Soyero Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 No to jeden problem mam z głowy:) dzięki. Ps. Dr2. Będę chciał kupić w najbliższym nam sklepie większą ilość surowców. To znaczy tak od razu na 5 warek. Zweryfikujesz mój spis jak taki przygotuję? Ześrutują od razu z 50 kg słodów>? Oczywiście w odpowiedniej cenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Zweryfikujesz mój spis jak taki przygotuję? No problem (jak tylko będę w zasięgu internetów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Świetnie, Odezwę się pod koniec miesiąca bo teraz i tak nie mam kiedy jechać. Praca od 9-19. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Czy do 10 litrów piwa 9,5blg konieczne jest robienie startera drożdży płynnych czy można zadać prosto z fiolki? Są tacy, co do 20l 15lbg wleją fiolke i i przefermentują... W twoim przypadku jak drożdże są daleko od terminu ważności, można by zaryzykować. Chociaż ja bym zrobił starter Drożdze mam po terminie więc chyba jednak zrobie ten starter. Półlitrowy wystarczy do takiej ilości? (nie mam mieszadła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Drożdze mam po terminie więc chyba jednak zrobie ten starter. Półlitrowy wystarczy do takiej ilości? (nie mam mieszadła) http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 jak ktos pisal powyzej kalkulator podaje ze starter jest zbedny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Bez mieszadła to dobrze by było zrobić większy starter, tak z 1 l, ale jak zrobisz taki 0,5-0,7 l to zawsze to będzie lepiej niż bez. Tym bardziej, że drożdże masz po terminie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jeśli faktycznie drożdże masz po terminie, jak mówi kolega wyżej, to nie wiem jakim cudem z tego kalkulatora Ci wychodzi, że starter nie jest potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Ja wolę ten http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Do obu trzeba podać datę produkcji drożdży. Skoro przeterminowane, to data produkcji co najmniej sprzed 3 miesięcy. W tym wypadku starter jak najbardziej potrzebny. Bez mieszadła najlepiej co najmniej 1 litrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Dzięki za pomoc! Faktycznie zapomniałem uwzględnić w tym wszystkim datę produkcji drożdży. Robie starter, chłodzę, zlewam płyn znad drożdży i do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Wrzucenie chmielu hielu przed końcem fermentacji daje szorstką zalegającą goryczkę, chyba też trawiastość. Do tego piwo robi się mętne i słabo się klaruje. skąd te informacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Z forum. Jaras tak miał, Dagome o tym pisał, kilka innych osób też o tym pisało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Bry. Wprawdzie mam saszetkę US-05 pod ręką, ale zastanawiam się ,czy nie spróbować zrobić american wheat na S-33 (wlałbym brzeczkę od razu do fermentora po aktualnie fermentującym witbierze). Nadadzą się te drożdże czy jednak lepiej odpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Ja bym odpuścił. One z reguły bardzo słabo odfermentowują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Tak żem myślał Po prostu zawsze mi się włącza wewnętrzny oszczędzacz wszystkiego i zawsze mam wyrzuty sumienia jak wyrzucam zdrową gęstwę drożdżową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Mam skromne doświadczenie, S-33 używałem raz w grodziskim. Odfermentowały przyzwoicie, a piwo było klarowne. Jutro mam zamiar uwarzyć SMaSH Pale Ale Iunga i zadać właśnie S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Witam piwowarów!Chcę kupić zestaw surowców na AIPE i zastanawiam się nad tymi dwoma http://esencjesmaku.pl/pl/p/American-IPA-14-BLG-/550 lub http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/american_india_pale_ale_aipa_17_blg. Który wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Zależy co wolisz. Jedno to 14stka, drugie 17stka, która jest już blisko imperialnego IPA i na pewno będzie treściwsze. Chmielu tu i tu mało jak na rasowe AIPA, ale to chyba normalne w gotowych zestawach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Z esencji to już lepiej to, chmielu więcej. http://esencjesmaku.pl/pl/p/American-Pale-Ale-12%2C5BLG/699 A czemu sam nie złożysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 To będzie moja pierwsza warka i na razie chciałem mieć wszystko ładnie rozpisane, ale może rzeczywiście się skuszę na złożenie, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Jak na pierwsze piwo i nie będziesz kupował na zapas to może jednak kup któryś z tych zestawów, bo nie wiem czy składanie samodzielnie będzie tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Ewentualnie dokupić chmiel i do chmielić na goryczkę. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Ewentualnie dokupić chmiel i do chmielić na goryczkę. Co myślicie?Nie kombinuj, kup zestaw plus jakąś chemię, drobiazgi itd przy okazji i wykonaj piwo. Dla bezpieczeństwa i spokojności możesz kupić taką samą paczkę drożdży aby w razie zdarzenia nieoczekiwanego mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Dzięki wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk94 Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Tak z ciekawości w intsrukcji do tego zestawu z esencji przy zacieraniu każą zrobić przerwę w 52 st. C tylko ze słodem pszenicznym. Rozumiem, ze chodzi o przerwę białkową, ma to li jakiś sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się