ogur_ek Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Zatarłem wczoraj, jednak musiałem przerwać zabawę, więc wywaliłem brzeczkę do garażu. Ile może bezpiecznie poczekać w ok 0st? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Czy paloność risa z czasem łagodnieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 20 minut temu, ogur_ek napisał: Zatarłem wczoraj, jednak musiałem przerwać zabawę, więc wywaliłem brzeczkę do garażu. Ile może bezpiecznie poczekać w ok 0st? Jak wszystko w miarę czyste i zdezynfekowane i zakryte, to w takich warunkach nawet kilka dni. Ale tego nie wiesz do końca. Nie wiem jaki styl warzyłeś, ale rozważ podgrzanie do 65 stopni, przetrzymać tak z 15 min (lepiej 80 stopni, ale wtedy mocno moze podbic gorycz, nie wiem co za styl), ponownie schłodzić i zadać drożdże w dobrej kondycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 11 minut temu, INTseed napisał: Czy paloność risa z czasem łagodnieje? Z czasem układa się w innych smakach. Ale jak mocno przesadziłeś to nie licz na zbyt wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Kupowałem z linka poniżej. Wsypane od początku. Chyba nie za dużo tam paloności, a tylko ja nie przyzwyczajony Rozumiem że dwa gramy cukru na butelkę wystarczą? https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/russian_imperial_stout_25_blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Kupowałem z linka poniżej. Wsypane od początku. Chyba nie za dużo tam paloności, a tylko ja nie przyzwyczajony Rozumiem że dwa gramy cukru na butelkę wystarczą? https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/russian_imperial_stout_25_blgZobacz na kalkulatorze zeby przypadkiem nie przegazowac lub wręcz przeciwnie. Brewness ma całkiem w porządku kalkulator do refermentacji i jest oczywiście całkowicie darmowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Daniel, lekki lager, 10Blg, brzeczka jeszcze nie warzona, po zatarciu wywalona na mróz. 48h się nie boje, ale 72h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 @ogur_ek jak jeszcze nie gotowałeś to nie ma strachu. W tak niskich warunkach temperaturowych mało co się namnoży. A co za tym idzie będzie miało negatywny wpływ na smak. Normalnie brzeczkę gotuj, to co w niej zdążyło się zagnieździć (o ile) i tak zginie od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 3 godziny temu, Daniel() napisał: Normalnie brzeczkę gotuj Może się okazać,że będzie juz sour Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Może się okazać,że będzie juz sourNie ma co złorzeczyć.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) 29 minut temu, Mibor napisał: Może się okazać,że będzie juz sour @Mibor raczej mała szansa, też nie ma co straszyć . Chociaż wielu z piwowarów ucieszyłoby się z dobrego kwasa . Zgodnie z tym co @ogur_ek napisał: 4 godziny temu, ogur_ek napisał: Daniel, lekki lager, 10Blg, brzeczka jeszcze nie warzona, po zatarciu wywalona na mróz. 48h się nie boje, ale 72h? Krótki czas w tak niskiej temperaturze (post wyżej mowa o temperaturze bliskiej 0℃) nie sprzyjają zakwaszeniu. Edytowane 5 Marca 2018 przez Daniel() bo przecinki mają znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Po warzeniu nie chciało mi się wynosić młóta do śmietnika, przerzuciłem do wiadra od mopa i poszło na balkon ok 23, przy temp zbliżonych do 0℃ . Wynosiłem to ok 15 następnego dnia, czuć już było, że zaczęło kwaśnieć. Fakt, że brzeczka jest potencjalnie czystsza niż młóto ale jakieś ryzyko jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seb Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) Witam Piwowarów! Może nie jestem całkowicie zagubiony, jak sugeruje