elroy Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Nie dopuszczasz do siebie myśli o sterowaniu forum przez użytkowników to tak jakbyś zaprzeczał istnieniu trollingu. Reszta na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) suthum jeśli wciąż nie wiesz co uwarzyć oto propozycja: a'la Kolońskie Zasyp Pilzneński 3,2 kg Pszeniczny 0,25 kg Czerwony 0,15 kg Gęstwa S-05 200ml Zacieranie 68°C - 60' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 10' - 20g Centennial 40' - 10g Cascade 60' - 20g Fuggle Dla podkreślenia słodowości możesz zastąpić część pilzneńskiego słodem monachijskim, dla lepszego koloru zwiększyć ilość czerwonego. Brewtarget wyliczył IBU 28, kolor 8,5 EBC, lekkie i raczej jasne (orientacyjnie bo nie znam zawartości alfakwasów w Twoich chmielach) Edytowane 11 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Ok panowie, dzięki za informacje i przepraszam za nerwy spowodowane moim niedokształceniem Użyję owsa, bo takowy posiadam Mam jeszcze pytanie, znalazłem na wiki przepis z użyciem marynki. Czy chmielenie 60minut marynką a w 55 minucie wrzucenie skórek owoców jest ok? Robię warkę na 25litrów docelowo i tutaj kolejny problem, ile użyć SZYSZKI marynki? Bo mam problem z przeliczeniem,35g? P.S. Czy do tego piwa warto eksperymentować chmielami? Zostało mi trochę amerykańskich z AIPA, mam lubelski, marynkę, trochę saaz.. Spotykam się z przepisami na Cascade i Lubelskim, je akurat mam na zbyciu, ale z tego co czytam, to gorycz ma być bardzo słabym tłem w tym piwie, aromat chmielu też nie powinien się wybijać.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Jestem ponownie. Nie odwiedzałem tematu, bo "zarobiony byłem" i widzę, że "się porobiło" w temacie, olewam to. stachu68 dzięki za pomoc. W piątek jednak zdążyłem już uwarzyć następnego wynalazka. Jak już wyjąłem składniki, to się okazało, że strzegom mam 80 a nie 150. Zrobiłem takie coś: us-05 pilzneński - 2,5kg pszeniczny - 0,2kg monachijski 0,2kg czerwony Strzegom 80 - 0,2kg Nie miałem owsa, jęczmienia, ani ryżu z targu, więc wziąłem z szafki w kuchni: płatki żytnie - 0,1kg płatki jęczmienne - 0,1kg płatki ryżowe - 0,1kg chmiel: centennial - 60' - 15g cascade - 15' - 15g centennial - 15' - 15g Spróbowałem po schłodzeniu - wyszło fajne i trochę mętne. Siedzi na burzliwej. Szczegóły w temacie browaru. Dziękuję wszystkim za pomoc w temacie, zwłaszcza za porady. Przydadzą się na przyszłość podczas następnych doświadczeń. Undeath - na bank zgłoszę się jeszcze kiedyś po jakąś specyficzną gęstwę, jeżeli będzie taka możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Undeath - na bank zgłoszę się jeszcze kiedyś po jakąś specyficzną gęstwę, jeżeli będzie taka możliwość. Jasne, że będzie tylko zależy co będę miał aktualnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Mam pytanie, bo teraz dopiero zobaczyłem w poście Bnp coś, co mnie powstrzymuje przed warzeniem, a odpowiedzi na to pytanie nie otrzymałem. Chodzi o to, że przy kleikowaniu kaszy manny i owsa, czas kleikowania zależy od grubości śrutowania, czyli owies ma być niesłodowany ale ześrutowany? Jeżeli tak to nic nie uwarzę, bo nie mam możliwości ześrutowania czegokolwiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Użyj płatków owsianych Błyskawicznych nawet nie musisz kleikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) no jasne jak nie masz możliwości ześrutowania to zastosuj płatki ps błyskawiczne też skleikuj, napęczniała skrobia wodą łatwiej ulegnie hydrolizie Edytowane 14 Maja 2013 przez bnp gonzo5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 A przy użyciu owsa będzie duża różnica? Może w sklepie gdzie kupuję słody ześrutowaliby mi ten owies, ale jeżeli różnica będzie znikoma, to nie będę zawracał im głowy Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Różnica będzie głównie w filtracji - owies ma łuskę, która ją wspomaga. Są także inne metody, żeby wspomóc filrację, np. łuska gryki. Jeżeli nie trzymasz się stylu, to możesz nawet wspomóc filtrację przez dodanie szyszek chmielowych do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Ok, wziąłem płatki błyskawiczne, skleikuję je. W piątek będę warzył, zobaczymy co z tego wyjdzie:) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 A ja właśnie kleikuję 2kg płatków pszenicznych z dodatkiem 0,75kg mieszanki owsa i jęczmienia (samego owsa nie miałem). Śrutowało się toto koszmarnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Nie