gaim Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 nie wiem kolego, WES pisze że pszeniczne to im wierzę, a że sie klaruje no to co zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 nie wiem kolego, WES pisze że pszeniczne to im wierzę, a że sie klaruje no to co zrobić Do takiego czegos dodaje sie ekstrakt slodowy, a nie cukier kilodwadziescia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Każdy może pisać, ale tradycji już nie musi się trzymać. Najważniejsze, żeby Tobie smakowało, ja stwierdziłem tylko to, co widzę na zdjęciu. Te pszeniczne, które robiłem i które piłem zawsze były mętne, a że nie były kristallweizen, dlatego kwestionuję barwę. Może, tak jak pisze Samael, cukier wywołał dziwne odczucia wizualne? Edytowane 23 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 przy najbliższej okazji wezmę ekstrakt zamiast cukru, ale przypominam, że robiłem to piwko onegdaj z 2 puszek nachmielonych (nie dodawałem cukru) i wyszło KLAROWNE, PRZEJRZYSTE, BEZ ZMĘTNIENIA, w ogóle o czym mowa, czy da się uzyskac zmętnienie z gotowca_? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Pierwszego witbier'a opierałem na Coopers'owskim brewkit'cie-był i mętny i bez cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Z WESa piwa sa raczej ciemniejsze ( za wyjątkiem kukurydzianego) Oczywiście że mozna uzyskać mętne, wystarczy wstrząsnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Pierwszego witbier'a opierałem na Coopers'owskim brewkit'cie-był i mętny i bez cukru. nie wiem jak wychodzi coopers nie miałem okazji testować, ale to od wesa wychodzi tak, nie chaciałbym tu off topa rozwijać, ale temat na pewno przyda się początkującym piwowarom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoRkens Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 dziś przyszło do mnie takie coś, więc za jakiś czas i to opiszemy: I jak wyszło ? U mnie stoi od tygodnia na burzliwej i jak nigdy rurka mi nie 'pyrkała', tak teraz chodzi jak szalona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Gdzie można kupić? Co to za kit'y? Jest pełna lista? Mają być w Rzeszowie (znajomy mi mówił, że sprowadza właśnie takie nowe w workach, może mówił o tych)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoRkens Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 (edytowane) Ja kupiłem w tym sklepie http://www.bimberhob...?id_category=24, ale widzę, że IPA już im zeszła. Sam kit chyba produkcji brytyjskiej z tego co pamiętam. Znalazłem jeszcze stronę producenta http://www.makeyourowndrinks.co.uk/ Edytowane 9 Marca 2013 przez BoRkens Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Dzięki. To u nas będą chyba te Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 I właśnie to IPA dostałem. Zalety: łatwość, bo jednak w worku, ilość, bo więcej niż standardowo, drożdże-szybko ruszyły po rehydratacji i jest ich 10g, ładnie pachnie, rokowania są dobre, bardzo atrakcyjna cena Wady-dodatek 1kg (cukru czy czegoś innego) do ekstraktu daje raptem 11 blg, więc IPA to nie jest, trzeba dodać więcej żeby miało historyczne 15 blg, smakowo-troszkę przechmielone-ułagodziłem dodatkiem przypraw, jakich używano czasem przy IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo5 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Jako że było to moje pierwsze piwo - IPA z worka, trudno mi opisać piwo rzetelnie. Jak dla mnie bardzo fajne piwko. Cytrusy wyczuwalne, porównując z Rowing Jack to brakuje jakby smaku iglastego. Kolor jasno miedziany, bursztynowy raczej to nie był. raczej klarowne. Jak dla mnie przejście z koncerniaków od razu na IPA home made to był szok dla kubków smakowych. Znajomi mówili też, ze zupełnie nie byli przygotowani do takiego smaku ale z każdym łykiem smakowało bardziej. Udało mi się nawet zarazić mojego ojca podejściem do piwowarstwa domowego - był mega sceptykiem widząc moją nową