luki161 Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Z sucharow najlepsze witki wychodza chyba na drozdzach Gozdawy, ale i tak daleko im do smaku z plynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Moim (i nie tylko moim) zdaniem FM20 to słabe drożdże do witka. Z płynnych dobre są Wyeasty, a co so suchych to Brewfermblanche rewelacja. Gozdawy nie używałem to się nie wypowiadam o nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Mam niedogazowane 2 warki na Danstar Nottingham , z prostego powodu wyniosłem od razu po butelkowaniu dałem je do piwnicy gdzie temperatura jest 13* C. Jedna warka butelkowana 3 tygodnie temu a druga tydzień temu. Dać butelki do cieplejszego pomieszczenia pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Mam niedogazowane 2 warki na Danstar Nottingham , z prostego powodu wyniosłem od razu po butelkowaniu dałem je do piwnicy gdzie temperatura jest 13* C. Jedna warka butelkowana 3 tygodnie temu a druga tydzień temu. Dać butelki do cieplejszego pomieszczenia pomoże? Chyba nie masz lepszego wyjścia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 5 minut temu, l3onsjo napisał: Mam niedogazowane 2 warki na Danstar Nottingham , z prostego powodu wyniosłem od razu po butelkowaniu dałem je do piwnicy gdzie temperatura jest 13* C. Jedna warka butelkowana 3 tygodnie temu a druga tydzień temu. Dać butelki do cieplejszego pomieszczenia pomoże? Tak byłoby najlepiej. Jak się ogrzeją to powinny ruszyć. Inną opcją jest trzymanie ich w tych 13°C, też powinny się nagazować, ale będzie to trwało pewnie kilka tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Po 12h w cieplejszym już widać różnicę na + Dzięki Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Mam maly klopot. Jak podczas warzenia swietnie było widać na skali brixy, to teraz po tygodniu odczytać się wlasciwie nie da nic (zdj w załączniku). Czy robie cos zle, czy po fermentacji rzeczywiście tak zle to wyglada? Dodam ze piwo jest mocno mętne. dodam ze na zwykłym balingometrze pokazuje mi 7blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 2 minuty temu, Hobbysta napisał: Mam maly klopot. Jak podczas warzenia swietnie było widać na skali brixy, to teraz po tygodniu odczytać się wlasciwie nie da nic (zdj w załączniku). Czy robie cos zle, czy po fermentacji rzeczywiście tak zle to wyglada? Dodam ze piwo jest mocno mętne. Sprawdź czy pod klapką nie masz bąbli powietrza. Pobierz próbkę jeszcze raz i równo rozprowadź. Sprawdź czy masz czyste szkiełko (może niedokładnie umyłeś). Jak nic nie dało, zrób próbę kontrolną na wodzie z cukrem. Jak na tym będzie nadal rozmazane, to znaczy, że gdzieś dostała Ci się brzeczka do środka (chociaż nie wiem jakim cudem). Nawet przy zaspach gdzie miałem sporo płatków nie miałem problemów z odczytem. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Sprawdź czy pod klapką nie masz bąbli powietrza. Pobierz próbkę jeszcze raz i równo rozprowadź. Sprawdź czy masz czyste szkiełko (może niedokładnie umyłeś). Jak nic nie dało, zrób próbę kontrolną na wodzie z cukrem. Jak na tym będzie nadal rozmazane, to znaczy, że gdzieś dostała Ci się brzeczka do środka (chociaż nie wiem jakim cudem). Nawet przy zaspach gdzie miałem sporo płatków nie miałem problemów z odczytem.Poczekam tez chwile, moze zawiera miniaturowe bąbelki bo piwo się troche nagazowalo w fermentorze. Sproboje tez dokładniej wyczyścić szkiełko Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Z moich obserwacji wynika, że mętne piwo z drożdżami daje rozjechany odczyt, chociaż nie tak jak na tym zdjęciu. Linia jest i widać gdzie, tylko ciężko odczytać co do kreski. Może weź próbkę i zrób jej cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Myśle ze koval ma racje. Próbka z cukrem bardzo wyraźna teraz możliwie najbardziej wygazowana również rozmazana ale juz cos tam konkretniej było widać. Zrobię tego cold crasha EDIT: No i sobie zrobiłem cold crasha. Zamrozilem przez przypadek próbkę na kość . Jutro sprawdzę i powiem, czy to cos dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babylon Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Czy ktoś bawi się w produkcję klonów BM? Wiem, że są tanie zamienniki typu Klarstein/Bulldog/Ace (choć to prędzej klony GF), ale zależy mi na małym kociołku z fajną elektroniką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Mam maly klopot. Jak podczas warzenia swietnie było widać na skali brixy, to teraz po tygodniu odczytać się wlasciwie nie da nic (zdj w załączniku). Czy robie cos zle, czy po fermentacji rzeczywiście tak zle to wyglada? Dodam ze piwo jest mocno mętne. dodam ze na zwykłym balingometrze pokazuje mi 7blg Musisz poszukać bardziej intensywnego źródła światła. Najlepiej podczas odczytu ruszaj się z refraktometrem i zmieniaj kąt pod jakim pada światło.