zasada Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Nie mam kapslownicy niestety. Greta od ręki do wzięcia. Odezwij się na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie mam kapslownicy niestety. Z Poznania jesteś, a tam piwowarów nie brakuje. Jeżeli nie masz w planie szybkiego zakupu, to może ktoś wypożyczy. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Nie mam kapslownicy niestety. Z Poznania jesteś, a tam piwowarów nie brakuje. Jeżeli nie masz w planie szybkiego zakupu, to może ktoś wypożyczy. Pewnie boi się, że będzie musiał wydać na to jakieś pieniądze. Jak to mawiają, poznaniacy to potomkowie szkotów, wyrzuceni z ojczyzny za skąpstwo. Sorki za O.T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProxymA Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Nie mam kapslownicy niestety. Greta od ręki do wzięcia. Odezwij się na PW. Dzięki za odpowiedzi. Dzięki Zasada - za pomoc! Nie dopisałem-wole puścić pierwsze warki w pety z tego względu aby kontrolować stopień nagazowania niż zbierać potem szkło z granatów. Dla nauczenia się co i jak z re-fermentacją. Stad moje pytanie które pety są bezpieczne. Zapomniałem o tym że nie mam ciemnych petów od piw a przeglądając forum zobaczyłem że od mineralki mogą się nie nadawać ze względu na reakcje z Alkiem. Stad moje pytanie, może ktoś wie które pety bezpiecznie użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Do kontroli nagazowania to powinien wystarczyć jeden pet. Ja ładuje butelkę kontrolna do Peta po coli albo pepsi Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Można też próbować buteleczkę co kilka dni, czy aby nie przegazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lee Shay Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Po 3 tygodniach w mojej 1 zacieranej warce z której byłem bardzo zadowolony (wc ipa) zginął armoat citry i wyszły nuty hmm rozpuszczalnikowe zmywacz do paznokci. Poczytałem i jedyne co mi pasuje to zbyt wysoka temperatura fermentacji ponieważ piwo przed zabutelkowaniem i przez pierwsze 2 tygodnie było ekstra. Szukam swoich błędów, temperatura fermentacji na fermentorze oscylowała od 17-19 jaka mogła być w fermentorze? i czy to wpłynęło smak piwa? Drożdże US-05.w. Czy aromat po chmieleniu na zimno zawsze tak szybko znika? Zakażenia nie biorę pod uwagę. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Lee Shay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zdarza się, że już po 3 tygodniach chmielowe aromaty zanikają lub zmieniają swój charakter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Czy śród carabelge na pianę śrutuje się bardziej niż pilzneński? Czy nie ma to znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Śrutuje się tak samo. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Nawrocki Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Michał Nawrocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Chmiel może mieć za małą przestrzeń. Poszukaj na aliexpress hop spiderów. Owszem dasz drugie tyle, ale będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Nawrocki Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Chmiel może mieć za małą przestrzeń. Poszukaj na aliexpress hop spiderów. Owszem dasz drugie tyle, ale będziesz zadowolony. a mógłbyś jakiegoś linka dać, bo duzo tego i nie wiem który masz na mysli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 https://m.aliexpress.com/s/item/32739932007.html#autostaynp. taki. Są też większe. Jaki masz garnek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek Normalnie gotujesz w tym worku ? Nie ma problemów żadnych ? Nie zbija się chmiel ani nic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Nawrocki Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek Normalnie gotujesz w tym worku ? Nie ma problemów żadnych ? Nie zbija się chmiel ani nic ? COOBRE CCB 25 mam http://spiritferm.biz/pl/p/Automatyczny-kociol-zacierny-Coobra-CB25/1251 400 mikro proponujesz? Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Michał Nawrocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek Normalnie gotujesz w tym worku ? Nie ma problemów żadnych ? Nie zbija się chmiel ani nic ? Nic mi się nie zbija. Po gotowaniu w środku jest jednolita masa chmielin. Podczas gotowania worek trochę pływa, ale chmiel jest pod powierzchnią. Mam jeden taki worek wiec dodaję też do niego kolejne porcje na smak i aromat. Z efektów jestem zadowolony, może lepiej by było jakby ten worek był ciut większy, ale nie znalazłem nic podobnego w ofercie polskich sklepów dla piwowarów. Pewnie przy najbliższych zakupach dokupię sobie drugi worek dla wygody. Witam szanownych kolegów, mam pytanko co do chmielenia, a mianowicie w czym chmielić żeby nie było "brudno", jak na razie działam głownie granulatem, znalazłem coś takiego http://www.ebay.com/itm/7-18cm-Homebrew-Beer-Hop-Tube-Strainer-300-Mesh-Micron-Filter-Stainless-Steel-DY-/142320659165?hash=item2122f8eadd:g:R1sAAOSw2gxY0JRt czy to byłoby odpowiednie ? 300 mikronów ja używam takiego, 200 mikronów wersja bez obręczy https://www.piwnykraft.pl/pl/searchquery/worek/1/full/5?url=worek Normalnie gotujesz w tym worku ? Nie ma problemów żadnych ? Nie zbija się chmiel ani nic ? COOBRE CCB 25 mam http://spiritferm.biz/pl/p/Automatyczny-kociol-zacierny-Coobra-CB25/1251 400 mikro proponujesz? A to chyba nie do mnie pytanie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Nawrocki Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 https://m.aliexpress.com/s/item/32739932007.html#autostaynp. taki. Są też większe. Jaki masz garnek? COOBRE CCB 25 mam http://spiritferm.bi...oobra-CB25/1251 400 mikro proponujesz? buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Cześć!Gęstwe z żywą częścią drożdży wlewam bezpośrednio do fermentora z schłodzoną brzeczka? Trzeba zachować jakieś proporcje? Rozumiem że mogę najpierw je sprawdzić czy startują na brzeczce o niskiej blg? Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Czy grzałką 1.5kW można gotować brzeczkę 25l? Czy moc jest za słaba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Czy grzałką 1.5kW można gotować brzeczkę 25l? Czy moc jest za słaba.Myślę, że powinna dać radę. Mam grzałkę nurkową 2kW i wprawdzie tylko wspomagam nią gotowanie na gazie, ale wrzenie brzeczki jest bardzo intensywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Myślę, że powinna dać radę. Mam grzałkę nurkową 2kW i wprawdzie tylko wspomagam nią gotowanie na gazie, ale wrzenie brzeczki jest bardzo intensywne. A jaką masz grzałkę 2 kW? ELIKO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Myślę, że powinna dać radę. Mam grzałkę nurkową 2kW i wprawdzie tylko wspomagam nią gotowanie na gazie, ale wrzenie brzeczki jest bardzo intensywne.A jaką masz grzałkę 2 kW? ELIKO? Tak Eliko. Ale jak pisałem używam jej by przyspieszyć zagotowanie brzeczki. Kiedy brzeczka już wrze to ją wyciągam i gotuję na samym gazie, bo za mocno wrze, a samą grzałką nie próbowałem gotować. Poszło w pi...du Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Cześć!Gęstwe z żywą częścią drożdży wlewam bezpośrednio do fermentora z schłodzoną brzeczka? Trzeba zachować jakieś proporcje? Rozumiem że mogę najpierw je sprawdzić czy startują na brzeczce o niskiej blg? Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Skorzystaj z tego kalkulatora. Zmień sobie jednostki na litry i Plato, wybierz rodzaj piwa, ale czy lager i w zakładce repitching from slurry oblicz sobie ile potrzebujesz gęstwy do nowego piwa. Użyj zdezynfekowanej łyżki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się