marek.b Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Teraz ja mam pytanie, nie umiem nic sensownego znaleźć na te temat. Popełniłem Irish Red Ale. Od niedzieli na cichej siedzi, niestety w 20 stopniach. Ile IRA powinno dojrzewać w butelkach? Wiem, że ten gatunek charakteryzuje się niższym nagazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ile IRA powinno dojrzewać w butelkach? Z tabeli wklejonej w poście wynika, że bardzo krótko. Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ile IRA powinno dojrzewać w butelkach?Z tabeli wklejonej w poście wynika, że bardzo krótko.Dzięki, czegoś takiego szukałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Jutro będę wsypywał chmiel do piwa na cichą. Drożdze zostawie w środku bo nie zbieram na razie. Piwo mam w piwnicy. Zastanawiałem się czy moge fermentor przenieś na balkon i wsypać chmiel i tak zostawić. Temperatura będzie się zmieniała jak to na balkonie. Według prognozy najwięcej ma być +11C. Wiem że może się zmienić. Plusem tego rozwiązania by było to że nie będe ruszał tym fermentorem za bardzo jak będę filtrował po 4 dniach to piwo. Czy takie coś się stosuje? I drugie pytanie. Ile mam trzymać już takie piwo przed butelkowaniem w fermentorze po filtracji? Oczywiście znowu balkon. Edytowane 7 Marca 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Dzień Dobry, W fermentorze mam IPA 15 blg. W sobotę planuje kolejne warzenie. I dlatego chciałem zapytać czy mogę wlać nową brzeczkę do tego fermentora po tym jak przeleje IPA na cichą? Czy drożdże dadzą radę po fermentacji z piwem o eks. 15 blg? Kolejne piwo będzie lekkie, ok 12 blg. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Dzień Dobry, W fermentorze mam IPA 15 blg. W sobotę planuje kolejne warzenie. I dlatego chciałem zapytać czy mogę wlać nową brzeczkę do tego fermentora po tym jak przeleje IPA na cichą? Czy drożdże dadzą radę po fermentacji z piwem o eks. 15 blg? Kolejne piwo będzie lekkie, ok 12 blg. Dzięki za pomoc! Dadzą i możesz przelać, są małe "ale" do takiego sposobu, jednak często go ludzie praktykują. Tylko upewnij się czy IPA skończyła na pewno fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Dzień Dobry, W fermentorze mam IPA 15 blg. W sobotę planuje kolejne warzenie. I dlatego chciałem zapytać czy mogę wlać nową brzeczkę do tego fermentora po tym jak przeleje IPA na cichą? Czy drożdże dadzą radę po fermentacji z piwem o eks. 15 blg? Kolejne piwo będzie lekkie, ok 12 blg. Dzięki za pomoc! Nie robiłem tego nigdy, ale kojarzę, że robi się odwrotnie. Drożdże po lżejszym piwie wykorzystuje się do cięższego. Drożdżom szkodzi wyższy poziom alkoholu oraz goryczki (IPA!). Ja bym tak nie zrobił. Prędzej już bym zebrał do słoika i umył fermentor. Też na logikę jak zaczniesz z większej ilości drożdży to potem będziesz miał więcej drożdży w piwie, czyli będzie bardziej mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Dadzą radę, ale lepiej jest je zebrać i zadać do świeżego fermentora w odpowiedniej ilości. Wlewając brzeczkę na drożdże robisz spory overpitching. Jutro będę wsypywał chmiel do piwa na cichą. Drożdze zostawie w środku bo nie zbieram na razie.Piwo mam w piwnicy. Zastanawiałem się czy moge fermentor przenieś na balkon i wsypać chmiel i tak zostawić.Temperatura będzie się zmieniała jak to na balkonie. Według prognozy najwięcej ma być +11C. Wiem że może się zmienić.Plusem tego rozwiązania by było to że nie będe ruszał tym fermentorem za bardzo jak będę filtrował po 4 dniach to piwo.Czy takie coś się stosuje?I drugie pytanie. Ile mam trzymać już takie piwo przed butelkowaniem