Bachi Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Nie wiesz po co? Czegoś nie rozumiem- robisz coś i nie masz pojęcia co (po co)? Z oszczędności? I do tego nie masz pojęcia o ilości cukru do refermentacji. Wiki się kłania!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Dodałem 176g cukru na 41 butelek, to około `20l. Użyłem jednej plastikowej która się dość mocno "napompowała" tzn jest bardzo twarda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) 14 minut temu, advisorylyrics napisał: Dodałem 176g cukru na 41 butelek, to około `20l. Użyłem jednej plastikowej która się dość mocno "napompowała" No to zaszalałeś Wg mnie gushing i przegazowanie to rzeczy najmilsze, które teraz mogą Cię spotkać. I rozumiem, że już zamówiłeś strój sapera na militaria.pl? EDIT ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zaleca się 4g, ja użyłem około 4,4 to może tragedii nie będzie. Włoże zbroje od motoru i kask przenosząc do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 16 minut temu, advisorylyrics napisał: Zaleca się 4g, ja użyłem około 4,4 to może tragedii nie będzie. Yhh Kto zaleca? Wg mnie, zaleca się korzystać z kalkulatorów nagazowania. 4g to dla mnie max dla weizena, a 4,4g to przy niedofermentowanym piwie grozi poważnymi komplikacjami Dla siebie piwa gazuję w butelkach dając 2,3-2,4g cukru na butelkę, no ale nadal podtrzymuję, że ja się nie znam, ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 33 minuty temu, Dr2 napisał: Yhh Kto zaleca? Wg mnie, zaleca się korzystać z kalkulatorów nagazowania. 4g to dla mnie max dla weizena, a 4,4g to przy niedofermentowanym piwie grozi poważnymi komplikacjami Dla siebie piwa gazuję w butelkach dając 2,3-2,4g cukru na butelkę, no ale nadal podtrzymuję, że ja się nie znam, ... Ok dzięki. Jak Ruscy wejdą będę miał czym się bronić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 20 godzin temu, advisorylyrics napisał: Dodałem 176g cukru na 41 butelek, to około `20l. Użyłem jednej plastikowej która się dość mocno "napompowała" tzn jest bardzo twarda. Wychodzi około 3,0 v/v. Trochę dużo. Jeśli piwo na 100% odfermentowało do końca to nie powinno być niespodzianek, ale jeśli zostało gdzieś 1 blg do zjedzenia to ten kask się przyda. Proponuję zrobić odgazowanie, Pootwieraj kapsle (uchyl tylko), zostaw tak na kilka minut i zakapsluj na nowo. Po kilku dniach operację powtórz. Przyda się też otwieracz niełamiący kapsli, ale jak kapslujesz używkami to pewnie już taki masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Otworzyłem dziś jedną butelkę i było delikatne tylko "csyy" w smaku nie jest nagazowane. Może tylko ta plastikowa buteleczka mi się tak nagazowała ponieważ do niej wsypałem oddzielnie płaską łyżeczkę a do reszty wlałem roztwór cukrowy. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez advisorylyrics Edycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Wczoraj rozlałem do butelek moją pierwszą warkę, początkowe Blg 12, Safale US-05. Stało w pomieszczeniu 17-19st, w jakiej temperaturze najlepiej refermentować? Pasowałoby mi przenieść je gdzie indziej - 14-16st, ile w takiej temperaturze powinny minimum postać? Edytowane 17 Grudnia 2017 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikwej Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Taka temperatura refermentacji jest dobra, ale jak bardzo Ci zalezy to w 14-16 tez sie nagazuje, tylko troche wolniej. A postac musi tyle, ile piwo potrzebuje by uzyskac swoje optimum. Daj temu ze 3tyg. minimum, a potem mozesz otwierac po jednej butelce co tydzien i sprawdzac czy smak juz sie ulozyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Pytanie czym czyścić i odkażać zamknięcia do butelek patentowych? Kilka mam ładnych i kilka takich jak z prawej. Da radę te z prawej jakoś uratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 3 godziny temu, Pabllo_Lodz napisał: Pytanie czym czyścić i odkażać zamknięcia do butelek patentowych? Kilka mam ładnych i kilka takich jak z prawej. Da radę te z prawej jakoś uratować? Da się to przymocować do typowej butelki od piwa bez wywiercania otworu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Mikwej dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 12 godzin temu, advisorylyrics napisał: Da się to przymocować do typowej butelki od piwa bez wywiercania otworu ? A jak myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 14 godzin temu, advisorylyrics napisał: Da się to przymocować do typowej butelki od piwa bez wywiercania otworu ? 