KosciaK Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Z powodzeniem można mieszać je w stosunku wagowym 1:1 z mąką. Aż tyle? I drożdże uciągną? Ja dodaje jakieś 20-25% młóta, do tego jeszcze trochę słonecznika lub dyni i wychodzi znakomicie. Spokojnie można młóto mrozić i chlebek z takiej rozmrożonej porcji wychodzi bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Aż tyle? I drożdże uciągną? Sam się zdziwiłem, ale wyrasta pięknie. Gdyby chcieć robić na zakwasie, to myślę, że byłoby z tym więcej zabawy. Problemem jest to, że chlebek musi w chlebaku postać zawinięty w szmatkę dwa dni, bo wcześniej przy krojeniu się bardzo kruszy. Robiłem również w proporcji 1,5:1 na korzyść mąki i ten problem był już mnie dokuczliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klingenberg Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Witam, chciałem dziś uwarzyc milk stouta, jednak dopiero w domu zorientowalem sie ze zamiast jęczmienia palonego mam jasny czekoladowy, myslicie ze mozna go dać w zamian ? jesli tak to pewnie trochę więcej, tylko czy jest sens, moze lepiej poczekac na jęczmień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 No żebyś chociaż trochę czarnego miał... Stout ci z tego nie wyjdzie, przynajmniej nie czarny. Chociaż było coś takiego, jak pale stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klingenberg Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 No żebyś chociaż trochę czarnego miał... Stout ci z tego nie wyjdzie, przynajmniej nie czarny. Chociaż było coś takiego, jak pale stout. No własnie nic ciemniejszego nie mam , więc zobaczę czy jutro coś u mnie w sklepie będą mieli , jak nie to trzeba będzie poczekać dłużej na przesyłkę, wolę nie kombinować za dużo aby mój pierwszy milk stout był taki jak powinien , no dobra albo chociaż zbliżony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Witam. Piwo w stylu Belgijskie Specialty Ale (zestaw stąd). Ekstrakt początkowy 18 blg, użyte 2 saszetki Safbrew S-33, temperatura fermentacji 20-22°. Po 5 dniach zeszło do 5 blg. Możliwe, że fermentacja została już zakończona? Pytam, bo od 2 dni nie ma już piany, rurka nie „pyka”, a poprzednie moje piwa fermentowały dość intensywnie przez 7-10 dni. W sobotę mierzę ekstrakt, jeśli nie zejdzie niżej, to zlewać na cichą, czy poczekać jeszcze kilka dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Jeżeli w sobotę, jak będziesz robił pomiar urrzyma Ci się 5 blg, to oznacza, że fermentacja się już zakończyła. Ewentualnie możesz jeszcze dzisiaj pobujac trochę fermentorem i obudzić drożdże, które może coś dojedzą. Na cichej też piwo troszkę dofermentuje. Ogólnie, to raczej nie sugeruj się "pykaniem" w rurce, czy brakiem piany, a najważniejsze są pomiary i czas. Piwo lubi spokój - jak blg nie spada, to fermentacja się skończyła. Turu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Witam. Piwo w stylu Belgijskie Specialty Ale (zestaw stąd). Ekstrakt początkowy 18 blg, użyte 2 saszetki Safbrew S-33, temperatura fermentacji 20-22°. Po 5 dniach zeszło do 5 blg. Możliwe, że fermentacja została już zakończona? Pytam, bo od 2 dni nie ma już piany, rurka nie „pyka”, a poprzednie moje piwa fermentowały dość intensywnie przez 7-10 dni. W sobotę mierzę ekstrakt, jeśli nie zejdzie niżej, to zlewać na cichą, czy poczekać jeszcze kilka dni? Jak na S-33 to i tak bardzo dobry wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatWit Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Witam. Jak na początkującego przystało czas zadać pytanie. Jakiś czas temu a dokładnie 13dni temu zamknąłem fermentator z zestawem(1,7kg brewkit WES jasny + 1,2kg ekstrakt w płynie WES jasny + drożdże z zestawu(20L i 11blg)) temperatura pomieszczenia 20-21,5'C. Po tygodniu otworzyłem fermentator i już przygotowany do butelkowania musiałem zamknąć fermentator ponieważ pomiar wskazywał 5blg. Dzisiaj tak jak pisałem wcześniej, mija już 13dzień a rurka dalej sobie "bulga" co jakieś +/- 2-3godziny lub dłużej. Miałem butelkować w piątek, ale najprawdopodobniej w piątek wyjeżdżam, więc pytanie jest następujące: 1. Butelkować jutro niezależnie od wskazania balingometru? (Bo chyba co miało przefermentować to przefermentowało?) 