w fermentorze po filtracji? Oczywiście znowu balkon. Teoretycznie lepiej jest zrobić chmielenie na zimno po oddzieleniu od drożdży. Wiele osób robi cold crash na balkonie i wychodzą im wyśmienite piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Jutro będę wsypywał chmiel do piwa na cichą. Drożdze zostawie w środku bo nie zbieram na razie. Piwo mam w piwnicy. Zastanawiałem się czy moge fermentor przenieś na balkon i wsypać chmiel i tak zostawić. Temperatura będzie się zmieniała jak to na balkonie. Według prognozy najwięcej ma być +11C. Wiem że może się zmienić. Plusem tego rozwiązania by było to że nie będe ruszał tym fermentorem za bardzo jak będę filtrował po 4 dniach to piwo. Czy takie coś się stosuje? I drugie pytanie. Ile mam trzymać już takie piwo przed butelkowaniem w fermentorze po filtracji? Oczywiście znowu balkon. Po filtrowaniu po cichej od razu butelka, po co trzymać. W jaki sposób chcesz filtrować? Nie musisz tego robić w mieszkaniu czy na balkonie. IMO lepiej, żeby piwo było w stabilniejszej temperaturze, a nie w wahającej się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Dzięki za pomoc! Wiem, że normalnie drożdże powinny się rozkręcić z lżejszym piwem, ale kusi mnie żeby spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Ale jak przenoszę piwo z piwnicy do domu to drożdze pływają po całym piwie. Z chmielem będzie to samo. Filtruje woreczkiem 100 mikro z tworzywa plus wężyk. Chciałbym aby jak najmniej chmielu, drożdzy było w butelkach. Myślałem jeszcze na czymś takim. Sypię chmiel, po 4 dniach przenoszę do domu i filtruje z drożdzy i chmielu ile się da. Wystawiam na balkon na jeden dzień aby opadło co przeleciało i butelkować. Edytowane 7 Marca 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ale jak przenoszę piwo z piwnicy do domu to drożdze pływają po całym piwie. Z chmielem będzie to samo. Filtruje woreczkiem 100 mikro z tworzywa plus wężyk. Chciałbym aby jak najmniej chmielu, drożdzy było w butelkach. Myślałem jeszcze na czymś takim. Sypię chmiel, po 4 dniach przenoszę do domu i filtruje z drożdzy i chmielu ile się da. Wystawiam na balkon na jeden dzień aby opadło co przeleciało i butelkować. no to nie przenoś, tylko przefiltruj, zabutelkuj w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Nie mam tam światła i mało miejsca. Muszę przenieś. Nie wiem która metoda z tych dwóch będzie lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Fermentor mam niestety jeden i stąd pewnie najprostsze będzie dodawanie syropu strzykawki bezpośrednio do butelki z piwem. Martwi mnie to, że mam nieco więcej niż założone 23 litry w fermentorze i to dodatkowo mi lekko różnie czy piwo, no ale jakoś z tym będę musiał żyć. Bawię się teraz z myciem butelek, a niektóre etykiety doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Fermentor od kilku dni stoi w chłodniejszym miejscu, ale ciężko powiedzieć czy piwo jest już klarowniejsze, ponieważ pojemnik nie jest przezroczysty. Zobaczę w sobotę. Póki co jeszcze nie znałem pierwszej walki, a już nosi mnie, żeby odpalać następną. American IPA albo coś w tym stylu. Oczywiście to nadal z brewkitu, myślę że jeszcze potrzebuję kilku sesji treningowych przed przejściem do zawierania. Sent from my M5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Przelej na cichą to będziesz miał mniej drożdży. Jak możesz to przenieś fermentor na dzień dwa do domu po zakończeniu fermentacji tak aby dostało w domu i drożdże opadły. Przelej na cichą i dodaj chmiel i znowu do piwnicy. Za parę dni przy rozlewałem będziesz miał o wiele mniej drożdży których nie przefiltujesz. Zaś