mat Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Ostatnio chmieliłem CDA w 30 min. własnie Iungą. W kuchni unosił się bardzo przyjemny aromat cytrusów. Tyle z mojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Ciekawe... ale nie uwierzę dopóki nie uwarzę Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Użyłem trochę Iungi w tym sezonie mianowicie 200 gram do różnych piw, jeszcze 100 g zostało mi go i muszę powiedzieć jestem bardzo zadowolony z tego chmielu, goryczkę ma idealną, nie zalega i nie ściąga, i jest ładnie stonowana oraz przyjemna. Co do aromatów tego chmielu, piszecie o owocach z niej i trochę przesadzacie, to co po wrzuceniu w garze macie to nie znaczy, że objawi się tak w gotowym piwie, jej aromat jest bardzo delikatny, łatwo przykryć innymi chmielami. Dla mnie ma ona charakter podobny do Marynki, ale o wiele słabszy, i fakt czuć trochę owoców podczas gotowania kojarzących mi się z przejrzałą brzoskiwnią/morelą nie cytrusami, ale w gotowym produkcie brak tego. Może z tych 100 gram zrobić Single Hop? Zobaczymy Polskie Ale mam w planach choć miałem zamiar wybadać w nim bardzie Lubelski Select, może zmienię chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Aromat podczas gotowania był bardzo obiecujący. Też spróbuje uwarzyć Polskie Ale z Iungą. Moze single hop. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Robiłem na tym chmielu single hopa (100g/19l) i zdecydowanie czuć owocki. Nie tak nachalnie jak u amerykańców, ale są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Ostatnio chmielę większość piw tym chmielem na goryczkę jak i na aromat i jest ok.Polecam. Edytowane 3 Maja 2014 przez crocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwiutki Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Wczoraj zlewałem na cichą mini-warkę single hop Iunga. Zaskoczył mnie wyraźny aromat jogurtu truskawkowego, albo raczej truskawkowego serka homogenizowanego. Nie wiem czy to od chmielu, czy może zbyt wysoka temp. fermentacji, ale dowaliłem jeszczę trochę na zimno. Za 2-3 tygodnie dam znać co wyszło, ale z Waszych opinii wygląda obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Wczoraj zlewałem na cichą mini-warkę single hop Iunga. Zaskoczył mnie wyraźny aromat jogurtu truskawkowego, albo raczej truskawkowego serka homogenizowanego. Nie wiem czy to od chmielu, czy może zbyt wysoka temp. fermentacji, ale dowaliłem jeszczę trochę na zimno. Za 2-3 tygodnie dam znać co wyszło, ale z Waszych opinii wygląda obiecująco. To moze byc dwuacetyl z innymi dodatkami. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Użyłem Iungi do Polish Wheat Południca Dziś otwarłem pierwszą butelkę i jak dla mnie to ewidentny ananas zarówno w smaku jak i aromacie. Aromat mógłby być nieco intensywniejszy, natomiast smak, goryczka bardzo fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Unikalny chmiel. Daje w zapachu dojrzałe cytrusy, ale też typowe zapachy dla chmieli z naszego rejonu geograficznego. W smaku podobnie. Mam wrażenie, że jest lekko słodki. Jak zaciągnę się szlugiem i popiję to czuję też żywiczność. Oczywiście wszystko jest stonowane. Nie ma co sie spodziewać opcji amerykańskiej. Odmiana najbliższa Iundze wg. mnie to słoweński Styrian. Mimo wszytsko i tak daleko. Te niuanse są piękne. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 A mi bardzo pasuje ten chmiel, chyba najlepszy Polski Tak jak wcześniej pisałem z końcówki zrobiłem polskie ale Iunga/Lubelski select piwo wyszło mega pijalne Iungi poszło prawie 50 gram na cichą dało to aromat łagodny, lekko słodki ale przyjemnie jak słodkie owoce, do tego cytrusy, ziołowość i całkiem sporo żywicy. Nie jest to aromat urywający dupę jak w amerykanach, ale był bardzo przyjemny i stonowany, podwyższał pijalność piwa. Do tego świetna łagodna szlachetna goryczka. U mnie ten chmiel będzie gościł często, jeżeli roczniki będą podobne do siebie Zobaczymy 2014 już nie długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Mam wrażenie, że jest lekko słodki. Potwierdzam, wytworzył mocno słodki aromat i smak żytniej PIPY do tego żywiczno-szyszkowo-świerkowy się pałęta. A mi bardzo pasuje ten chmiel, chyba najlepszy Polski Też potwierdzę, super chmiel. Edytowane 7 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Iunga czy Magnum, który lepszy na