nms007 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Tak sobie przeglądam zagraniczne fora i generalnie nie mam problemu na przełożeniem ichnich receptur na "nasze" Ale nie bardzo wiem jakich odpowiedników mogę użyć dla taki słodów: - American 2-row Malt - pilznenski, czy pale ale? - American Chocolate Malt - można zastąpić dowolnym czekoladowym? - English Brown Malt - w sumie znalazłem go w jednym naszym sklepie, no ale warto wiedzieć (w razie "W") czym zastąpić - Black patent malt - Crystal malt (60 °L) - karmelowy 120 EBC? A może jest gdzieś (na wiki nie znalazłem) opracowana taka rozpiska/tłumaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 - American 2-row Malt - pilznenski (2 oznacza po prostu jęczmień dwurzędowy) - American Chocolate Malt - czekoladowy - English Brown Malt - bursztynowy - Black patent malt- Carafa typ III 1300-1500 EBC - Crystal malt (60 °L) - karmelowy 120 EBC, Caramunich II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Nie. Słodu brown nie da się niczym zastąpić, a amber można próbować zastąpić belgijskim biscuit, choć jest mniej intensywny. Black patent to zwykły słód barwiący 1300-1500 EBC, czekoladowy to barwiący 900-1000 EBC. Podawałem niedawno wszystkie znane mi zamienniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Podawałem niedawno wszystkie znane mi zamienniki. gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) spróbuj jedną z tych tabeli: http://www.brewstock...ockbrewing.html http://www.brew.is/files/malt.html http://kotmf.com/art...s/maltnames.php BTW; może ktoś by stworzył coś podobnego na naszej wiki? Edytowane 7 Grudnia 2013 przez scooby_brew BuDeX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Na forum. Makaron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Żeby to znaleźć to tak samo jak ty musiałbym użyć wyszukiwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Czyli wartość tej informacji jest zerowa, równie dobrze mógłbyś nic nie pisać. Dałbym punkcik ale nie potrafię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Czy aż tak ciężko jest przejrzeć ostatnio napisane posty użytkownika zgoda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Jeżeli możesz przeglądać więcej niż 5 to pewnie tak, chociaż brak informacji co to za wątek, żeby móc chociaż zlokalizować post. Może szanowny autor nie umieścił w tym poście nawet słów kojarzonych z daną tematyką więc użycie wyszukiwarki też może nie przynieść rezultatów. Uważam że jak komuś chce się odpisać na forum i być przydatnym, to rzucanie takim ochłapem jest bez sensu, wygenerowało już więcej ruchu niż zasługuje, a pytający nadal nie otrzymał odpowiedzi. Way to go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Podaj, przynieś, pozamiataj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zapewne chodzi o ten temat: http://www.piwo.org/topic/11801-odpowiedniki-slodow-dostepnych-na-wyspach/ vald 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Tylko na polskich forach jest taka mentalność po stronie tych co "wiedzą". Na amerykanskim jak ktoś ogarnia temat i wie że "coś gdzieś" było chętnie poświęci ten czas na znalezienie i wrzucenie do posta - u nas ten czas spożytkowany jest przez taką właśnie przepychankę. Próbowałem znaleźć o czym mowa ale też mi się nie udało więc musiało być to nie do końca niedawno albo w dziwnych okolicznościach przyrody. Kończę bo aż głupio, że trzeba tłumaczyć coś takiego. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Czep się tramwaju, sam nie pamiętam w którym to wątku było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Tylko na polskich forach jest taka mentalność po stronie tych co "wiedzą". Przeginasz bracie. Proponuję zamknąć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 1. Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi 2. No właśnie na TB znalazłem ten "Brown Malt" 3. Widzę, że kolega vald niepotrzebnie się tak spina, a tym bardziej, że wszystko co chciał wiedzieć zostało poruszone w w.w tabelach. ps. Moim zdaniem to forum to i tak przykład jednego z najlepszych (jak nie najlepszego) forum na jakim miałem okazję być/pisać. Tutaj naprawdę można szybko dostać konkretną odpowiedź na nurtujące pytania, no i użytkownicy są wyrozumiali dla "Świeżaków" takich jak np. ja Jeszcze raz dziękuję za info i chyba zacznę sklecać sobie tabelę zamienników/odpowiedników - jak coś tego wyjdzie ciekawego to na pewno się podzielę z ogółem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Czy aż tak ciężko jest przejrzeć ostatnio napisane posty użytkownika zgoda? Żeby to znaleźć to tak samo jak ty musiałbym użyć wyszukiwarki. Jeżeli możesz przeglądać więcej niż 5 to pewnie tak koledzy spokojnie - jest opcja "Moja zawartość" - gdzie można przeglądać wątki i posty w kontekście każdego usera tłumaczenie nietrafione moim zdaniem aczkolwiek osobiście jestem fanem linkowania treści - po to jest http Edytowane 8 Grudnia 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Strzegom ma jeszcze takie cuś: http://www.piwo.org/files/file/32-odpowiedniki-slodow-weyermann-oraz-slodowni-strzegom/ hopek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Ja chciałym tylko przypomnieć, że dział Piaskownica Piwowarska powstała właśnie z myślą o tego typu pytaniach. Jeśli ktoś nie ma ochoty odpowiedzieć na temat i pomagać początkującym piwowarom/członkom tego forum, niech po prostu niech ignoruje ten dział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Mówisz masz http://www.wiki.piwo.org/Odpowiedniki_i_zamienniki_zagranicznych_surowc%C3%B3w Makaron, vald i cml 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Przygotowałem (wg materiałów z tego tematu) takie zestawienie odpowiedników/zamienników. Looknijcie fachowym okiem czy to się do czegoś nadaje i czy czegoś nie spieprzyłem Dołączam też plik wordowski, jeśli trzeba by nanieść jakieś poprawki odpowiedniki-slodow.doc odpowiedniki-slodow.pdf Edytowane 10 Grudnia 2013 przez nms007 pershi i vald 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Przecież możesz edytować artykuł na wiki. Załóż konto i wuala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Ewentualnie wrzuć do plikowni, żeby nie zginęło na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Dorzuciłem do plikowni (http://www.piwo.org/files/file/52-zestawienie-odpowiednikow-oraz-zamiennikow-slodow-polkich-oraz-zagranicznych/) W wolnej chwili postaram się dołożyć do Wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się