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 8 godzin temu, Babylon napisał: Czy ktoś bawi się w produkcję klonów BM? Wiem, że są tanie zamienniki typu Klarstein/Bulldog/Ace (choć to prędzej klony GF), ale zależy mi na małym kociołku z fajną elektroniką. zagadaj do @browar domowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bloodStream Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Mam maly klopot. Jak podczas warzenia swietnie było widać na skali brixy, to teraz po tygodniu odczytać się wlasciwie nie da nic (zdj w załączniku). Czy robie cos zle, czy po fermentacji rzeczywiście tak zle to wyglada? Dodam ze piwo jest mocno mętne. dodam ze na zwykłym balingometrze pokazuje mi 7blg Im więcej alkoholu w piwie tym bardziej rozmyte granicą kolorów. Dlatego lepiej nie używać refraktometru do pomiarów płynów z procentach. Plus dochodzi potrzeba przeliczania odczytane wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Spotkałem się już z taką teorią, ale zupełnie się nie zgadzam. Mierzyłem mocniejsze piwa, i jeśli były klarowne, linia była bardzo wyraźna. Teraz jeszcze eksperymentalnie wziąłem krople białego wina* - 11.5% i pomiar też bardzo wyraźny. Na żywo nawet lepiej niż na zdjęciu. Przeliczanie owszem, ale to nie taki problem, najlepiej chyba sprawdza się kalkulator na brewersfriend. Odkąd mam refraktometr, chyba nie użyłem spławika ani razu. * nie będę otwierał portera o 9 rano a, wino stało w lodówce otwarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Tak jak mowil koval. Cold crush i od razu działa. Pewnie przez to ze próbka z kranika poszła to zassała bardzo duzo syfu. Nie śmiałbym sadzić ze bedzie tego tyle co normalnie mam w pol litrowej butelce. Dzieki za pomoc!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bloodStream Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Spotkałem się już z taką teorią, ale zupełnie się nie zgadzam. Mierzyłem mocniejsze piwa, i jeśli były klarowne, linia była bardzo wyraźna. Teraz jeszcze eksperymentalnie wziąłem krople białego wina* - 11.5% i pomiar też bardzo wyraźny. Na żywo nawet lepiej niż na zdjęciu. Przeliczanie owszem, ale to nie taki problem, najlepiej chyba sprawdza się kalkulator na brewersfriend. Odkąd mam refraktometr, chyba nie użyłem spławika ani razu. * nie będę otwierał portera o 9 rano a, wino stało w lodówce otwarte. Dobrze wiedzieć bo raz tylko sprawdzałem refraktometrem i też miałem rozmazany obraz i tłumaczyłem to sobie alkoholem. Dziwne tylko, że sprawdzałem też sok pomarańczowy i obraz był ok mimo, że sok był mętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Może mętność mętności nierówna, np inaczej mogą wpływać białka a inaczej drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babylon Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 @wizi już napisałem, ale tylko odczytał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Też zupełnie się nie zgadzam. Bezproblemowo piwa 10%+ alk mierzę refraktometrem i linia jest wyraźna. To co było tutaj wrzucone powodują zwykle jakieś paprochy czy potężne zmętnienie. Co więcej, po przetestowaniu 3 areometrów mam wrażenie, że refraktometr daje u mnie po przeliczeniu najdokładniejsze wyniki, wbrew obiegowej opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Jakie polecacie płynne drożdże do piw belgijskich? Planuję zacząć od lekkiego saisona, później pale ale, blonde, ipa. Korzystałem z suchych i najlepsze efekty uzyskałem na M29 (wcześniej M27) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Do belgów wybór jest spory. Wyeast 3787 THG i 3522 Belgian Ardennes to zawsze dobry i sprawdzony wybór. Chociaż saisona to lepiej robić na dedykowanych do saisona, a nie trapistowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Ten wybór nie jest łatwy (suchary nie dają tyle pola manewru), choć skłaniam się w stronę balansu lub mniej fenoli a więcej estrów. Jednak i tak efekt końcowy będzie zależał od temperatury fermentacji. Co do saisona to stylowy nie musi być niemniej już czytając to najlepiej brać dedykowane tak jak piszesz więc może by zrobić to tak jak należy i nie bawić się w półśrodki. Na forum coś takiego mi wpadło wyeast - wlp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 3 godziny temu, boniek4 napisał: Jakie polecacie płynne drożdże do piw belgijskich? Planuję zacząć od lekkiego saisona, później pale ale, blonde, ipa. Korzystałem z suchych i najlepsze efekty uzyskałem na M29 (wcześniej M27) WLP540 Abbey IV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się