tytuł tematu, ale potrzebuje waszej rady. Postanowiłem otworzyć swój browar domowy. Po dziesiątkach(!) godzin spędzonych w internetach dalej nie wydaje mi się, ze wiem wszystko co powinienem . Czy myślicie ze moje plany zakupowe są ok? Kiedyś już popełniłem jedna warkę z ekstraktu, niby wszystko było ok ale piwo wyszło paskudnie gorzkie z bardzo ściągającą/zalegającą goryczą.. (może dlatego ze puszka była przeterminowana o ładnych pare lat? :D) Cos tam zostało, jakieś wiadro, rurki, ale nie chce ryzykować używania tak starego sprzętu, wiec muszę skompletować wszytko od nowa. Planuje uwarzyć jedna warkę z ekstraktu+chmielenie a potem (mam nadzieje) przejdę na zacieranie. O ile to ma sens, chciałbym, przynajmniej na początku warzyć warki ok 10l, ze względu na szybsza możliwość nauki/większą rotacje. Niestety nie posiadam gazowej kuchenki, tylko żeliwną płytę elektryczną, podejrzewam, ze warzenie na niej będzie utrudnione ze względu na brak możliwości szybkiego odcięcia grzania, pewnie trzeba będzie zestawiać gar. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z taką płytą? moje pytania: 1. Czy czegoś mi brakuje w liście sprzętu? (posiadam już areometr i butelki ) 2. Czy OXI + Desprej wystarczy do zadbania o czystosc od poczatku procesu warzenia az do butelkowania? 3. Kapslownica - Czytałem dużo opinii ze ETERNA jest lepsza od GRETY, czy na pewno? Zastanawia mnie to, ze GRETA jest tą droższą.. 4. Czy muszę dokupywać cos ekstra do warek 10l (mniejszy fermentor?), czy to co jest na liście wystarczy? 5. Czy warto kupować wkład filtracyjny do wiadra, czy lepszy z oplotu? Ewentualnie inny? (szczerze mówiąc wkład zajmuje trochę miejsca z którym u mnie ciężko ) 6. Zostało mi pare kilo do następnego progu cenowego za dostawę, może dobrac jakies w miarę uniwersalne slody specjalne/surowce nieslodowane, ktore sie przydadza w niedalekiej przyszłości? Co polecacie? (Na początek planuje uwarzyć kilka wariacji IPA/APA, Stout/Porter) Z gory dzięki za jakiekolwiek uwagi i pomoc, może w końcu złożę moje zamówienie do którego zbieram się już ze 2 miechy Pozdrawiam SPRZĘT: Garnek emaliowany poj. 30 litry + przykrywka, gat. II Fermentor BA 30 l - pokrywa + podziałka + kran spustowy Fermentor BA 30 l - pokrywa + podziałka + rurka fermentacyjna wkład filtracyjny Termometr uniwersalny -20 do +110°C Jodowy wskaźnik skrobi 20 ml Drewniana łyga piwowarska - dł. 60 cm Siateczka muślinowa 1 szt - do gotowania chmielu i przypraw Zacieraj! - zestaw akcesoriów do warzenia z procesem zacierania Wąż silikonowy 1 mb - średnica 9x13 mm - 1m Wąż uniwersalny 1 mb - średnica 10 x 1,5 mm - 2m Kapslownica ręczna ETERNA na kapsle 26 mm Kapsle 26 mm 300 szt. - CZARNE Reduktor osadów Rurka do rozlewu butelkowego z zaworkiem Termometr ciekłokrystaliczny Alla-France +4 do +28°C - samoprzylepny Cylinder pomiarowy (menzurka) 150 ml - bez podziałki CHEMIA: Desprej 500 ml - środek dezynfekcyjny z rozpylaczem OXI One 400 g - środek do dezynfekcji PARĘ RZECZY NA "PRZYSZŁOŚĆ": Mech irlandzki 100 g - środek do klarowania gorącej brzeczki Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ US-05 saszetka 11.5 g x4 Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ S-04 saszetka 11.5 g Edytowane 7 Marca 2018 przez Sebaseba1987 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Eterna jest lepsza niż Greta. Kompletnie inna jakość. Pamiętaj tylko aby od czasu do czasu ja przesmarować. Zwykły olej roślinny wystarczy. Chcesz robić warki 10l to kup mniejsze fermentory. OXI czy desprey to drogie środki. W cenie OXI kupisz 2kg nadwęglanu sodu na Allegro. Zamiast despreya polecam Starsan plus najtańszy spryskiwacz 1l z ogrodniczego. Wkład filtracyjny to słabe rozwiązanie. Oplot jest lepszy. Siateczka muślinowa się nie sprawdza. Reduktor osadów to zbędny bajer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: podejrzewam, ze warzenie na niej będzie utrudnione ze względu na brak możliwości szybkiego odcięcia grzania, pewnie trzeba będzie zestawiać gar. A niby po co? Po 2-3 warkach dojdziesz do tego ile minut wcześniej trzeba wyłączyć grzanie by temperatura ustabilizowała się na pożądanym poziomie. 