Falcon Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 No niestety mocniej zapuszczone butelki czasem nadają się tylko na wymianę w sklepie. Jeśli po krecie coś zostaje to ja takie butelki wyrzucam, albo wymieniam na pełne. Co do syropu to proponowałbym więcej wody będzie się lepiej mieszał. Ja robię jakieś 700 -1000ml syropu. O dzieki wielkie, czyli jak przeleje to mam łycha jeszcze zamieszac czy lepiej nie napowietrzac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 zdezynfekowaną chochlą można zamieszać jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Fajnie dzieki wielkie za wszystkie rady na pewno sie przydadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Witam Takie pytanko ogladałem filmiki Kopyra wszystko fajnie ale: Robie piwko z brewkita (jak ktos sledził ten watek to wie) pisali i czytałem na forum ze nie trzeba zlewac na cicha, trzymac na burzliwej ok 10 dni i sprawdzic blg jak ok przez 2-3 dni to do butelek. Ale mam 2 fermentory burzliwa bez kraniku jak przelewam na cicha to z kranikiem i potem kicha do refermentacji- bo musz przelac do tego bez kranika, czy moge zlac do jakiegos gara na czas wymycia tego z kranikiem? Dzieki cierpliwym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Utrudniasz sobie życie. Nic Ci mądrego ta cicha fermentacja nie da, a jedynie zwiększa możliwość infekcji piwa. ps: Postaraj się trochę w kwestii stylu w jakim piszesz. Ciężko się czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Dzieki, sorki za literówki.Z tym pisaniem to tez kiedys miałem problem na maturze chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 W przypadku brewkita przelewanie na cichą do nowego pojemnika nie jest konieczne , piwo i tak się wyklaruje. A jesli posiadasz tylko dwa fermentory to tym bardziej zrezygnuj tak jak pisał Elroy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eliot Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam Jeśli posadzę chmiel zwyczajny, będe mógł normalnie z tego zrobić piwo? Czy to jest z gatunku, które do tego się za bardzo nie nadają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam Jeśli posadzę chmiel zwyczajny, będe mógł normalnie z tego zrobić piwo? Czy to jest z gatunku, które do tego się za bardzo nie nadają? chmiel zwyczajny to gatunek. Marynka, lubelski, citra - to są odmiany. Podobnie jak przy jabłkach jest reneta, renklod czy szampion. Chmiel zwyczajny nadaje się do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam Jeśli posadzę chmiel zwyczajny, będe mógł normalnie z tego zrobić piwo? Czy to jest z gatunku, które do tego się za bardzo nie nadają? chmiel zwyczajny to gatunek. Marynka, lubelski, citra - to są odmiany. Podobnie jak przy jabłkach jest reneta, renklod czy szampion. Chmiel zwyczajny nadaje się do piwa. Są też odmiany ozdobne. Wiec trzeba wiedzieć dokladnie co się ma, zanim uwarzymy piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eliot Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Rozumiem, to gdzie ja moge dostać wymiony gatunek? Na allegro są zwyczajne i sadzonki. Polecilibyście mi jakiś dobry sklep na pw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskun Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam, podobno na początku sezony można kupić w Browamatorze sadzonki, a tak to pozostaje ci allegro, np.: http://allegro.pl/chmiel-sadzonki-chmielu-2l-roslina-pnaca-na-piwo-i3418501831.html Poszukaj na necie opracowań dot. chmielu - najważniejsze żeby była to żeńska odmiana dająca szyszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskun Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Witam, tak rozmyślałem nad ulepszeniem procesu i wpadła mi taka myśl. Czy jest sens zostawić warkę w jednym fermentorze na tydzień burzliwej i bez przelewania, dodatkowo, tydzień na cichą (ferm. z rurką, temp. 20stC)? Później tylko zlać do ferm. z kranikiem, dodać surowiec do refermentacji i rozlewać. Teoretycznie drożdże zjedzą cały cukier oraz zmniejszam