Billy the Kid Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Tak, można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Właśnie mierzyłem dziesięciodniowy nastaw. Nic już się wim nie dzieje, piwo płaskie jak po imprezie. Zjechały z 15 do 5 blg i ani kęsa więcej. Choć w składzie był candi syrop. A temperatury wysokie bo otoczenia ~23C. Edytowane 1 Lutego 2014 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rptu Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Jak wyglądają wasze doświadczenia ze smakiem Witbiera w zależności od temperatury fermentacji na drożdzach S-33? Typowe zakresy dla drożdzy do Witków to 18-24'C (tak wiem, S-33 to nie drożdże dedykowane specjalnie dla Witbiera). Preferuję te niższe temperatury (przeglądając forum zauważyłem, że też tak wskazujecie przy tym stylu), ale jak to się ma przypadku Wita i S-33 ciekawy jestem waszych doświadczeń. Do dyspozycji mam temperatury 17-18'C (piwnica - wartość stała) lub w mieszkaniu gdzie temp to okolice 21+ (ale zależne od warunków pogodowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Ostatniego wita jakiego robiłem przy udziale s33 fermentowałem dość wysoko, jakieś 23-24(a może i wyżej, nie miałem zanurzonej sondy a wiadro stało przy samym kaloryferze w okresie grzewczym). Sprawdzałem jak zachowają się dwa różne suchary na podzielonej warce fermentowane w podobnych warunkach(równolegle fermentowały brewferm blanche), w tej temperaturze wygrały te drugie, natomiast s33 nie dały praktycznie nic od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Ja bym fermentował w 17-18°C, ale bez względu na temperaturę nie oczekuj po S-33 belgijskiego charakteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 17 st C daje bardzo odmienne piwo, jest bardziej, dużo bardziej neutralne niż to samo piwo na s-33 w temp 21 stC Przez te parę ładnych lat mojego warzenia te drożdże były dla mnie jednymi z najgorszych ale po witku w 17 stC zmieniłem zdanie. Należy jeszcze pamiętać że płytko odfermentowują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rptu Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 nie oczekuj po S-33 belgijskiego charakteru. Wiem, ale robiąc pierwszego wita nie chcę od razu na płynnych. Przećwiczyć chcę ten styl na suchych. Czy zupełnie nic tu się nie znajdzie z sucharów poza Brewferm Blanche? Słynny siarkowodór Z tego co wyczytałem lubią zapodawać przy niższych temp. fermentacji, ale przy fermentorze w piwnicy uszło by, gorzej jak nie przejdzie . Gdyby fermentować w mieszkaniu przy 21+ 'C i nabrały by na to ochoty, czekała by mnie przeprowadzka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rptu Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Może zamiast S-33 użyć M27 Mangrove Jack's? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Wiem, ale robiąc pierwszego wita nie chcę od razu na płynnych Jest jeszcze Gozdawa ze swoimi sucharami. Są relatywnie tanie i dają całkiem fajne efekty (jeśli chodzi o belgi) Jeszcze nie testowałem drożdży dedykowanych do wita od Gozdawy ale BFSAY jak na suchary są całkiem OK Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 od Gozdawy ale BFSAY jak na suchary są całkiem OK Potwierdzam, nie żeby były hiciorem absolutnym ale warte wypróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuce Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Witam, mam pytanie odnośnie drożdży S-33. Z racji tego nie nie mam chwilowo innych drożdży chciałbym je zaszczepić do Pale Ale i nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Są chyba lepsze szczepy dla tego gatunku. W lodówce mam jeszcze gęstwę danstar nottingham zebraną po fermentacji kölscha. Myślę, że jest niezłej kondycji, bo w lodówce stoi niecały tydzień. Podczas fermentacji poprzedniej warki na nottingham wydzielał się dosyć intensywny zapach siarkowodoru/zgniłych jaj, który nie przeszedł do piwa. Myślałem, że jest to infekcja, ale chyba powodem była zbyt wysoka temperatura fermentacji. Lepiej dodać świeże S-33, czy to co zostało z kölscha (danstar nottingham)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Jesli nie masz watpliwości, że gęstwa jest w porządku, to ja zdecydowanie zadałbym nottinghamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuce Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 No właśnie nie jestem pewien, czy gęstwa jest ok. Nic niepokojącego nie zauważyłem, zapach ok, wygląd ok. Nie wiem tylko jak ona powinna wyglądać, ponieważ to będzie moja druga warka. Powinienem tę gęstwę jakoś wcześniej przygotować? Ile jej dać na 20 litrów brzeczki? Za S-33 chciałem zadać tylko dlatego, że jest łatwiej, ale z tego co widzę nie są to zbyt dobre drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 w wyszukiwarce poszukaj: ile gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Ja z braku innych, a także z tendencji do eksperymentów użyłem ich do FAHa. Zobaczymy jakie będę efekty Pamiętasz może jak wyszedł FAH na tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Łojoj. Nie pamiętam szczegółów ale piwo było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
me-to Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Mam pytanie co do stopnia odfermentowania piwa przez te drożdże. Zadałem je uwodnione do brzeczki 13blg, przez 3 dni fermentowały w temperaturze 16-18 stopni (widoczna piana na powierzchni, zapach zgniłego jajka - więc wszystko w normie). Po tym czasie musiałem przenieść fermentor do innego pomieszczenia (temperatura 18-20 stopni C). W ciągu tygodnia zeszły do 6Blg - nie jest to za dużo? Piwo zacierane przez 30 minut w ~65C, później 30 minut w ~73C. Przeleję na cichą, postoi dwa tygodnie i liczę że jeszcze zejdzie o stopień czy dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Przyznam, że nie korzystałem jeszcze z dobrodziejstwa tych drożdży. Czy APA na nich w temperaturze otoczenia równej 17C ma sens? Nie dodadzą za dużo od siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Przy 17C powinny być mocno neutralne, zresztą są takie same w sobie. Inna sprawa to odfermentowanie, które bywa przy nich bardzo niskie. Moim zdaniem bez sensu, US-05 to zdecydowanie lepsze drożdże do APA. Edytowane 13 Września 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Mam pytanie co do stopnia odfermentowania piwa przez te drożdże. Zadałem je uwodnione do brzeczki 13blg, przez 3 dni fermentowały w temperaturze 16-18 stopni (widoczna piana na powierzchni, zapach zgniłego jajka - więc wszystko w normie). Po tym czasie musiałem przenieść fermentor do innego pomieszczenia (temperatura 18-20 stopni C). W ciągu tygodnia zeszły do 6Blg - nie jest to za dużo? Piwo zacierane przez 30 minut w ~65C, później 30 minut w ~73C. Przeleję na cichą, postoi dwa tygodnie i liczę że jeszcze zejdzie o stopień czy dwa. I jak to wyszło w końcu ? Mam taki plan żeby zrobić bardzo lekkie piwko na lato ~8BLG, chcę zacierać w 68C i zastanawiam się czy użyć S-33 właśnie z powodu niskiego odfermentowania - liczę na niska zawartość alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Zacieranie na słodko + tak słabo odfermentowujące drożdże to na pewno nie będzie lekkie piwo na lato. Alkoholu z 8blg i tak będziesz miał mało. Jak chcesz lekkie i orzeźwiające piwo to musi być dobrze odfermentowane. Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez Oskaliber Brunow i dudi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Pierwsze piwo na tych drożdżach - Kolsch 12,5blg po 9 dniach burzliwej (temp. otoczenia 19-17st) zeszło tylko do 4,5blg. Na cichej potrzymam kilka dni w 17st, a potem wrzucę do 12st, zobaczę czy coś jeszcze zejdzie. Po cichej jeszcze zeszło do 4blg. Altbier 13 blg zeszło do 4,5. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez Przemo_666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 zeszło tylko do 4,5blg Standardzik raczej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meo098 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Moje doświadczenia z S-33. Ekstrakt początkowy 13 BLG, po tygodniu burzliwej zeszło do 5 BLG. Zacieranie: 20 min w 62'C, 40 min w 65'C. Temperatura fermentacji 17'C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Czy S-33 dadzą radę z kwaśną brzeczką pH ok 4.5? Planuję zrobić na nich Lichtenheinera i Gose metodą kettle sour. Edytowane 10 Maja 2017 przez abra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się