x1d Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 2 godziny temu, Alien844 napisał(a): Czasem informacje są rozbierze iż nie wiadomo jak jest naprawdę. Taki urok forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 9 godzin temu, x1d napisał(a): Taki urok forum I dlatego pytam się tu żeby sprawdzić daną informację czy coś się zmieniło na lepsze czy nie . I nie oznacza to, że szukać mi się nie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 W dniu 6.05.2023 o 14:24, monodem napisał(a): Poprostu warzy się więcej niż można wypić. Ot i cała tajemnica 😉 macie ciepliwość w sensie: do kolegi, który nie czyta forum a który uzyskałby odpowiedzi na większość zadanych pyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 (edytowane) Dziwne: poznikały niektóre posty Edytowane 8 Maja 2023 przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Kolejne pytanie, jaki wymiennik ciepła polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Promag 30 kW, duża powierzchnia wymiany 0,69 m2. Mam, używam. Sprawdza się kolejny rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 (edytowane) 9 godzin temu, smola napisał(a): Promag 30 kW, duża powierzchnia wymiany 0,69 m2. Mam, używam. Sprawdza się kolejny rok. Zastanawiam się nad takim : https://a.aliexpress.com/_EJMrVHx Edytowane 9 Maja 2023 przez Alien844 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2023 W specyfikacji wymiennika nie ma podanej powierzchni wymiany, a to dosyć istotny parametr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 9 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2023 26 minut temu, smola napisał(a): W specyfikacji wymiennika nie ma podanej powierzchni wymiany, a to dosyć istotny parametr. Z wymiarów można przyjąć około 0,078m * 0,2m * 30 płyt = 0,47 m2 OKOŁO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Cześć, Czy jest szansa zrobić warkę jakiegoś piwa w fermentacji niższej niż 15 stopni? W piwnicy utrzymuje mi się jakieś 11-13 stopni i zastanawiam się, czy mógłbym coś zrobić, bo w domu cieplutko lekko 22 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Idealna dla wszelkiej maści lagerów. Rób czeskiego Pilsa 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 30 minut temu, smola napisał(a): Idealna dla wszelkiej maści lagerów. Rób czeskiego Pilsa 😀 Nie miałem jeszcze przyjemności robić lagera ani pilsa Masz jakieś sprawdzone drożdże, które będą zadowolone w takiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Zależy czy możesz namnożyć robiąc starter. Jeśli tak, to Wyeast 2308 Munich Lager lub White Labs WLP802 Czech Budejovice Lager moje ulubione płynne drożdże. Jeśli jednak nie, to Fermentis Saflager W34/70. Bardzo neutralne i praktycznie nie produkują masła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 18 minut temu, BElluu napisał(a): Nie miałem jeszcze przyjemności robić lagera ani pilsa Masz jakieś sprawdzone drożdże, które będą zadowolone w takiej temperaturze? Użyj tych. Tylko 2 paczki. Gozdawa German Lager W35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Witam. Pytanie w kwestii sterylności słoika do zbierania gęstwy. Zawsze robiłem tak iż wygotowywałem słoik plus po wygotowaniu wlewałem wodę, w której słoik się gotował. Ostatnio zebrało gęstwę z s-04 na, której aż tak mi nie zależało (mam paczkę ich jescze), a z ciekawości słoik nie wygotowywałem tylko pierw został zalany Starsanem na dłuższą chwilę później w dużej ilości spryskany alkoholem 70% i tak do momentu zlania warki (10 minut). Czy ktoś próbował podobnego sposobu przygotowania słoika pod gęstwę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Jak mam czysty słoik to zalewam starsanem przed butelkowaniem. I łyżke do tego. Nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 4 godziny temu, Alien844 napisał(a): Starsanem na dłuższą chwilę później w dużej ilości spryskany alkoholem 70% Na odwrót, najpierw alkohol, potem starsan. Oczywiście słoik czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 25 minut temu, x1d napisał(a): Na odwrót, najpierw alkohol, potem starsan. Oczywiście słoik czysty. Ok, ale też chodzi mi czy taki sposób można stosować zamiast gotowania ? Jak narazie gęstwa ok na wierzchu nic nie powstało w przyszłym weekend będę warzył więc będzie próba piwa z nad gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 49 minut temu, Alien844 napisał(a): Ok, ale też chodzi mi czy taki sposób można stosować zamiast gotowania ? Nie gotuję słoików. To co napisałem - stosuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Ok, ale też chodzi mi czy taki sposób można stosować zamiast gotowania ? Jak narazie gęstwa ok na wierzchu nic nie powstało w przyszłym weekend będę warzył więc będzie próba piwa z nad gęstwy Słoik wystarczy dobrze wymyć mydłem. Wypłukać kilka razy i zalać wodą z starsanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Dzięki panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Cześć, Przymierzam się do zrobienia drugiej warki - póki co jeszcze brewkit - coopers lager. Zastanawiam się, czy brewkity jest sens chmelić — jak myślicie? Jeżeli tak, to w jaki sposób byście to zrobili, bo słyszałem o różnych technikach np. na zimno? Mam kilka różnych chmieli m.in Marynka, Saaz, Lubelski - czy któryś z tych polecilibyście do lagera ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Cześć, Przymierzam się do zrobienia drugiej warki - póki co jeszcze brewkit - coopers lager. Zastanawiam się, czy brewkity jest sens chmelić — jak myślicie? Jeżeli tak, to w jaki sposób byście to zrobili, bo słyszałem o różnych technikach np. na zimno? Mam kilka różnych chmieli m.in Marynka, Saaz, Lubelski - czy któryś z tych polecilibyście do lagera ? Pozdrawiam Rozumiem że masz lodówkę do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 15 minut temu, INTseed napisał(a): 17 minut temu, BElluu napisał(a): Cześć, Przymierzam się do zrobienia drugiej warki - póki co jeszcze brewkit - coopers lager. Zastanawiam się, czy brewkity jest sens chmelić — jak myślicie? Jeżeli tak, to w jaki sposób byście to zrobili, bo słyszałem o różnych technikach np. na zimno? Mam kilka różnych chmieli m.in Marynka, Saaz, Lubelski - czy któryś z tych polecilibyście do lagera ? Pozdrawiam Rozumiem że masz lodówkę do fermentacji. Mam piwnicę gdzie mam średnio 12-15c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Mam piwnicę gdzie mam średnio 12-15c To lagera nie zrobisz. Przy burzliwej ci pójdzie wyżej. Co do chmielu to możesz sypnąć każdy. Ale pamiętaj że filtrowanie tego to niezła zabawa. Kup jakieś woreczki bawełniane, pończochę nie zabarwioną. I najlepiej jak wsypiesz chmiel to ustaw tak fermentor aby go nie przenosić. Bo chmiel ci się wzburzy.Najlepiej kup lodówkę lub zrób ze styropianu i daj dużo lodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się