leonzn Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 W dniu 22.07.2019 o 16:32, korzen16 napisał: Weź magnes i przybliż do sondy. Jak łapie to jest to nierdzewna z nazwy, chociaż obróbka plastyczna powoduje, że nierdzewna też lekko przyciąga magnes. Jeżeli nie będzie się kleić, to korozja może powstawać po resztkach narzędzi obróbczych nie przyciąga , wg tego co napisałeś powyżej jest to nierdzewka 5 godzin temu, burczas napisał: spróbuj najpierw druciakiem do garnków. zeszło ładnie druciakiem - thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Wniosek, że były to pozostałości narzędzi obróbczych. Temat raczej nie powinien wrócić. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 1 godzinę temu, leonzn napisał: zeszło ładnie druciakiem - thx No i po sprawie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Witajcie, w sobotę warzyłem AIPA z wiki przepis Hops Hops Hops, Krzysztof Kula (kuli). Z racji tego, że lubię dosyć solidne piwo, z porządną goryczką z Ameryki to podejrzewam, że ta warka mi przypasuje. Z drugiej strony znajomi raczej nie przebrną przez warkę Z racji tego chciałbym podzielić na pół piwko i do drugiej połowy dodać np. jakiś owoców na cichą ale tak żeby zminimalizować straty przy zlewaniu do butelek. Czytałem o pulpie z mango i raczej odpada z racji strat, dodać może jakiegoś soku lub kawałki owoców? Co mogłoby tu przypasować idealnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Co chcesz tak naprawdę. Poza mango owoce nie powodują specjalnie dużych strat. Tylko inna sprawa, że owoce nie uczynią mocno goryczkowego piwa jakimś super przystępnym. Będzie trochę bardziej kwaskowate, ale nadal gorzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Witam Powoli przymierzam się do Saisona, którego autorką jest p. Dorota. Potem chciałbym uwarzyć Quadrupela też wg. jej przepisu z bloga czy mogę do Saisona użyć drożdży Gozdawa - Belgian Fruit i Spice Ale Yeast? Mam 2 saszetki po 10g i potem wykorzystać gęstwę do Quadrupela? Niestety w okolicy brak stacjonarnego sklepu a z przesyłką drożdży płynnych podobno różnie bywa.No i cena też niestety wyższa. Na swym blogu autorka napisała cyt.: '… ostatnio robiłam na testowych drożdżach suchych od Gozdawy, wyszło super, tylko drożdży tych nie ma jeszcze w sprzedaży. " wygląda na to, że już są bo chyba o te Gozdawy chodziło. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 2 godziny temu, WojtekGaaD napisał: Witam Powoli przymierzam się do Saisona, którego autorką jest p. Dorota. Potem chciałbym uwarzyć Quadrupela też wg. jej przepisu z bloga czy mogę do Saisona użyć drożdży Gozdawa - Belgian Fruit i Spice Ale Yeast? Mam 2 saszetki po 10g i potem wykorzystać gęstwę do Quadrupela? Niestety w okolicy brak stacjonarnego sklepu a z przesyłką drożdży płynnych podobno różnie bywa.No i cena też niestety wyższa. Na swym blogu autorka napisała cyt.: '… ostatnio robiłam na testowych drożdżach suchych od Gozdawy, wyszło super, tylko drożdży tych nie ma jeszcze w sprzedaży. " wygląda na to, że już są bo chyba o te Gozdawy chodziło. Wojtek A co z zamawianiem nie tak? Ja zamawiam non stop praktycznie i to z kilku miejsc i zawsze po 2 dniach wszystko mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 22 godziny temu, Oskaliber napisał: Co chcesz tak naprawdę. Poza mango owoce nie powodują specjalnie dużych strat. Tylko inna sprawa, że owoce nie uczynią mocno goryczkowego piwa jakimś super przystępnym. Będzie trochę bardziej kwaskowate, ale nadal gorzkie. kurcze myślałem, że wniesie to mi trochę lekkości i owoców w piciu. Nie myślałem o zmniejszeniu goryczy a raczej o spowodowaniu tego żeby piwo zrobiło się lżejsze w odbiorze. Przed fermentacją miałem 16Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) 24 minuty temu, Kochan napisał: kurcze myślałem, że wniesie to mi trochę lekkości i owoców w piciu. Nie myślałem o zmniejszeniu goryczy a raczej o spowodowaniu tego żeby piwo zrobiło się lżejsze w odbiorze. Przed fermentacją miałem 16Blg To piwo z przepisu ma z grubsza 65-70 IBU, więc przy 16°Blg wyjdzie raczej gorzkie, co niekoniecznie musi się zgrać z owocami. Na pewno nie mango, w jakimś soczkowym NE na 20 IBU może się sprawdzić, ale piłem