Enethion Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Przepraszam jeśli pisze w złym temacie ale pytanko dość pilne. 15l risa 22,5blg, zeszło do 8 blg. Ile dodać cukru do refermentacji? Każdy kalkulator podaje mi inne wartości, a chce żeby było w miarę optymalnie. Fermentowal w Ok 16-17°C Wersja bezpieczna: wybierz najmniejszą z wyliczonych wartości. Jak już nagazujesz piwo możesz sobie sprawdzić, czy jest tak nagazowane jakbyś tego chciał, czy następnym razem jednak będziesz zmieniał w którąś stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qvrz Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Wiec 65g bedzie Ok? Wydaje mi się trochę przymało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Wiec 65g bedzie Ok? Wydaje mi się trochę przymało... dlaczego Ci się tak wydaje skoro nie wiesz i się pytasz? Wg mnie będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 22,5blg, zeszło do 8 blg.To akurat nie ma nic do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qvrz Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ok! Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Właśnie sobie policzyłem do 2 jednostek, 17°C, 15L, stout. Kalkulator: Brewness.com. Zasugerowało 63.3g cukru białego, więc Twoje 65g jest jak najbardziej akceptowalne.EDIT: No i się spóźniłem przed podziękowaniem P.S. Tak, wiem. Kalkulator nie uwzględnia stylu Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 No jak nie uwzględnia? Po prawej masz wielkimi bukwami na pół strony "CARBONATION STYLE GUIDELINES" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 GUIDELINES Słowo klucz W kalkulatorze nie dodali listy rozwijanej, która by, np. dobierała średnią wartość nagazowania. W sumie nie ma po co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Panowie otwarłem fermentor aby wsypać chmiel na cichą. Myślałem że i tak od razu poczuję ten super zapach ipy. Jednak poczułem bardzo ostry zapach spirytusowy. Wsypałem chmiel i zamknąłem fermentor. Jednak jako że to pierwsza warka jest to mam obawy o piwo. Czy taki zapach na początku jest zanim się ulotni z nad piwa czy coś nie dobrego się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Panowie otwarłem fermentor aby wsypać chmiel na cichą. Myślałem że i tak od razu poczuję ten super zapach ipy. Jednak poczułem bardzo ostry zapach spirytusowy. Wsypałem chmiel i zamknąłem fermentor. Jednak jako że to pierwsza warka jest to mam obawy o piwo. Czy taki zapach na początku jest zanim się ulotni z nad piwa czy coś nie dobrego się stało. Zapach w wiadrze po fermentacji często jest odpychający, w fermentorze zbiera się duże stężenie różnych związków z fermentacji. Jak masz kranik do odlej sobie trochę i sprawdź aromat w szklance. Jak nie, to zostaw w spokoju, za parę dni przy rozlewie sprawdzisz sobie na spokojnie. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Może być jak mówi kolega wyżej, ale znając życie fermentowałeś w 20C+ i piwo będzie fuzlowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Niekoniecznie, pierwsza warka, otworzyłem fermentor u mogłem zostać odurzony dość ostrym i duszacym CO2 które się nazbierało w wolnej przestrzeni między piwem a pokrywa, jak kolega radzi odlej i sprawdź smak oraz aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Dostałem dwa chmiele target 50g i northdown 50g Co ja mam zrobić z nimi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Dostałem dwa chmiele target 50g i northdown 50g Co ja mam zrobić z nimi?Sprecyzuj pytanie.Dla własnego dobra jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Dostałem dwa chmiele target 50g i northdown 50g Co ja mam zrobić z nimi?* Piwo* Wodę chmieloną * Zjeść * Wyrzucić * Sprzedać * Oddać * Dodać do jakiejś potrawy * Zrobić herbatkę * Trzymać w lodówce * Zrobić perfumy * albo odświeżacz powietrza * wykorzystać zamiast pewnej innej rośliny spokrewnionej z chmielem Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Bartek Śliwiński i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Oczywiście chodzi o recepturę na piwo. Dali mi w sklepie takie za błąd w zamówieniu i nie wiem co z nich zrobić. A szkoda aby się zmarnowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 [...] i nie wiem co z nich zrobić. [...] Ja chętnie przygarnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 I jaką recepturę byś z nimi zastosował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zrób coś wyspiarskiego, wystarczy na jakiegoś bittera czy coś ciemnego. Target jest przyjemny, daje bardzo fajną, czystą goryczkę, dobrze się wpasował do BW. Northdown nie znam. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Czy słód Carabelge w gotowej recepturze można zastąpić karmelowym 30 ze Strzegomia bez obaw o wpływ na zmianę smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Czy słód Carabelge w gotowej recepturze można zastąpić karmelowym 30 ze Strzegomia bez obaw o wpływ na zmianę smaku? Podaj recepture... Jaki udzial tego slodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 4,2kg - pilzneński 0,3kg - carabelge 0,15kg - pszeniczny 55C - 5' 64C - 25' 72C - 25' 78-> filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Możesz zamienić. Będzie smakowało troszkę inaczej, ale raczej tego nie wyczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Widzę, że to jest receptura na apa sh mosaic Andrzeja Milera. Sam to warzyłem jakiś miesiąc temu. Carabelge jest dla mnie bardzo charakterystyczny, wcześniej do takich piw używałem głównie carahella i carabelge moim zdaniem zdecydowanie się różni. Mi osobiście nie podpasował do tego piwa także jak dla mnie to karmel 30 będzie nawet lepszy bo bliższy carahellowi. A moim zdaniem to w ogóle najlepiej pominąć karmele (może dlatego mi ten carabelge nie pasuje). Edytowane 18 Grudnia 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Tak to dokładnie z tej receptury Czyli karmelowy można spokojnie pominąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się