advisorylyrics Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Hej. Mam dwa pytania 1) Jeśli zamierzam chłodzić brzeczke na balkonie (po oddzieleniu chmielu) to czy powinienem jakoś przesunąć czasy zadawania chmieli ? 2) Czy ktoś z was próbował zalewać wrzącą brzeczką słój do fermentacji (taki na szelkach) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 1) Zrobiłbym Hopstand zamiast sypania na aromat. 2) Nawet bym nie próbował, a szczególnie tych, które mają nierówną grubość ścianki. No chyba, że producent potwierdzi, że można, ale jeżeli tego nie robi to założyłbym, że szkło nie wytrzyma. advisorylyrics 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Czy jest jakiś zamiennik słodu Crystal Rye Malt Fawcett? To nie jest ten? https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/specjalne/karmelowy-zytni-100-150-ebc-viking-malt-1-kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 3 godziny temu, INTseed napisał: Ktoś używa słody z malteurop? Jak z wydajnością na nich? Napewno lepiej niż VM, cenowo tez lepiej chłopcy z oddziału terenowego mi go doradzili i faktycznie jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 mocno nie ogarniam jednej rzeczy która wydarzyła sie w moim milkstoucie Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1.7 kg 34% 90 % 621 Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 34% 80 % 35 Cukier Milk Sugar (Lactose) 0.5 kg 10% 76.1 % 0 Płynny ekstrakt WES ekstrakt słodowy jasny 0.5 kg 10% 80 % 23 Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.3 kg 6% 68 % 1200 Ziarno Jęczmień palony 0.3 kg 6% 55 % 985 Fermentacja na s-04 burzliwa 8 dni zlane na cichą 20 dni (nie dało rady szybciej butelkować) temperatura 20-21 stopni nie było schładzane przed rozlewem Gęstość początkowa to 15,5 blg końcowe 6 blg Piwo w smaku było ok i nic nie wskazywało na jakieś problemy. Ilość cukru do refermentacji 96.6 g Ilość pakowanego piwa 19,5 l od rozlewu minęło 20 dni temperatura 20-22 stopnie na dnie jest osad z drożdży nie wielki ale jest Piwo nie ma gazu!!!!!! ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Raz czy dwa miałem podobnie z S04, że bardzo powoli nagazowały piwo w butelkach, pomimo osadu i to na dużo krótszej cichej. Daj im więcej czasu, to są wybitne lenie jeżeli chodzi o nagazowanie piwa w mojej opinii. Z drugiej strony dałeś ok. 5g/l cukru do refermentacji, co da średnio nagazowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Tak jak kolega napisał to są czasami leniwe drozdze. Mi IRA Na tych grzybach dopiero się nagazowała po 3miesiacach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Ciekawe moze tak byc niech se postoi wyjdzie moze mu to na dobre, moze czuc troche drozdze w tym piwie. czy ja wiem 2,1 wyszło w nagazowaniu na stouta. W moim odczucie moze troche dziwne jest, moze przez brak gazu, ale kolezanka twierdzi ze jest kwaśne, moze to goryczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Z tym ze jest kwaśne koleżanka może mieć racje dość dużo poszło słodu czekoladowego i samego jęczmienia palonego zależy tez na jakim etapie zacierania dodałeś i na jaki czas. Czekoladowy ze strzegomia w moich odczuciach jest specyficznie kwaśny, warto fawcetta użyć albo carafe II, fajną czekoladę daje wersja SPECIAL bez łuski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Tak jak coś tam radził przed gotowaniem ekstraktu pomoczyłem chwile słody w wodzie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Chyba samo moczenie nie odda smaków słodów tylko same kolory niestety. Musiałbyś je zatrzeć z jakimś podstawowym. ps. Piwosznik Ma w ofercie fawcetta gdybys na przyszłość potrzebował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Czy ja wiem, moim zadaniem parzenie herbatki dało fajny efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Pytanie do metrologów... Zdałem sobie sprawę, że chyba źle wykorzystuję termometr. Mam taki żółty rtęciowy z alepiwo - zakładam, że wiadomo, o jaki chodzi. Zawsze mierzyłem nim temperaturę tak, że zanurzałem tylko jego początek. Przypadkiem doczytałem, że jest to typ "total immersion" i powinno się zanurzać całą objętość płynu w nim, czyli aż do punktu, gdzie wskazuje temperaturę, żeby pokazywał poprawnie. Czy faktycznie tak należy go używać? Czy ktoś mierzy temperaturę w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Mieliśmy to przerabiane na łanach z metrologii. Wyciągnęliśmy wnioski ze jezeli komuś naprawdę zależy na pomiarze z dokładnością do 0.1°C to owszem powinno się go zanurzać tak jak napisales, jeżeli nie szkodzi czy otrzymasz 10 czy 11°C to możesz mierzyć poprzez zanurzenie tylko końcówki. Ale tak jak mówię to są tylko nasze obserwacje na termometrach napewno innych które były podobno mega dokładne z certyfikatem sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Na pewno nie jest rtęciowy - tylko cieczowy (zawiera czerwoną ciecz), produkcja chyba Alle France czy coś tego typu. Mam już drugi termometr tego typu, pierwszy rozbiłem podczas mycia. Pomiar przy zanurzeniu samego zasobnika cieczy jest zaniżony, zwykle 2-4 stopnie. Przy pomiarach od 40 do 100 stopni zanurzam go do około 20-30°C i nie ma problemu z pomiarami. Są wtedy powtarzalne i porównywalne z np. pomiarami ze sprawdzonego termometru na DS18B20. Jak zanurzysz wspomniany termometr do około 5°C poniżej spodziewanej temperatury mierzonej to da się nawet do 0,5°C odczytać temperaturę. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Ok, dzięki. Tak, to jest Alla France z czerwoną cieczą, co ciekawe sam producent pisze, że jest mercury filled, czyli z rtęcią. Czyli rozumiem, że dla naszych potrzeb jest ok zanurzanie w zacierze, gdzie da się w miarę mocno zagłębić termometr w takim 40l garze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) W temacie cold crashu: czy moge zostawic wiadro na te 2-3 dni na balkonie (wahanie temperatury od -4 w nocy do +2 w dzien) bez wiekszego strachu, czy za duze ryzyko waszym zdaniem? Amber ale, odfermentowanie z 14 do 4 brix, czyli te 5% alkoholu jest... Wystawilem wczoraj wieczorem, dzis rano - pomimo przymrozku - bylo wszystko ok, ale zastanawiam sie, czy kolejna taka noc nie zrobi mi lekkiego lodu... Szto dzielac? Edytowane 7 Stycznia 2020 przez sredstvom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Możesz zostawić. Ja brałem koc i opatulałem fermentor potem na to czarny worek do śmieci. Bo się stresowałem też. Nie przenoś potem fermentora tylko przelewaj do drugiego na balkonie.Może ci się piwo dłużej nagazowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Wczoraj zabutelkowałem niby ipe 15blg, fermentowała w 15-17'C i na cichej 12'C. W jakiej temperaturze refermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 czym sie rożni CHLOREK WAPNIA 2hydrat od CHLOREK WAPNIA 6hydrat ??? chciałbym kupić ale nie wiem ktory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 27 minut temu, ads napisał: Wczoraj zabutelkowałem niby ipe 15blg, fermentowała w 15-17'C i na cichej 12'C. W jakiej temperaturze refermentować? Ogólnie w zakresie pracy drożdży. Spokojnie możesz w temperaturze "pokojowej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 38 minut temu, leonzn napisał: czym sie rożni CHLOREK WAPNIA 2hydrat od CHLOREK WAPNIA 6hydrat ??? chciałbym kupić ale nie wiem ktory 2-wodny i 6-wodny. Szukaj bezwodnego. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Godzinę temu, ads napisał: Wczoraj zabutelkowałem niby ipe 15blg, fermentowała w 15-17'C i na cichej 12'C. W jakiej temperaturze refermentować? Piwo widziało kiedyś temperaturę wyższą niż 17? Jeśli nie to szybko wypij i po 2 tygodniach refermentacji trzymaj w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 28 minut temu, Henx napisał: Piwo widziało kiedyś temperaturę wyższą niż 17? Jeśli nie to szybko wypij i po 2 tygodniach refermentacji trzymaj w lodówce. Nie widziało. Możesz rozwinąć swoją wypowiedź i wytłumaczyć dlaczego tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Czy w porterze na w34/70 robicie przerwe diacetylową? Fermentacja tydzień 8C, około 5dni 9C, teraz leci 10C. Fermentacja od 15/12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się