Henx Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Osobiście tylko raz robiłem piwo z owocami. Wrzuciłem kilogram zamrożonych wiśni na cichą na 10 dni (nie chciałem bawić się w rozmrażanie i ryzykować, że coś mi się zaplącze z powietrza). Wyszło świetnie, nie mierzyłem ile alko podskoczyło, ale nie było alkoholowe, ani wodniste. Piwo jakby co to był fruit wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Mam do was pytanie odnośnie gotowych zestawów do warzenia z zacieraniem. Choćby taki: http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-niemieckie-ALTBIER-12Blg-zestaw-ze-slodow/377 W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi: - Strzegom słód Monachijski Typ I - 2,3 kg - Strzegom słód karmelowy 300 - 0,1kg - chmiel Chmiel Hallertau Spalt Select (DE) - granulat 20g -tymczasowo zamieniony na Hallertau Tradition - granulat 20g Chmielenie 70min: - w 15-tej minucie gotowania - 10g chmielu Spalt Select - w 45-tej minucie - 5g chmielu Spalt Select - w 65-tej minucie 5g chmielu Spalt Select Nawet przy założeniu dla chmielu poziomu alfa-kwasów 5% (czyli i tak za dużo dla tego chmielu ) według brewness IBU wychodzi tylko 16. Z tego co wiem to dużo poniżej stylu. Źle liczę czy po prostu w zestawach trochę naciagaj te style? Co prawda w opisie nie ma informacji ile jest IBU według nich, ale w końcu ma być to Altbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) daniol88 - ktoś z nas źle liczy wg beersmitha będzie OK. nie wpisałeś czasem złej objętości warki? edit: poprawiony obrazek - z rozpędu dałem admirala, ale nadal jest "naciągane" OK (chyba wypada trochę dokupić chmielu do tego stylu) Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Alexy daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Szanowni Piwowarzy, W niedzielę pobrałem gęstwę FM25 Klasztorna Medytacja. W sobotę planuje kolejne warzenie. Mam pytanie. Czy robicie starter przed warzeniem? Czy to konieczne? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Jeśli masz wystarczającą ilość gęstwy, żadnego startera nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CamelXP Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Ja sprawdzam w odstępie 3 dni, ale i tak wole potrzymać piwo tydzień dłużej. Także proponowałbym zostawić jeszcze tydzień. Do refermentacji dać tyle ile wychodzi z kalkulatora. No dobra, zostawię jeszcze, ale czas na rozlew będę miał dopiero po świętach. Ciekawe czy w ogóle coś z tego wyjdzie, tyle razy zaglądałem do wiadra... To tak tylko dla pożądku: Milk Stout się udał pomimo częstego zaglądania do fermentora, jest co prawda słabszy niż być powinien i troszkę za mało nagazowany, ale smakuje nawet mojej żonie, która za piwem nie przepada We wrześniu biorę się za trzecią warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam. Na początku chciałbym się przywitać gdyż jestem tu nowy na forum. Jak na razie zbieram doświadczenie i próbuję swoich sił na brewkitach. Szykuję się do warzenia trzeciej warki z brewkitu. Po Ipa i Nz Pale Ale chcę uwarzyć Chocolate Brown Ale z Mangrove Jack. Jak i w poprzednich warkach zamierzam piwo do chmielić na zimno. Stąd moje pytanie czy chmiele Simcoe i Chinook nadają się do tego typu piwa? Dodam tylko że dostałem chmiele od znajomego a szkoda żeby się zmarnowały. Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam . Czym czyścicie garnek stal nierdzewna aby nie było zacieków i miał połysk. Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez MIRAS62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Zwykle płynem do mycia naczyń. A jak osady ci przeszkadzają to NaOH sobie z nimi poradzi. Wysłane z mojego Lenovo TB3-850F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Edycja, nie tu... Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez PiotrekB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Pytanie techniczne, czy grzalka nurek taka z allegro 2000w uwarze piwo z zacieraniem w garnku powiedzmy 40l ? Mam kuchenke gazowa ale w blacie kuchennym i boje sie wytrzymalosc wkoncu to przeszlo 20kg... Garnek stawiam podlodze na desce i gotowanko bez stresu pytanie czy sie da - taboret i gaz odpada nie chce sie w to bawic w bloku. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 załóżmy że robię stouta, 65% słód pale ale, 20% monachijski plus dodatki. czy jak podmienię monacha na wiedeński to uzyskam w miarę zbliżony profil? bo skończył mi się monach. czy olać to i sypnąć sam pale ale i też będzie fajnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Jeżeli chcesz tak po prostu wkładać grzałkę od góry do gara to nie polecam, wrzenie jest bardzo punktowe i u mnie po prostu wylewa się brzeczka z garnka. Używam nurka do przyspieszania momentu zagotowania, potem wyłączam. O blat bym się nie martwił, pewnie byś mógł na nim usiąść i nic by się nie stało, chyba że masz jakąś dytke a nie blat Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Mam garnek 70 l, zdarzało mi się gotować po 60 litrów brzeczki (garnek sięga na 2 palniki) i szafki oraz blat się nie zawaliły Tak jak pisze kolega wyżej, na taki blat spokojnie możesz wejść razem z 2 kumplami i nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Czy płatki dębowe pływają na powierzchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Skoro pływają po wodzie, to po cieczy o większej gęstości (piwo/brzeczka) tym bardziej Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) Pytanie do tych co warzą w takie temperatury jakie ostatnio panują za oknem. Mieszkam w kamienicy, woda z kranu, nawet jak leci dość długo to pozwala zejść z temperaturą do 24-25 stopni, chciałbym jednak zbić do tych 17-19. Macie na to jakiś patent? Dodatkowe utrudnienie-nie mam wanny tylko brodzik głęboki na 15 cm. Na szybkości przychodzi mi do głowy tylko lodówka ew. trzymanie butli z zimną wodą w lodówce/zamrażalniku i nią zbijanie. Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez Nathandrel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) Pytanie do tych co warzą w takie temperatury jakie ostatnio panują za oknem. Mieszkam w kamienicy, woda z kranu, nawet jak leci dość długo to pozwala zejść z temperaturą do 24-25 stopni, chciałbym jednak zbić do tych 17-19. Macie na to jakiś patent? Dodatkowe utrudnienie-nie mam wanny tylko brodzik głęboki na 15 cm. Na szybkości przychodzi mi do głowy tylko lodówka. No a jak potem masz zamiar utrzymać odpowiednią temperaturę fermentacji (jak już zbijesz do tych 17 ) ? Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Witam. Na początku chciałbym się przywitać gdyż jestem tu nowy na forum. Jak na razie zbieram doświadczenie i próbuję swoich sił na brewkitach. Szykuję się do warzenia trzeciej warki z brewkitu. Po Ipa i Nz Pale Ale chcę uwarzyć Chocolate Brown Ale z Mangrove Jack. Jak i w poprzednich warkach zamierzam piwo do chmielić na zimno. Stąd moje pytanie czy chmiele Simcoe i Chinook nadają się do tego typu piwa? Dodam tylko że dostałem chmiele od znajomego a szkoda żeby się zmarnowały. Witam. Na początku chciałbym się przywitać gdyż jestem tu nowy na forum. Jak na razie zbieram doświadczenie i próbuję swoich sił na brewkitach. Szykuję się do warzenia trzeciej warki z brewkitu. Po Ipa i Nz Pale Ale chcę uwarzyć Chocolate Brown Ale z Mangrove Jack. Jak i w poprzednich warkach zamierzam piwo do chmielić na zimno. Stąd moje pytanie czy chmiele Simcoe i Chinook nadają się do tego typu piwa? Dodam tylko że dostałem chmiele od znajomego a szkoda żeby się zmarnowały. Czy ktoś podpowie jaki chmiel będzie najbardziej odpowiedni przy chmieleniu na zimno do tego typu piwa, pomijając w/w chmiele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Czy ktoś podpowie jaki chmiel będzie najbardziej odpowiedni przy chmieleniu na zimno do tego typu piwa, pomijając w/w chmiele? Najbardziej odpowiedni to będzie brak chmielenia na zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Pytanie do tych co warzą w takie temperatury jakie ostatnio panują za oknem. Mieszkam w kamienicy, woda z kranu, nawet jak leci dość długo to pozwala zejść z temperaturą do 24-25 stopni, chciałbym jednak zbić do tych 17-19. Macie na to jakiś patent? Dodatkowe utrudnienie-nie mam wanny tylko brodzik głęboki na 15 cm. Na szybkości przychodzi mi do głowy tylko lodówka. No a jak potem masz zamiar utrzymać odpowiednią temperaturę fermentacji (jak już zbijesz do tych 17 ) ? Mam porządne pudło styropianowe, z eksperymentów z cydrem wychodzi na to, że wymieniając pety udaje się utrzymać temperaturę w okolicach 17-19 pracującego nastawu (sonda zanurzona w cieczy, odczyt i zapis parametrów ciągły co 60 sekund). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Mam porządne pudło styropianowe, z eksperymentów z cydrem wychodzi na to, że wymieniając pety udaje się utrzymać temperaturę w okolicach 17-19 pracującego nastawu (sonda zanurzona w cieczy, odczyt i zapis parametrów ciągły co 60 sekund). No to czemu w nim nie zbijesz tej temperatury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Pojemnik jest dobry, ale nie aż tak dobry żeby mi szybko schłodzić brzeczkę do zadanej temperatury. Może świruję, ale mam obawę że jak zostawię fermentor w pojemniku na te dwie-trzy godziny to zwiększam ryzyko infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Czy ktoś podpowie jaki chmiel będzie najbardziej odpowiedni przy chmieleniu na zimno do tego typu piwa, pomijając w/w chmiele? Najbardziej odpowiedni to będzie brak chmielenia na zimno ? Możesz mi wytłumaczyć dlaczego? Czy ktoś podpowie jaki chmiel będzie najbardziej odpowiedni przy chmieleniu na zimno do tego typu piwa, pomijając w/w chmiele? Najbardziej odpowiedni to będzie brak chmielenia na zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 W tym stylu aromat chmielowy powinien być niski lub niewyczuwalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się