punix Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Chmiel też przydałby się świeższy, 2015 to już pod lambiki co najwyżej Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łomako Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 22 godziny temu, pmzs napisał: Jasne piwo Ci z tego nie wyjdzie, jak chcesz jasne musisz użyć słodu pilzneńskiego 2-4 EBC, pale ale 5-7 EBC lub wiedenskiego 7-12 EBC, posiadany Amber ewentualnie do korekty barwy/smaku w ilości max 20% zasypu żeby za mdłe i ciemne nie było. Zrobić z tego możesz English Pale Ale Edit: Zasada mnie uprzedził Możesz podać rozpiskę do English pale Ale albo link do stronki bo szukam i nic. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 (edytowane) 11 minut temu, Grzegorz Łomako napisał: Możesz podać rozpiskę do English pale Ale albo link do stronki bo szukam i nic. ?? EPA i ESB to właściwie synonimy. Po polsku jeden i po niepolsku kilka linków. Na domowym kompie mam jakieś pliki i linki do "instrukcji" za dwa tygodnie dopiero będę miał dostęp. Tymczasem: https://www.wiki.piwo.org/Extra_Special/Strong_Bitter_(English_Pale_Ale) https://byo.com/article/esb-style-profile/ https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/198006/esb https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-im-not-bitter-im-thirsty-esb/ A w największym skrócie (bo każdy z tych etapów to osobny obszar wiedzy teoretycznej i praktycznej): ześrutowany słód pale (90%) z dodatkiem słodu amber i/ lub crystal i/ lub biscuit (reszta %) mieszasz z wodą o określonej temperaturze w proporcji rzędu 3,5 litra wody na kilo słodu; po ustaleniu temperatury rzędu 68-65°C starasz się ją utrzymać przez godzinę - półtorej. Dlatego jeśli robisz to w garnku dobrze go zaizolować, jeśli np. w lodówce turystycznej sprawa jest prostsza; w dobraniu temperatury wody etc. pomaga udostępniany na forum plik Polskie Proste Porachunki Piwne - polecam szczególnie arkusz zacieranie; po godzinie - półtorej musisz zacier przefiltrować i wysłodzić - na początek pewnie tzw.sraczwężykiem; uzyskany filtrat musisz doprowadzić do wrzenia; po zagotowaniu dodajesz pierwszą porcję chmielu, na 20 - 15 - 10 minut przed końcem dodajesz drugą porcję chmielu; po upływie godziny wrzenia musisz zagotowany filtrat schłodzić do ok. 16°C, przelać do pojemnika fermentacyjnego i zadać drożdże; pojemnik postawić w miejscu gdzie T nie przekracza tych 16-17°C; czekać 2 - 3 tygodnie. Każdy z tych elementów to osobna historia, jeśli nigdy nie widziałeś warzenia dobrze jest poszukać w okolicy kogoś kto opowie i wytłumaczy. Wiele zależy też od tego jakim sprzętem dysponujesz. W zależności od tego skąd jesteś może to być łatwiejsze (we Wrocławiu, Warszawie czy Poznaniu mam wrażenie, że piwowar domowy na piwowarze mieszka), albo trudniejsze. Zobacz na mapie użytkowników, optymalnie oznacz się tam - to bywa bardzo pomocne w tym hobby. Edytowane 1 Sierpnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Jednak to dwa odrębne style. EPA jest bardziej gorzki i słabszy pod względem alkoholu i ekstraktu, zaś ESB niekoniecznie gorzki, za to mocniejszy i zbliżający się do 7vol czyli nawet w rejestrach Strong Ale. Pierwszy z brzegu browar londyński czyli Fuller's i ich London Pride czyli typowe EPA oraz ESB o jakże enigmatycznej nazwie ESB. To jedna kwestia, drugą jaką można przyjąć, to fakt bardzo ogólnie pojętego English Pale Ale, w którym mieści się kategoria ESB-już jako specyfikacja. Czyli każde ESB jest EPA (w pojęciu ogólnym), ale nie każde EPA to będzie ESB (dużo częściej w przypadku obecnego EPA jest to cały zakres cieńkich bitter'ów począwszy od ordinary do best, aczkolwiek również dopiszemy tutaj i mild'y i nawet London ale). