Kronelius Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 @Krzywonos Jerzywg mnie tak, bez obawień. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 8 minut temu, Krzywonos Jerzy napisał: Cześć, Chciałem zrobić mój pierwszy starter drożdżowy z płynnych drożdży, ale suchy ekstrakt jaki kupiłem do tego celu jakiś czas temu jest przeterminowany. Myślicie że mogę go użyć skoro jest zamknięty w puszce z datą do 11.2022?? Spokojnie możesz użyć, ja mam przeterminowany kilka lat i jest OK Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Dzięki Panowie ? w sobotę butelkowanie wędzonego stouta, a za tydzień warzenie ? Edytowane 31 Stycznia 2023 przez Krzywonos Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 43 minuty temu, Krzywonos Jerzy napisał: Cześć, Chciałem zrobić mój pierwszy starter drożdżowy z płynnych drożdży, ale suchy ekstrakt jaki kupiłem do tego celu jakiś czas temu jest przeterminowany. Myślicie że mogę go użyć skoro jest zamknięty w puszce z datą do 11.2022?? Jeśli puszka nieuszkodzona, to spokojnie.. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 39 minut temu, fotohobby napisał: Jeśli puszka nieuszkodzona, to spokojnie.. Gdyby była uszkodzona to ten suchy ekstrakt trzeba by było młotkiem rozbijać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daj-pompke Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Cześć, 3 tygodnie temu warzyłem milk stouta. Po gotowaniu miałem 15,3 BLG. Zadałem drożdże i ruszyła fermentacja kolejnego dnia, bulkało, była piana. Drożdże suche s04 niestety z braku czasu bez uwadniania (21l piwa). Piwo miało 17 stopni jak fermentowało. Przestało bulkać po kilku dniach, nie zlewałem na cichą. Mamy 21 dzień feemtacji, ale zeszło mi tylko do 10 BLG. Od piątku juz nic nie spada. Trochę boję się butelkować i też zakładałem że piwo będzie miało trochę ponad 5% alkoholu. Jakieś pomysły co zrobić by ruszyć ponownie fermentację? Dodam że po 14 dniach fermentacji było 11BLG więc podniosłem temperaturę piwa do 20 stopni, czyli przez 5 dni spadło jeszcze o 1 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Czym robisz pomiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daj-pompke Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 3 minuty temu, INTseed napisał: Czym robisz pomiar? Spławikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 SpławikiemSprawdź czy ci ta podziałka się nie poruszyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daj-pompke Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 10 minut temu, INTseed napisał: 22 minuty temu, daj-pompke napisał: Spławikiem Sprawdź czy ci ta podziałka się nie poruszyła. Jest ok wszystko z narzędziem, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Jest ok wszystko z narzędziem, niestety.Może ta laktoza ci zaburza pomiar. Nie jest możliwe aby przy 20C ci nie dojadło.Jaki zasyp? Ile laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) @daj-pompke skoro to milkstout to ile laktozy tam wpadło? Edit. No i czy próbka odgazowana? Edytowane 5 Lutego 2023 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daj-pompke Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) @INTseed @Koora Załączam zasyp. Do tego było 500g laktozy. Co to znaczy "czy próbka była odgazowana"? Jeżeli pytasz czy było w niej czuć gaz - nie, ani troszkę. BTW jak się kogoś woła do posta? Dałem @ ale nie podswietla nicku Edytowane 5 Lutego 2023 przez daj-pompke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 @INTseed@Koora Załączam zasyp. Do tego było 500g laktozy. Co to znaczy "czy próbka była odgazowana"? Jeżeli pytasz czy było w niej czuć gaz - nie, ani troszkę. BTW jak się kogoś woła do posta? Dałem @ ale nie podswietla nickuJa bym poczekał jeszcze tydzień i butelkował. Nie ma opcji aby nie dofermentowało.Pół kilo laktozy nie dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daj-pompke Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 21 minut temu, INTseed napisał: Ja bym poczekał jeszcze tydzień i butelkował. Nie ma opcji aby nie dofermentowało. Pół kilo laktozy nie dużo. Tylko j6uz nic nie spada blg, raczej już nie będzie fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 38 minut temu, daj-pompke napisał: Tylko j6uz nic nie spada blg, raczej już nie będzie fermentować. To butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daj-pompke Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 To mówicie, że raczej nie ma co próbować z rozruszaniem fermentacji? Może gęstwy dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 To mówicie, że raczej nie ma co próbować z rozruszaniem fermentacji? Może gęstwy dodać?A gdzie ci się spieszy. Ja bym poczekał. Trzy tygodnie to tak nigdy nie wiadomo czy już posprzątane czy nie. Stout i tak z pół roku potrzebuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 11 minut temu, INTseed napisał: A gdzie ci się spieszy. Ja bym poczekał. Trzy tygodnie to tak nigdy nie wiadomo czy już posprzątane czy nie. Stout i tak z pół roku potrzebuje Ale co w piwie 15blg ( w tym 2 z laktozy) po 3 tygodniach ma sie jeszcze dziać? ps po pól roku to juz wypity ? daj-pompke 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daj-pompke Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) 43 minuty temu, INTseed napisał: A gdzie ci się spieszy. Ja bym poczekał. Trzy tygodnie to tak nigdy nie wiadomo czy już posprzątane czy nie. Stout i tak z pół roku potrzebuje No posprzątane jak badanie Ballingów wskazuje. Nie wiem po co pół roku w wiadrze trzymać, w butelkach owszem. Rozumiem, że o trzymanie w butlach chodziło? Edytowane 5 Lutego 2023 przez daj-pompke przecinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 10 godzin temu, daj-pompke napisał: No posprzątane jak badanie Ballingów wskazuje. Nie wiem po co pół roku w wiadrze trzymać, w butelkach owszem. Rozumiem, że o trzymanie w butlach chodziło? Z tym "posprzątane", to nie tylko chodzi o cukru, ale też np. aldehyd. Spróbuj pomiaru na próbce odgazowanej, niech postoi w temperaturze pokojowej z 20 minut, pokręć też spławikiem, żeby nie było przyczepionych bąbelków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daj-pompke Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 5 godzin temu, Łachim napisał: Z tym "posprzątane", to nie tylko chodzi o cukru, ale też np. aldehyd. Spróbuj pomiaru na próbce odgazowanej, niech postoi w temperaturze pokojowej z 20 minut, pokręć też spławikiem, żeby nie było przyczepionych bąbelków. Tak zrobiłem i nadal odczyt ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 To możesz jeszcze spróbować ze świeżą gęstwą (najlepiej trochę piany z aktywnej fermentacji). Możliwe, że drożdży było za mało, jeśli dałeś jedną paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 19 godzin temu, daj-pompke napisał: Cześć, 3 tygodnie temu warzyłem milk stouta. Po gotowaniu miałem 15,3 BLG. Zadałem drożdże i ruszyła fermentacja kolejnego dnia, bulkało, była piana. Drożdże suche s04 niestety z braku czasu bez uwadniania (21l piwa). Piwo miało 17 stopni jak fermentowało. Przestało bulkać po kilku dniach, nie zlewałem na cichą. Mamy 21 dzień feemtacji, ale zeszło mi tylko do 10 BLG. Od piątku juz nic nie spada. Trochę boję się butelkować i też zakładałem że piwo będzie miało trochę ponad 5% alkoholu. Jakieś pomysły co zrobić by ruszyć ponownie fermentację? Dodam że po 14 dniach fermentacji było 11BLG więc podniosłem temperaturę piwa do 20 stopni, czyli przez 5 dni spadło jeszcze o 1 blg. W ostatnich dniach spotkałem się z podobnym problemem. Milk Stout, drożdze S-04, fermentacja zatrzymała się na 7 BLG, początkowo 14 BLG z laktozą 0,5 kg. Po tygodniu fermentacja sie zatrzymała. Rozlałem w sobotę do butelek, po tym jak ponad 5 tygodni trzymałem we wiadrze, ostatnie dwa tygodnie w temperaturze 24 stopni. Nie ruszyło, test FFT również nie ruszył. Butelki w zamkniętej skrzyni refermentują, zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daj-pompke Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 @draker Daj znać co tam wyszło. Ja swoje dopiero jakoś po niedzieli będę miał czas butelkować. @Łachim świeżej niestety nie mam, mam jakąś miesięczną, ale chyba już za stara i pewnie do wywalenia będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się