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: 1. Czy czegoś mi brakuje w liście sprzętu? (posiadam już areometr i butelki ) 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: Garnek emaliowany poj. 30 litry + przykrywka, gat. II Teoretycznie lepszy byłby z nierdzewki. Przy emalii trzeba uważać by jej nie obić bo potem możesz mieć odpryski. 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: Termometr uniwersalny -20 do +110°C Zdecydowanie lepszy elektroniczny. Bardzo popularny jest ten z Ikei. Posiadam, jest w porządku. 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: Jodowy wskaźnik skrobi 20 ml Nie traktuj tego jako coś obligatoryjnego. Po15min zacierania skrobi już nie ma. 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: Siateczka muślinowa 1 szt - do gotowania chmielu i przypraw Reduktor osadów Zacieraj! - zestaw akcesoriów do warzenia z procesem zacierania Zbędne. Wkład już jest na liście. Przydałaby się chłodnica zanurzeniowa. 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: 2. Czy OXI + Desprej wystarczy do zadbania o czystosc od poczatku procesu warzenia az do butelkowania? Tak 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: 3. Kapslownica - Czytałem dużo opinii ze ETERNA jest lepsza od GRETY, czy na pewno? Zastanawia mnie to, ze GRETA jest tą droższą.. Nie używałem nigdy kapslownicy ręcznej ale po opiniach na forum typu "sprzedawanie Grety powinno być karalne" sądzę że nie jest to najlepszy wybór. 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: 4. Czy muszę dokupywać cos ekstra do warek 10l (mniejszy fermentor?), czy to co jest na liście wystarczy? Na początek jest ok. 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: 5. Czy warto kupować wkład filtracyjny do wiadra, czy lepszy z oplotu? Ewentualnie inny? (szczerze mówiąc wkład zajmuje trochę miejsca z którym u mnie ciężko ) Kwestia dość indywidualna. Na początku miałem wąż z oplotu. Wywaliłem gumę ze środka, wsadziłem w jego miejsce sprężynę (by wężyk się nie deformował). Jednak po warce na 2 kadzie filtracyjne z American Wheat (50% pszenicy), jedna na oplocie druga na FD stwierdziłem że zdecydowanie mi lepiej z FD. 4 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: 6. Zostało mi pare kilo do następnego progu cenowego za dostawę, może dobrac jakies w miarę uniwersalne slody specjalne/surowce nieslodowane, ktore sie przydadza w niedalekiej przyszłości? Co polecacie? (Na początek planuje uwarzyć kilka wariacji IPA/APA, Stout/Porter) Jak weźmiesz chłodnicę to powinno być ok Ponadto lepiej weź sobie OXI na zapas. Z innych rad to przeczytaj sobie wątek o opiniach o poszczególnych sklepach dla piwowarów domowych zwłaszcza ten o BA. Edytowane 7 Marca 2018 przez Kujawianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Fermentory - moim zdanie z Twojbrowar są lepsze bo mają przeztocztste i plastik jest bardziej miękki (pokrywkamlepiej schodzi i mniej podatne na zarysowania) Ilość fermentorów - tego nigdy za dużo, ale minimum to jeden z kranikiem i 2 bez niego Termometr - miałem dokładnie taki sam, przerzuciłem się na elektroniczny Wskaźnik skrobii, siateczka, reduktor osadów i termometr ciekłokrystaliczny - zdędne wąż - też kupiłem kiedyś różne średnice, używam tylko 9x13 kipione w Castoramie co do słodów to pszeniczny, pilzneński i pale ale - podstawowe które dobrze mieć w zapasie na wypadek jakby nagle Cię naszło „a uwarzyłbym sobie coś”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 OXI czy desprey to drogie środki. W cenie OXI kupisz 2kg nadwęglanu sodu na Allegro. Zamiast despreya polecam Starsan plus najtańszy spryskiwacz 1l z ogrodniczego. Oxi = nadweglan sodu Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 2 godziny temu, wizi napisał: Reduktor osadów to zbędny bajer. Zdecydowanie się nie zgadzam, to bardzo ułatwiający życie przedmiot przy zlewaniu piwa znad drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 20 minut temu, KHOT napisał: Zdecydowanie się nie zgadzam, to bardzo ułatwiający życie przedmiot przy zlewaniu piwa znad drożdży. Jeżeli fermentujesz w wiadrze z kranikiem (co raczej nie jest zalecane) to może ma jakiś sens. luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 21 minut temu, Kujawianin napisał: Jeżeli fermentujesz w wiadrze z kranikiem (co raczej nie jest zalecane) to może ma jakiś sens. Oczywiście że fermentuję we wiadrze z kranikiem, nie wyobrażam sobie robienia niepotrzebnie pod górkę kiedy można sobie ułatwiać życie. Fermentor przed każdym etapem myję NaOH i płuczę starsanem i z kranikiem nie dzieje się absolutnie nic złego, ani nie cieknie ani nie miałem jeszcze zakażenia, wiec nie bardzo rozumiem to "nie jest zalecane". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Ja tez dla wygody fermentuje w fermentorach z kranikiem (pobieranie próbek znacznie prostsze). Polecam kupić chłodnice od kolego z forum. Cena podobna co w sklepie, a wydajność lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) 9 minut temu, KHOT napisał: Oczywiście że fermentuję we wiadrze z kranikiem, nie wyobrażam sobie robienia niepotrzebnie pod górkę kiedy można sobie ułatwiać życie. Fermentor przed każdym etapem myję NaOH i płuczę starsanem i z kranikiem nie dzieje się absolutnie nic złego, ani nie cieknie ani nie miałem jeszcze zakażenia, wiec nie bardzo rozumiem to "nie jest zalecane". Ja w takim przypadku bym się ciągle modlił aby uszczelka nie puściła podczas fermentacji.... Edytowane 7 Marca 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 11 minut temu, KHOT napisał: Oczywiście że fermentuję we wiadrze z kranikiem, nie wyobrażam sobie robienia niepotrzebnie pod górkę kiedy można sobie ułatwiać życie. Fermentor przed każdym etapem myję NaOH i płuczę starsanem i z kranikiem nie dzieje się absolutnie nic złego, ani nie cieknie ani nie miałem jeszcze zakażenia, wiec nie bardzo rozumiem to "nie jest zalecane". Dokładnie. Przy dbaniu o higienę i prawidłowej eksploatacji nie ma z kranikami problemu, zaś powodem dla którego ja nie używam kraników jest to, że po wycofaniu wiaderka z piwowarskiej eksploatacji mam dalej funkcjonalne wiaderko, a nie z dziurą. W wiadrach których już nie używam do fermentacji trzymam np słód. KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 4 minuty temu, Jancewicz napisał: Ja w takim przypadku bym się ciągle modlił aby uszczelka nie puściła podczas fermentacji.... Modlić się można o wiele rzeczy, np. żeby nie zostać przez samochód potrąconym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seb Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Dzięki wielkie Wam za wskazówki, ogólnie to jaram się otworzeniem browaru jak łysy nowym dresem ale chcę też się do tego w miarę możliwości przyłożyć, dlatego tyle pytań. Pozdrawiam i lecę z tematem 18 godzin temu, wizi napisał: Eterna jest lepsza niż Greta. Kompletnie