advisorylyrics Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Takie głupie pytanko. Będę jutro pozbywał się chmielin z chmielenia na zimno. Jaką pończochę mam kupić? Na każdej jakiejś najtańszej będzie napisane ile posiada denów? Po wpisaniu frazy w google wyskakuja mi seksowne pońszoszki z koronką, ale raczej nie taka mi potrzebna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Takie głupie pytanko. Będę jutro pozbywał się chmielin z chmielenia na zimno. Jaką pończochę mam kupić? Na każdej jakiejś najtańszej będzie napisane ile posiada denów? Po wpisaniu frazy w google wyskakuja mi seksowne pońszoszki z koronką, ale raczej nie taka mi potrzebna Jakiekolwiek powinny dać radę. Ja kupuje najtańsze dziecięce. Raczej każde będą miały na opakowaniu podany rozmiar oczka. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 16 godzin temu, tauruss napisał: Jakiekolwiek powinny dać radę. Ja kupuje najtańsze dziecięce. Raczej każde będą miały na opakowaniu podany rozmiar oczka. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Nie było jednak tak ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Warto dopłacać do słodów Weyermanna? Stosuje ciągle malteurop i nie ma większego problemu z wydajnością ale nie mam porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) 51 minut temu, dutrasilva napisał: Warto dopłacać do słodów Weyermanna? Stosuje ciągle malteurop i nie ma większego problemu z wydajnością ale nie mam porównania. Do bazowych myślę że nie. Jeżeli chodzi o karmele, palone i specjalne myślę że tak. Nie warzyłem nigdy na słodach z mepa, jako bazowych przez długi czas używałem Strzegomia, a w przypadku strzegomskich karmeli i (zwłaszcza) palonych jest bardzo kiepsko. Strzegomskie palone mocno dają popielniczką i nawet przy małej ilości (50g na 6kg) dodawanej na mashout ta "popielniczkowatość" jest wyraźnie wyczuwalna. W przypadku Carafy takiego efektu nie zaobserwowałem. Edytowane 21 Lutego 2018 przez Kujawianin dutrasilva 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Dnia 14.02.2018 o 19:13, Laki napisał: Zrobiłem dry stouta na s-04. FFT wyszło mi 3-3.5 blg po 4 dniach stania w ponad 22 stopniach Tymczasem po 7 dniach zmierzyłem blg z fermentora i mam 4BLG i to samo 3 dni później. Fermentor stoi w styropianowym pudle gdzie temperatura otoczenia to jakies 14-16 stopni. Co teraz? Podnieść tam temperature? Zamieszać fermentorem? Czy poczekać jeszcze tydzień i jak nic nie spadnie to butelkować? Zgodnie z podpowiedziami podniosłem temperature i fermentor stoi teraz w 19-20 stopniach, ale blg nie spadło już poniżej tych 4. Butelkować, ale z mniejszą ilością cukru do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 4 godziny temu, Kujawianin napisał: Strzegomskie palone mocno dają popielniczką i nawet przy małej ilości (50g na 6kg) dodawanej na mashout ta "popielniczkowatość" jest wyraźnie wyczuwalna. W to nie uwierzę dopóki nie spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Godzinę temu, Laki napisał: Zgodnie z podpowiedziami podniosłem temperature i fermentor stoi teraz w 19-20 stopniach, ale blg nie spadło już poniżej tych 4. Butelkować, ale z mniejszą ilością cukru do refermentacji? Jeżeli jesteś pewien, że do końca przefermentowało to daj standardową/właściwą ilość surowca do fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Teraz, Jancewicz napisał: Jeżeli jesteś pewien, że do końca przefermentowało to daj standardową/właściwą ilość surowca do fermentacji Przy fft zeszło mi niżej, ale tu od 10 dni stoi na 4blg i niżej nie chce zejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 5 minut temu, Laki napisał: Przy fft zeszło Zrezygnowałem z fft, ponieważ wynik niemal nigdy nie był zgodny z tym co wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 @Gawron Tak z ciekawości to FFT pokazywalo niżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 6 minut temu, Gawron napisał: Zrezygnowałem z fft, ponieważ wynik niemal nigdy nie był zgodny z tym co wiadrze. Mi poprzednie dwa razy na us-05 się zgadzało (tak wiem super próbka), teraz tak nie do końca, ale to też nie jest jakaś super duża różnica. Tylko nie bardzo wiem co teraz powinienem zrobić, pewnie jakbym nie zrobił fft to już bym normalnie zabutelkował bo 'nie spada'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Mi do tej pory FFT pokazywało conajmniej 0.5 blg końcowego mniej. Butelkuj. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 38 minut temu, Konstoi napisał: @Gawron Tak z ciekawości to FFT pokazywalo niżej? Właśnie, że różnie bywało. Rekord to 4 w fft 2,5 w wiadrze. 1,5 blg różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 No to mi powiem szczerze że taka sytuacja sie nie zdażyla, zawsze FFT było albo taksamo jak w wiadrze albo max 1BLG mniej niz we wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 3 godziny temu, Gawron napisał: Właśnie, że różnie bywało. Rekord to 4 w fft 2,5 w wiadrze. 1,5 blg różnicy. A pomiar spławikiem czy refraktometrem? Bo mnie kiedyś zastanawiało, czy może być tak, że przy mocnym natlenieniu FFT drożdże zjadają cukier mnożąc się i nie produkując tyle alkoholu, więc mimo tej samej ilości cukrów resztkowych odczyt z refraktometru byłby niższy. Też zdarzały mi się wyniki FFT wyższe niż głównej fermentacji, ale używałem właśnie refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 36 minut temu, koval_blazej napisał: Bo mnie kiedyś zastanawiało, czy może być tak, że przy mocnym natlenieniu FFT drożdże zjadają cukier mnożąc się i nie produkując tyle alkoholu, To chyba raczej odwrotnie, bo mając dostatek tlenu i cukru powinny się lepiej namnażać i wyprodukować tego alkoholu więcej. BTW Odfermentowane mierzę spławikiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Przy wybiciu max 60L (na 70L garze) to jakiej wielkości kolba na startery bedzie potrzebna? 2 litrowa starczy ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 2 litrowa bedzie za mala, powbijaj sobie przykladowe warki w mr Malty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 3 minuty temu, luki161 napisał: 2 litrowa bedzie za mala, powbijaj sobie przykladowe warki w mr Malty. o kurde troche mnie to przeraziło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 I starter dwustopniowy albo 2-3 fiolki drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 A lepiej szeroka czy wąska ? Znalazłem aukcje gdzie sa obie opcje za 30 zł Wiec pewnie pozostaje juz tylko decyzja która kolba Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 30 minut temu, Hobbysta napisał: A lepiej szeroka czy wąska ? Ja obstawiam szeroką szyjkę - mam dwie. Jedna wąsko wlewowa jest trudniejsza w obsłudze - trudniejsze mycie etc. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Nawiązując do dyskusji o słodach palonych - który da mi prażony słonecznik? W zasadzie to tylko w jednym piwie go wyczułem bardzo mocno i był to Tropical Stout z Nepomucena - Hook. Używałem palonych słodów ze Strzegomia i Weyermanna i żodyn nie dał tego efektu, jak żyć? Edit: Wiem że Fortuna korzysta ze słodów z Optimy i w ich porterze też ten słonecznik jest ładny ale opinie o Optimie jakoś mnie nie zachęcają Edytowane 22 Lutego 2018 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Mam teraz pytanie troche z innej beczki, jak jest z tym DMSem. Trzeba przedłużać gotowanie przy pilzneńskim, czy moze nie trzeba? Wiem ze były zakładane juz osobne tematy, ale moze cos się zmieniło od tego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się