szanse zainfekowania i napowietrzenia piwa w trakcie przelewania, ale mam spore wątpliwości co do obecności drożdży przez tak długi czas?! Intuicja podpowiada mi, że to zła metoda - jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Dobra metoda. Jak czas nie goni i nie musisz zbierać drożdży, to tak jest najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Ja jak nie chmielę na zimno i jak nie zbieram gęstwy to tak robię, mogę polecić tę metodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Mam takie pytanko czy garnek 22l, wystarczy zeby zaczac zacieranie,pytam dlatego ze mam prawie nowka sztuka i szkoda wydac kase nowy garnek zawsze to z 2 warki do przodu. Z góry dzieki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artudittu1989 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Prędzej czy później i tak będziesz musiał zainwestować w coś większego, wiec może warto zrobić to teraz żeby oszczędzić sobie nerwów.. Teoretycznie możesz posługiwać się takim garnkiem, dolewając wody do stanu 20L po gotowaniu a przed zadaniem drożdży. Jednak ja bym polecił sprawić sobie coś większego, niekoniecznie nowego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Można ewentualnie zacząć od robienia mniejszych warek, na przykład 15L zamiast 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 w jakimś sklepie internetowym widziałem zestawy na 10 l piwa. Mój garnek też jest nie większy niż twój - 25l?? W każdym razie jak wleję 15 l wody i wsypię słody to zostaje mi jakieś 5 cm zapasu a robię warki 20 litrowe ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) zacieraj w fermentorze, wysładzaj 18l i gotuj w tym garze. w kuchni zapewne zjadziesz jeszcze gary jakieś 7l, to 5l możesz wlać i też gotować. na 2 gary. będziesz miał na styk. Na pocieszenie powiem, że zaczynałem z zestawem 12, 7, 6, 5 i dałem radę. nie było lekko, ale kilka warek tak zrobiłem. Później, jak kasa wpadła to kupiłem sobie 50l i teraz to mi się morda cieszy PS. Nie lej brzeczki wysłodzonej do gara "pod krawat", bo nie opanujesz piany i będzie ci wyłazić z gara. Po 1 warce będziesz wiedział o co chodzi i przy następnej już będzie łatwiej. A teraz dawaj czadu i się nie zniechęcaj. Będzie git. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Witam Panów, dzieki wielkie za odzew ale byłem u "teściowej" i ma garnek 30 i 50 l wiec ok.Na poczatku sie pytała po co mi taki duzy garnek to powiedziałem ze na kapusniak?:.... w kazdym razie sie juz nie martwie bede zacierał...... Za jakis czas....... Narazie wstawie fotki z mojego pierwszego brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olward Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Cześć i czołem. 15 dzień pucha lagera od Coopera mi fermentuje na burzliwej. Kilka dni temu było 3blg dzisiaj chciałem zlać do butelki a blg dalej wysokie 3,5 i nawet trochę w górę (może też być błąd pomiaru). Ergo nie schodzi niżej. Temperatura 22-23C. Teoretycznie puchy schodzą do 1. Ktoś, coś poradzi co z tym fantem? Czekać, nie czekać? dziękuję za każdą podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Kilka dni temu było 3blg dzisiaj chciałem zlać do butelki a blg dalej wysokie 3,5 i nawet trochę w górę (może też być błąd pomiaru). Ergo nie schodzi niżej. Temperatura 22-23C. Możliwe, że coś źle zmierzyłeś. Blg raczej nie powinno wzrastać. Jeszcze możesz w czasie pomiaru zakręcić areometrem (wprawić go w ruch wirowy), bo może być oblepiony przez pęcherzyki CO2, które będą go trochę unosić. http://blog.kopyra.com/index.php/2013/05/28/cicha-fermentacja-w-jakim-celu/ - gdzieś około 6:30 Tomek Kopyra o tym mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Zlewać, 15 dni i taka temperatura - fermentacja burzliwa się zakończyła. Masz błędy na pomiarach, nie możliwe, aby blg wzrosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Tak mi jeszcze przyszło do głowy , skalowałeś ballingomierz na wodzie w 20C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się