić i zabutelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Moja Imperialna AIPA zeszła z 21Blg do 7,5Blg. Zacierane raczej na wytrawnie (90' - 66>64oC) plus 0,5 kg cukru. Cały opis http://www.piwo.org/topic/9648-browar-z-johnnym-w-tle/page-6?do=findComment&comment=374204. Daje to ok. 65% odfermentowania. Nie za mało? A może przy tym Blg to normalne? u mnie przy 19,5 blg i dwóch paczkach zeszło do 3,5 blg. Pół kilo cukru w zasypie. Zacierane 66-67. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez lesiux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 u mnie przy 19,5 blg i dwóch paczkach zeszło do 3,5 blg. Pół kilo cukru w zasypie. Zacierane 66-67. Cukier biały jest surowcem w 100% fermentowalnym, więc to nic dziwnego że tak głęboko zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Moja Imperialna AIPA zeszła z 21Blg do 7,5Blg. Zacierane raczej na wytrawnie (90' - 66>64oC) plus 0,5 kg cukru. Cały opis http://www.piwo.org/topic/9648-browar-z-johnnym-w-tle/page-6?do=findComment&comment=374204. Daje to ok. 65% odfermentowania. Nie za mało? A może przy tym Blg to normalne? U Ciebie sytuacja przedstawia się inaczej - radziłbym sprawdzić wiarygodność areometru, chyba że pomiaru dokonujesz refraktometrem, wtedy sytuacja wygląda inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Cukier biały jest surowcem w 100% fermentowalnym, więc to nic dziwnego że tak głęboko zeszło. No tak tylko z cukru było ok 2 blg. Ponoć te 3,5 blg to bardzo dobry wynik jak na suchary i ten ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 chyba że pomiaru dokonujesz refraktometrem, wtedy sytuacja wygląda inaczej. Refraktometrem, ale nie pisz, że muszę wprowadzić korektę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Refraktometrem, ale nie pisz, że muszę wprowadzić korektę Napiszę to - musisz wprowadzać korektę o odpowiedni współczynnik Tak na serio, do pomiaru próbek które zawierają już alkohol zaleca się użycie areometru - przynajmniej nie ma wątpliwości co do wiarygodności pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 przynajmniej nie ma wątpliwości co do wiarygodności pomiaru. Jest wątpliwość bo alkohol zaniża wskazania spławika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Jest wątpliwość bo alkohol zaniża wskazania spławika To fakt któremu nie da się zaprzeczyć - alkohol ma wyższe napięcie powierzchniowe niż ciecz, i jest po prostu rzadszy od wody. Niemniej jednak, według mojej skromnej opinii dobry areometr jest bardziej wiarygodnym urządzeniem niż jakieś barachło z odległych Chin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Używam mojego refraktometru od dłuższego czasu, czasami sprawdzam wskazania areometrem. Nie miałem nigdy większej różnicy niż 0,5Blg. Dla pewności (i dla kolegi kostasa ) wrzuciłem areometr do piwa i... 5,5Blg. Myślę sobie "hm, tym razem refraktometr mnie zawiódł...". Kapnąłem jeszcze na niego kropelkę i cóż widzę? 11,5brix, co po przeliczeniu daje 5,57Blg Barachło z odległych Chin jest jednak równie wiarygodne, co inne barachło A moje piwo jeszcze po prostu dofermentowuje. Że długo? A co to, spieszy mi się gdzie...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się