amigos Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Aha zapomniałem dodać, w zestawie WES woda ze studni na źródełku przegotowana, w zestawie coopers woda z kranu przegotowana. Środki czystości i dezynfekcji takie same. A w pierwszym zestawie 2 strony wcześniej czyli Golden Crown lager coopers woda znowu jest AQUA z baniek 5l taki test wód Czytałem żeby zlewać na cichą po 7 dniach ale po 5 dniach przeniosłem fermentor do 19st i bulgocze do dzisiaj co 2min +/- czyli już 8 dni Edytowane 27 Września 2019 przez amigos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Aha zapomniałem dodać, w zestawie WES woda ze studni na źródełku przegotowana, w zestawie coopers woda z kranu przegotowana. Środki czystości i dezynfekcji takie same. A w pierwszym zestawie 2 strony wcześniej czyli Golden Crown lager coopers woda znowu jest AQUA z baniek 5l taki test wód Czytałem żeby zlewać na cichą po 7 dniach ale po 5 dniach przeniosłem fermentor do 19st i bulgocze do dzisiaj co 2min +/-Kto ci powiedział/napisał że zlewasz na cichą po 7 dniach? Masz czekać aż drożdze skończą i posprzątają po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 33 minuty temu, amigos napisał: Mam taką rozkmine, oba zestawy Zestaw WES drożdże US-05 11g bez uwadniania, dodane do brzeczki w temp 20st, zaczęło bulkać dopiero po +/- 20godz i słabo bulka co jakieś +/- 50sek. Drugi zestaw Coopers Lager orginalne drożdże 7g uwodnione i dodane do brzeczki w temp 22st, zaczęło bulkać po 7godz i bulgota jak szalone co 19sek, oba fermentory są w temp otoczenia 16st. Czy zestaw WES przenieść do pomieszczenia 19st ? Co to sa" orginalne drożdże" do lagera w 16'C? W zestawie był stoper? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigos Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Chodziło mi że orginalne z puchy nie dokupywane, sprzedawca mówił mi że są one górnej fermentacji. Na dzień dobry 3 warki na raz sie robi. i jeszcze mam chrapke na pilsnera od coopersa. Edytowane 27 Września 2019 przez amigos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 13 godzin temu, INTseed napisał: W dniu 23.09.2019 o 18:48, DanielN napisał: [mention=14420]INTseed[/mention] Stalgast 36,6. Takie same wymiary jak Tadar. Dałbyś linka do tej rurki bo dużo tam rodzaju. I jakbyś mi zmierzył ile jest od pierwszego zwoju do ostatniego. Dzięki. Moja rurka to była DN 16. Nie zmierzę Ci, bo sprzedałem ją w zeszłym roku i przeszedłem na wymiennik. Lepiej mi się to sprawdza w mojej nowej zabawce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Przez prostą pomyłkę mam pszenicę prażoną zamiast jęczmienia palonego. Chciałem uważyć Dry stout i teraz nie jestem pewny czy mogę użyć pszenicy prażonej zamiast jęczmienia palonego? Czy będzie to duża róznica? Złożenie kolejnego zamówienia w sklepie to kilka dni, a chciałbym warzyć jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 W ilości kilku procent nie powinno być chyba specjalnej różnicy - oba w zasadzie podbijają kolor i wnoszą paloność do piwa. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Dzięki i mi się tak wydawalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) 4 godziny temu, daniol88 napisał: Przez prostą pomyłkę mam pszenicę prażoną zamiast jęczmienia palonego. Chciałem uważyć Dry stout i teraz nie jestem pewny czy mogę użyć pszenicy prażonej zamiast jęczmienia palonego? Czy będzie to duża róznica? Złożenie kolejnego zamówienia w sklepie to kilka dni, a chciałbym warzyć jutro. A prazona pszenica to nie przypadkiem torrified wheat? 4 godziny temu, korzen16 napisał: W ilości kilku procent nie powinno być chyba specjalnej różnicy - oba w zasadzie podbijają kolor i wnoszą paloność do piwa. Jesli tak to cos zupelnie innego niz palona pszenica. I mozna to porownac do nieslodowanej pszenicy. Edytowane 29 Września 2019 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 55 minut temu, Lasek napisał: A prazona pszenica to nie przypadkiem toriffied wheat? Jat to przeczytałem to się zdziwiłem. Gdybym w nazwie lub opisie przeczytał Torrified to bym nie zadawał takiego pytania. Widzę jednak, że jest coś takiego. https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html Mi chodzi o coś takiego: http://piwoszarnia.pl/pszenica-prazona-05kg-strzegom-p-196.