chmiel przez skarpete i po sprawie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Nie mam tam światła i mało miejsca. Muszę przenieś. Nie wiem która metoda z tych dwóch będzie lepsza. to co chcesz zrobić ma jakiś sens. Możesz też dłużej potrzymać na cichej, aby drożdże na dole się bardziej zbiły. Albo chmiel wrzuć w siateczce. ja bym zrobił tak, że przyniósłbym delikatnie z piwnicy, ewentualnie kogoś poprosił o pomoc, żeby mniej bujało po drodze. Zostaw w domu na parę godzin, aby się ustało, przefiltruj i zabutelkuj. Jak wrzucałem granulat bezpośrednio i filtrowałem potem przez siateczkę muślinową, to naprawdę mało się dostawało już do butelek. Nie miałem z tym problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Zrobie dwoma metodami. Przy pierwszej chmiel dodam do drożdzy, a przy drugiej najpierw przeleje a potem dodam chmiel. Sprawdzę dzięki temu co będzie bardziej klarowne. Chmielu dam po 150g gdzieś do każdej. Rozumiem że z siateczki piwo wycisnąć aby mniej stracić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Lekkie bujanie fermentorem aż tak bardzo drożdży nie podnosi. Najbardziej miesza kręcenie fermentorem w kółko. Ja przy przenoszeniu ustalam sobie kierunek jednej rączki i staram się tego trzymać. Trochę czasami dziwnie to wygląda jak niosą fermentor bokiem, albo nagle się zatrzymuje i biorę go z drugiej strony. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Mam pytanie, w zwiazku ze zblizajacymi sie cieplejszymi dniami oraz checi zejscia do nizszej temeperatury podzczas fermentacji burzliwej zbudowalem lodowke ze styropianu. Lodowke skleilem klejem uniwersalnym i narozniki wykonczylem silikonem lazienkowym odpornym na grzyby plesnie itp. Lodowka pomimo ze stoi otwarta juz chybabz tydzien nadal ma swoje zapachy (silikon i klej) po przykryciu pokrywy ktora jest w miare szczelna jest jeszcze gorzej. Wiem ze teoretycznoe przy zamknietym fermentorze gazy wychodza na zewnatrz ale czy aby na pewno piwo bedzie bezpieczne ? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Witam Słody 1. Strzegom Pale Ale 5 kg 2 Pilzneński 1 kg Zacieranie Temp Czas 66 C 60 min I chmielenie 1. Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 2. Mosaic 15 g 30 min 3. Mosaic 15 g 5 min To miał być earl grey ale zachmieliłem niechcący jeszcze Mosaikiem na 60 min więc pewnie goryczka przysłoniła by earl greya więc raczej zrezygnuje z dodania herbaty tylko pytanie czym do chmielić na zimno aby przykryć trochę goryczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Jeżeli w zasypie na wita mam płatki pszeniczne(40%) i owsiane błyskawiczne to kleikować któreś z nich czy po prostu zacierać w ~65'C ? (nie planuje przerwy białkowej) Edytowane 9 Marca 2017 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Jeśli te i te są błyskawiczne to po prostu zacierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Jeśli te i te są błyskawiczne to po prostu zacierać. Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia czy pszeniczne są błyskawiczne. Mam dokładnie takowe : https://www.homebrewing.pl/platki-pszeniczne-1-kg-p-592.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 "Jeśli nie wiesz jak skleikować płatki odwiedź nasz blog." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) "Jeśli nie wiesz jak skleikować płatki odwiedź nasz blog." No to wszystko jasne, dzięki za upewnienie /// Wynika z tego, że jęczmień, pszenica i owies mogą kleikować w zacierze, bo temperatura ich kleikowania jest niższa niż temperatura zacierania. Edytowane 9 Marca 2017 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się