Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Nie wiem po co zadawać inne drożdże do refermentacji. RIS i tak minimum pół roku w butelkach musi spędzić. Lepiej dłużej. Bardziej obawiałbym się, żeby po czasie piwo nie było przegazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Witam Na dniach czeka mnie butelkowanie chcę zamiast glukozy dodać suchy ekstrakt. Jak radzicie to zrobić? Porcja do każdej butelki czy rozpuścić 140 g jak glukozę? zagotować i ostudzić? Mogę wrzucić do szybkowaru i zrobić mini warkę jak na starter ale w jakiej ilości wody? Pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Chodziło mi bardziej że temperaturę około 18-20 stopni będzie miało to przez jakiś tydzień na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 26 minut temu, WojtekGaaD napisał: Porcja do każdej butelki czy rozpuścić 140 g jak glukozę? Jak wrzucisz suchy ekstrakt do butelki to Ci się nie rozpuścić. Zrobi się grudka i może być problem z nagazowaniem. Zrób po prostu roztwor wodny z ekstraktem taka jakby brzeczke z 200ml wody. Zagotuj, ostuc i wlej do wiadra rozlewajacego, na to młode piwo. Pamiętaj że ekstraktu trzeba dodać więcej niż glukozy. Skorzystaj z kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) wg kalkulatora właśnie wyszło jakoś standardowo ale w sumie więcej od cukru i glukozy zatem gotujemy ekstrakt Bruntal Edytowane 6 Listopada 2019 przez WojtekGaaD uzupełnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Panowie gdzie są żywe drożdzaki? Gestwa się nie rozwarstwia, stoi 2 dni w lodówce. Ten pasek cm od dołu to nie warstwa tylko przetłoczenie na słoiku. Czyżby same trupy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Nie rozumiem.Przecież to ciemne u góry to woda, a to jasne na dole to żywe drożdże na moje oko, więc sprawa raczej jest oczywista moim zdaniem.To co poniżej wody to gęstwa.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Panowie gdzie są żywe drożdzaki? Gestwa się nie rozwarstwia, stoi 2 dni w lodówce. Ten pasek cm od dołu to nie warstwa tylko przetłoczenie na słoiku. Czyżby same trupy? Gęstwa nie zawsze się rozwarstwia. Nic sie nie martw. Przed użyciem w nastepnej warce zlej piwo/wodę znad drożdży i zadaj gestwy wg kalkulatora. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Nie rozumiem. Widać Gęstwa nie zawsze się rozwarstwia. Nic sie nie martw. Przed użyciem w nastepnej warce zlej piwo/wodę znad drożdży i zadaj gestwy wg kalkulatora. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Dzięki! No pozdro typhoon.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Witam Planuję uwarzyć APA miało być 50% pilzneński i 50% Pale ale , no właśnie miało być bo zamiast słodu pale ale kupiłem golden ale ( nie wiem czy źle zamówiłem czy mi zle wysłali) . czy moge użyć golden ale do tej apy czy nie ma sensu gdyż smak sie pogryzie z dużą ilościa chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Sorry ale jak się wypije parę uwarzonych to zdarzy się odpowiedzieć na posta sprzed wieków Edytowane 7 Listopada 2019 przez WojtekGaaD Poprawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Witam Planuję uwarzyć APA miało być 50% pilzneński i 50% Pale ale , no właśnie miało być bo zamiast słodu pale ale kupiłem golden ale ( nie wiem czy źle zamówiłem czy mi zle wysłali) . czy moge użyć golden ale do tej apy czy nie ma sensu gdyż smak sie pogryzie z dużą ilościa chmielu?Golden jest podobny do wiedeńskiego. Bedziesz miał więcej ciasteczkowo-biszkoptowych aromatów i posmakow. Będzie pełniejsze niż na pale ale.Ale może spróbuj, zawsze to jakiś eksperyment Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 5 godzin temu, Wuuu napisał: smak sie pogryzie z dużą ilościa chmielu Jest spora szansa, że się ładnie zbalansuje. Zacierałbym bardziej wytrawnie. Będzie też nieco ciemniejsze niż zakładałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 To nie mnie cytowałeś, lecz Mario23 Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) Witam ponownie. Mój hafewaizen z ekstraktów (hehe) pięknie pachnie i fermentuje we własnoręcznie