pasje. IPA wpisze się na pewno na stałe do mojego MENU. Co do innych kitów tego producenta to mam na tapecie narobione na święta Pilsnera z worka. Butelkowany co prawda 4.03 ale no nie było możliwości wcześniej. Z pierwszej próby takie wrażenia - Kolor jasno złoty do złoty, smak przyzwoity mimo krótkiego leżakowania, piana średnia, słabo utrzymująca się, wysycenie średnie choć użyłem 7g/l glukozy. goryczka średnia aczkolwiek mam niewyrobiony jeszcze jęzor, porównując z Noteckim Jasnym to trochę wyraźniejsza. Ogólnie to bardzo sobie chwale tym bardziej że oba worki udało mi się kupić z Bimber Hobby po 44 - (pierwsza dostawa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 A jak z goryczką? Wprowadzałeś jakieś zmiany podczas warzenia? Rowing Jack to AIPA, więc dobrze że nie ma posmaków iglastych w tym IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Pozwolę sobie odkopać. O tym brewkicie niewiele jest info, więc może kogoś zainteresuje opis (zdjęcie zapożyczone). Make your own beer Nut Brown Ale Objętość: 20 L. Surowiec do fermentacji: 0,8 kg glukozy. Surowiec do re-fermentacji: glukoza, ok. 8 g na L. Fermentacja: 2015.05.24 - 2015.06.08 - fermentacja górna, drożdże z zestawu. W siódmym dniu dodałem do fermentora chmiel z zestawu. Temperatury na poziomie 20,5 - 22 °C. Blg startowe - nie zmierzone , końcowe: 3. 2015.06.08 - rozlanie do butelek. 2015.06.16 - od tego dnia piwko leżakuje w piwnicy (temp. ok. 10 - 12 °C). Degustacja: 2015.06.23 (trochę wcześnie, ale co tam). Smak: Dość delikatny, odrobinę może słodkawy i "przepalany" w tle. Posmaki mleczne, ale całkiem przyjemne. Właściwie brak goryczki, w dalekim tle jakby odrobinę kwaskowe (ale to raczej wina krótkiego leżakowania). Zapach: Taki roślinno - kwiatowy, stosunkowo mocny. Piana: Gęsta, kremowa, lekko brązowa. Po ok. 10 minutach redukuje się do ok. 0,5 cm i tak już zostaje do samego końca. Bardzo fajna. Kolor: Brązowo-rubinowy(?), mętny. Nagazowanie: średnie, nie przeszkadzające - w sam raz dla tego piwa. Całokształt: Ogólnie smaczne piwo, choć na razie brak posmaków orzechów laskowych (może pojawią się później). Przypomina mi odrobinę Wexford Irish Style Cream Ale (z Carefoura), ale tutaj jest trochę posmaków palonych, przez co nie jest takie mdłe i wodniste. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Odkopie trochę, bo zaczynam zabawe z piwem puszkowym. Czy ktoś próbował robić te piwka? Chyba najtańsze z Allegro Brewkit MASTER PINT CZECH PILSNER GERMAN SCHWARZBIER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Teraz ja odkopie. A czy ktoś próbował robić od Coopersa A IPA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Nie wiem czy robiłeś coś z MasterPinta, ale one mają w składzie cukier. Co prawda po słodzie, ale (jeśli trzymają się zasady "większy udział w składzie - prędzej na liście") to i tak może być 49% cukru. Dodaj do tego cukier zamiast syropu słodowego i już nic tylko drożdżami rasy Mockba potraktować Można wstawić takiego MasterPinta bez dodatków (fejnie chmielony wyszedł, wstawiałem dla eksperymentu). Jeśli już na 23l to koniecznie z ekstraktem słodowym. Edytowane 2 Lutego 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Odkopię temat. Czy ktoś z was miał styczność z brewkitami Mangrove Jacks? Jeśli tak będę wdzięczny o recenzje jak największej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Godzinę temu, Reters napisał: Odkopię temat. Czy ktoś z was miał styczność z brewkitami Mangrove Jacks? Jeśli tak będę wdzięczny o recenzje jak największej ilości? Kolega w pracy coś rzeźbił Nie piłem, ale ponoć mu wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 Elroy więc w razie czego daj znać o szczegółach. Ja dopiero mam nastawione pierwsze piwo z Mangrove. Napiszę co i jak niedługo, też takie opisy czasami są pomocne dla początkujących? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się