Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Takie głupie pytanko. Będę jutro pozbywał się chmielin z chmielenia na zimno. Jaką pończochę mam kupić? Na każdej jakiejś najtańszej będzie napisane ile posiada denów? Po wpisaniu frazy w google wyskakuja mi seksowne pońszoszki z koronką, ale raczej nie taka mi potrzebna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie głupie pytanko. Będę jutro pozbywał się chmielin z chmielenia na zimno. Jaką pończochę mam kupić? Na każdej jakiejś najtańszej będzie napisane ile posiada denów? Po wpisaniu frazy w google wyskakuja mi seksowne pońszoszki z koronką, ale raczej nie taka mi potrzebna
Jakiekolwiek powinny dać radę. Ja kupuje najtańsze dziecięce. Raczej każde będą miały na opakowaniu podany rozmiar oczka.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, dutrasilva napisał:

Warto dopłacać do słodów Weyermanna? 

Stosuje ciągle malteurop i nie ma większego problemu z wydajnością ale nie mam porównania. 

Do bazowych myślę że nie. Jeżeli chodzi o karmele, palone i specjalne myślę że tak. Nie warzyłem nigdy na słodach z mepa, jako bazowych przez długi czas używałem Strzegomia, a w przypadku strzegomskich karmeli i (zwłaszcza) palonych jest bardzo kiepsko. Strzegomskie palone mocno dają popielniczką i nawet przy małej ilości (50g na 6kg) dodawanej na mashout ta "popielniczkowatość" jest wyraźnie wyczuwalna. W przypadku Carafy takiego efektu nie zaobserwowałem.

Edytowane przez Kujawianin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 14.02.2018 o 19:13, Laki napisał:

Zrobiłem dry stouta na s-04.
FFT wyszło mi 3-3.5 blg po 4 dniach stania w ponad 22 stopniach
Tymczasem po 7 dniach zmierzyłem blg z fermentora i mam 4BLG i to samo 3 dni później.

Fermentor stoi w styropianowym pudle gdzie temperatura otoczenia to jakies 14-16 stopni. Co teraz? Podnieść tam temperature? Zamieszać fermentorem? Czy poczekać jeszcze tydzień i jak nic nie spadnie to butelkować?

Zgodnie z podpowiedziami podniosłem temperature i fermentor stoi teraz w 19-20 stopniach, ale blg nie spadło już poniżej tych 4.

Butelkować, ale z mniejszą ilością cukru do refermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Laki napisał:

Zgodnie z podpowiedziami podniosłem temperature i fermentor stoi teraz w 19-20 stopniach, ale blg nie spadło już poniżej tych 4.

Butelkować, ale z mniejszą ilością cukru do refermentacji?

 

Jeżeli jesteś pewien, że do końca przefermentowało to daj standardową/właściwą ilość surowca do fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Jancewicz napisał:

 

Jeżeli jesteś pewien, że do końca przefermentowało to daj standardową/właściwą ilość surowca do fermentacji

 

Przy fft zeszło mi niżej, ale tu od 10 dni stoi na 4blg i niżej nie chce zejść

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Gawron napisał:

Zrezygnowałem z fft, ponieważ wynik niemal nigdy nie był zgodny z tym co wiadrze.

Mi poprzednie dwa razy na us-05 się zgadzało (tak wiem super próbka), teraz tak nie do końca, ale to też nie jest jakaś super duża różnica.

Tylko nie bardzo wiem co teraz powinienem zrobić, pewnie jakbym nie zrobił fft to już bym normalnie zabutelkował bo 'nie spada'.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Gawron napisał:

Właśnie, że różnie bywało. Rekord to 4 w fft 2,5 w wiadrze. 1,5 blg różnicy. 

A pomiar spławikiem czy refraktometrem? Bo mnie kiedyś zastanawiało, czy może być tak, że przy mocnym natlenieniu FFT drożdże zjadają cukier mnożąc się i nie produkując tyle alkoholu, więc mimo tej samej ilości cukrów resztkowych odczyt z refraktometru byłby niższy.  Też zdarzały mi się wyniki FFT wyższe niż głównej fermentacji, ale używałem właśnie refraktometru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, koval_blazej napisał:

Bo mnie kiedyś zastanawiało, czy może być tak, że przy mocnym natlenieniu FFT drożdże zjadają cukier mnożąc się i nie produkując tyle alkoholu,

To chyba raczej odwrotnie, bo mając dostatek tlenu i cukru powinny się lepiej namnażać i wyprodukować tego alkoholu więcej. 

BTW Odfermentowane mierzę spławikiem .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawiązując do dyskusji o słodach palonych - który da mi prażony słonecznik? W zasadzie to tylko w jednym piwie go wyczułem bardzo mocno i był to Tropical Stout z Nepomucena - Hook.

Używałem palonych słodów ze Strzegomia i Weyermanna i żodyn nie dał tego efektu, jak żyć?

Edit: Wiem że Fortuna korzysta ze słodów z Optimy i w ich porterze też ten słonecznik jest ładny ale opinie o Optimie jakoś mnie nie zachęcają :)

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam teraz pytanie troche z innej beczki, jak jest z tym DMSem. Trzeba przedłużać gotowanie przy pilzneńskim, czy moze nie trzeba? Wiem ze były zakładane juz osobne tematy, ale moze cos się zmieniło od tego czasu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.