Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ponury fermentaThor Opublikowano 17 Marca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Fermentujesz jedno z pierwszych piw. Jesteś pełen wątpliwości, to zrozumiałe. Jeśli wbrew Twoim oczekiwaniom rurka w fermentorze nadal bulka, lub nie bulka, to mam dla Ciebie podpowiedź. Zanim zdasz pytanie na forum, którym zaryzykujesz podniesienie ciśnienia setkom osób codziennie je przeglądającym, zerknij w plik w załączniku poniżej (nazywa się bulkator). Jest to drzewko, które, mam nadzieję, pomoże wyjaśnić Twój problem z fermentacją oraz rurką, która bulka, lub nie bulka. A jeśli zechcesz dowiedzieć się więcej, przejżyj forum. Świetnie nadaje się do tego wyszukiwarka. Zachęcam także do zgłębienia tematu: wiki. Jeżeli jesteś doświadczonym forumowiczem, to czekam na opinie dotyczące mojego drzewka decyzyjnego. Bulkator 1.1.pdf Edytowane 31 Marca 2014 przez ponury fermentaThor Muchor, Grześ, Mir As i 29 innych 31 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Piwowarska gimbaza i tak będzie pytać. + za robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Używam mocnej lampy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) dla początkujących piwowarów zmienił bym "Możesz przelać na cichą. Nie jest to jednak obowiązkowe." na "pozostaw jeszcze na kilka dni i zmierz blg, nie zmieniło się to butelkuj" a na początku gdzie jest "nie bulka" pierwsza strzałka powinna iść do odpowiedzi "chłostam się brzozową witką" Edytowane 17 Marca 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Piwowarska gimbaza i tak będzie pytać. może się komuś przyda, przynajmniej będzie gdzie odsyłać Używam mocnej lampy ? leszczu, dorzuciłem. Niestety nie to o brzozowej witce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Jeeezuuu - w arkuszu kalkulacyjnym? Tak wygląda diagram a robi się takie fajne rzeczy za pomocą na przykład tej wtyczki. Niemniej jednak super że taka treść jest przyklejona na początku działu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 ooo, coś takiego byłoby zdecydowanie lepsze. Mam alergię na chroma, czy do mozilli też coś jest? albo online? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) - Mam problem. W moim piwie rurka bulka. Nie wiem czy przelewać na cichą? - Czy fermentacja trwa 2-4 tyg? - Nie ...eeee edit: jak już robisz w office: http://office.micros...A001132750.aspx, oraz dedykowany soft. Edytowane 17 Marca 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Krok w dobrym kierunku, ale tabelka nie wyczerpuje tematu, przez co pytania będą dalej się pojawiać. Wbrew pozorom temat jest bardzo obszerny i raczej nie da się przedstawić w formie graficznej. Rurki fermentacyjne były, są i będą używane, wszelkie próby ich zwalczania skazane są z góry na niepowodzenie - solidne opracowanie dotyczące rurek fermentacyjnych byłoby chyba najlepszym wyjściem. Ps. sugestie w tabelce o przelaniu na cichą po 7-10 dniach, w przypadku wielu piw są błędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 - Mam problem. W moim piwie rurka bulka. Nie wiem czy przelewać na cichą? - Czy fermentacja trwa 2-4 tyg? - Nie - wychłostaj się brzozową witką Spróbuję w wolnej chwili z powerpointem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 tabelka nie wyczerpuje tematu jasne, starałem się opracować naczęstsze i najbardziej banalne pytania, jak ktoś zechce coś więcej i tak pewnie zapyta sugestie w tabelce o przelaniu na cichą po 7-10 dniach, w przypadku wielu piw są błędne rozwiń proszę. Ja dla upewnienia zaglądałem na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 A co jak nie używam rurki? Mir As 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 nie używasz i bulka? amator lagera, Mir As i Szinek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Rurki fermentacyjne były, są i będą używane, wszelkie próby ich zwalczania skazane są z góry na niepowodzenie - solidne opracowanie dotyczące rurek fermentacyjnych byłoby chyba najlepszym wyjściem. Nikt nie chce z nimi walczyć, a to solidne opracowanie zamyka się w dwóch zdaniach: Bulkanie rurki MOŻE być wyznacznikiem pracy drożdży. Nie bulkanie rurki MOŻE świadczyć o zakończeniu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 No tak, na całej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 sugestie w tabelce o przelaniu na cichą po 7-10 dniach, w przypadku wielu piw są błędne rozwiń proszę. Ja dla upewnienia zaglądałem na wiki Wiele piw dolnej fermentacji i piwa górnej fermentacji o wysokim ekstrakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 fakt, sam kiedyś 25blg ze ślimaczącą się fermentacją trzymałem 2 tyg przez zlaniem na cichą. Tyko czy ktoś robi mocne piwa na początek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Rurki fermentacyjne były, są i będą używane, wszelkie próby ich zwalczania skazane są z góry na niepowodzenie - solidne opracowanie dotyczące rurek fermentacyjnych byłoby chyba najlepszym wyjściem. Nikt nie chce z nimi walczyć, a to solidne opracowanie zamyka się w dwóch zdaniach: Bulkanie rurki MOŻE być wyznacznikiem pracy drożdży. Nie bulkanie rurki MOŻE świadczyć o zakończeniu fermentacji. Upraszczanie nie załatwi tematu, nerwy związane z bulkadełkiem trwają od lat i jak nic się nie zmieni będą dalej się pojawiać przez kolejne lata. Kiedyś ktoś mądry powiedział "jak nie możesz z kimś wygrać, to się do niego przyłącz", przekładając to na bulkadełko to stworzenie solidnego opracowania więcej zdziała od tysięcy postów z których nic nie wynika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Tyko czy ktoś robi mocne piwa na początek? Na szkółkę ostatnio koleś przyniósł próbkę swojej trzeciej warki - RISa... Upraszczanie nie załatwi tematu Ale to żadne upraszczanie - to jest cała wiedza potrzebna do obsługi bulkadełka. Edytowane 17 Marca 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Ale to żadne upraszczanie - to jest cała wiedza potrzebna do obsługi bulkadełka. Bez komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Wiele piw dolnej fermentacji i piwa górnej fermentacji o wysokim ekstrakcie. uzupełniłem o taki komentarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Do rysowania diagramów fajnie sprawdza się np: Diagram Designer http://www.dobreprog...dows,12518.html Edytowane 18 Marca 2014 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Opracowanie dotyczące bulkania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Tak, zalecane młodym (niekoniecznie wiekiem) piwowarom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Co miałoby tam być opracowane? Fizyczny opis zjawiska wraz z przykładowymi wyliczeniami czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się