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 17 minut temu, daniol88 napisał: Mi chodzi o coś takiego: http://piwoszarnia.pl/pszenica-prazona-05kg-strzegom-p-196.html To się powinno nazywać "paloną pszenicą". Lasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 18 minut temu, daniol88 napisał: Jat to przeczytałem to się zdziwiłem. Gdybym w nazwie lub opisie przeczytał Torrified to bym nie zadawał takiego pytania. Widzę jednak, że jest coś takiego. https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html Mi chodzi o coś takiego: http://piwoszarnia.pl/pszenica-prazona-05kg-strzegom-p-196.html A to niczym sie nie przejmuj i warz drystouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Za około dwie warki biore się za pilsa czeskiego. Czy wlewacie piwo wraz z drożdzami do szkła i czy to przeszkadza w smaku? Drożdze to w34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Za około dwie warki biore się za pilsa czeskiego. Czy wlewacie piwo wraz z drożdzami do szkła i czy to przeszkadza w smaku? Drożdze to w34/70.Raczej unikam wlewanie do szkła drożdży piw innych niż weizen. Nie po to klaruje się w butelce, żeby później zmętnić je w szklance. Tym bardziej nie robiłbym tego przy pilsie.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 30 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Piwo wyklaruje w Niskiej temperaturze i lej możliwe jak najbardziej klarowne. Od siebie dodam ze zastanów się na drożdżami fm30 różnica cenowa nie wielka a są one super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Czy do chłodnicy można zastosować takie coś jak na zdjęciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 30 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Czy jest to poprostu karbowany waż? Jeżeli tak to zwijaj jak najwiecej zwoju, wpasuj sobie do gara i pamiętaj aby była nierdzewna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigos Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Ile piwo z brekwitu powinno być na burzliwej ? bo u mnie minęło 2tyg i nadal bulgocze, na cichą przelewać gdy całkiem przestanie bulgotać ? czy piwo się nie popsuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veniek Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 15 minut temu, amigos napisał: Ile piwo z brekwitu powinno być na burzliwej ? bo u mnie minęło 2tyg i nadal bulgocze, na cichą przelewać gdy całkiem przestanie bulgotać ? czy piwo się nie popsuje ? Sprawdź BLG na przestrzeni 1-2 dni. Jak nie ulega zmianie to przelewaj. 2 tygodnie to bardzo długo na burzliwą więc jak się nie skończyła to musi być coś nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Ile piwo z brekwitu powinno być na burzliwej ? bo u mnie minęło 2tyg i nadal bulgocze, na cichą przelewać gdy całkiem przestanie bulgotać ? czy piwo się nie popsuje ?W jakiej temperaturze fermentuje ci piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, amigos napisał: Ile piwo z brekwitu powinno być na burzliwej ? bo u mnie minęło 2tyg i nadal bulgocze, na cichą przelewać gdy całkiem przestanie bulgotać ? czy piwo się nie popsuje ? Nie sądzę, żebyś brewkita fermentował w niskich, lagerowych temperaturach i trwa ona właśnie około dwóch tygodni, więc fermentacje pewnie już dawno za Tobą. Obstawiałbym bulkanie jako objaw odgazowywanie się piwa. No chyba, że coś złapałeś i fermentacja trwa nadal. Edytowane 1 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Idzie uzyskać w stoucie, risie, porterze smak orzecha laskowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 https://www.piwo.org/forums/topic/26037-orzechowy-imperial-stoutfes/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigos Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Właśnie jestem po przelaniu na cichą Coopers Golden Crown po 3tyg BLG wskazuje na zielonym polu piwo-koniec jakieś 1 może 1,5 max, piwo super bez posmaków takie jak chciałem leciutka goryczka "MALINA" i czuć że procent ma bo grzeje czuc też posmak lagera. Przelałem do fermentora bez kranika ponieważ po testach kranik przepuszczał wodę tu jak sie obraca 360st, czy do butelek można rozlewać z fermentora bez kranika ? mam rurkę do rozlewu tą z zaworkiem. Ostatnie 2 dni było w temp 21st teraz przelałem na cichą i poszło do 17st temp otoczenia. Czy po tyg można rozlewać do butelek ? Edytowane 4 Października 2019 przez amigos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 5 godzin temu, amigos napisał: czy do butelek można rozlewać z fermentora bez kranika ? https://www.piwo.org/forums/topic/448-lol/page/78/?tab=comments#comment-505911 Wcale w tym nie ma dużo przesady... Lepiej uszczelnij kranik /kup nowy. Możesz też przelewać bezpośrednio przed rozlewem. Po tygodniu możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się