buber Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Net trading modlniczka koło Krakowa garnek 250 zł. Sprawdź też gastronomiczny.pl PawelH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Net trading modlniczka koło Krakowa garnek 250 zł. Sprawdź też gastronomiczny.pl Zgadza się! Gar 36l za 250 zł + 16 zł przesyłki. Taniej nie znalazłem. Zamówione! Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Sprawdź też gastronomiczny.pl Taniej nie znalazłem. Zamówione! to może "ku pamięci" dla innych, wklejcie poprawnego linka bo ten podany wyżej adres jest raczej mylny ponieważ aktualnie domena jest na sprzedaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Sprawdź też gastronomiczny.pl Taniej nie znalazłem. Zamówione!to może "ku pamięci" dla innych, wklejcie poprawnego linka bo ten podany wyżej adres jest raczej mylny ponieważ aktualnie domena jest na sprzedaż Strona WWW: http://www.gastroplus.pl/ Allegro użytkownik: gastronomiczny Firma: Paweł Wojdyła NET.Trading ul. Niska 6 31-306 Kraków REGON: 120417827 NIP: 513-011-18-87 Mam nadzieje, że nie łamie regulaminu forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Hej, mam taki "problem". Uwarzyłem w tamtym tygodniu lambika, po przefermentowaniu w S-33 przelałem dziś na cichą z blendem lambikowym Wyeast. Tyle, że jak zauważyłem, że w gąsiorze zostało mi jeszcze ze 20 litrów miejsca i troche mi szkoda go marnować zwłaszcza, że piwo będzie stało rok. Myślicie, że to dobry pomysł abym jeszcze dorobił 20 l i dolał (bez wstępnej fermentacji) czy to zaburzy układ sił pomiędzy bakcylami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Myślę, że ma to sens. Efekt niekoniecznie będzie identyczny, co nie oznacza, że gorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Efekt niekoniecznie będzie identyczny, co nie oznacza, że gorszy. Też tak myślę ale chciałem się poradzić bardziej doświadczonych. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 WItajcie, uwarzyłem Stouta zacieranego na słodko dla niej (do fermentora poszło 10.5l), zasyp: - Strzegom słód pale ale 2,3 kg, (dodałem od siebie do przepisu ze sklepu 300g) - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg, - Strzegom słód jęczmień prażony 0,2 kg, - Strzegom słód czekoladowy ciemny 0,1 kg, Zacierane 65 min w około 69 stopniach, wygrzew 79 i do filtracji. Odfiltrowałem całą brzeczkę, było około 5 litrów, dolałem 5 litrów o temp 80 stopni, wzburzyłem złoże, potem to samo 3l. Na końcu wysładzania leciało 5 blg. Finalnie było około 15,5 blg, po czym dolałem do prawie max garnka 14 litrów ze dwa litry wody żeby rozcieńczyć brzeczkę. Gotowanie/chmielenie godzinę, no i odparowało właśnie do 10,5l. I tutaj moja zagwozdka Po dodaniu drożdzy, pobrałem próbkę (20 stopni), 17 blg i nie chce być inaczej Na wodzie w tej samej temp spławik pokazuje idealne zero. Czy to jest możliwe czy spławik mogę zawieść na tory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Czy to jest możliwe czy spławik mogę zawieść na tory? jak najbardziej możliwe, ale nie łatwe bo wg BS otrzymałeś ok 94% wydajności warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Według mnie wszystko się zgadza, i spławik dobrze wskazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Nawet zrobiłem przed chwilą testowy roztwór cukru w wodzie... prawie 13 pokazuje dla stężenia 12% ale cukier sypałem raczej na szybko... A obiecałem że piwo będzie miało max 5% Dzięki, wracam do szkoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Jak zacieranie wyszło faktycznie na słodko to może się zmieści w tej granicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Mam taką cichą nadzieję, starałem się trzymać pod 70 stopni, dość często mieszałem i dogrzewałem. Wiadomo, początkujący jestem i się starałem Dla potomnych jak odfermentuje to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Mam zagwozdkę co do chmielenia na zimno: założyłem, że wrzucę chmiel na 4 dni. Temperatura wewnątrz komory styropianowej to 17°C. Czy wystawienie fermentora do temperatury pokojowej(ok 24°C) zmieni smak chmielenia na zimno? Pytam, bo zrobiłem tak ostatnio i aromat prawie niezauważalny ale goryczka zrobiła się ściągająca(uczucie jak po