Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, bart3q napisał:

Ten termometr jest do bani. W zależności jak głęboko go zanurzysz (czy sam zbiorniczek, czy do całej wysokości słupka wskazującego temperaturę) wskazanie potrafi zmienić się nawet o 4 stopnie.

Używaj elektronicznego - albo z ikei zabezpieczony przed wodą, albo jakiś piwowarski.

Zamówiłem ostatecznie ten https://homebeer.pl/mobile/pl/p/Termometr-piwowarski-bagietkowy--20--110-stopni/765

Próbowałem elektroniczny czyścić spirytusem, ale nic to nie dało. Dalej ma przeskok temperatury z 70 do 74 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, bart3q napisał:

Ten termometr jest do bani. W zależności jak głęboko go zanurzysz (czy sam zbiorniczek, czy do całej wysokości słupka wskazującego temperaturę) wskazanie potrafi zmienić się nawet o 4 stopnie.

Zanim napiszesz takie głupoty, najpierw naucz się go używać. Z tylu termometru powinno być napisane total immersion lub partial immersion. Zapewne masz total immersion więc powinieneś zanurzyć go całkowicie aby poprawnie wskazywał temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie kolejna warka i znow ten sam problem.Te same drozdze znow zjechaly piwo do 5,4 % ekstraktu i stoja.

Ten szczep drozdzy normalnie zjada spokojnie do 3 % ekstraktu w 10 dni.

Poprzednia warka zacieranie wielotemperaturowe, ostatnia jednotemperaturowa.

Warto dodac ze od tych 2 warek zaczalem uzywac elektronicznego z browinu.

W porownaniu z moim starym analogiem roznica wynosi 4 stopnie (analog pokazuje 4 stopnie mniej).

Moze to oznaczac ze jednak analog pokazuje poprawnie a elektronik zawyza i warki zacieram w za malej temperaturze i dlatego drozdzaki tak slabo odfermentowuja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, advisorylyrics napisał:

Czy ktoś zacieral w garnku który był w podobnym stanie technicznym? Myślę czy zaryzykować

Jeżeli warstwa emalii jest zdarta do gołego metalu to nie jest to najlepszy pomysł. Próg wyczuwalności jonów żelaza (Fe2+) jest bardzo niski. Dla jasnych piw jest to, o ile dobrze pamiętam, około 0.01 ppm (0.01 mg/l). Żelazo mocno czuć w piwie, najlepszy przykład wg mnie to jakiś czas temu Raciborskie. Teraz już chyba wyłowili z kadzi te żeliwne cuda i ponownie nadaje się do picia :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.11.2018 o 06:55, Daniel() napisał:

Jestem za leniwy na takie zabawy. Dodatkowo wiele reakcji chemicznych zachodzi w dłuższym czasie. To oznacza ni mniej ni więcej, że odzyskany StarSan powinieneś mierzyć każdorazowo, kiedy trochę postoi. Szkoda pasków :) i czasu.

Mam miernik ph elektroniczny (kalibrowany raz na 2 miesiace) wiec nie jest to większy problem. Myślę , że ogólnie masz racje i chyba tez przesiądę sie na system który Ty używasz.

 

W dniu 3.11.2018 o 06:55, Daniel() napisał:

Przy kranówce daję trochę więcej StarSanu, jakieś 2,5 ml/l, mam bardzo twardą, bogatą w wapń, wodę i StarSan się o wiele słabiej pieni aniżeli na demineralizowanej.

U mnie jest to samo.

Dzieki za odpowiedz!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.11.2018 o 11:35, wizi napisał:

Z tylu termometru powinno być napisane total immersion lub partial immersion. Zapewne masz total immersion więc powinieneś zanurzyć go całkowicie aby poprawnie wskazywał temperaturę.

Potwierdzam. Dziś mi przyszedł i z tyłu jest napisane total immersion co dosłownie w tłumaczeniu oznacza całkowite zanurzenie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, trelos napisał:

Cześć.

Planuje zrobić IPA na chmielach z Nowe Zelandii, jednak sklep w którym się zaopatruje ma chmiele ze zbiorów 2015. Zastanawiam się czy jest sens używania chmielu z przed kilku lat? Czy lepiej poszukać w innym sklepie/użyć innchy chmieli?

 

2015 to już mocno stary, lepiej zmienić sklep lub chmiele.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Również będę warzył IPA (10l)

Strzegom polski słód pale ale - 2,3 kg
- Strzegom słód karmelowy czerwony - 0,2kg 
- Challenger (UK) - 20g
- Fuggle (UK) - 10g
- East Kent Golding (UK) - 10g

Mogę użyć drożdży Gozdawa U.S. West Coast? Mam akurat otwartą paczuszke. Posiadam też świeżą gęstwe po Full aroma hoops. Z tym, że robiłem ją chyba na gęstwie po brewkicie, ale piwko zapowiada się niezłe w smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem,

wczoraj zacierałem IPA z dodatkiem słodu pszenicznego i płatków. Filtracja szła opornie, więc po długiej walce i skończonej filtracji brzeczkę zostawiłem do gotowania na dzisiaj. Stała od około 3 rano do teraz. Otworzyłem garnek i na powierzchni jest piana i zapach przypominający gotowaną kukurydzę. Coś z tego będzie? Warto gotować, czy kkanał? PH wg papierka w okolicach 5.

