Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się, niech każdy dostosuję proces warzenia do swoich potrzeb/możliwości.

Jednak nie ma co budować mitu na podstawie jednej zakażone warki. Czynników wpływających na infekcje mogło być kilka. Nie jest powiedziane, że po zadaniu drożdży ta infekcja tak czy inaczej by się rozwinęła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cholerka ;(

Wymyśliłem sobie że może się zmieści do takiej lodówki jak w linku. Szerokość musi być mniej niż 32cm a wysokość 40cm.

Ktoś wie jaki fermentor można by tam zmieścić?

 

http://berlinger.pl/52l.html

Może rób mniejszy warki. W Castoramie są wiadra do mieszania farby wielkości 10, 15 i chyba 20 litrów. Nie pamiętam z czego są zrobione, ale kiedyś to sprawdzałem i wiem, że mogą mieć kontakt z żywnością. Zdaje się, że top ten sam materiał co na oryginalne fermentory. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam tej lodówki jeszcze.

Kombinuję aby coś zmienić z temperaturą fermentacji, aby było możliwe ją kontrolować. Teraz nie mam takiej opcji.

 

Nie wiem też czy moc wystarczy. Maksymalnie pobiera 70W

Może się też okazać że będzie się co chwilę załączać i koszty będą nie opłacalne.

Nie wie ktoś ile prądu mi weźmie taka lodówka maksymalnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jaką metodę szacowania IBU polecacie ustawić w BeerSmith2??

W "Piwowarze" w artykule o IBU było napisane, że większość browarów korzysta z Tinseth. Ta też jest ustawiona domyślnie.  

 

Dzięki, tak też zrobię. Jest gdzieś w sieci ten artykuł?

Edytowane przez Rampowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

70Wx24hx30dni/1000=50.5kWh

....

Tyle to będzie pobierała jeśli będzie chodziła 24 na dobę, a tak nigdy nie będzie.

Dlatego przy takiej lodówce opartej o ogniwa Peltiera duże znaczenie ma różnica temperatur. Jak ktoś będzie chciał mieć 10° lub mniej niż otoczenie - może chodzić praktycznie cały czas.

 

 

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szanowni, 

Potrzebuję waszej opinii. 

 

Mam na fermentacji dwa piwa, które praktycznie są gotowe do butelkowania. 

Jest tylko mały problem. Na powieszchni pojawiło się takie coś..

Pierwsze to Belgian Pale Ale, drugi White IPA. 

Pomożecie? 

post-14569-0-70658200-1497378217_thumb.jpg

post-14569-0-74173700-1497378238_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.