sobieslaw Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Ok, dzięki. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Dzisiaj dopiero albo już zaczyna się 6 dzień fermentacji, bo wygląda, jakby wszystko stało w miejscu... Zmierzę jutro albo pojutrze BLG i potem znowu po 2, 3 dniach i zobaczę. Widzę też, że sporo osób zaciera po 70 albo i 90 minut, kiedy ją zacieralem tylko 60... Próbę jodową zrobiłem po 50 minutach i było ok. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelikan123 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Mam pytanie, jesli wlalem wrzatek do puchy po to, aby jeszcze ekstrakt wyciagnac stamtad to ok, bo to pucha, ale jak wlałem do plastiku tez zeby ekstrakt wyciagnac to chyba zlych substancji z plastiku nie wyciągnąłem co? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Mam pytanie, jesli wlalem wrzatek do puchy po to, aby jeszcze ekstrakt wyciagnac stamtad to ok, bo to pucha, ale jak wlałem do plastiku tez zeby ekstrakt wyciagnac to chyba zlych substancji z plastiku nie wyciągnąłem co? Ok, dzięki. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Dzisiaj dopiero albo już zaczyna się 6 dzień fermentacji, bo wygląda, jakby wszystko stało w miejscu... Zmierzę jutro albo pojutrze BLG i potem znowu po 2, 3 dniach i zobaczę. Widzę też, że sporo osób zaciera po 70 albo i 90 minut, kiedy ją zacieralem tylko 60... Próbę jodową zrobiłem po 50 minutach i było ok.Zostaw to na 14 dni i potem rób pomiary. Teraz to bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelikan123 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) 43 minuty temu, INTseed napisał: Zostaw to na 14 dni i potem rób pomiary. Teraz to bez sensu. Zacytowales, ale chyba nie napisales mi odpowiedzi. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez VoSooler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, VoSooler napisał: Mam pytanie, jesli wlalem wrzatek do puchy po to, aby jeszcze ekstrakt wyciagnac stamtad to ok, bo to pucha, ale jak wlałem do plastiku tez zeby ekstrakt wyciagnac to chyba zlych substancji z plastiku nie wyciągnąłem co? ? Te plastikowe słoje na ekstrakty to chyba są z HDPE, dla którego temp. topnienia 125-135°C, a maksymalną temp. zastosowania producenci podają ok +80°C ciągła, +120°C chwilowa. Raczej bym się nie martwił. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez ogoun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 6 godzin temu, VoSooler napisał: Mam pytanie, jesli wlalem wrzatek do puchy po to, aby jeszcze ekstrakt wyciagnac stamtad to ok, bo to pucha, ale jak wlałem do plastiku tez zeby ekstrakt wyciagnac to chyba zlych substancji z plastiku nie wyciągnąłem co? ? tak jak kolega ogun napisał nie ma czego się bać, widziałem ludzi robiących z fermentorow kadź zacierna (wywiercili otwór i wkleili grzałkę okrągłą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 19.08 robilem moja druga warke. Fruit ipa 14 blg. Drozdze us05, bylo w pudle gdzie temp byla 15-16 stopni czasem mniej. W 7 dzien fermentacji bylo 8 blg, sporo za duzo, wiec zwiekszylem temp w pudle do 20 stopni. Dzis 9 dzien fermentacji, jest 7.5blg Co robic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) raczej nizej nie zejdzie. poczekaj jeszcze kilka dni , potem albo bretty albo butelkowanie zweryfikowałeś przyrządy pomiarowe ? Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez leonzn Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) 1 hour ago, leonzn said: raczej nizej nie zejdzie. poczekaj jeszcze kilka dni , potem albo bretty albo butelkowanie zweryfikowałeś przyrządy pomiarowe ? Co to bretty ? Tak, urządzenia były weryfikowane, pierwsze urzadzenie to cukromierz z biowinu ktory był w zestawie ze sprzetem piwowarskim, 2gie urzadzenie to refraktometr atc, roznica pomiaru miedzy tymi dwoma urządzeniami wynosi 0,2-0,3. W zapachu całkiem fajne aromaty, w smaku nie ma rewelacji ale nie ma też jakiegoś dramatu. PS. Czemu tyle cukru zostało ? Wczesniej dostałem odpowiedz ze mogłem zacierać w zbyt wysokiej temperaturze, ale raczej trzymałem optymalna temperature ktora była podana w instrukcji ( zestaw surowców ). Czy w gre może wchodzi taka opcja ze w pudle była zbyt niiska temperatura ? Gdy wkładałem nowe wkłady do pudła to temperatura spadała nawet do 11-12 stopni, chodz dość szybko się podnosiła do 15-16. No ale fakt taki ze było to 11-12. Czy w zwiazku z tym drożdże mogły się niewystarczajaco rozwinąć i dlatego strawiły tylko połowę wymaganej ilosci ? Przeciez powinno spasc do 3-1 blg a tu mamy 7.5 z początkowych 14 blg, Czemu zaszedł taki praces i co dalej z tym piwem ? Dodam ze podczas gotowania byly dodatne skorki pomaranczy, cytryny i grejfruta i czesc nadal jest w fermentatorze. Czy potrzymanie jeszcze fermentatora, powiedzmy do 14 dni, czyli jeszcze 5 dni w temperaturzr okolo 20 stopni a poźniej przelanie na cicha i w ostatnich 2-3 dniach cichej cold crash jest dobrym pomysłem ? Jesli tak to cicha w jakiej temperaturze ? Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez Rafał z Łodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) 11 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: Co to bretty ? Czy w gre może wchodzi taka opcja ze w pudle była zbyt niiska temperatura ? Gdy wkładałem nowe wkłady do pudła to temperatura spadała nawet do 11-12 stopni, chodz dość szybko się podnosiła do 15-16. No ale bywało tez 11-12. Czy w zwiazku z tym drożdże mogły się niewystarczajaco rozwinąć i dlatego strawiły tylko połowę wymaganej ilosci ? Przeciez powinno spasc do 3-1 blg a tu mamy 7.5 z początkowych 14 blg, Czemu zaszedł taki praces i co dalej z tym piwem ? Dodam ze podczas gotowania byly dodatne skorki pomaranczy, cytryny i grejfruta i czesc nadal jest w fermentatorze. Czy potrzymanie jeszcze fermentatora, powiedzmy do 14 dni, czyli jeszcze dni w temperaturzr okolo 20 stopni a poźniej przelanie na cicha i w ostatnich 2-3 dniach cichej cold crash jest dobrym pomysłem ? Jesli tak to cicha w jakiej temperaturze ? Poczytaj tutaj Fermentowałem nimi nawet w 12°C, ale w stałej temperaturze, u Ciebie są stałe huśtawki. Być może to jest przyczyną zatrzymana się pracy drożdży. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez korzen16 Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 10 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: Co to bretty ? W skrócie drożdze co żrą do zera, są dzikie i daja aromat końskiej derki i stajni. 11 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: Co to bretty ? PS. Czemu tyle cukru zostało ? Wczesniej dostałem odpowiedz ze mogłem zacierać w zbyt wysokiej temperaturze, ale raczej trzymałem optymalna temperature ktora była podana w instrukcji ( zestaw surowców ). Za wysoko zacierane tak jak mówili wcześniej - jeden z powodów. W jakiej temperaturze prowadziłeś rehydratacje? O Ile robiłes? I jakiej temperaturze była brzeczka przy zadaniu? Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 19.08 robilem moja druga warke. Fruit ipa 14 blg. Drozdze us05, bylo w pudle gdzie temp byla 15-16 stopni czasem mniej. W 7 dzien fermentacji bylo 8 blg, sporo za duzo, wiec zwiekszylem temp w pudle do 20 stopni. Dzis 9 dzien fermentacji, jest 7.5blg Co robic ? Nie mierzyles przypadkiem refraktometrem w ten 9 dzień? Jesli tak to musisz przeliczyć kalkulatorem, alkohol zaburza wynik.