sihox Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Moja sugestia - używać jednego narzędzia Niestety nie korzystam z żadnego z nich ale pewnie chodzi o jakieś niuanse. Testowo wrzuciłem na brewness 3.55kg słodu, oczekiwaną ilość piwa 10,7L, wydajność 80% i wyszło 17.5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 (edytowane) ok dzięki za podpowiedź. zrobię wg brewness i zobaczymy na ile teoria pokryję się z praktyką. następna warka będzie wg PPPP. taki eksperyment Edytowane 9 Czerwca 2020 przez koncept Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Mam problem. Mialo wyjsc zwykle ALE. Fermentacja trwa już 10 dni. Wczoraj zmierzone BLG i dziś wynosi 5. Drożdże pure ale yeast od gozdawy. Startowały z 13 BLG. Temperatura ok 22 stopni cały czas. Wystartowały dość szybko bo w ciągu paru godzin. Na ile to zostawić jeszcze? Może zamieszać? Parę razy tych drożdży już używałem i zawsze zjadły do 1.5-2 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 59 minut temu, ewemarkam napisał: Fermentacja trwa już 10 dni. Ja za 4 dni zmierzyłbym ponownie i wtedy podejmował decyzję. 22°C to sporo. Jak zacierałeś? ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 (edytowane) 34 minuty temu, zasada napisał: Ja za 4 dni zmierzyłbym ponownie i wtedy podejmował decyzję. 22°C to sporo. Jak zacierałeś? Jednotemperaturowo 67-69 stopni, do próby jodowej. Kiepska wydajność mi wyszła bo miałem prawie 5kg zasypu. Wysładzałem ok 70 stopni wodą. A temperatura, no takie mam warunki w domu, a nie mam piwnicy żeby było chłodniej. Właśnie ze względu na temperaturę jestem zdziwiony dlaczego nie zjadły więcej. Jesli nie zejdzie za parę dni to co z tym zrobić? butelkować? Mogą być granaty. A może zamieszać po prostu porządnie, żeby drożdże się podniosły? Ciągle coś tam sobie bąbelkuje w rurce, wieczko jest delikatnie wybrzuszone w fermentorze. Edytowane 12 Czerwca 2020 przez ewemarkam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar kociołek Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 19 minut temu, ewemarkam napisał: Jednotemperaturowo 67-69 stopni, do próby jodowej. Kiepska wydajność mi wyszła bo miałem prawie 5kg zasypu. Wysładzałem ok 70 stopni wodą. A temperatura, no takie mam warunki w domu, a nie mam piwnicy żeby było chłodniej. Właśnie ze względu na temperaturę jestem zdziwiony dlaczego nie zjadły więcej. Jesli nie zejdzie za parę dni to co z tym zrobić? butelkować? Mogą być granaty. A może zamieszać po prostu porządnie, żeby drożdże się podniosły? Ciągle coś tam sobie bąbelkuje w rurce, wieczko jest delikatnie wybrzuszone w fermentorze. ja też bym jeszcze poczekał kilka dni a co do braku piwnicy ja fermentor umieszczam w pudle ze styropianu podłogowego 5cm wyklejonego od wewnątrz folią życia i do środka dwie butelki pet z zamrożona wodą 24h spokój sprawdza sie nawet przy wysokich temperaturach ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 9 godzin temu, ewemarkam napisał: Jednotemperaturowo 67-69 stopni, do próby jodowej. Kiepska wydajność mi wyszła bo miałem prawie 5kg zasypu. Wysładzałem ok 70 stopni wodą. A temperatura, no takie mam warunki w domu, a nie mam piwnicy żeby było chłodniej. Właśnie ze względu na temperaturę jestem zdziwiony dlaczego nie zjadły więcej. Jesli nie zejdzie za parę dni to co z tym zrobić? butelkować? Mogą być granaty. A może zamieszać po prostu porządnie, żeby drożdże się podniosły? Ciągle coś tam sobie bąbelkuje w rurce, wieczko jest delikatnie wybrzuszone w fermentorze. jak nie masz szans na niższe temperatury fermentacji zainteresuj się kveikami, lepsze piwa ci będą wychodzić. Ja w zimie w piwnicy mam temperaturę 16-17 stopni więc bez problemu mogę fermentować w lecie temperatura skacze do 22-23 stopni to warzę na kveikach i nie mam złych aromatów w piwie. ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 15 godzin temu, hermod napisał: ak nie masz szans na niższe temperatury fermentacji zainteresuj się kveikami, lepsze piwa ci będą wychodzić. Ja w zimie w piwnicy mam temperaturę 16-17 stopni więc bez problemu mogę fermentować w lecie temperatura skacze do 22-23 stopni to warzę na kveikach i nie mam złych aromatów w piwie. Wystarczy tylko drożdże zmienić? czy jeszcze coś oprócz tego w przepisie? Referementacja tak jak dla reszty piw? Ile leżakowania i w jakiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 46 minut temu, ewemarkam napisał: Wystarczy tylko drożdże zmienić? czy jeszcze coś oprócz tego w przepisie? Referementacja tak jak dla reszty piw? Ile leżakowania i w jakiej temperaturze? Na początek wystarczy zmienić drożdże. Refermentacja w ten sam sposób, leżakowanie - tak jak przy innych drożdżach, zależnie od tego, jakie to piwo. Choć kveiki zazwyczaj szybciej się układają. Przy czym kveik to nazwa dla grupy drożdży norweskich, nie jednego szczepu, także efekty mogą się różnić w zależności, jakich użyjesz. Choć komercyjnie w Polsce dostępne są chyba tylko z FM i ostatnio z lallemanda. Natomiast można poszukać i dostać (niekoniecznie od producenta) różne szczepy. ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Dzięki, następne piwo będzie na takich drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 6 minut temu, punix napisał: Na początek wystarczy zmienić drożdże. Refermentacja w ten sam sposób, leżakowanie - tak jak przy innych drożdżach, zależnie od tego, jakie to piwo. Choć kveiki zazwyczaj szybciej się układają. Przy czym kveik to nazwa dla grupy drożdży norweskich, nie jednego szczepu, także efekty mogą się różnić w zależności, jakich użyjesz. Choć komercyjnie w Polsce dostępne są chyba tylko z FM i ostatnio z lallemanda. Natomiast można poszukać i dostać (niekoniecznie od producenta) różne szczepy. W Polsce są też dostępne z Mangrove Jack's, Omega Labs, White Labs i The Yeast Bay. ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 15 minut temu, skazi napisał: W Polsce są też dostępne z Mangrove Jack's, Omega Labs, White Labs i The Yeast Bay. Dzięki za info, widać jestem ostatnio trochę do tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 W Polsce są też dostępne z Mangrove Jack's, Omega Labs, White Labs i The Yeast Bay.Na facebooku keik Polska jeszcze więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, INTseed napisał: 2 godziny temu, skazi napisał: W Polsce są też dostępne z Mangrove Jack's, Omega Labs, White Labs i The Yeast Bay. Na facebooku keik Polska jeszcze więcej. Chodziło o komercyjne. Edytowane 13 Czerwca 2020 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 19 godzin temu, skazi napisał: W Polsce są też dostępne z Mangrove Jack's, Omega Labs, White Labs i The Yeast Bay. no właśnie ostatnio jak przeglądałem ofertę sklepów to było słabo, w ofercie były ale nie w magazynie i nie dało się zamówić, ale może to tylko chwilowy stan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Chodziło o komercyjne.Czyli według ciebie tych przetestowanych nie warto używać. Tylko komercyjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Godzinę temu, INTseed napisał: W dniu 13.06.2020 o 16:34, skazi napisał: Chodziło o komercyjne. Czyli według ciebie tych przetestowanych nie warto używać. Tylko komercyjne? Nie, chyba nie przeczytałeś tego co napisał Punix i do czego się odniosłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasz Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Witam serdecznie. Chce dzis przystapic do butelkowania mojego pierwszego brewkita AIPA Coopers i proszę o pomoc odnosnie nagazowania piwa. Chciałbym uniknac granatow w pierwszej warce Mam glukoze i chciałbym rozpuscić ja w 1 litrze wody. jaka ilosć? kalkulatory pokazuja 134g. Poczatkowe BLG 12,5 Końcowe BLG 4 26 dzień fermentacji, uzyte drozdze US04 temp fermentacji utrzymywalem na poziomie 16,17stopni. Czy te 134g to nie za duzo skoro spadło tylko do 4? A moze tak powinno być? I jeszcze jedno male pytanie, czy te glukoze rozpuscić w ciepłej czy gorącej wodzie? Dodam jeszcze, ze piwko w butelkach bede mogl trzymac w temp ok 22 stopni, chyba, ze jakies zamrozone butelki na transportery poloze zeby bylo chlodniej? Dzieki za pomoc i pozdrawiam Edytowane 15 Czerwca 2020 przez Wojtasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 47 minut temu, Wojtasz napisał: temp fermentacji utrzymywalem na poziomie 16,17stopni. Podnieś o kilka stopni i poczekaj kilka dni. Koledzy o S-04 pisali, że potrafią się zatrzymać na dłużej a potem ruszyć. Zabezpieczysz się tymi kilkoma dniami imo. Wyliczenia ilości surowca do refermentacji biorą pod uwagę zakończoną fermentacje, to do ilu zeszło nie ma znaczenia (też się dziwiłem na początku). Ja gotuję roztwór cukru. Temperatura refermentacji imo może być 22°C. Smacznego piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Ja za 4 dni zmierzyłbym ponownie i wtedy podejmował decyzję. 22°C to sporo. Jak zacierałeś?Zmierzyłem dziś. Dalej 5 BLG. Nie wiem co z tym zrobić. Butelkować? Czy zamieszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 15 minut temu, ewemarkam napisał: Zmierzyłem dziś. Dalej 5 BLG. Nie wiem co z tym zrobić. Butelkować? Czy zamieszać? Powiem tak - ja bym butelkował. Ale wiesz - nie znam tych drożdży, nie moje piwo, nie ja ponoszę ryzyko ew.niedofermentowanego w butelkach. Mieszanie o ile się orientuję na tym poziomie nic dobrego nie przyniesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zmierzyłem dziś. Dalej 5 BLG. Nie wiem co z tym zrobić. Butelkować? Czy zamieszać?Jak fermentujesz już ponad 26dni to butelkuj. Daj na nagazowanie tyle ile z kalkulatora lub troche więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 24 minuty temu, INTseed napisał: Jak fermentujesz już ponad 26dni to butelkuj. Daj na nagazowanie tyle ile z kalkulatora lub troche więcej. Aktualnie 14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 mi ostatnia warka zeszła do 8 zamiast do 4 (brown porter) i się okazało że nagazowanie jest lekko za słabe (wg mnie) chociaż dałem pożądaną ilość glukozy i 11,5gr sucharów na warkę 10l a stało w piwnicy i stało aż mi się już pić zachciało ?? co do pojemnika ze styropianu: super sprawa zrobiłem sobie taki z pokrywą ale jak wrzuciłem tam dwie zamrożone butelki po mleku 1l to temperatura spadła do 7stC. przekonałem się że często wystarczy zimna woda do chłodzenia a nie lód. co innego z grzaniem bo mam zamiar zrobić sour ale na razie się uczę i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Aktualnie 14 dni.To poczekaj jeszcze ze 5-7dni i butelkuj. ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się