inna jakość. Pamiętaj tylko aby od czasu do czasu ja przesmarować. Zwykły olej roślinny wystarczy. Chcesz robić warki 10l to kup mniejsze fermentory. OXI czy desprey to drogie środki. W cenie OXI kupisz 2kg nadwęglanu sodu na Allegro. Zamiast despreya polecam Starsan plus najtańszy spryskiwacz 1l z ogrodniczego. Wkład filtracyjny to słabe rozwiązanie. Oplot jest lepszy. Siateczka muślinowa się nie sprawdza. Reduktor osadów to zbędny bajer. Dzięki za rady, poszukam fermentora 15l, zawsze mniej powietrza w środku. Starsan był w planach od początku, potem zmieniłem plan, nie wiem już czemu. Lepszy Starsan czy Five Star Saniclean? Czy można ich używać np. do umycia kilku wiader/garów/butelek, przelewajac z jednego do drugiego? Lub czy roztwór może stać kilka tygodni w atomizerze? Z wkładu chyba jednak zrezygnuje, pójdzie oplot na pierwszy ogień W jakim sensie siateczka się nie sprawdza? Wydawało mi się to prostym do bólu i skutecznym rozwiązaniem na chmieliny. 18 godzin temu, Kujawianin napisał: 23 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: Garnek emaliowany poj. 30 litry + przykrywka, gat. II Teoretycznie lepszy byłby z nierdzewki. Przy emalii trzeba uważać by jej nie obić bo potem możesz mieć odpryski. Chyba jednak pójdę w stal.. wiesz jak to jest na początku, tyle rzeczy trzeba kupić na raz i się szuka oszczędności.. a potem się żałuje 18 godzin temu, Kujawianin napisał: 23 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: Termometr uniwersalny -20 do +110°C Zdecydowanie lep o popularny jest ten z Ikei. Posiadam, jest w porządku. Był tani i pomyślałem, że go powieszę w garze, ale pewnie niezbyt wygodnie się go odczytuje. Mam jeszcze kolbowy elektroniczny, moze da rade. 18 godzin temu, Kujawianin napisał: 23 godziny temu, Sebaseba1987 napisał: Jodowy wskaźnik skrobi 20 ml Nie traktuj tego jako coś obligatoryjnego. Po15min zacierania skrobi już nie ma. To raczej chciałem z własnej ciekawości - żebym mógł zobaczyć na własne oczy, że coś się w garze dzieje ;D 18 godzin temu, Kujawianin napisał: Jak weźmiesz chłodnicę to powinno być ok Ponadto lepiej weź sobie OXI na zapas. Chłodnica chyba będzie musiała chwile poczekać.. Mam nadzieje, że 10l jakoś ogarnę w wannie może czy cuś. 18 godzin temu, Kujawianin napisał: Z innych rad to przeczytaj sobie wątek o opiniach o poszczególnych sklepach dla piwowarów domowych zwłaszcza ten o BA. Szukałem i nie mogłem znaleźć Ale już mam. Myślałem, że ilość sklepów jest bardziej ograniczona szczerze mówiąc, a tu proszę, listy sklepów, porównywarki, cuda na kiju No to jeszcze trochę czytania przede mną. Byłem przekonany, nie wiedzieć czemu (pewnie za sprawą Kopyrnika) że BA jest wiodącym sklepem na polskim rynku, a widzę, że niekoniecznie 18 godzin temu, Henx napisał: Fermentory - moim zdanie z Twojbrowar są lepsze bo mają przeztocztste i plastik jest bardziej miękki (pokrywkamlepiej schodzi i mniej podatne na zarysowania) Ilość fermentorów - tego nigdy za dużo, ale minimum to jeden z kranikiem i 2 bez niego wąż - też kupiłem kiedyś różne średnice, używam tylko 9x13 kipione w Castoramie Dzięki z polecenie fermentorów. Nie rozumiem tylko po co miałyby mi być 2 wiadra bez kranu. Chyba, że chodzi o możliwość nastawienie kolejnej warki, kiedy pierwsza się fermentuje? Co do węży to nie chodzi mi o różne średnice, tylko żeby mieć jeden silikonowy, a tak wyszło że się różnił chyba o milimetr. 15 godzin temu, Hobbysta napisał: Polecam kupić chłodnice od kolego z forum. Cena podobna co w sklepie, a wydajność lepsza. Masz na myśli odkupić używaną, czy może na forum ktoś je wykonuję na sprzedaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się