lukasmac Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Oczywiscie mam areometr. Zapomniałem dopisać. Więc podsumowując: W przepisie jest błędny opis i powinno być sterowane temperaturowo? Chmiel goryczkowy wrzucić na 60min. Tylko czy odpuszczać sobie te dodatkowe 30 minut? Wyszukiwarka nie znajduje nic takiego jak prekursor dmd. W zasadzie jest to słód pilzneński który podobno dobrze pogotować 90minut. Tak więc chyba zrobię i na 60min. dodam 1szy chmiel. Co ze sterylnością chmielu w zimnym chmieleniu? Na cichej drożdze już słabo pracują, a chmiel nie był poddany obróbce cieplnej. Nie zainfekuje piwa? W przepisie jest szyszka nie granulat. chmielenie na zimno przeprowadza się poprzez użycie dłoni, celem wsypania aromatycznego chmielu w trakcie fermentacji cichej. jest wiele tematów na forum. I nie wiem jak można się nei orientować w chyba najprostszej czynności (poza piciem gotowego piwa ) w borwarze. szczerze mówiąc nie o takie rady mi chodziło, a raczej o takie: Wsypujesz luzem porcje granulatu . Po 5 - 7 dniach dekantujesz wężykiem do pojemnika z ktorego będziesz butelkował. Na koniec weżyka zakładasz filtr na przykład z rajstopy żeby zatrzymać chmieliny Ale dzieki za całą odpowiedź w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Koledze tomato chodziło o prekursory dms. 60min spokojnie wystarczy, ale 90min nie zaszkodzi. Dłuższe gotowanie stosuję przy piwach mocniejszych żeby więcej odparować i przyciemnić barwę ewentualnie. Chmiel ma właściwości anty bakteryjne, także można przyjąć, że jest sterylny. Granulat sypie luzem do fermentora jakieś 5 dni przed planowanym rozlewem. Przelewając do tanku rozlewczego warto oddzielić chmiel za pomocą jakiegoś drobnego filtra, Ja stosuję wygotowaną pończochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Wyszukiwarka nie znajduje nic takiego jak prekursor dmd. DMS mała literówka się wdała. sorry Infuzyjne zacieranie zazwyczaj robione jest w lodówkach, fermentorach i nie ma tam możliwości podgrzania jak w garnku. co do 8 to jeszcze jest chemia desynfekcyjna obowiązkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Mam piro. Czyli uważacie że olać pierwsze 30 minut gotowania pomimo że w przepisie jest 90? Jak szyszki zastąpie granulatem (po poprawce na alfakwasy) to nie zmieni zbytnio smaku i nic nie sknocę? Wiem że aromatycznego się nie przelicza ale czy nie jest on mocniejszy w aromacie? Faktycznie jest na forum, konkretnie w Piaskownicy, temat o chmieleniu na zimno. Nie mam pojęcia jako go przegapiłem. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Jak szyszki zastąpie granulatem (po poprawce na alfakwasy) to nie zmieni zbytnio smaku i nic nie sknocę? Nie radzę, nie jest łatwo pozbyć się resztek granulatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Pytanie. W związku z faktem iż mam od kolego dostać dużą i wysoką lodówke, (więc utrzymanie odpowiedniej temp. będzie jak najbardziej możliwe) pytanie czy Kożlaki Majowe wypada robić w innych terminach jak maj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Oczywiście. ale to nie ten wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 mam do wyboru dwa rodzaje drożdzy; danstar nottingham i danstar windsor. Które bardziej będą się nadawać do aipy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Windsory są szczepem drożdży szlachetnych, Nottingamy są ich inną, bardziej uniwersalną odmianą. Sam sobie odpowiedz czy AIPA jest piwem z wyższej, czy ze średniej półki. paweln0101 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Nie czuję się zagubiony le pisze tu bo szkoda zakładać nowy temat na szybkie pytanie. Ze względu na brak odpowiedniej ilości fermentorów, będę trzymał Cichą bez przelewania, ale potrzebuję gęstwy, a będę chmielić na zimno. Czy chmielenie zepsuje mi gęstwę i lepiej przelać do wiadra z kranem, zebrać