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łomako Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Dnia 1.08.2018 o 21:04, zasada napisał: EPA i ESB to właściwie synonimy. Po polsku jeden i po niepolsku kilka linków. Na domowym kompie mam jakieś pliki i linki do "instrukcji" za dwa tygodnie dopiero będę miał dostęp. Tymczasem: https://www.wiki.piwo.org/Extra_Special/Strong_Bitter_(English_Pale_Ale) https://byo.com/article/esb-style-profile/ https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/198006/esb https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-im-not-bitter-im-thirsty-esb/ A w największym skrócie (bo każdy z tych etapów to osobny obszar wiedzy teoretycznej i praktycznej): ześrutowany słód pale (90%) z dodatkiem słodu amber i/ lub crystal i/ lub biscuit (reszta %) mieszasz z wodą o określonej temperaturze w proporcji rzędu 3,5 litra wody na kilo słodu; po ustaleniu temperatury rzędu 68-65°C starasz się ją utrzymać przez godzinę - półtorej. Dlatego jeśli robisz to w garnku dobrze go zaizolować, jeśli np. w lodówce turystycznej sprawa jest prostsza; w dobraniu temperatury wody etc. pomaga udostępniany na forum plik Polskie Proste Porachunki Piwne - polecam szczególnie arkusz zacieranie; po godzinie - półtorej musisz zacier przefiltrować i wysłodzić - na początek pewnie tzw.sraczwężykiem; uzyskany filtrat musisz doprowadzić do wrzenia; po zagotowaniu dodajesz pierwszą porcję chmielu, na 20 - 15 - 10 minut przed końcem dodajesz drugą porcję chmielu; po upływie godziny wrzenia musisz zagotowany filtrat schłodzić do ok. 16°C, przelać do pojemnika fermentacyjnego i zadać drożdże; pojemnik postawić w miejscu gdzie T nie przekracza tych 16-17°C; czekać 2 - 3 tygodnie. Każdy z tych elementów to osobna historia, jeśli nigdy nie widziałeś warzenia dobrze jest poszukać w okolicy kogoś kto opowie i wytłumaczy. Wiele zależy też od tego jakim sprzętem dysponujesz. W zależności od tego skąd jesteś może to być łatwiejsze (we Wrocławiu, Warszawie czy Poznaniu mam wrażenie, że piwowar domowy na piwowarze mieszka), albo trudniejsze. Zobacz na mapie użytkowników, optymalnie oznacz się tam - to bywa bardzo pomocne w tym hobby. Witam Piwko zrobione nastawione do fermentacji. Do wazenia używałem palnika gazowego, było ciężko utrzymać stała temperaturę, czy to będzie miało wpływ na piwo temperatura od 65 oraz od czasu do czasu jak podgrzewalem to skoczyła do 75 ale po wymiesAniu spadała do 69 . Jak rozpoznać że fermentacja już się zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Grzegorz Łomako napisał: Jak rozpoznać że fermentacja już się zakończyła. Po tym, że BLG nie spada przez kilka kolejnych dni (4?5?). Napisz więcej co i jak zrobiłeś: ile i jakiego słodu użyłeś, jak długo zacierałeś, jak poszła filtracja, ile i jakiego chmielu, jak długo warzyłeś, jak poszło chłodzenie (do ilu zeszło), jakie BLG uzyskałeś. Powodzenia w warzeniu i forumowaniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łomako Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Godzinę