jakiś polski kraft gorzkie-mango i to było ohydne. Ewentualnie zastanowił bym się nad grejfrutem czy melonem albo lepiej drugą przystępniejszą warką. Edytowane 25 Lipca 2019 przez ogoun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 13 godzin temu, Suchejroo napisał: A co z zamawianiem nie tak? Ja zamawiam non stop praktycznie i to z kilku miejsc i zawsze po 2 dniach wszystko mam Przechowywane są w chłodnym a kurier raczej to już nie chłodnia mogą teraz nawet i w 40 stopniach parę godzin podróżować. Dodatkowo Gozdawy mam a płynne muszę zamówić dlatego pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Przy poprzedniej fali upałów zamawiałem min. drożdzę płynne. Doszły owinięte w takie pakiety chłodzące z jakiegoś żelu. Po całodziennej przejażdżce w busie (w tym dniu temperatura wynosiła trzydzieści kilka stopni) drożdże dobiły do ok. 27°C, więc bez tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Pilnie potrzebuje odpowiedzi, wykonałem starter drożdżowy z fm31 niestety przeterminowane bo innych sklep nie miał. Drożdże były do końca maja, kręcą się na mieszadle około 20h i narazie wyglada to tak jak na zdjęciu. Co myślicie czy za szybko. Zaraz zaczynam warzyć, myśle czy nimi zaszczepić, czy jednak dać sobie spokój i zastosować suchary bo mam awaryjne w34/70 lub s23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Trochę krótko, przydałaby się jeszcze doba. Jest piana, więc wydaje się, że cały czas trwa praca drożdży. 1. Możesz ewentualnie zatrzymać kręcenie i ocenić za kilka godzin czy drożdże osadziły się na dnie i ile ich jest. 2. Druga opcja to wlanie całego startera do brzeczki i czekanie czy ruszy. Ale to ryzykowne, bo nie wiadomo co jest w środku, a po drugie ja nie lubię wlewać całego startera do piwa - u Ciebie jest to ok. 800ml, więc sporo. 3. Przełożyć warzenie na kolejny dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Warzenie przełożone, zobaczymy co Brdzie z niego w następnych dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 uważam, że to słuszna decyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Jeżeli nie wystartuje to zauważyłem ze jest problem z dostępem FM30 i 31 gdzie kolwiek. Sam producent mowi ze będą znowu dopiero na wrzesień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandowskas Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 czuje się całkowicie zagubiony... 20 litrów Woda - sklepowa mineralna Piwo na ekstraktach - Pszeniczny + Pale Ale, gotowane 30 min Drożdże US-05 - fermentacja w lodówce od 16C do 20C 28dni (w tym 5dni chmielenia )(Glukoamylaza dodana w 8 dniu fermentacji) Chmielenie 20 minut 30 g ZEUS Off 80 C - 27C 50 g Mosaic Dry hop 5d 50 g Citra Dry hop 5d 50 g Amarillo Miała być Brut IPA, a jest sam Brut.... Zero zapachu/aromatu amerykańskich chmieli. Rozumiem, że już nie będzie lepiej z czasem? Co mogło pójść nie tak? Chmiele pachniały normalnie na sucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 59 minut temu, mandowskas napisał: Co mogło pójść nie tak? A jak chmieliłeś na zimno? W jakimś woreczku czy luzem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandowskas Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Luzem. Chmiel pływał sobie na powierzchni stopniowo opadając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Z jakiego rocznika chmiele i z jakiego sklepu? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandowskas Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Wszystkie 2018, piwopiweczko.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 A na jakim etapie wąchasz?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandowskas Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 W trakcie butelkowania, wcześniej nie zaglądałem do środka tzn. w trakcie chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 W trakcie butelkowania, wcześniej nie zaglądałem do środka tzn. w trakcie chmielenia na zimno.Ile miała stopni miało piwo jak dodawałeś chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandowskas Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 20C przez 4 dni plus 1 dzień 6C BLG mierzone dwukrotnie przed dodaniem chmielu ~ 0,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się