elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Wielka Brytania Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 4.5-5.5% Krótki opis: Stara angielska odmiana chmielu aromatycznego, posiadająca doskonały, delikatny aromat. Chmiel używany przede wszystkim do chmielenia aromatycznego piw w stylu IPA, bitter i pozostałych angielskich ales. Ze względu na dość wysoką zawartość alfa-kwasów wykorzystywany także jako chmiel goryczkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Czy istnieje substytut dla tej odmiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Czy istnieje substytut dla tej odmiany? Z tego co pamiętam to Kent Golding oraz Goldings to ten sam chmiel uprawiany poza regionem East Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 posiadająca doskonały, delikatny aromat. Czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 posiadająca doskonały, delikatny aromat. Czego? Chmielu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 tzn? bo w sumie ciągnę na ameryce i w chmielu zacząłem się spodziewać owocowości różnorakiej a tu jest jakiś aromat który da się do czegoś przyrównać? Znaczy chcę bittera uwarzyć i na zimno tym chmielić ale nie bardzo wiem czego się spodziewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zioła , przyprawy , tytoń. Ale jeśli spodziewasz się intensywności jak w USA , to się zawiedziesz. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Spodziewaj się aromatów typowych dla chmielu Goldings w porównaniu z chmielami Amerykańskimi to będzie to dużo mniej intensywne aromaty kojarzace się z ziołami i kwiatami. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 hm ok dzięki chłopaki nie no sie spodziwam się rewelacji w sumie to nie IPA więc tylko lekki aromat chcę uzyskać a już mi się lekko znudziły grejpfruty cytryny brzoskwinie itp w sumie jak tytoń to było by w pompkę tak mi się kojarzy bitter, nic no się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 To jest jeden z najbardziej klasycznych chmieli używanych w bitterach, więc jak piłes jakichś komercyjnych przedstawicieli stylu i Ci smakowały to się nie zawiedziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Robiłem SH na tym chmielu i wg mnie jest mocno kwiatowy, lekko ziemisty, słodkawy - bardzo delikatny i przyjemny w odbiorze. Komercyjnym, łatwo dostępnym przykładem jego stosowania jest London's Pride od Fullersa. Moim zdaniem do chmielenia na zimno piw w stylu brytyjskim nadaje się bardzo fajnie, dobra odskocznia od amerykańców, a pod względem intensywności wcale jakoś istotnie im nie ustępuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 o to mi właśnie chodzi na zimno ale nie amerykanem czy nz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Znaczy chcę bittera uwarzyć i na zimno tym chmielić co za moda z tym chmieleniem opis stylu mówi " Zapachy chmielowe mogą być od umiarkowane do braku (pochodzące najczęściej od brytyjskich odmian, ale aromaty pochodzące od odmian amerykańskich również się zdarzają)" więc chmieląc na cichej raczej bitter to nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Hmmm, przepraszam za OT, ale czy to nie jest tak, że warząc domowo, można się opierać na jakimś stylu, w ten czy inny sposób wykraczając poza jego ramy? Jeżeli komuś np. smakuje bitter i smakują piwa chmielone na cichej, to czemu nie? Chmielenie na cichej pozwala na zapoznanie się z aromatem pewnych konkretnych chmieli w najbardziej intensywny, możliwy sposób - to chyba dobrze? Gorzej jakby chciał np. tego bittera zasypać na cichej Citrą i Nelsonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Nie, nie można! Za to stos i wieczne wyklecie! A na poważnie - rób co chcesz, kto Ci zabroni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Można czy nie można, zrób jak Ci pasuje. Zauważ, że w wiki znajdują się receptury piw chmielonych na zimno, w których raczej należy pominąć takie chmielenie. Piwa wygrały, także chmielenie jest sprawą indywidualną a nie ogólnie przyjętą zasadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 cd. OT Właśnie czytam artykuł z BYO gdzie stoi: Dobry bitter może być uwarzony tylko z chmieleniem na goryczkę, ja jednak wolę dodać nieco chmielu na smak i aromat - podobnie jak w mniej oczywistych przykładach komercyjnych. Nieduży (7 do 14 gram) dodatek w 20 minucie i taki sam dodatek na wyłączenie palnika wystarcza żeby piwo miało tyle chmielowego charakteru by przyciągało uwagę. Trzeba pamiętać, że nie jest to styl szczególnie chmielony. Jeśli decydujesz się na późny dodatek chmielu, uważaj by nie przesadzić. Jeśli chcesz eksperymentować z innymi chmielami (niż wspomniany wcześniej EKG i Fuggles) to Challenger, Northdown i Willamette są interesującym wyborem. Tradycyjne dojrzewanie w caskach może wykorzystywać chmielenie na zimno w wymiarze o 7 do 14 gram na 19 litrów. Jeśli chcesz chmielić to piwo na zimno, rozważ zmniejszenie ilości dodawanej pod koniec gotowania by utrzymać delikatność w smaku i aromacie. (For competition) czasami bardziej chmielowy charakter bywa w porządku, ważne jest jednak aby nie przesadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Ja się przymierzem do chmielenia na aromat, Angielskiego IPA. Tzn. Na koniec gotowania ok 50g. i tyle samo na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) English IPA a Bitter to trochę osobna historia, w tym przypadku aż się o to prosi Edytowane 6 Września 2014 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Angielskie Ipa nie powinno być mocno chmielone na zimno, poczytaj opis na wiki. joonecky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 jak to kogo interesuje to dałem po 40g EKG i Fuggle myślę że jakoś wypije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Angielskie Ipa nie powinno być mocno chmielone na zimno, poczytaj opis na wiki. Umiarkowany do umiarkowanie wysokiego poziom kwiatowego, ziemistego albo owocowego aromatu chmielowego jest typowy, aczkolwiek intensywność aromatu chmielowego jest niższa niż w wersjach amerykańskich. Delikatnie trawiasty aromat wynikający z chmielenia na zimno jest akceptowalny, ale nie wymagany. Tak więc w czym problem? Sporo komercyjnych przedstawicieli jest chmielonych na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 W zasadzie nie ma problemu bo i 500g możesz wsypać sobie jak masz ochotę Ale umiarkowany do umiarkowanie wysoki jest ,więc taki średni,a taki stan można spokojnie uzyskać bez chmieleni na zimno jak chcesz tak chmielone to robisz AIPA,chociaż tu też większość myśli że goryczka musi być na poziomie 70 ibu minimum ,a to górna granica później nie ma balansu bo za bardzo np. za nisko zeszło i goryczka robi się nieprzyjemna ,wszędobylska,w ustach i gardle nic po za goryczą patrząc na pogoń za goryczką i aromatem chmielowym przypomina mi pogoń za megapixelami w fotografii ,co z tego że matryca ma X pikseli jak szkło ma 1/2 tego ludzie się przyzwyczajają do takich piw z podwojoną czy potrojoną dawką chmielu,a później że 95% piw jest niepijalna bo ani goryczy,ani aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Można, ale nie trzeba. Dużo browarów komerycyjnych z Anglii chmieli swoje English IPA na zimno, więc po pierwsze nie jest to żadne mocne wychodzenie poza ramy stylu, a po drugie w piwowarstwie chodzi o to żeby kombinować, a nie trzymać się utartych schematów. A 50g chmielu na zimno przy odpowiednio słodkim zacieraniu i odfermentowaniu nadal może dać dosyć zbalansowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Tylko trzeba wziąć poprawkę na fakt, że chmiel angielski nie jest w aromacie tak intensywny jak amerykański, więc nawet jak sypniemy takie same ilości jak przy amerykańskiej wersji IPA, to klasyczna angielska nie wyjdzie nam tak mocno chmielona. Chmieliłem swoje klasyczne IPAs dość obficie EKG i Fuggle, (klasyczne chmielenie, whirpoolowe i na zimno), bo chciałem mocny aromat tych chmieli uzyskać gdyż bardzo je lubię, a był właśnie średnio intensywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się