1 godzinę temu, rolek86 napisał: A jak myślisz? producent tego rozwiązania: https://browamator.pl/opaska-do-mocowania-zamkniec-patentowych-1-szt,3,15,3274 twierdzi że się da. Jak ktoś masochista... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fzdunek Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Cześć, robiłem bezstylowca na święta z ekstraktów + cukier kandyzowany. Na drożdżach t-58, z tego co czytałem nie schodzą tak nisko. 12l 11blg, po 7dniach burzliwej jest 0blg - czy to możliwe? Narzędzie pomiarowe sprawne, sprawdzane na wodzie 20 stopni. temp fermentacji - 20-21 stopni Składniki - 1,7 ciemnego ekstraktu bruntala + 0,5kg cukru kandyzowanego, dodatkowo przyprawa do pierników 20g. Dodatkowo pojawił się zapach siarkowodoru - ale na tych drożdżach rzekomo tak bywa. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez fzdunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 17 minut temu, fzdunek napisał: 12l 11blg, po 7dniach burzliwej jest 0blg - czy to możliwe? Bardzo możliwe. Moje 16 Blg zacierane, zeżarły do 1 lub 1,5 blg. fzdunek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 3 godziny temu, fzdunek napisał: po 7dniach burzliwej jest 0blg - czy to możliwe? Jest to tzw. zero pozorne. Alkohol, który jest lżejszy od wody, przekłamuje pomiary. fzdunek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 2 godziny temu, Bachi napisał: Jest to tzw. zero pozorne. Alkohol, który jest lżejszy od wody, przekłamuje pomiary. Uściślając. Alkohol przekłamuje wynik nie tylko gdy spławik pokazał 0, a w każdym przypadku, więc mówimy o ekstrakcie pozornym, a nie o zerze pozornym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 11 godzin temu, Gawron napisał: Uściślając. Alkohol przekłamuje wynik nie tylko gdy spławik pokazał 0, a w każdym przypadku, więc mówimy o ekstrakcie pozornym, a nie o zerze pozornym. Dokładnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Dnia 17.12.2017 o 11:43, Henx napisał: Wychodzi około 3,0 v/v. Trochę dużo. Jeśli piwo na 100% odfermentowało do końca to nie powinno być niespodzianek, ale jeśli zostało gdzieś 1 blg do zjedzenia to ten kask się przyda. Proponuję zrobić odgazowanie, Pootwieraj kapsle (uchyl tylko), zostaw tak na kilka minut i zakapsluj na nowo. Po kilku dniach operację powtórz. Przyda się też otwieracz niełamiący kapsli, ale jak kapslujesz używkami to pewnie już taki masz Jednak piwka są przegazowane (chociaż po spróbowaniu w ustach tego gazu tak nie czuć). Po "uchyleniu" kapsla szybko osad z drożdży podnosi się w górę i wylatuję piana. Musiałem chwilę odczekać aby móc zupełnie otworzyć butelkę. W smaku zupełnie wytrawne. Z początku czuć jakimś "piwem" ale końcówka to woda i to dość kiepska, ale wierze, że się to poprawi. Zastosuję się do Twojej wcześniejszej rady i uchyle każdy z kapsli po czym zakapsluję na nowo. Dzięki Edytowane 19 Grudnia 2017 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Co w macie z tym gazem ,normalnie jak Niemcy...., 170 g cukru, nauczcie się pic piwa lekko gazowane, będziecie mieć bufor na infekcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 1 godzinę temu, advisorylyrics napisał: Jednak piwka są przegazowane Ale ty trzy dni temu butelkowałeś. Trochę za szybko na taki osąd, refermentacja jeszcze trwa, ale pewnie i tak się przegazuje. Upuszczaj gaz, szybko spijaj i bierz się za następne piwo bogatszy o zjebki od kolegów. Z każdym kolejnym piwem będzie coraz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 15 minut temu, Gawron napisał: Ale ty trzy dni temu butelkowałeś. Trochę za szybko na taki osąd, refermentacja jeszcze trwa, ale pewnie i tak się przegazuje. Upuszczaj gaz, szybko spijaj i bierz się za następne piwo bogatszy o zjebki od kolegów. Z każdym kolejnym piwem będzie coraz lepiej. Mam rozumieć, że gdy fermentacja w butelce się zakończy to ciśnienie może się wyrównać i nie będzie takiego problemu z tryskającą pianą jak podczas dzisiejszej próby otwarcia? Chciałbym szybko spić, ale póki co to najwyżej za karę. Wstawie drugie gdy nazbieram butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 51 minut temu, advisorylyrics napisał: Mam rozumieć, że gdy fermentacja w butelce się zakończy to ciśnienie może się wyrównać i nie będzie takiego problemu z tryskającą pianą jak podczas dzisiejszej próby otwarcia? Chciałbym szybko spić, ale póki co to najwyżej za karę. Wstawie drugie gdy nazbieram butelki Dokładnie. Gaz zebrał się w szyjce butelki, ale nie rozpuścił się jeszcze do końca w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się