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 11 minut temu, Suchejroo napisał: W skrócie drożdze co żrą do zera, są dzikie i daja aromat końskiej derki i stajni. nie wszystkie, a do 0 zra , z reguły na wtórnej 12 minut temu, Suchejroo napisał: Za wysoko zacierane tak jak mówili wcześniej - jeden z powodów. W jakiej temperaturze prowadziłeś rehydratacje? O Ile robiłes? I jakiej temperaturze była brzeczka przy zadaniu? drozdze ruszyły, cos tam dojadly ja obstawiam zacieranie w zbyt wysokiej temp. Jesli zacieranie bylo w garze to temp mogla byc nie rowna w calej objętości, ew / i wina termometra Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 10 minutes ago, Wuuu said: Nie mierzyles przypadkiem refraktometrem w ten 9 dzień? Jesli tak to musisz przeliczyć kalkulatorem, alkohol zaburza wynik. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 7 dnia i 9 dnia mierzyłem refraktometrem. Ok, wiec zbyt wysoka temp zacierania. Dobra tego juz nie cofnę. Przed następnym zacieraniem zweryfikuje moj termometr z jakiś dwoma innymi. Leonzn, zacierane było w garnku 40L To co dalej z tym piwem ? zostawić jeszcze z 5 dni aby cały okres fermentacji trwał 2 tyg ? Potem Cicha czy od razu butelkowanie ? Co byście zrobili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie przypisujcie zacieraniu aż takich możliwości. Zacierałem piwa wyłącznie w 72°C, właśnie po to, żeby uzyskać jak największą pełnię i nie udało mi się nigdy dobić odfermentowania niższego niż ok 70%, a tu mamy 50% - uważam, że zacieraniem nie jesteśmy w stanie osiągnąć dla US-05 odfermentowania na poziomie 50%. Jak dla mnie jest to zatrzymanie pracy drożdży Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) 9 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: To co dalej z tym piwem ? zostawić jeszcze z 5 dni aby cały okres fermentacji trwał 2 tyg ? Potem Cicha czy od razu butelkowanie ? Co byście zrobili ? Nie wiem, może spróbuj pobrać większą próbkę do kolby lub czegoś podobnego i postaw całość w ciepłym miejscu na dwa, trzy dni i zobacz czy coś się ruszy - taki test FFT "pofermentacyjny" Ostatnio pojawia się dużo zapytań w tym właśnie temacie - wielu początkujących piwowarów ma problem z dofermentowaniem piwa na burzliwej i to są niedofermentowania takiego rzędu. ? Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 7 dnia i 9 dnia mierzyłem refraktometrem. Jeśli na refraktometrze miales wynik 7.5 to tak.na prawde masz ok 3.5 brix. Wiec wszystko okWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Wuuu czy to liczysz na tej stronie ? https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer Skad wiesz jaki wpisac współczynnik korelacji ? Korzen, zrobie jak radzisz, zaraz pobiore wieksza ilosc i zostawie w próbówce z cukromierzem. A tymczasem fermentator zostawie w temp okolo 20 stopni ( może jeszcze cos spadnie blg ) i w piątek podejmę decyzje w oparciu o wynik testu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, Rafał z Łodzi napisał: 7 dnia i 9 dnia mierzyłem refraktometrem. Wuu dał Ci odpowiedź alkohol wymaga korelacji przy pomiarach refraktometrem. Z wcześniejszych postów zrozumiałem, że sprawdzałeś i refraktometrem i cukromierzem i miałeś porównywalne wyniki. Masz odfermentowanie na akceptowalnym poziomie Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Pobrałem próbke i umieszciłem w tubie z cukromierzem, cukromierz wskazuje 5blg. Tylko mam co do niego jedna uwagę, gdy do próbówki wlałem czystej wody z kranu i wrzuciłem cukromierz to nie wskazywał 0 tylko tak jakby -2 bo zero zostało zatopione. Czy to oznacza, że ktoś źle zamontował w cukromierzu wskaźnik i teraz od tego co pokazuje należy odejmować 2 ? Jesli tak to realany poziom blg to okolo 3. wiec pokrywało by sie z tym co pokazuje refraktometr po korelacji. Ponizej zdjecie brzeczki z gory, co o tym sadzicie ? Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez Rafał z Łodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Pobrałem próbke i umieszciłem w tubie z cukromierzem, cukromierz wskazuje 5blg. Tylko mam co do niego jedna uwagę, gdy do próbówki wlałem czystej wody z kranu i wrzuciłem cukromierz to nie wskazywał 0 tylko tak jakby -2 bo zero zostało zatopione. Czy to oznacza, że ktoś źle zamontował w cukromierzu wskaźnik i teraz od tego co pokazuje należy odejmować 2 ? Jesli tak to realany poziom blg to okolo 3. wiec pokrywało by sie z tym co pokazuje refraktometr po korelacji. Ponizej zdjecie brzeczki z gory, co o tym sadzicie ? Wszystko OK. Zostaw jeszcze na parę dni. Sprawdź czy blg sie nie zmienia i możesz chmielic na zimno lub butelkować.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 2 godziny temu, leonzn napisał: nie wszystkie, a do 0 zra , z reguły na wtórnej Czepiasz się , pytał czym są bretty więc napisałem wyraźnie "w skrócie" Nie wszystkie - bo niektóre nawet poniżej zera przy wtórnej. Ale to nie temat na dyskusję o tym. 2 godziny temu, korzen16 napisał: Nie przypisujcie zacieraniu aż takich możliwości. Zacierałem piwa wyłącznie w 72°C, właśnie po to, żeby uzyskać jak największą pełnię i nie udało mi się nigdy dobić odfermentowania niższego niż ok 70%, a tu mamy 50% - uważam, że zacieraniem nie jesteśmy w stanie osiągnąć dla US-05 odfermentowania na poziomie 50%. Jak dla mnie jest to zatrzymanie pracy drożdży No przy garze to chyba obie opcje są możliwe. Np jeśli zacierał w garze, temperature sprawdził powierzchniowo to na dnie mogło być 10stopni więcej. Ja tak miałem w Coobrze. Zacieranie w 68 i podkusiło mnie sprawdzić temperaturę w koszu (czujnik na dnie) przy wyłączonej pompie. Nie było 60 stopni nawet A druga sprawa jak mówisz drożdże padły. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 3 godziny temu, Rafał z Łodzi napisał: współczynnik korelacji ? Chyba korekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 7 godzin temu, Suchejroo napisał: No przy garze to chyba obie opcje są możliwe. Np jeśli zacierał w garze, temperature sprawdził powierzchniowo to na dnie mogło być 10stopni więcej. Ja tak miałem w Coobrze. Zacieranie w 68 i podkusiło mnie sprawdzić temperaturę w koszu (czujnik na dnie) przy wyłączonej pompie. Nie było 60 stopni nawet To jest zupełnie osobny temat, czyli utrzymanie jednakowej temperatury w całej objętości zacieru. Wcześniej chodziło mi o to, że uważam, że sposobem zacieranie nie można regulować odfermentowania w takim zakresie. Tu zagadka została rozwiązana - niewłaściwy pomiar refraktometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 10 hours ago, Rafał z Łodzi said: Pobrałem próbke i umieszciłem w tubie z cukromierzem, cukromierz wskazuje 5blg. Tylko mam co do niego jedna uwagę, gdy do próbówki wlałem czystej wody z kranu i wrzuciłem cukromierz to nie wskazywał 0 tylko tak jakby -2 bo zero zostało zatopione. Czy to oznacza, że ktoś źle zamontował w cukromierzu wskaźnik i teraz od tego co pokazuje należy odejmować 2 ? Jak liczyć blg na cukromierzu który zachowuje się jak powyżej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się