Oskaliber Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Ja bym nie używał. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1000 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) A oryginalnie zapakowany -fabrycznie? termin ważności 10.2015. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez pawel1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 A chmiel w sklepie z datą 2015 można kupić czy już nie warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Mam pytanie, chciałbym rozszerzyć trochę swoje warzenie z ekstraktów o mini mash lub bardziej steeping czyli 30 min w max 70 stopniach plus przelanie wodą z czajnika. Pytanie czy wszystkie słody się do tego nadają ? Głownie chodzi mi o dodanie z 300g Carahell i 300g Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Mam pytanie, chciałbym rozszerzyć trochę swoje warzenie z ekstraktów o mini mash lub bardziej steeping czyli 30 min w max 70 stopniach plus przelanie wodą z czajnika. Pytanie czy wszystkie słody się do tego nadają ? Głownie chodzi mi o dodanie z 300g Carahell i 300g Pale Ale. Pale Ale musi się zatrzeć, może 30min wystarczy, ale dobrze żebyś zrobił próbę jodową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Czy po dezynfekcji wodą z oxi przemywacie butelki później wrzątkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Nie trzeba płukać później, ja nie płuczę i chyba każdy tak robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Czy po dezynfekcji wodą z oxi przemywacie butelki później wrzątkiem? Nie ma to sensu. OXI jest właśnie po to żeby nie musieć już płukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Czy po dezynfekcji wodą z oxi przemywacie butelki później wrzątkiem? OXI nie jest najlepszym środkiem dezynfekującym, a poza tym pozostawia biały osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Jak dasz za dużo nadwęglanu to zostawia osad, jeśli dawka jest ok to nic nie zostaje. Ja już sporo używam oxi, od czasu do czasu polecę cały sprzęt NaOH i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Czy po dezynfekcji wodą z oxi przemywacie butelki później wrzątkiem? OXI nie jest najlepszym środkiem dezynfekującym, a poza tym pozostawia biały osad. Też polecam Star San. Nie trzeba nic przemywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 To ja za dużo tego oxi dałem bo mam osad na szkle. Następnym razem dam mniej. Będę robił ostatnią warkę więc mi się nie opłaca kupować star sanu teraz. Ale kupię we wrześniu. Gdzie kupować go aby nie przepłacać? I pytanko dla osób mających przeźroczysty fermentor. Czy u was drożdze też osiadają na ściankach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Przy płukaniu butelek nadweglanem wazne jest zeby z dna zlewac resztki osadu z nierozpuszczonych granulek bo glownie to powoduje powstawanie osadu w butelkach. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Polecam lekturę: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/ Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ja mam te plastikowe drzewko na butelki. Płucze oxi i wieszam do góry dnem. Sporo z tego się wylewa, jednak pod światło widać że osad jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Dla mnie osobiście stosowanie środka dez. po którym trzeba płukać, mija się z celem dezynfekcji. Ostatnio jak myłem butelki NaOH, to część butelek która była mocniej zabrudzona zostawiała osad (nie wszystkie). Także...myć, płukać do skutku, dezynfekować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Pisanie że Oxi jest słabym środkiem dezynfekujacym to trochę przesada, Star San faktycznie jest wygodniejszy, ale dobrze zrobiony Oxi też się świetnie sprawdza. Ja po Oxi nic nie płukałem. A NaOH to nie jest środek dezynfekujacy, po nim KONIECZNIE dokładnie płuczemy Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Skajo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Pisanie że Oxi jest słabym środkiem dezynfekujacym to trochę przesada, Star San faktycznie jest wygodniejszy, ale dobrze zrobiony Oxi też się świetnie sprawdza. Ja po Oxi nic nie płukałem. A NaOH to nie jest środek dezynfekujacy, po nim KONIECZNIE dokładnie płuczemy Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka A Oxi to nie jest przypadkiem NaOH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Oxi to nadwęglan sodu - Na2CO3·1.5H2O2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Oxi to nadwęglan sodu - Na2CO3·1.5H2O2 Faktycznie, nie sprawdziłem... Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez jankoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Jest jakiś zamiennik chmielu saaz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 tak np. lubelski INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Czy gęstwa zawsze układa się w warstwy? Po jednym dniu mam tak jak na fotce. Nie ma warstw. Drożdze to fm53 kveik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Jest dobrze. Schłodziłeś je? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Po jednym dniu mam tak jak na fotce. Nie ma warstw. yyyyy to chyba patrzymy na inne zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się