burczas Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 tzn. , że może dziwnie smakować? Ja jeszcze nie mam obycia smakowego w tych piwach. Piłem zazwyczaj koncernowe "T". "Ż". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 No tak w skrócie. Na forum znajdziesz sporo na temat skutków wysokiej temperatury, poczytaj. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 możesz mieć bimbrowo / alkoholowo / cydrowo / szmpańsko / jabłkowe smaczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Allinclusive to chyba nieźle ?? A, tak na poważnie. To chyba nie będzie odrażające ? Bo pierwsza warka zabutelkowana tydzień temu, jeszcze nie znam smaku Real Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zależy jak dla kogo. Mój pierwszy "tropical" pale ale byłem w stanie pić tylko po zmieszaniu z lemoniadą i zrobieniu z niego raddler. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 35 minut temu, burczas napisał: Allinclusive to chyba nieźle ?? A, tak na poważnie. To chyba nie będzie odrażające ? Bo pierwsza warka zabutelkowana tydzień temu, jeszcze nie znam smaku Real Ale. Jak nie masz teraz możliwości zapenienia niskich temperatur fermentacji, to lepiej darować sobie warzenie do jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 14 minut temu, Gawron napisał: Jak nie masz teraz możliwości zapenienia niskich temperatur fermentacji, to lepiej darować sobie warzenie do jesieni. I chyba też tak zrobię. Tak sobie myślę, czy nie kupić jakieś używanej lodówki, do której się zmieści wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 3 minuty temu, burczas napisał: używanej lodówki, do której się zmieści wiadro Najlepszy z możliwych pomysłów. Do tego jakiś sterownik, typu stc-1000 i warzysz to na co masz ochotę. Taki zestaw za 300 pln skompletujesz. burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Mam sterownik ESCO ES-10 chyba będzie dobry. ? http://elstat.pl/pdf/51413.pdf Edytowane 12 Czerwca 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulko Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Godzinę temu, burczas napisał: Mam sterownik ESCO ES-10 chyba będzie dobry. ? http://elstat.pl/pdf/51413.pdf Tak, ma nawet bardziej zaawansowane oprogramowanie niż stc-1000. burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seb Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Witam ponownie trzecia warka, potrzebna pomoc Oatmeal Stout 16blg, po tygodniu zarówno w fermentorze, jak i w próbce pobranej zaraz po zadaniu drożdzy i trzymanej w upalnej kuchni- 7blg i stoi od 3 dni co najmniej. Według receptury powinno zejsc do 4-4,5blg. Fermentowane w 19*, 2 dni temu podniosłem do 20*. Rurka ledwo pierdnie raz na pol minuty. Zacierane w 67* i raczej wyższej temp nie złapało podczas zacierania, ew mały spadek, bez maszaltu. Tydzień fermentacji to pewnie niedużo, ale próbka powinna chyba zejść niżej w tym czasie? Czy to moja pierwsza utknięta fermentacja? Jeśli tak to jak uratować pyfko? Mam w obwodzie jakieś drożdże w razie czego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 26 minut temu, Sebaseba1987 napisał: Witam ponownie trzecia warka, potrzebna pomoc Oatmeal Stout 16blg, po tygodniu zarówno w fermentorze, jak i w próbce pobranej zaraz po zadaniu drożdzy i trzymanej w upalnej kuchni- 7blg i stoi od 3 dni co najmniej. Według receptury powinno zejsc do 4-4,5blg. Fermentowane w 19*, 2 dni temu podniosłem do 20*. Rurka ledwo pierdnie raz na pol minuty. Zacierane w 67* i raczej wyższej temp nie złapało podczas zacierania, ew mały spadek, bez maszaltu. Tydzień fermentacji to pewnie niedużo, ale próbka powinna chyba zejść niżej w tym czasie? Czy to moja pierwsza utknięta fermentacja? Jeśli tak to jak uratować pyfko? Mam w obwodzie jakieś drożdże w razie czego. Pozdrawiam Zostaw. Czekaj. S04 długo dojadają, a ty dodatkowo masz 16 plato. O takim piwie, to zapomina się na minimum 2-3 tygodnie. Seb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 43 minuty temu, Sebaseba1987 napisał: Tydzień fermentacji to pewnie niedużo, ale próbka powinna chyba zejść niżej w tym czasie? Wróć za tydzień i daj znać jaki jest wynik. Podejrzewam, że s04 powoli w tym czasie dojedzą co trzeba. Jeśli nie, będziesz miał piwo z odrobiną ciała, ale tragedii nie będzie. Martwiłbym się, gdybyś miał taki wynik, przy wartości początkowej 12blg. Seb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekMieszek Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Witam Kolejne piwo i kolejne pytanie. Mam zamiar zrobić https://www.wiki.piwo.org/index.php?title=American_Stout_(Czarny_Baran),_Arkadiusz_Suchecki&printable=yes , w sklepie nie było słodu pszenicznego czekoladowego wiec sprzedawca zaproponował słód pszeniczny prażony. Posmak czekoladowy mógł przełamać trochę smak słodów palonych i boję się że piwo wyjdzie zbyt mocne w smaku. Czy jest to duża zmiana w takim piwie (100g słodu pszenicznego czekoladowego na pszeniczny prażony) i ewentualnie czy można jakimś prostym sposobem dodać posmak czekolady?(np dodając trochę czekolady gorzkiej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 47 minut temu, LeszekMieszek napisał: Witam Kolejne piwo i kolejne pytanie. Mam zamiar zrobić https://www.wiki.piwo.org/index.php?title=American_Stout_(Czarny_Baran),_Arkadiusz_Suchecki&printable=yes , w sklepie nie było słodu pszenicznego czekoladowego wiec sprzedawca zaproponował słód pszeniczny prażony. Posmak czekoladowy mógł przełamać trochę smak słodów palonych i boję się że piwo wyjdzie zbyt mocne w smaku. Czy jest to duża zmiana w takim piwie (100g słodu pszenicznego czekoladowego na pszeniczny prażony) i ewentualnie czy można jakimś prostym sposobem dodać posmak czekolady?(np dodając trochę czekolady gorzkiej) Słód czekoladowy to ma kolor czekolady, a nie smak. LeszekMieszek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekMieszek Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 1 minutę temu, Gawron napisał: Słód czekoladowy to ma kolor czekolady, a nie smak. Acha, i wszystko jasne , dzieki za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 W żadnym wypadku nie dodawaj czekolady. Jeśli chcesz posmak gorzkiej czekolady lub czekolady (bez gorzkiej) to słód brown, a najlepiej ziarna kakaowca. Słód prażony - słód czekoladowy: właściwie to jeden pies, różnica czasami zależy od... producenta. Będzie wszystko ok. LeszekMieszek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Witam, mam pytanko. Kończy mi się fermentować pszeniczne jasne na WB 06 mam surowce na dunkel weizena i plan taki, że po zlaniu jasnego od razu do fermentora z gęstwą zlać ciemną pszenicę. Można taki manewr zrobić? Nie chcę ryzykować ze zbieraniem i przemywaniem gęstwy bo już raz maiłem zonka a szkoda hajsu na nowe grzybki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 (edytowane) 9 minut temu, Łyskacz napisał: Witam, mam pytanko. Kończy mi się fermentować pszeniczne jasne na WB 06 mam surowce na dunkel weizena i plan taki, że po zlaniu jasnego od razu do fermentora z gęstwą zlać ciemną pszenicę. Można taki manewr zrobić? Nie chcę ryzykować ze zbieraniem i przemywaniem gęstwy bo już raz maiłem zonka a szkoda hajsu na nowe grzybki W przypadku kolejnego pszeniczniaka nie polecam zlewanie bezpośrednio na gęstwę z prostej przyczyny - za dużo drożdży. Przy weizenkach zaleca się raczej stopy nastawu w zakresie 0,35-0,5 mln/cm3/Plato, żeby uwypuklić charakter drożdży (estry). W gęstwie będziesz miał o wiele za dużo komórek drożdżowych co może zaowocować większą produkcją m.in. aldehydu octowego. Jak już raz zbierałeś i przemywałeś gęstwę i wiesz gdzie popełniłeś błąd, to nie popełnij go tym razem Oblicz w jakimś kalkulatorze ile potrzebujesz faktycznie tej gęstwy i nie pozostawiaj nic przypadkowi. Edytowane 18 Czerwca 2018 przez Wuuu Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 @Wuuu dzięki za odpowiedź, to może i lepiej i przetestuję Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat przy okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiwkoLiwko Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Pierwsza próba w Lambika. Po niespełna dwóch miesiącach cichej nic się nie dzieje. Blg przed burzliwą - 13 Po burzliwej - 2,5 Po 10 dniach fermentacji zasadniczej zadałem Wyeast - Belgian Lambic Blend Temperatura pokojowa. Początkowo 20"C, teraz 23'C. Saszetka średnio napuchła , ale po otwarciu zapach był intensywny. Dziki, owocowy typowy dla brettów. W zasadzie od pierwszego dnia po zadaniu brettów powierzchnia wygląda tak samo. Brak oznak fermentacji. Mam się martwić. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez LiwkoLiwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 witam, gotowałem dziś suchy ekstrakt słodowy pod starter 10 blg i pojawiły mi sie w nim paprochy jak na zdjeciu. czy to normalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 witam, gotowałem dziś suchy ekstrakt słodowy pod starter 10 blg i pojawiły mi sie w nim paprochy jak na zdjeciu. czy to normalne ? Tak, to nornalne.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Godzinę temu, leonzn napisał: witam, gotowałem dziś suchy ekstrakt słodowy pod starter 10 blg i pojawiły mi sie w nim paprochy jak na zdjeciu. czy to normalne ? To co widzisz to głównie taniny które przedostały się do ekstraktu. Pod wpływem temperatury połączyły się z białkami powodując ich denaturację. Tak powstaje przełom gorący. Dzięki niemu w starterze drożdże będą miały łatwiejszy dostęp do azotu/aminokwasów. Zatem jest to pozytywny proces. Nawet w dużej warce warto, aby trochę przełomu dostało się do fermentora. leonzn i Jankasper 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Hej, zastanawiam się czy dodanie niewielkiej ilości żelatyny do piwa chmielowego na zimno(IPA/APA) nie spowoduje utraty aromatu? Nie zależy mi na całkowitym wyklarowaniu, tylko pozbyciu się jak największej ilości drobinek chmielu żeby uniknąć nieprzyjemnej goryczki. Ile można bezpiecznie dodać na 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się