elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Polska Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 6.5-9% Krótki opis: Tradycyjny polski chmiel z grupy goryczkowych o własnościach dualnych. To znaczy, że skupia w sobie wysokie walory aromatyczne przy jednocześnie dużej zawartości substancji goryczkowych. Odmiana uprawiana tylko w Polsce, wciąż ma największy udział w areale upraw. Powszechnie stosowana przez polskie browary przemysłowe do chmielenia na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Jeżeli ktoś chce uzyskać z tego chmielu goryczkę w typie "generycznym", to trzeba go sypać do brzeczki przedniej (first wort hopping). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Co to znaczy w typie generycznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) A jak nie wsypiesz tak jak mówisz to jaką uzyskasz? Edytowane 31 Stycznia 2015 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Pewnie niegeneryczna,przy okazji możne od razu zróbmy skrót modny , goryczka generyczna-GG . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 sypiac normalnie uzyskasz : sciagajace, zalegajace, trawiaste, taninowe posmaki z elementami garbnikow, kocich sikow, margaryny i wedzonej makreli. No future. Jakub M i BuDeX 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Normalnie jest cierpka, kłująca, sucha. Z fwh jest zupełnie czysta, niecharakterystyczna. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 GG z fwh. A tak na poważnie,jak zapodam 40-50 g na 60 min to będę miał cierpką i suchą ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) No panie, ten teges, jakie piwo chcesz chmielić? W jasnej dziesiątce będzie jak napisałeś, w dwunastce zatartej na slodko i zostawionej w butelkach na rok - ideolo, w ciemnej 14-ce całkiem dobry efekt po niedługim czasie leżakowania... Tak widzę chmielenie Marynką Edytka: FWH prostuje ścieżki goryczkowe wiieeeelu chmieli, w zasadzie już nie chmielę inaczej. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Hmm,właśnie przerzuciłem się na marynkę ,czyli jak wygląda to chmielenie podczas zacierania ,mam załadować te 40-50 g szyszki i to wystarczy żeby mieć te 20 pare idu bez chmielenia podczas gotowania ?. Co prawda teraz mam pszenne robić więc mogę to wypróbować na lubelskim. Ok,już znalazłem. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Hmm,właśnie przerzuciłem się na marynkę ,czyli jak wygląda to chmielenie podczas zacierania ,mam załadować te 40-50 g szyszki i to wystarczy żeby mieć te 20 pare idu bez chmielenia podczas gotowania ?. Co prawda teraz mam pszenne robić więc mogę to wypróbować na lubelskim. Ok,już znalazłem. FWH to nie jest chmielenie w czasie zacierania, sie szukajki nie chce włączać widzę Ps. Zgłosiłem przeniesienie dwóch postów do piaskownicy bo śmiecimy w temacie. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 sypiac normalnie uzyskasz : sciagajace, zalegajace, trawiaste, taninowe posmaki z elementami garbnikow, kocich sikow, margaryny i wedzonej makreli. No future. Bzdura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Normalnie jest cierpka, kłująca, sucha. Z fwh jest zupełnie czysta, niecharakterystyczna. GG z fwh. A tak na poważnie,jak zapodam 40-50 g na 60 min to będę miał cierpką i suchą ?. Tak. Nie mogę zdierżyć takich pierdół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Jest pięć wersji Marynki: (1)świeża z rośliny, (2)zamrożona (próżniowo) świeża z rośliny, (3)ususzona z rośliny, (4)kupiona szyszka, (5)kupiony granulat. Ekstrakt raczej nie używany w domu. Najlepiej byłoby na 5 warkach przetestować każdą z wersji i wtedy porównać. Mnie bardzo smakowała (1). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Robiłem FES'a wg kalkulatorów 90 IBU na Marynce. 50g szyszek na 60 minut, 50g szyszek na 40 minut (plus na 10 min 30g Hallertau Mittelfrüh). Goryczka wyraźna, ale bez przesady (FG 1032). Ściągająca nie była, zalegająca trochę tak, ale, powiedziałbym, w granicach przyzwoitości. Ani zła, ani dobra, mówiąc krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Butelkowałem w weekend Polskie Ale do którego ok. 22 litrów na 6 dni dodałem 100 g Marynki 2015. Po otwarciu wiadra intensywny, narzucający się aromat słodkich owoców o tropikalnej proweniencji. Mango lub coś w ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popow Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Butelkowałem w weekend Polskie Ale do którego ok. 22 litrów na 6 dni dodałem 100 g Marynki 2015. Po otwarciu wiadra intensywny, narzucający się aromat słodkich owoców o tropikalnej proweniencji. Mango lub coś w ten deseń. I jaki efekt po rozpieczętowaniu piwka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Butelkowałem w weekend Polskie Ale do którego ok. 22 litrów na 6 dni dodałem 100 g Marynki 2015. Po otwarciu wiadra intensywny, narzucający się aromat słodkich owoców o tropikalnej proweniencji. Mango lub coś w ten deseń. I jaki efekt po rozpieczętowaniu piwka? Po butelkowaniu intensywność aromatu raz, że spadła a dwa, nie był to już tak przyjemy aromat jak przed butelkowaniem. Dalej był słodki, ale ciężko było mi się doszukać w nim mango, kaki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vice Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Jakie macie jeszcze doświadczenia z Marynką? Polska IPA przelana wczoraj na cichą i na zimno było m.in. 25g.Marynki. Mam opakowanie 100g.granulatu (zbiór 2019). Będzie mocno goryczkowe jak wsypię całość? Jak to jest z tą goryczką w końcu...ilu browarników tyle opinii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 20 godzin temu, Vice napisał: Jakie macie jeszcze doświadczenia z Marynką? Polska IPA przelana wczoraj na cichą i na zimno było m.in. 25g.Marynki. Mam opakowanie 100g.granulatu (zbiór 2019). Będzie mocno goryczkowe jak wsypię całość? Jak to jest z tą goryczką w końcu...ilu browarników tyle opinii... Syp całość, jak dobrze odfiltrujesz przy przelewaniu to nie podbije mocno goryczki, może trochę spotęguje odczucie ale nieznacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się