goryczkę? Powiedzmy, że do pilsa, jasnego dolniaka. Czy smak chmielu też pasuje do tych styli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Moim skromnym zdaniem do pilsów na smak i aromat nie za bardzo Iunga pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 A na goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Można spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Sądzę, że za jakiś miesiąc też będę mógł coś na ten temat napisać. Nachmieliłem na goryczkę czerwonego ejla i Imperial Red Ale właśnie Iungą. Wszyscy pisali, że jest super goryczka, dobre pieprznięcie na początku i nic nie zalega. Pożyjemy - zobaczymy. Za tydzień butelkuję, a pewnie w okolicach Sylwestra pierwsze próby. Jeśli wyjdą pomyślnie, to kto wie czy Iunga nie zagości u mnie na dłużej. Z całą pewnością dam znać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Raczej nie zagości, niedawno rozmawiałem z hurtownią granulatów chmieli i będzie problem niedługo z tym chmielem. Niestety skupy nie biorą go prawie bo nie mogą potem go sprzedać, w zeszłym roku hurtownia kupiła go sporą ilość - kilka ton i jeszcze zalega im na magazynie nie zszedł cały, w porównaniu z chmielami Marynka, Tradition, Lubelski itd. Plus do tego coraz ciężej go dostać od plantatorów, likwidują raczej krzaki tego chmielu i sadzą to co im schodzi. Powiedział też, że dopiero ostatnio zrobił się mały ruch z tym chmielem i kilka zagranicznych browarów go wzięło i jeden polski, ale to są drobne ilości. Odmianę 2014 będą przerabiać na granulaty na samym końcu dopiero gdzieś w lutym i wtedy będzie dostępny, a tak to starają się wyprzedawać jeszcze stary zapas 2013... Ja tam nie narzekam bo ten rocznik był super, a warunki przechowywania go w hurtowni są idealne. Więc nie będzie hop siup z tym chmielem, jeżeli faktycznie jest prawdą to co mi powiedzieli w biurze Powiśla, to raczej ograniczy się rynek z tą Iungą. Z resztą niszowych odmian jest tak samo, plantatorzy sadzą to co im się opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Iunga nincsen, nincsen Iunga. Igen, igen :D Cała Iunga została zakontraktowana i sprzedana. Marne szanse żeby coś się pojawiło. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 No faktycznie, ostatnio byłem w Anglii i mały lokalny browarek jedzie na tym chmielu z Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 No to niewesoło. Rozumiem, że czem prędzej mam próbować jeszcze nienagazowane piwo i sprawdzać jak goryczka. Jeśli rzeczywiście będzie super, to kupić pól kilograma i wrzucic do zamrażarki. Ale z drugiej strony kto jeśli nie my mamy zrobić reklame temu chmielowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Rozumiem, że czem prędzej mam próbować jeszcze nienagazowane piwo A ja nie rozumiem. Po co? Mogę Cię zapewnić, że przy dobrym schemacie chmielenia, ten chmiel zawsze da znakomity efekt. Z mojego doświadczenia wynika, że Iunga potrzebuje ok. 3-4 tygodnie, żeby oddać pełnię aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Nie tyle likwidują plantacje co Iunga jest często klasyfikowana jako Magnum, do tego perła zrobiła spore zakupy i Iungi mam tylko może z 10kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Nie tyle likwidują plantacje co Iunga jest często klasyfikowana jako Magnum, do tego perła zrobiła spore zakupy i Iungi mam tylko może z 10kg Skąd masz takie informacje na temat Magnum/Iungi i co ma do tego Perła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Zrobiłem na Iundze na goryczkę dwa piwa. Pszeniczniaka dymionego chmielonego: 40 minut - Iunga 11% Alfa, granulat, 50g 15 minut - Iunga 15g 0 - Iunga 35g oraz FES'a chmielonego: 130g Iunga szyszka na 30 min. 70g Iunga szyszka na 15 min. 50g Northern Brewer granulat na whirpool 100g iungi w granulacie na zimno Obie warki 20l, odpowiednio, według kalkulatorów, 70 i 120 IBU. Goryczka w obu silna, ale bardzo nieprzyjemna. Przyprawowa, ziołowa, niestety intensywnie paląca w gardło - wrażenie potwierdzone przez kilku degustujących. Wynika z tego, że przy większych ilościach Iunga całkowicie się nie sprawdziła. W FES'ie 100g Iungi na aromat leżało 7 czy 8 dni. Wyczuwalny aromat pieprzno-ziołowy, ale bardzo, bardzo słaby. Z tym większym zainteresowaniem czytam temat, bo wszystkie poprzednie wypowiedzi były pozytywne. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się