gęstwę po burzy, znowu dekantować piwo do wiadra bez kranu na cichą, potem chmielić? Czy może zebrać gęstwę z chmielinami po burzy i ciszy w jednym wiadrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) Możesz też zaszczepić nową brzeczkę pobierając drożdże z piany podczas fermentacji burzliwej. Najlepiej w fazie wysokich krążków. http://www.wiki.piwo...ieg_fermentacji Chyba że to piwo już jest w trakcie fermentacji. Na logikę zebrałbym czystą gęstwę , ale to teoria z mojej strony ,nigdy nie zbierałem gęstwy do ponownego użycia po chmieleniu na zimno. Edytowane 14 Lipca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Już fermentuje. Co właściwie szkodzi chmiel w gęstwie? Drożdże i tak się potem płucze, więc chyba nie chodzi o smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Ja się nigdy nie przejmowałem resztkami chmielin w gęstwie i piwa wychodziły niezłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Ja się nigdy nie przejmowałem resztkami chmielin w gęstwie i piwa wychodziły niezłe Może gdybyś się przejął, to by wyszły wyśmienite? Tego już się nie dowiesz - pozostaje spróbować przy kolejnych warkach. Wszakże wystarczy przy dekantacji na wężyk zapodać kawałek starej pończochy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Chyba się nie zrozumieliśmy... Problemem nie są resztki chmielin bo te wiem jak usunąć. Pytam czy gęstwa zebrana po chmieleniu zimnym jest w jakiś sposób gorsza. Mi osobiście wydaje się że nie, bo skoro drożdze w butelkach nadal pracują to i zebrane też będą. Mylę się czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) czy gęstwa zebrana po chmieleniu zimnym jest w jakiś sposób gorsza nie, ale może wymagać płukania Edytowane 15 Lipca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 (edytowane) Jak na mój nos to możesz zebrać gęstwe po przelaniu do drugiego zbiornika. To tylko moje przeczucie. Dopiero zaczynam. Moje pytanie brzmi: co zrobić z osadem tudzież z pianą na górze fermentatora przed rozlewie w butelki? Nie ruszać czy może wymieszać w gotowca? Piwo to hefeweizen Edytowane 28 Lipca 2014 przez Sethemar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Osad zostawiasz w fermentorze a piany już do czasu rozlewu nie powinno być. Zależy czy będziesz lać prosto z fermentora czy przelejesz do innego w celu rozmieszania surowca do refermentacji. Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) @Malinowy Syrop chce dozować do butelek. Za dużo słyszałem o granatach po nie dokładnym rozmieszaniu syropu przy rozlewaniu Edytowane 28 Lipca 2014 przez Sethemar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Uwzględnij cukry z syropu w obliczaniu materiału do refermentacji i dozuj strzykawką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Tylko cukier na refermentację wrzucam chyba ze powinienem coś jeszcze do weizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Mój błąd, przeczytałem tylko ostatni post i myślałem że chcesz dodawać syropu malinowego do rozlewu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Rzeczywiście, zapis mógł w błąd wprowadzić. Juz poprawiam co by innych nie kłopotać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Wczoraj przelewałem na cichą takie coś: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?_BA_Prawdziwe_ALE_12Blg_---_zestaw_na_20_l_piwa__ekstrakty_slodowe&przedm=184116&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594577%2F6931384&sortuj=kod Wyszło chyba idealnie. Chciałbym to powotórzyć tylko teraz bez ektstraktów tylko z zacieraniem. Jest gdzieś jakiś gotowy zestaw? Bo to to nie jest to samo: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=1366936 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Karol23, możesz brać ten drugi zestaw. I tak zapewne wyjdzie lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się