pogo Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) No to po zakończeniu fermentacji, gdy wiadro będzie puste, sprawdź czy oba termometry pokazują to samo stojąc obok siebie. Oczywiście trzeba dać troche czasu by się ustabilizował odczyt. Edytowane 8 Października 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 No to po zakończeniu fermentacji, gdy wiadro będzie puste, sprawdź czy oba termometry pokazują to samo stojąc obok siebie. Oczywiście trzeba dać troche czasu by się ustabilizował odczyt. Czy ten ciekłokrystaliczny naklejony na fermentor, kiedy baniak jest pusty też powinie pokazywać normalnie temperaturę? sorki jeśli pytanie jest kuriozalne, ale nigdy takiego nie używałem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Powinien pokazywać temperaturę otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Przymierzam się do witbiera, póki co nie czuje się gotów za zabawę z płynnymi drożdżami więc pozostają suche. Ale które? S-33 czy Brewferm Blanche? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 pozostają suche. Ale które? S-33 czy Brewferm Blanche? IMHO, ani te ,ani tamte mogę polecić Gozdawa - Classic Belgian Witbier, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 S-33 czy Brewferm Blanche? Różnica między nimi jest niezauważalna, jedne i drugie są dobre, po prostu wybierz tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAM1L0S Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum Założyłem konto ponieważ potrzebuję pomocy przy moim pszenicznym. To dopiero druga warka w mojej karierze i zarazem druga z brewkita. Mam za sobą fermentację burzliwą, drożdże przerobiły cały cukier, blg zeszło niemal do zera. Cichą fermentację przy pszenicznym pomijam. Piwo będzie naturalnie mętne, pytanie tylko czy przed butelkowaniem zamieszać gęstwę drożdżową tak, aby w równej ilości była przelewana do butelek? Edytowane 9 Października 2015 przez KAM1L0S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 nic nie mieszaj, piwo i tak będzie mętne, zlej znad drożdzy i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Udało mi się zdobyć gar!!! (rada : dużo pytać po rodzinie ), wymiary h=34,5 cm, r=20,75 cm. Czyli jak na moje to jakieś 46,6 L!!! choć jeszcze go nie widziałem, i sam nie mierzyłem tak że może być jakaś lekka pomyłka w pomiarach.pytanie takie: czy w takim garze można myśleć o warzeniu warek podwójnych tzn. receptury na typowo 23L brać x2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Można. Po prostu wysładzasz do gara jakieś ~44 litry i potem stopniowo uzupełniasz odparowaną wodę, zebraną w osobne naczynie dodatkową brzeczką. Edytowane 9 Października 2015 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Udało mi się zdobyć gar!!! (rada : dużo pytać po rodzinie ), wymiary h=34,5 cm, r=20,75 cm. Czyli jak na moje to jakieś 46,6 L!!! choć jeszcze go nie widziałem, i sam nie mierzyłem tak że może być jakaś lekka pomyłka w pomiarach.pytanie takie: czy w takim garze można myśleć o warzeniu warek podwójnych tzn. receptury na typowo 23L brać x2? Bez obrazy: tak głupiego zapytania to ze świecą szukać "nie widziałeś gara",może fajny cynk do krochmalu leży na strychu. Pytanie bez sensu o warzenie itd. Edytowane 9 Października 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Udało mi się zdobyć gar!!! (rada : dużo pytać po rodzinie ), wymiary h=34,5 cm, r=20,75 cm. Czyli jak na moje to jakieś 46,6 L!!! choć jeszcze go nie widziałem, i sam nie mierzyłem tak że może być jakaś lekka pomyłka w pomiarach.pytanie takie: czy w takim garze można myśleć o warzeniu warek podwójnych tzn. receptury na typowo 23L brać x2? Bez obrazy: tak głupiego zapytania to ze świecą szukać "nie widziałeś gara",może fajny cynk do krochmalu leży na strychu. Pytanie bez sensu o warzenie itd. Tyle akurat wiem że zwykła emalia, o to pytałem pierwsze co.Nie jestem tylko pewien czy te wymiary prawidłowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Można. Po prostu wysładzasz do gara jakieś ~44 litry i potem stopniowo uzupełniasz odparowaną wodę, zebraną w osobne naczynie dodatkową brzeczką. Próbuję opanować brewtarget'a, większość wiem, ale największy problem mam właśnie z wstawieniem objętości wody gdzie, co jak,gdzie co jest. Gdzie powinienem wstawić objętość gara, gdzie mi oblicza ile wody na zacieranie, a ile na wysładzanie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 http://www.piwo.org/topic/4431-program-brewtarget-pomoc-dla-uzytkownikow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Ktoś