JackStyle Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgadzam się, niech każdy dostosuję proces warzenia do swoich potrzeb/możliwości. Jednak nie ma co budować mitu na podstawie jednej zakażone warki. Czynników wpływających na infekcje mogło być kilka. Nie jest powiedziane, że po zadaniu drożdży ta infekcja tak czy inaczej by się rozwinęła. tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Nie ma też sensu budować mitu że późne dodawanie drożdży na nic nie wpływa. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Ja też ostatnio robię tak, że schładzam do około 24C, na noc do piwnicy i zadaje drożdże w 16C. Póki co nic złego mi się nie przytrafiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Gips piwowarski dla podniesienia twardości wody i wyeksponowania chmielu dodać: A) do zacierania B) do gotowania C) do zacierania i gotowania ? JackStyle 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Do wody przed zacieraniem. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Jaką metodę szacowania IBU polecacie ustawić w BeerSmith2?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Czy ktoś posiada i mógłby mi zmierzyć jaki rozmiar ma fermentor 25l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Czy ktoś posiada i mógłby mi zmierzyć jaki rozmiar ma fermentor 25l? Z browamatora mają 36 cm średnicy u góry i 36 cm wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Cholerka ;( Wymyśliłem sobie że może się zmieści do takiej lodówki jak w linku. Szerokość musi być mniej niż 32cm a wysokość 40cm. Ktoś wie jaki fermentor można by tam zmieścić? http://berlinger.pl/52l.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Jaką metodę szacowania IBU polecacie ustawić w BeerSmith2?? W "Piwowarze" w artykule o IBU było napisane, że większość browarów korzysta z Tinseth. Ta też jest ustawiona domyślnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Cholerka ;( Wymyśliłem sobie że może się zmieści do takiej lodówki jak w linku. Szerokość musi być mniej niż 32cm a wysokość 40cm. Ktoś wie jaki fermentor można by tam zmieścić? http://berlinger.pl/52l.html Może rób mniejszy warki. W Castoramie są wiadra do mieszania farby wielkości 10, 15 i chyba 20 litrów. Nie pamiętam z czego są zrobione, ale kiedyś to sprawdzałem i wiem, że mogą mieć kontakt z żywnością. Zdaje się, że top ten sam materiał co na oryginalne fermentory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zastanawiam się nad różnymi opcjami. Teraz wymyśliłem zastąpienie tych drzwi styropianem. Tak jeszcze zapytam o tą lodówkę. Ona da rade trzymać temperaturę na odpowiednim poziomie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Ktoś wie jaki fermentor można by tam zmieścić? http://berlinger.pl/52l.html Myślę, że 20 l powinno wejść, postaram się zmierzyć. Ale daj znać, jak Ci się uda zejść z temp o 15 niżej niż otoczenie w takiej lodówce. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Ja nie mam tej lodówki jeszcze. Kombinuję aby coś zmienić z temperaturą fermentacji, aby było możliwe ją kontrolować. Teraz nie mam takiej opcji. Nie wiem też czy moc wystarczy. Maksymalnie pobiera 70W Może się też okazać że będzie się co chwilę załączać i koszty będą nie opłacalne. Nie wie ktoś ile prądu mi weźmie taka lodówka maksymalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zależy, jakie temperatury będziesz miał. Generalnie te lodówki termoelektryczne są najdroższe w użytkowaniu. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Nie wiem czy dobrze obliczyłem ale koszt miesięczny maksymalny to około 25zł? 70Wx24hx30dni/1000=50.5kW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Jaką metodę szacowania IBU polecacie ustawić w BeerSmith2?? W "Piwowarze" w artykule o IBU było napisane, że większość browarów korzysta z Tinseth. Ta też jest ustawiona domyślnie. Dzięki, tak też zrobię. Jest gdzieś w sieci ten artykuł? Edytowane 11 Czerwca 2017 przez Rampowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Nie wiem czy dobrze obliczyłem ale koszt miesięczny maksymalny to około 25zł? 70Wx24hx30dni/1000=50.5kW Tyle to będzie pobierała jeśli będzie chodziła 24 na dobę, a tak nigdy nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 kWh jak już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 kWh jak już Ten błąd jest popełniany tak powszechnie, że pewnie niedługo językoznawcy go zalegalizują Kij z tym, że się inżynierom nie będzie zgadzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 70Wx24hx30dni/1000=50.5kWh .... Tyle to będzie pobierała jeśli będzie chodziła 24 na dobę, a tak nigdy nie będzie. Dlatego przy takiej lodówce opartej o ogniwa Peltiera duże znaczenie ma różnica temperatur. Jak ktoś będzie chciał mieć 10° lub mniej niż otoczenie - może chodzić praktycznie cały czas. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jaki to jest smak łodygowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jaki to jest smak łodygowy?Jakbyś żuł gałązkę. Taki drewniane odczucie. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 A w jakimś komercyjnym piwie można to wyczuć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Szanowni, Potrzebuję waszej opinii. Mam na fermentacji dwa piwa, które praktycznie są gotowe do butelkowania. Jest tylko mały problem. Na powieszchni pojawiło się takie coś.. Pierwsze to Belgian Pale Ale, drugi White IPA. Pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się