przeze mnie zmontowanym pudle ze styropianu (8cm), płyn aktualnie ma temp. 16,8 - wiem wiem - nieco za nisko - ale moje pytanie dotyczy cichej: w jakiej temp. powinna przebiegać cicha fermentacja? W wyższej czy niższej? Oczywiście nie ma żadnego chmielenia na zimno ale pomyślałem sobie niech to piwko sobie jeszcze poleży. Dzięki za wszelkie sugestie nie tylko w tym temacie Edytowane 9 Listopada 2019 przez koncept Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 2 minuty temu, koncept napisał: w jakiej temp. powinna przebiegać cicha fermentacja? W wyższej czy niższej? Hefeweizen nie dajesz na cichą. Przenieś na kilka dni do temperatury pokojowej i butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Witam Gdzie znajdę kalkulator do obliczenia ilości gęstwy? Ten link z artykułu na wiki o zbieraniu jest nieaktualny. Dodatkowo przymierzam się do BDSA (QUAD) i mam FM25 ale Dori w recepturze pisze, że najlepsza byłaby gęstwa z tych drożdży co radzicie uwarzyć przed QUADem? Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 24 minuty temu, WojtekGaaD napisał: Witam Gdzie znajdę kalkulator do obliczenia ilości gęstwy? Ten link z artykułu na wiki o zbieraniu jest nieaktualny. Dodatkowo przymierzam się do BDSA (QUAD) i mam FM25 ale Dori w recepturze pisze, że najlepsza byłaby gęstwa z tych drożdży co radzicie uwarzyć przed QUADem? Wojtek Na przykład tutaj: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Dzięki. A jaką wartość "Slurry Density:" należy wpisać dla 7 dniowej gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 34 minuty temu, WojtekGaaD napisał: A jaką wartość "Slurry Density:" należy wpisać dla 7 dniowej gęstwy? Masz opis na stronie: "Yeast Slurry: Default slurry density is 1 billion cells / mL, but you can adjust it. Some sources say it is as high as 5 B / mL. Specify the amount of slurry in Liters." Pozostaw domyślną wartość. Gęstwy i tak zapewne nie będziesz dokładnie odmierzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 3 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał: Hefeweizen nie dajesz na cichą. Przenieś na kilka dni do temperatury pokojowej i butelkuj No ok zasugerowałem się instrukcją a w niej jest napisane że cicha 5-7 dni w temp. pokojowej a dopiero potem na chłodniej. Czyli wynika z tego że nie przelewać tylko ze wszystkim przenieść. Ok dzięk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Dzięki. Sugerowałem się opisem z wiki: Cytat " Należy obliczyć, ile gęstwy potrzebujemy do naszego piwa, z grubsza 100 ml gęstwy (czystej, świeżej i dość gęstej) zawiera ok. 200 mld komórek drożdzowych, potrzebnych dla zaszczepienia przeciętnej warki górnej fermentacji. Należy też uwzględnić wiek gęstwy, co tydzień ginie ok. 25% komórek drożdżowych Zadawałem już kilkukrotnie gęstwę z sucharów US-05ale S-04 ostatnio pożarły mi warkę w 2 dni i teraz mam z nich gęstwę nie chciałem przesadzić żeby nie wyszły z fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Witam Gdzie znajdę kalkulator do obliczenia ilości gęstwy? Ten link z artykułu na wiki o zbieraniu jest nieaktualny. Dodatkowo przymierzam się do BDSA (QUAD) i mam FM25 ale Dori w recepturze pisze, że najlepsza byłaby gęstwa z tych drożdży co radzicie uwarzyć przed QUADem? WojtekPolecam tę apkęhttps://play.google.com/store/apps/details?id=dev.lampart.bartosz.brewingcalculatorWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Gulski Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Wczoraj uwarzyłem pierwsze piwko - pomysł na polskie ale z 2 puszek jasnego ekstraktu słodowego WES. Wyszło mi dość wysokie BLG - 14 prawdopodobnie przez to, że odparowało zbyt wiele wody której nie miałem jak dolać. Zamiast 20 litrów wyszło około 18... Kolor piwka też wydaje mi się zbyt ciemny, nijak nie podobne do złotego, trunku, raczej bursztynowy. Pytanie: Czy mogę rozcieńczyć je nieco na etapie przygotowania do refermentacji? Zamiast np 0,8 litra wody dać 2 litry? i czy kolor się w trakcie fermentacji rozjaśni, czy już taki ciemny zostanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się