wypiciu mocnego naparu z herbaty). Wystawienie fermentora miało za zadanie dojedzenia przez drożdże resztek cukru które by ewentualnie zostały. Obecna warka to American Pale Ale, 13,5 blg na starcie, teraz jest 4,5 blg. Drożdże zadane 5.07 zacierałem w 68°C przez 60 minut i 72°C przez 10 minut, drożdże US-05. Boję się, żeby nie było granatów, chociaż blg stoi już od 9 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Chmielenie na zimno to najlepiej w temp. 10-12oC na 2-4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Chmielenie na zimno to najlepiej w temp. 10-12oC na 2-4 dni. Skrzynia styropianowa jest na dwa fermentory. W jednym stoi APA na cichej a w drugim SMaSH na burzliwej. Zejście do 10°C nie dość że wymagałoby bardzo dużo lodu to jeszcze fermentacja SMaSHa by ustała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Chmielenie na zimno to najlepiej w temp. 10-12oC na 2-4 dni.Skrzynia styropianowa jest na dwa fermentory. W jednym stoi APA na cichej a w drugim SMaSH na burzliwej. Zejście do 10°C nie dość że wymagałoby bardzo dużo lodu to jeszcze fermentacja SMaSHa by ustała. Zrób sobie przegródke ze styropianu. Ja w takiej podzielonej lodówce z jednej strony mialem 9C a w drugiej komorze 19C Edytowane 18 Lipca 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Zrób sobie przegródke ze stypianu. Ja w takiej podzielonej lodówce z jednej strony mialem 9C a w drugiej komorze 19C Akurat skrzynia jest na styk na dwa fermentory. Gdy dodam przegrodę będę miał problem z umieszczeniem fermentorów. U mnie skrzynia jest pod biurkiem czyli nie wkładam fermentory od góry tylko od frontu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 A no to faktycznie problem. Ale w takim razie jak masz te 17C w styropianie to czemu na chmielenie go chcesz wyciągać ? 17C to nie 10, ale lepsze niż te 24 na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 A no to faktycznie problem. Ale w takim razie jak masz te 17C w styropianie to czemu na chmielenie go chcesz wyciągać ? 17C to nie 10, ale lepsze niż te 24 na zewnątrz. Bo refermentacja przebiega w 24°C. Po butelkowaniu od razu nastawiam kolejną warkę, wstawiam drugi fermentor do pojemnika i nie ma miejsca dla dwóch krat z rozlewu. Piwko refermentuje w temperaturze pokojowej. Dlatego chciałem podnieść temperaturę stopniowo a nie skokowo. Chyba, że taka gwałtowna zmiana temperatury nie wpływa negatywnie na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) A no to faktycznie problem. Ale w takim razie jak masz te 17C w styropianie to czemu na chmielenie go chcesz wyciągać ? 17C to nie 10, ale lepsze niż te 24 na zewnątrz. Bo refermentacja przebiega w 24°C. Po butelkowaniu od razu nastawiam kolejną warkę, wstawiam drugi fermentor do pojemnika i nie ma miejsca dla dwóch krat z rozlewu. Piwko refermentuje w temperaturze pokojowej. Dlatego chciałem podnieść temperaturę stopniowo a nie skokowo. Chyba, że taka gwałtowna zmiana temperatury nie wpływa negatywnie na smak piwa. Wydaje mi się, że mniejsza krzywda będzie z tego skoku, niż z chmielenia w 24C, ale tu to już się muszą wypowiedzieć bardziej doświadczeni. Ja bym się nie pchał w kolejne warki, jak nie mam miejsca w lodówce Edytowane 18 Lipca 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Panowie witam. Chce sobie zrobić piwko z brewkitu. Jedno mam pytanie. Jaka ma być minimalna temp. otoczenia w czasie fermentacji. W piwnicy mam około 15 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 minimalna to taka powyzej ktorej wybije drozdze, wszystko zalezy jakie piwko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Ja bym się nie pchał w kolejne warki, jak nie mam miejsca w lodówce Ciężko zrobić komorę na dwa fermentory i dwie skrzynki. Fermentory stoją w stabilnej temperaturze a refermentacja musi odbyć się kilka dni w cieple, potem do przechowalni gdzie jest 17°C. Szału nie ma ale da się żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 musi odbyć się kilka dni w cieple, potem do przechowalni gdzie jest 17°C Refermentacje robisz w takiej samej temperaturze jak fermentacje. W ogóle jak masz pomieszczenie z 17C to po co ta lodówka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się