Dr_Herman Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Skąd założenie, że będzie się nagazowywał 2-3 miesiące? U mnie już pół roku w butelkach i zero gazu. Co można z tym zrobić ?? Zakapslować na nowo dodając do każdej butelki trochę gęstwy strzykawką ?? Jeżeli tak to ile ?? To mi wpadło do głowy , co myślicie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Ja ostatnio ratowałem barleywine dosypując do butelek suchych drożdży Fermivin PDM i operacja zakończyła się powodzeniem, po ok. 10 dniach były już nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 10g/l refermentacja, będą z tego granaty ? Altbier odfermentował w 2,5 tyg do 3 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 10g/l refermentacja, będą z tego granaty ? Altbier odfermentował w 2,5 tyg do 3 BLG Nie będą ale to i tak spore nagazowanie, jak na altbiera. Czemu nie użyjesz kalkulatora do wyliczenia cukru do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 10g/l refermentacja, będą z tego granaty ? Altbier odfermentował w 2,5 tyg do 3 BLG Nie będą ale to i tak spore nagazowanie, jak na altbiera. Czemu nie użyjesz kalkulatora do wyliczenia cukru do refermentacji? Planowałem 7/8g jak zazwyczaj robię jako że lubię nagazowane ale tutaj mnie waga zrobiła w balona i wyszła dycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) Masz czas na warzenie, a nie masz 20 minut aby uwodnić drożdże ? Bez komentarza. Poczutaj dobrze forum leniu a nie czekaj aż wszystko na tacy dostaniesz, bo te pytania które zadajesz to podstawy. Bez tego nawet nie brał bym się za warzenie.Masz 100% rację. Jednak i tak nie zrobiłem jakoś wielu błędów przy pierszym piwie ze słodów. Czytam dużo postów o robieniu piwa, ale jak na razie zauważyłem że mnie to i podnieca i stresuje zarazem. Wnioski wyciągam raz lepsze raz gorsze. Na razie się nie zraziłem do robienia następnych więc źle nie jest Co do mojego pierwszego piwa. Zaczyna coś się dziać. Rurka zaczyna bulkać, mała piana na górze się zrobiła, a na dnie mam osad drożdzowy na ok. 1mm Czy zostawić to tak jak jest czy może jeszcze fermentorem zakołysać? Czy te drożdze na dnie to martwe drożdze? Drugie pytanie jest związane z chmieleniem na cichej. Rozumiem że mogę je dodać po skończeniu fermentacji burzliwej bez filtracji drożdzy? Czy filtrując później przez kranik ze skarpetą, czy on często się zapycha? Chmielu ma być 40g. Edytowane 26 Listopada 2016 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Zostaw fermentor w spokoju, nie musisz kołysać. Chmielić na zimno możesz w tym samym wiadrze bez wdawania się w niuanse z tym związane. Raczej bym dekantował znad osadu przez wężyk ze skarpetą do drugiego fermentora z syropem. Przed dekantacją jak masz możliwość możesz wiadro wystawić na zewnątrz żeby elegancko wszystko opadło na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Przed dekantacją jak masz możliwość możesz wiadro wystawić na zewnątrz żeby elegancko wszystko opadło na dno. Nastaw się na dłuższe nagazowanie. Są tego plusy,piwo dłużej poleżakuje:) Moją drugą warkę,powinienem zacząć teraz degustować ...ale do 4 butelek,to nawet schodzić do piwnicy nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Stwierdziłem przu robieniu z puszek że zawsze będę testował pierwsze piwko 2 tygodnie po rozlaniu, a później już jak najdzie ochota. Chyba że będzie niepijalne to poczekam. Wlałem do rurki despreju, po jakim czasie zapach jego zniknie? Dzieki panowie za pomoc. Edytowane 27 Listopada 2016 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Wlałem do rurki despreju, po jakim czasie zapach jego zniknie? Co to za różnica? Nie masz innych zmartwień ?? Naprawdę, poczytaj sobie forum w tym czasie i nagle zapach zniknie. Poczytaj o procesie, o drożdżach i slodach;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Wlałem do rurki despreju, po jakim czasie zapach jego zniknie? pomyśl jaki jest zapach despreja, to będziesz wiedział jak szybko to zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Wiem jaki jest. Po 2 dniach go czuje. Nie mam zamiaru iść do piwnicy w ciagu tygodnia dlatego zapytałem. Pomagam na innym forum więc wiem jak to jest pomagać 100x na to samo pytanie. Nie zmienicie tego nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Wiem jaki jest. No to jaki jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Warunki ja ma ciecz: -mała powierzchnia parowania cieczy w rurce -temperatura dość niska -słaba wentylacja (przy zatkanej rurce jeszcze słabsza Odpowiedź brzmi: zapach alkoholu może utrzymywać się długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Wiem jaki jest.No to jaki jest?Troche nieprzyjemny, alkoholowy, szpitalny. Pewnie jak go będę używał to się przyzwyczaję.Do oxi na pewno nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Troche nieprzyjemny, alkoholowy, szpitalny. Pewnie jak go będę używał to się przyzwyczaję. Do oxi na pewno nie 1. tak ja napisano już wyżej, skoro to zapach alkoholowy to zniknie gdy odparuje alkohol (dla uzyskania tego wniosku nie trzeba było schodzić do piwnicy) 2. jaki ma zapach oxi skoro do niego się na pewno nie przyzwyczaisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Schodziłem, aż zobaczyłem że drożdze pracują. Nerwica początkujących O oxi źle napisałem, chodziło o opary które wydzielają się po wlaniu gorącej wody. W sumie to nie wiem jak określić ten zapach oprócz tego że dusi i drażni przy oddychaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Zabutelkowałem pierwszego portera bałtyckiego. 22.3° -> 5.5° blg. Drożdże w34/70. 3 tyg. fermentacja w 10°C potem 4 dni w 17°C. 2 tyg w 2-4°C. Piwo w butelkach jest idealnie klarowne (barwa ciemnobrunatna). Pytanie: czy jest szansa, że piwo się nagazuje bez dodatku drożdży do refermentacji? Mogę teraz przechowywać w 19 lub 16°C. Potem planuję do lodówki na kilkanaście tygodni. Jaka temperatura będzie odpowiedniejsza do nagazowania? Z góry dziękuję za poświęcony czas. Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Schodziłem, aż zobaczyłem że drożdze pracują. Nerwica początkujących O oxi źle napisałem, chodziło o opary które wydzielają się po wlaniu gorącej wody. W sumie to nie wiem jak określić ten zapach oprócz tego że dusi i drażni przy oddychaniu. Sam nie uzywalem oxi, z kolei opary nadwęglanu nie draznia, a pirosiarczynu strasznie gryzą. Moze to kwestia zbyt gorącej wody? Moim zdaniem wystarcz lac letnią Wysłane za pomocą mTalk vviola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Zabutelkowałem pierwszego portera bałtyckiego. 22.3° -> 5.5° blg. Drożdże w34/70. 3 tyg. fermentacja w 10°C potem 4 dni w 17°C. 2 tyg w 2-4°C. Piwo w butelkach jest idealnie klarowne (barwa ciemnobrunatna). Pytanie: czy jest szansa, że piwo się nagazuje bez dodatku drożdży do refermentacji? Mogę teraz przechowywać w 19 lub 16°C. Potem planuję do lodówki na kilkanaście tygodni. Jaka temperatura będzie odpowiedniejsza do nagazowania? Z góry dziękuję za poświęcony czas. Wysłano z Commodore 64 Wydaje mi się że nagazuję się spokojnie tylko przy takich piwach niestety trochę to trwa. Mój porter do sensownego poziomu nagazowania potrzebował 2 miesiące. Jeśli chodzi o temperature to ja trzymałem w piwnicy w ok 16-18. Ja niestety nie mam lodówki i nie mam możliwości lagerowania w kontrolowanych warunkach. mirfak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszeq Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Cześć, Pytanie "lajkonika". Co to za przerwa : 75 st - 40 min.Robiłem Koelscha wg receptury : skład pilzneński 3800 g pszeniczny 500g zacieranie woda 12l 54°C 15 min 65°C30min 75°C 40min Nie znalazłem żadnej informacji nigdzie co to z przerwa. Czy to jest już wygrzew ? Piwo już fermentuje, ale nie daje mi spokoju ta temperatura. Dzięki, groszeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Cześć, Pytanie "lajkonika". Co to za przerwa : 75 st - 40 min.Robiłem Koelscha wg receptury : skład pilzneński 3800 g pszeniczny 500g zacieranie woda 12l 54°C 15 min 65°C30min 75°C 40min Nie znalazłem żadnej informacji nigdzie co to z przerwa. Czy to jest już wygrzew ? Piwo już fermentuje, ale nie daje mi spokoju ta temperatura. Dzięki, groszeq Wydaje mi się że bliżej jest od przerwy scukrzającej wiec ok 72°C Z kąd ta receptura ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Dla mnie, to zbyt wysoka temperaturowo przerwa dekstrynująca. Zerknij na link: http://www.piwo.org/topic/4161-dlugie-zacieranie/?do=findComment&comment=375624 Jeśli tylko w tej temperaturze zacierałeś, to z piwa wyjdzie słodki ulepek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CamelXP Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Cześć Przeczytałem ten rozdział w wiki i mam pytanie: czy temperatura fermentacji brzeczki zależy jedynie od użytych drożdży? Przykład: chcę uwarzyć Portera Bałtyckiego z ekstraktów, do niego polecane są m. in. drożdże Brewferm Lager 12* g (Temperatura fermentacji: 12-15°C), lub Saflager W34/70 (Zalecana temperatura fermentacji: 9-22°C). W piwnicy mam stałą temperaturę 21°C, zatem Saflager W34/70 spiszą się lepiej w tych warunkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Gdy wyczytałeś zakres dla W34/70 aż do 21 C ? Rekomendowana temperatura fermentacji: 9°C - 15°C, idealnie 12°C. Temperatura 21C to niestety nie jest temperatura do fermentowania piw dolnej fermentacji (dla większości górnej niestety też nie) Edytowane 28 Listopada 2016 przez tauruss CamelXP 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się