Edytowane przez miczab
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kukurydza to dms który odparuje Ci w trakcie gotowania. Piana to już gorszy znak bo pewnie coś zaczęło fermentować, ale wybijesz to w czasie gotowania. Więc jeśli poza tą kukurydzą nie ma nic nieprzyjemnego w zapachu i smaku, to myślę, że możesz gotować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zebrałem tą pianę, zaczęło się gotować i pachnie OK. Dzięki.

 

Edit: po gotowaniu tej brzeczki na wierzchu zrobił mi się taki film, co to może być? Schłodziłem, zlałem spod tego do fermentora i zadałem drożdże normalnie. 

brzeczka1.jpg

Edytowane przez miczab
nowe fakty :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zebrałem tą pianę, zaczęło się gotować i pachnie OK. Dzięki.
 
Edit: po gotowaniu tej brzeczki na wierzchu zrobił mi się taki film, co to może być? Schłodziłem, zlałem spod tego do fermentora i zadałem drożdże normalnie. 
brzeczka1.thumb.jpg.1e9ef59c01e3c62cf9e464a18bc18797.jpg
Przełom może? Znaczy strącone białka z brzeczki.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej. W piątek nastawilem IPA. Użyłem gęstwy z drożdży po brewkicie lub po Gozdawa U.S. West Coast, pewności brak. W środku nocy zaczęła się burzliwa fermentacja a w niedziele z samego rana nie było po niej śladu. Początkowe blg 14. Nowy baling pękł podczas tego zacierania i nie mam możliwości sprawdzić obecnego. Temp fermentacji około 18C. Jest sens spróbować dodać tej samej gęstwy czy już po wszystkim? Zależało mi na mocniejszym piwie, ale nie sądzę że przez dobe w takiej temp. I na takich drożdżach większość cukru została przejedzona...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Hej. W piątek nastawilem IPA. Użyłem gęstwy z drożdży po brewkicie lub po Gozdawa U.S. West Coast, pewności brak. W środku nocy zaczęła się burzliwa fermentacja a w niedziele z samego rana nie było po niej śladu. Początkowe blg 14. Nowy baling pękł podczas tego zacierania i nie mam możliwości sprawdzić obecnego. Temp fermentacji około 18C. Jest sens spróbować dodać tej samej gęstwy czy już po wszystkim? Zależało mi na mocniejszym piwie, ale nie sądzę że przez dobe w takiej temp. I na takich drożdżach większość cukru została przejedzona...

A duzo tej gestwy dodales? 

Bo niewykluczone ze jak dales bardzo duzo gestwy to drozdze zrobily co mialy do zrobienia i teraz dojadaja spokojnie resztki w sposob mniej widowiskowy. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Lasek napisał:

A duzo tej gestwy dodales? 

Bo niewykluczone ze jak dales bardzo duzo gestwy to drozdze zrobily co mialy do zrobienia i teraz dojadaja spokojnie resztki w sposob mniej widowiskowy. 

 

Jakieś 100ml na 11l brzeczki. Pobrałem próbkę i w smaku jest już dość pół wytrawne. Jutro kupie kolejny balingometr i zmierze cukier. Te z biowinu pękają jak balony 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, INTseed napisał:
19 minut temu, advisorylyrics napisał:
40C 

Jak drożdze dodałeś? Co to kveiki były?

Sorry. Myślałem że odniosles się do peknietego balingometru. Brzeczka miała 20c i tyle samo gęstwa. Później wstawilem to do boxa z butelką zamarznietej wody i temp otoczenia miała miejscami 16-18c. Drożdże tak jak pisałem wyżej. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, advisorylyrics napisał:

Sorry. Myślałem że odniosles się do peknietego balingometru. Brzeczka miała 20c i tyle samo gęstwa. Później wstawilem to do boxa z butelką zamarznietej wody i temp otoczenia miała miejscami 16-18c. Drożdże tak jak pisałem wyżej. 

20C, sporo gęstwy więc szybko zaczęło fermentować, temp. znacznie wzrosła i szybko się skończyło. ☺️ 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, Jancewicz napisał:

20C, sporo gęstwy więc szybko zaczęło fermentować, temp. znacznie wzrosła i szybko się skończyło. ☺️ 

Liczyłem na pyszne piwo, bo brzeczka tak ładnie pachniała. Po tak ekspresowym przefermentowaniu to raczej smak idealny nie będzie? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, advisorylyrics napisał:

Liczyłem na pyszne piwo, bo brzeczka tak ładnie pachniała. Po tak ekspresowym przefermentowaniu to raczej smak idealny nie będzie? 

Na dwoje babka wróżyła, może nie będzie źle. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.