2. Zostawić to jeszcze i niech fermentuje do poniedziałku jak wrócę? (Nie za długo? To by było już 18dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Nie za długo, możesz spokojnie zostawić, a będziesz miał pewność, że dofermentuje ci idealnie piwo, tak że nie będziesz miał granatów (5 blg to dość wysoko jeszcze). Najlepiej by było przelać też na cichą-klarowanie piwo, zachowując reżim sanitarny i dezynfekując dokładnie wszystko, ale jak nie chcesz kombinować zostaw na przedłużoną burzliwą. Ja czasem trzymam nawet do 21 dni albo i dłużej zależy od szczepu drożdży. Cierpliwości piwowarze młody, nic na szybko, a wszystko się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Nie ma konieczności robienia cichej przy brewkicie. Ja bym jej nie robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatWit Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Dziękuje za naprawdę szybką odpowiedź. W takim razie zostawiam do poniedziałku. Cichą sobie daruje - boje się zakażenia bardziej niż mętnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Zmierz w poniedziałek blg jak będzie 5 to w butelki, jak spadnie choćby do 4 to powtórz pomiar w odstępie 3 dni. Stałe blg oznacza koniec fermentacji i w tym przypadku możliwość butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Zazak Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Czy są jakieś drożdże dające dobry efekt w 14-15stopniach? Bo coś bym pogotował ale tylko w takich warunkach mogę fermentowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 A dokładnie o jakie drożdże ci chodzi? Nottinghamy z suchych dają radę w takich temperaturach, a z płynnych German Ale i Koelshe na hybrydowe piwa Pan Zazak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 US-05 nawet w nieco niższych temperaturach dają rade. Pan Zazak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Czy są jakieś drożdże dające dobry efekt w 14-15stopniach? Co rozumiesz przez dobry efekt, większość drożdży górnej fermentacji będzie pracować w tych temperaturach, tylko nic ciekawego do piwa nie wniosą. Jeśli chcesz warzyć piwa, w których drożdże mają mieć charakter neutralny, dawać czysty profil to taka temperatura będzie dobra, jedynie czas fermentacji się może nieco przedłużyć Pan Zazak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Zazak Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 To mi wystarczy, dzięki! Koelsh będzie super dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Wyeast Scottish Ale również wyrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Skoro mówisz coś o takich temperaturach to może coś dolnej fermetacji ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagu Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Witam. Chciałem poprosić o małą poradę. W chwili obecnej kończy fermentację 3 piwo z puszki. Robienie takiego piwka okazuje się być łatwiejsze niż na początku sądziłem. W związku z powyższym chciałem zrobić coś trudniejszego czyli zacieranie. Brakujący sprzęt powinien być w tym tygodniu (gar, filtrator, wskaźnik skrobi/jodyna). Mam jednak problem z wybraniem receptury. Chciałbym na początek zatrzeć jednotemperaturowo (wydaje się to być łatwiejsze rozwiązanie) coś niedrogiego. I tu pytanie i prośba o podpowiedź receptury taniej (co by się nauczyć co i jak i nie straciś za dużo w przypadku porażki) i możliwej do zatarcia jednotemperaturowo. Oczywiście fermentacja górna. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 FAH jest dobre na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Stout, bitter, APA. Dużo tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Tak się zastanawiam co jest lepsze podczas filtracji i wysładzania. Filtrator z oplotu, czy podwójne dno? Co zrobić jak podczas wysładzania zostanie zatkany filtrator z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja używam filtratora z oplotu, pięknie filtruje i się nie zapycha, choć słyszałem, że przy pszenicznych itp lubi się zapchać wtedy dosypujemy łuski gryczanej lub ryżowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się