czytałem żadnego z postów, więc nie będę się ustosunkowywał. Nurtuje mnie jednak tytuł. Przecież to oczywiste, że najlepsze, odświeżające, lekkie piwo na lato, to Grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) a dla tych którzy nie lubią pszenicznych jak autor wątku i ja? Edytowane 15 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 No to najlepszy by był jakiś lekki lagerek, ale jak ktoś nie ma warunków to pozostaje zrobić np. Bittera lub jakiegoś Milda, Cream Ale, Brown Ale coś w tym stylu żeby było lekkie około 8-10 blg i nie więcej jak 20 IBU goryczki. Dużo przepisów na lekkie piwa ma zgoda w swoich zapiskach Jeszcze ewentualnie zostaje Harcerskie, którym wcześniej na forum wszyscy byli zainteresowani, myślę, że też będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Moje zamówienie na "akcję lato" wygląda następująco: Grodziskie, Witbier, Pszenica, Pale Ale (chmielone Motueką i Polarisem), Bitter, American Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Mild jest dobry przez okrągły rok, nie tylko na lato, i wbrew temu co się obecnie uważa dzięki CAMRA nie tylko w maju. Za to typowo letnim piwem jest blond ale/golden ale, u mnie zwykle 11°Blg, goryczka do 25 IBU, pilzneński, szczypta bardzo jasnego karmelowego dla słodkiej nuty, 2 szczypty monachijskiego albo lepiej wiedeńskiego żeby podbić słodowość. Piwo ma być mało gorzkie i mało chmielowe, raczej o charakterze słodowym, ale też ocierające się o wodnistość. Im mniej alkoholu tym lepiej, więc najlepiej gęstość początkową dobierać względem odfermentowania posiadanych drożdży i właściwości warzelni (osiągana fermentowalność brzeczki), dla mnie poziom "spot on" to ok. 4.2% alkoholu. Chmiele z nowego świata mogą mu dodać fajnej cytrusowej rześkości, ale jeszcze nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Można też pacnąć 4kg pilsa, sypnąć 30stki na kolororek, może trochę wiednia/monacha. Zatrzeć w schemacie 20-40-20, pochmielić marynką/sybillą i Lublinem, fermentować na skutecznych i fajnych German Ale. Dla tych co lubią więcej estrów: w temp ok 20°C, dla tych co mniej i mają warunki w 16°C. Jak pisał zgoda - na chmielach z nowego świata będzie bardziej egzotyczny, ale też trzeba uważać, bo w większości mają więcej a-k niż te europejskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 To się wklepuje w jakiś arkusz czy program i od razu widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Za to typowo letnim piwem jest blond ale/golden ale, u mnie zwykle 11°Blg Będziesz tak uprzejmy i podasz dokładny przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Każdy zrobi sobie tak, jak mu pasuje, z tego co podałem to można sobie już ukręcić. Np. drugie z tego postu, jeżeli chodzi o konkrety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Ładne piwko zgoda O coś podobnego właściwie mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Mam jeszcze pytanko do Bnp, piszesz, że kolendry do piwa albo w ogóle, albo odrobinę. Ile to jest odrobina na 25litrów docelowych? 10gram? Wziąłem sobie przy okazji zamówienia kolendrę, pachnie świetnie, tylko nie wiem, czy pasuje do Twojego przepisu i ile jej dodać, żeby go za bardzo nie zmienić i nie zniekształcić efektu końcowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 przepis jest tylko namiastką powstającego piwa, wszystko zależy co Ci i Twoim bliskim smakuje. jeżeli lubisz smak/zapach kolendry to dajesz 20-25 bardzo drobno zmielonej, jak nie to nie dajesz w cale lub ewentualnie 5 g. Nie da się podać przepisu co by był uniwersalny sprawa wygląda tak robisz piwo wg stylu/przepisu- oceniasz je następne, podobne robisz z pewnymi modyfikacjami a 3 będzie idealne , takie jak Tobie smakuje wg mego przepisu i tego co ludziom smakuje kolendra jest daleko w tle a cytrusowosc z kwaskowym ozeźwieniem na 1 planie ale jak to mówią to Twój cyrk i twoje małpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Ok, tylko nie robiłem jeszcze nigdy wita, nie piłem go nawet, dlatego pytam o kolendrę.. Pachnie ładnie, ale jednak wolę mieć cytrusy na pierwszym planie. Czy 10g na ostatnie 5minut chmielenie będzie ok? Tak jak mówię, nie mam doświadczenia z tym piwem, sugeruję się tym, że napisałeś, że stylowce nie wszystkim smakują a Twoje piwo smakuje większości, dlatego pytam o to ile dodajesz kolendry i jak bardzo to wpływa na smak/zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się