Kujawianin Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 20 minut temu, tymbarck napisał: 1. Jak długo trzymacie fermentor w lodówce, cały okres fermentacji (burzliwa + cicha)? Źle pytasz. Fermentor jest w lodówce tak długo jak długo wymaga tego proces fermentacji i jest to zależne od tego jakie temperatury jesteś w stanie zapewnić w takiej lodówce. 23 minuty temu, tymbarck napisał: 2. Czy np. na burzliwej/cichej w którymś momencie podnosicie temperaturę? Czy po prostu trzymacie się cały czas jednego zakresu temp Pytasz o schemat fermentacji. Ilu piwowarów tyle odpowiedzi. Weźmy na przykład takiego dubbla. Niektórzy zadają w 17 i trzymają w temperaturach 18-20, a inni zadają nawet w 15 i podnoszą np. 1°C na dobę aż do 26°C. Generalnie jak zaczyna brakować już cukrów i fermentacja zwalnia warto podnieść temperaturę by zapobiec kończeniu pracy przez drożdże (mniej drożdży jest aktywnych, przez co temperatura spada, przez co jeszcze mniej drożdży jest aktywnych, itd.... co w konsekwencji może doprowadzić do niedofermentowania piwa). 29 minut temu, tymbarck napisał: 3. Z wiki 80% cukrów jest przerabianie przez pierwsze parę dni. Czy wyjęcie fermentora po tych paru dniach, niech będzie 7 i dalszej fermentacji w temperaturze pokojowej będzie się wiązało z nie pożądanymi właściwościami piwa. Zależy od szczepu, temperatury. Nie trzymaj się sztywno tego co jest na wiki - to są jedynie wskazówki. W sytuacji gdy rzeczywiście te zostałoby się 20% cukrów fermentowanych to na logikę wytworzonych podczas fermentacji w temp. pokojowej aromatów i posmaków powinno 5 razy mniej niż gdyby proces cały czas miał miejsce w temp pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 12 minut temu, tymbarck napisał: 1. Jak długo trzymacie fermentor w lodówce, cały okres fermentacji (burzliwa + cicha)? Jak nic nie warze w tym okresie to cały czas. Jak warzę to wyjmuję, ale nie krócej jak po tygodniu fermentacji dla lekkich piw. 12 minut temu, tymbarck napisał: 2. Czy np. na burzliwej/cichej w którymś momencie podnosicie temperaturę? Czy po prostu trzymacie się cały czas jednego zakresu temp Zależy. Warzę tylko klasyczne górniaki, więc nie wypowiem odnośnie dolnej fermentacji oraz kwasów czy też bratków. Najczęściej w czasie laga zbicie do docelowej temperatury fermentacji, potem zależy od stylu. Dla piw sesyjnych najczesciej trzymam stałą temperaturę i dopiero pod koniec podnoszę aby dojadły. Przy belgach wręcz podgrzewam kablem oporowym. Ale schemat zawsze oparty na wzroście temperatury podczas fermentacji. Potem już zależy od tego czy będę chmielił na zimno. Jak tak to na ostatnie dni ponownie temperatura w dół. Wszystko zależy od stylu i drożdży. Odnosnie punktu 3. Robię tak często z lekkimi piwami. Dla mocniejszych daje wiecej czasu. Uważaj też na niektóre szczepy bo po prostu wolno pracują (WY1388), albo mają laga w fermentacji (FM13) i tydzień to moze byc za krótko. Inne szczepy już po 3-4 dniach nie mają co robić (WLP090). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LZALESKI Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Ile gramów Magnata i Lungi polecacie na goryczkę do pilsa ? No i na ile wrzucić do kotła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 51 minut temu, LZALESKI napisał: Ile gramów Magnata i Lungi polecacie na goryczkę do pilsa ? No i na ile wrzucić do kotła Jaki litraż i ile %AA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LZALESKI Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Warka standardowa 20 litrów 14,1 magnat 12,4 lunga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Ja dałbym Iungę, 20 gram na 60 minut, a na 20 i 5-0 minut po 25-40 Lubelskiego, Saaza czy czym szlachetnym chmielisz na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkamus1994 Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Witam, 18 dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo z brewkitu, burzliwa przeszłą pięknie przez 5 dni dość intensywnie. Planowałem dzis piwo zlać do butelek, jednak po otwarciu fermentora ciągle widać jakby unoszące się co chwile drobinki i pojawiające się w tym miejscu pojedyncze bąble na powierzchni. Jak radzicie, zlewać dziś czy poczekać jeszcze trochę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Zmierz blg w odstepie 3 dni i porownaj wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkamus1994 Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Sprawdzone, nie zmieniło się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 36 minut temu, arkamus1994 napisał: Witam, 18 dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo z brewkitu, burzliwa przeszłą pięknie przez 5 dni dość intensywnie. Planowałem dzis piwo zlać do butelek, jednak po otwarciu fermentora ciągle widać jakby unoszące się co chwile drobinki i pojawiające się w tym miejscu pojedyncze bąble na powierzchni. Jak radzicie, zlewać dziś czy poczekać jeszcze trochę? Ekstrakt nie zmienia Ci się od jakiegoś. Brewkity najczęściej są mało eksraktowe. To co widzisz to uwalniający się dwutlenek węgla, jest go teraz sporo rozpuszczonego w piwie. Jednym słowem butelkuj. Rozpuszczalność gazu w cieczy mocno zależy od temperatury. Jeżeli podniesiesz lekko temperaturę, to bąbli będzie jeszcze więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Czeski pils 11.7 Blg od trzech miesięcy (w ty ferentacja) nad drożdżami (przyczyny losowe) w temp. 8-12 st. C. Rozlewać, wylewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 11 minut temu, buber napisał: Rozlewać, wylewać? Spróbować i wtedy zdecydować? Adam Pawlicki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LZALESKI Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Macie jakieś domowe sposoby do podgrzewania fermentora w piwnicy ? Poza owijaniem kocem i skrzynką ze styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 29 minut temu, LZALESKI napisał: Macie jakieś domowe sposoby do podgrzewania fermentora w piwnicy ? Poza owijaniem kocem i skrzynką ze styropianu Butelki z ciepłą wodą, a najlepiej kabel grzewczy ze sterownikiem. O tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 @Gawron Mógłbyś pokazać jak podłączyłeś ten kabel grzewczy do stc? Ostatnio do mnie dotarł i nie wiem jak się za to zabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 4 minuty temu, Hobbysta napisał: @Gawron Mógłbyś pokazać jak podłączyłeś ten kabel grzewczy do stc? Ostatnio do mnie dotarł i nie wiem jak się za to zabrać W tym wątku wstawiłem zdjęcia jak podłączyłem stc, a kabel grzewczy ma wtyczkę i ją wtykam do gniazdka które dorobiłem do sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 W tym wątku wstawiłem zdjęcia jak podłączyłem stc, a kabel grzewczy ma wtyczkę i ją wtykam do gniazdka które dorobiłem do sterownika.Wtyczke na wlasna reke przymocowales do kabla ? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Teraz, Hobbysta napisał: Wtyczke na wlasna reke przymocowales do kabla ? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Tak. 2 pln w elektrycznym kosztowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Tak. 2 pln w elektrycznym kosztowała.Ty to wariat jesteśWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 14 minut temu, Thorgall napisał: Ty to wariat jesteś Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Elektryk Wysokich Napięć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 A długość kabla od pasa wystarczyła czy musiałeś przedłużać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 11 minut temu, Hobbysta napisał: A długość kabla od pasa wystarczyła czy musiałeś przedłużać? Mi wystarczyła, ale trzeba przyznać, że jest dosyć krótki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Pytanie o lagerowanie: dwie warki z początku lutego, 14Blg na WY2206 i 16Blg na W34/70, stoją w ok 3-6st w fermentatorach gotowe na butelkowanie. Teraz zastanawiam się, czy butelkować, czy mogę je jeszcze potrzymać nierozlane? Nie mam lodówki, więc jestem uzależniony od pogody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Nie wiecie ile dodać hibiskusa do pokolorowania witka? Warka 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 17 godzin temu, ogur_ek napisał: Pytanie o lagerowanie: dwie warki z początku lutego, 14Blg na WY2206 i 16Blg na W34/70, stoją w ok 3-6st w fermentatorach gotowe na butelkowanie. Teraz zastanawiam się, czy butelkować, czy mogę je jeszcze potrzymać nierozlane? Nie mam lodówki, więc jestem uzależniony od pogody. z ciekawosci zapytam, do ilu Ci odfermentowala ta warka 16Blg? U mnie Dunkel warka 35 l. 17BLG, na 2 saszetkach po 6,5 tyg lacznie (burzliwej i cichej) w stalej temp. 12st. zeszla do 3,5 BLG i zabutelkowalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się