robił eksperymenty z rozcieńczaniem brzeczki? Jak duży może być dodatek wody by piwo wiele nie straciło? Jak wyjdzie APA o początkowym blg 20 rozcieńczona do 10-12blg? Chodzi mi o przygotowanie większej ilości piwa dla mniej wymagających gości. Myślałem też o brewkitach ale nigdy nie robiłem poza tym dosyć drogo to wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) To o czym piszesz w skrócie jest nazywane HGB (ang. High Gravity Brewing) , pod tym hasłem przeszukaj forum, np: http://www.piwo.org/topic/17929-wi%C4%99ksze-warki-na-ma%C5%82ym-sprz%C4%99cie-jak-zwi%C4%99kszy%C4%87-wybicie/?hl=hgb http://www.piwo.org/topic/14760-czy-moge-zrobic-hgb/?hl=hgb Edytowane 12 Października 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Chodzi mi o przygotowanie większej ilości piwa dla mniej wymagających gości. Zamiast rozcieńczać i tworzyć coś złego kup najtańszy słód, najtańszy chmiel i takie drożdże i otrzymujesz piwo, które będzie i tak dużo lepsze od sklepowego. Mniej wymagający będą zadowoleni. A koszt? Nie więcej niż 30 zł za 25-30 litrów. Edytowane 12 Października 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Nie wydaję mi się, aby rozcieńczenie brzeczki przed fermentacją (bo o tym jest chyba mowa?) zauważalnie pogarszało finalny produkt, bo niby czemu. Jeśli jest to podyktowane np. zbyt małym kotłem warzelnym to czemu nie. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gever Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Witam, Jestem troszkę zagubiony , robię właśnie stouta z kita początkowe blg 12 , po tygodniu 9blg . Popełniłem błąd - dodałem drożdże w 30 stopniach wydaje mi się że to może być przyczyną . Czy jest jeszcze szansa na uratowanie tej warki? Z góry dziękuje za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 To jeszcze nie jest aż tak straszne jaka temp fermentacji i jakie to drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 To o czym piszesz w skrócie jest nazywane HGB (ang. High Gravity Brewing) , pod tym hasłem przeszukaj forum, np: http://www.piwo.org/topic/17929-wi%C4%99ksze-warki-na-ma%C5%82ym-sprz%C4%99cie-jak-zwi%C4%99kszy%C4%87-wybicie/?hl=hgb http://www.piwo.org/topic/14760-czy-moge-zrobic-hgb/?hl=hgb HGB to chyba coś nieco innego niż mam na myśli. Ja chcę rozcieńczyć brzeczkę tuż przed zadaniem drożdży. Nie chcę fermentować wysokiego ballingu i rozcieńczyć po fermentacji. Tak czy inaczej przejrzałem te oraz jeszcze kilka innych wątków gdzie były poruszane podobne problemy jednak nikt nie rozcieńczał w takim stopniu jaki mam na myśli, czyli ~20blg -> ~10-12blg Chodzi mi o przygotowanie większej ilości piwa dla mniej wymagających gości. Zamiast rozcieńczać i tworzyć coś złego kup najtańszy słód, najtańszy chmiel i takie drożdże i otrzymujesz piwo, które będzie i tak dużo lepsze od sklepowego. Mniej wymagający będą zadowoleni. A koszt? Nie więcej niż 30 zł za 25-30 litrów. Chodzi bardziej o robotę niż o koszta. Chciałbym za jednym razem uzyskać z 35-40l a gar mam tylko 30l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Tak czy inaczej przejrzałem te oraz jeszcze kilka innych wątków gdzie były poruszane podobne problemy jednak nikt nie rozcieńczał w takim stopniu jaki mam na myśli, czyli ~20blg -> ~10-12blg Rozcienczałem z 18 do 12 i jedyna różnica, jaką odnotowałem to niższa goryczka udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Dzięki, to cenna, dobrze rokująca wiadomość. Czyli radzisz przy chmieleniu np. 20l 20blg na 50 IBU wklepać do programu liczącego ibu docelowe parametry piwa, czyli np. 35l 11blg? I zasadniczo chyba można zrobić jeszcze lekki zapas bo przy wyższym blg substancje z chmielu wolniej przechodzą do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gever Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Dzięki za odpowiedź , tak jak pisałem drożdże zadane w 30 stopniach , temperatura teraz to 22-23 stopnie , drożdze to te z kita czy jak sądzę górniaki , skoro to nie śmierć drożdzy to nie wiem jaka to może być przyczyna. Czy warto zadać następną paczkę czy to już raczej bez sensu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Przyczyn może być mnóstwo, a nie podałeś żadnych informacji. Zepsute zacieranie (np. walnięty termometr) i brak konwersji skrobii oraz martwe drożdże już na samym starcie (stare/źle przechowywane) to pierwsze co przychodzi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się