dziedzicpruski Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 a jeszcze jedno' date='żniwa są teraz ,czy zwykłe plewy odkombajnowe(o ile da się to zebrać) nie byłyby dobre,pewnie trzeba by je trochę wymoczyć,czy wygotować.[/quote']Pewnie, że nie byłoby dobre. Potrzebna jest łuska słodowa, a nie jęczmienna. Chociaż w dawnych czasach brzeczkę podobno filtrowano przez słomę. a co to jest ta łuska słodowa ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 a co to jest ta łuska słodowa ?. Łuska ze słodu jęczmiennego, a nie z jęczmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 a co to jest ta łuska słodowa ?. Łuska ze słodu jęczmiennego' date=' a nie z jęczmienia.[/quote'] a czym to się różni,poza tym ,że ta ze słodu jest wymoczona i wyprażona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 No właśnie tym. Jest czystsza niż jęczmienna i częściowo pozbawiona garbników. Poza tym, słód się łateiej złuszcza w porównaniu do surowego zboża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ja to już przerabiałem z ta słomą. Dość kłopotliwe, słoma jest mocno zakurzona i trzeba ja wcześniej dobrze przepłukać wrzątkiem bo puszcza kolor. Przy filtracji roggena słoma nie dała oczekiwanego efektu.. W jakiej formie używałeś słomy? Całe źdźbła czy sieczka. Opisywałeś to może szerzej, jak tak to prosimy o linka. goroncopozdrawiamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ja to już przerabiałem z ta słomą. Dość kłopotliwe' date=' słoma jest mocno zakurzona i trzeba ja wcześniej dobrze przepłukać wrzątkiem bo puszcza kolor. Przy filtracji roggena słoma nie dała oczekiwanego efektu..[/quote']W jakiej formie używałeś słomy? Całe źdźbła czy sieczka. Opisywałeś to może szerzej, jak tak to prosimy o linka. goroncopozdrawiamy. To było w czasach gdy filtrowałem za pomocą wiadra w wiadrze, Słomę płukałem ok 5 razy w gorącej wodzie ( rzeczywiście woda przybiera kolorek słomkowy) potem zalałem wrzącą wodą i gotowałem ze 4 min. Następnie układałem na dnie filtratora z dziurkami całe źdźbła i dopiero wlewałem zacier do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zastanawiamy się czy zastosowanie sieczki nie dałoby lepszego efektu. Pocięta na ok. 10 mm odcinki słoma w warstwie 5-6 cm powinna stworzyć złoże filtracyjne. Jeśli zdobędziemy trochę słomianej sieczki spróbujemy wykorzystać ją jako filtr przy wysładzaniu. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcco Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Dobra wiadomość! Łuska ryżowa w końcu dostępna w Polsce: http://allegro.pl/luska-ryzowa-rice-hulls-100g-totalna-nowosc-i1865564338.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Gdyby ta cena była za 1kg to bym się zastanowił nad kupnem, ale za 100g to lekka przesada :rolleyes:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 może takiecoś? Łuska gryczana? Niezły pomysł' date=' trzeba będzie spróbować.[/quote'] Już wypróbowana. I nieźle zdała egzamin przy filtracji trudnego zacieru na piwo żytnie w browarze Konstancin. Czy taką łuskę trzeba wcześniej wygotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Łuska gryczana? Niezły pomysł' date=' trzeba będzie spróbować.[/quote'] Już wypróbowana. I nieźle zdała egzamin przy filtracji trudnego zacieru na piwo żytnie w browarze Konstancin. Czy taką łuskę trzeba wcześniej wygotować? Taką łuskę wrzucasz razem ze słodem do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 a co z taninami zawartymi w łusce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 a co z taninami zawartymi w łusce? Chyba to samo co z taninami zawartymi w łusce jęczmiennej - gdy zacieranie będzie prowadzone prawidłowo to nie będzie z nimi problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 A łuska orzeszków buku? Jest duża co prawda, ale nie problem zmielić. Nadawałaby się do filtracji? Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat? W lasach milickich, przez które często przejeżdżam, są tony nasion bukowych. Godzinka zbierania i zapas na cały rok można zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 łuska jęczmienna słodowana czy niesłodowana?? Przecież płukanie ziarna przed słodowaniem wyługowuje garbniki, więc to nieco zmienia sytuację. Z drugiej strony robiłem ostatnio piwo czysto pszenne z osobno dodaną łuską pszenną (niesłodowane, nieługowane, nie gotowane) i jakiś dziwnych smaków (poza nadmiernych chmieleniem aromatycznym) nie wyczuwam. Co do łuski bukwi (a właściwie owocni buka??) to równie dobrze można dodać trocin z drewna, nic dobrego z tego by moim zdaniem nie wyszło (mogę się mylić rzecz jasna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Co do łuski bukwi (a właściwie owocni buka??) to równie dobrze można dodać trocin z drewna, nic dobrego z tego by moim zdaniem nie wyszło (mogę się mylić rzecz jasna) Nie całkiem. Te łuski na pewno nie nasiąkną za szybko, są twarde jak skorupki orzechów włoskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 ja bym wolał za 7 złoty kupić kilogram łusek gryczanych niż chodzić i zbierać bukwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Nie byłeś w tych lasach, stoisz na warstwie orzeszków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Moim zdaniem łupiny bukowe będą dawały obce smaki głównie garbniki, ale to tylko moje zdanie. Zrób eksperyment, zdaj relację- może się mylę Na początek spróbuj żuć taką łupinę oraz zaparz pod przykryciem (zalej wrzątkiem), jak ostygnie będziesz wiedział czy jest neutralne smakowo czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Czy taka łuska zda egzamin podczas filtracji wita? Nie wpłynie na kolor lub smak (wygląda na ciemną)? http://allegro.pl/gryka-luska-gryczana-na-wage-0-95-kg-i2298324376.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Może wpłynąć na smak, ale niekoniecznie negatywnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 A jak z kolorem? Czy ktoś stosował, bo wolałbym jednak jasnego wita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Kolor, śmorol. Jak będzie smaczny, to najwyżej będziesz pił z ciemnego kufla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Filtrację wita (będę powtarzał do znudzenia, bo wit to jeden z moich ulubionych stylów, więc póki drożdży nie zbraknie to będę go robił na bieżąco ) wspomaga łuska owsa, które tradycyjnie stanowi do 5% zasypu. Jeśli dasz owsa, to nic się nie martw o filtrację Taka łuska gryczana to będzie dobra do żytniego albo pszenicy. A skoro w aukcji piszą, że nadaje się do filtracji piwa, to chyba są jakby w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 8 zl za kg to trochę drogo, ale lepsze niż nic. Może jakiś sklep piwowarski dojdzie do źródła tej łuski i wynogocjuje lepszą cenę? A swoją drogą to mi się ciągle wydaje że spokojnie można by użyć suche igły sosnowe z lasu (oczywiście po przepłukaniu). Co prawda nigdy tego nie próbowałem, ale w dotyku to mi przypomina łuski ryżowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się