Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 101 Czeski Pils 10,5 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann® - 4,8 kg

Słód karmelowy Carahell® Weyermann - 0,1 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann - 0,15 kg

Słód caramunich I Weyermann® - 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg

 

Zacieranie:

24 wody zacierania

 

- 55°C - 10 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C – 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min - 10g Magnum

60 min - 15g Saaz

10 min - 15g Saaz

0 min - 20g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast Propagator 2278 Czech pils - starter

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

 

Wyszło 30l. 28l do fermentatora, reszta do zamrażalnika na startery.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 102 Czeski Pils II 10,5 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann® - 4 kg

Słód monachijski Weyermann® - 0,8 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg

 

Zacieranie:

24 wody zacierania

 

55°C - 10min.

63°C - 20min.

Odebrana 1/3 zacieru

72°C - 20 min. dekokt

Gotowanie 15 min.

72°C - 25 min

76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min - 10g Magnum

60 min - 15g Saaz

10 min - 15g Saaz

0 min - 20g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast Propagator 2278 Czech pils - starter

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

 

Przy ostatniej warce zlałem to co zostało nad osadem w starterze i dolałem do tego 1l brzeczki i z warki 101, drożdże w szybkim tempie się namnożyły i tak otrzymałem starter do kolejnej warki, więc Czeski Pils II, tym razem z dekokcją.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podsumowując rok 2011 był dobrym rokiem ;)

Uwarzyłem 43 Warki

Zmodernizowałem proces warzenia - 2012 dalsza część.

Wystawiłem piwa do 3 konkursów i moje piwa zajęły :

- I miejsce - II konkurs piwo.org

- II miejsce, V miejsce - Birofilia 2011

- I miejsce - IMKPD

zobaczymy co przyniesie 2012 rok ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 96 English Barleywine II 23°Blg po miesiącu lagerowania w ~2°C do 40x0,5l z dodatkiem cukru 3,6g/1l

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 103 Maibock 16°Blg 26l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński klepiskowy Bruntal - 5 kg

Słód monachijski Weyermann® - 1,5 kg

Słód wiedeński Weyermann® - 0,5 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

26 1 wody zacierania

 

- 55°C - 10 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C – 10min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 33l

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 10g Magnum

35 min - 10g Magnum

15 min - 20g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager – gęstwa I 300ml

 

Inne:

15 min – 7g Mech Irlandzki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do browaru dołączył nowy garnuszek 70l ;)

W sobotę biorę się za wiercenie, aż szkoda.

2u4116v.jpg

 

Jak wystarczy czasu, to może przeprowadzę testy pompy, leżała w kącie jak i również silnik. Może się przyda, pompy mam zamiar używać tylko przy filtracji prosto do kadzi warzelnej, więc temperaturę powinna wytrzymać, zobaczymy jak będzie z przetaczaniem brzeczki. Moc silnika nie duża, ale z tego co wiem nie musi mieć dużo mocy.

Pompa typowa do przetaczania piwa i wina.

 

2vci548.jpg

2ywaemu.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 104 Pils Mocno Chmielony 12,5°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Bruntal - 5 kg

Słód monachijski Weyermann® - 1 kg

Słód karmelowy Caramunich® typ I Weyermann - 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

24 wody zacierania

 

55°C - 10min.

63°C - 40min.

72°C - 20 min

76°C - 20 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

70 min - 15g Magnum

40 min - 30g Hallertauer Tradition

30 min - 30g Sladek

10 min - 30g Hallertau Hersbrucker

0 min - 30g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa 250 ml

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

 

Wyszło 30l. 28l do fermentatora, 2l do zamrażalki na startery. Moja druga warka na słodzie Bruntal, jestem bardzo miło zaskoczony tym słodem. Nie pamiętam kiedy otrzymywałem tak klarowne brzeczki po filtracji.

Chrzest przeszedł dzisiaj nowy garnek, wypadł jak najbardziej pozytywnie, tylko muszę dojść do wprawy z gotowaniem, całkiem inaczej się gotuje, pewnie stąd 2l więcej ;)

Teraz czas na mieszadło, silnik i zasilacz już zamówiony.

 

35hhh1j.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.