temu, zasada napisał: Po tym, że BLG nie spada przez kilka kolejnych dni (4?5?). Napisz więcej co i jak zrobiłeś: ile i jakiego słodu użyłeś, jak długo zacierałeś, jak poszła filtracja, ile i jakiego chmielu, jak długo warzyłeś, jak poszło chłodzenie (do ilu zeszło), jakie BLG uzyskałeś. Powodzenia w warzeniu i forumowaniu! Slody amber8kg melanoidin 2 kg Zacieranie 90min 65- 75 ciężko było mi utrzymać temperaturę Filtracjia poszła tragicznie zapycha się filtr ale jakoś się udało Chmielenie połowa 50g na początek i 50g pod koniec na pół godziny. Chmielenie niecałą godzinę. Chłodzenie zeszło do 25c Pomiernik blg kupiłem w markecie i nie powiem ci teraz jak to wyglądało ale na Pomiernik była przedzialka na piwo podejrzewam że to było coś koło 14,16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 3 godziny temu, Grzegorz Łomako napisał: Slody amber8kg melanoidin 2 kg To powodzenia w spijaniu efektu, mam nadzieję, że po tym wyczynie nie stracisz serca do piwowarstwa domowego. Dwie osoby napisały Ci, że nie można uwarzyć piwa na samym słodzie amber, że potrzebujesz słodu podstawowego pale ale lub pilzneńskiego.. Słód amber jest słodem prażonym, nieczynnym enzymatycznie. Dodatkowo 2 kg melanoidynowego. Serio - poczytaj forum, poczytaj tutejsze wiki, pytaj w razie wątpliwości. majlosz, Gawron, Pindin i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 witam. Mam taki zestaw słodów i chmieli co byście mi zaproponowali na dwie warki.. chciałbym zrobić piwo z lekko średią goryczką z fajnym aromatem chmielowym. Drugą warkę lekką i fajnie pijalną .Składniki: pilzneński, pale ale po 5 kg, monachijski 2kg, wiedeński 1kg, słody karmelowe cara gold castlle 0,2 kg i crystal 0,5 kg. Słody palone amber 0,25 kg i coffe light castlle 0,25kg. Chmiele amarillo, perle, cascade po 100g, citra i centennial po 50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Bedzie koncert życzeń: Mam: 1 paczkę US-05 5 kg Pale Ale 1 kg Pszeniczny 0,45 kg Palony Jeczmień 0,15 kg czekoladowego 0, 2kg Karmelowego 120EBC Płatki pszeniczne, jęczmienne, owsiane, każde około 0,5kg Chmiele: Każdy około 90g: Marynka, Mosaic, Citra, Amarillo, Galaxy. Jakie propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Jakaś fajna aromatyczna APA? Pale ale jako baza, trochę karmelu, trochę płatków dla gładkości, niewielka ilość chmielu na goryczkę i ile wlezie na aromat oraz na zimno. Takie coś mi chodzi po głowie;) Albo American stout. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Witam, chcialbym dzis zuzyc resztki i wieczorem uwarzyc jakies piwko, i nie potrafie znalezc jakiegos przepisu, moze moglby ktos pomoc? Slody : Pale ale, Carapils i carahell Chmiele : granulat : Magnum 14,1%, Saaz 4,3%, Szyszki: Perle 7,5% i Tettnager 4,2% Drozdze: US-05 Ilosci nie maja znaczenia bo warze 5l warki. Z gory dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Witam, z racji ze mam bardzo luzny dzien i brzydka pogode za oknem biore sie za warzenie. Narazie nikt nie zapodal jakiegos pomyslu to zarzuce byc moze : Slody : Pale ale 900g, Carahell 100g - Zacieranie 60 min w 66-67 stopni, wygrzew do 75 stopni. Chmiele : Zrobie Single Hopa na Tettnagerze 4,2% szyszki po 8 g w 60´ i 8 g w 5´ Drozdze US-05 zadam w temp. 25 stopni. Fermentacja w miejscu gdzie temp. jest ok. 19-20 stopni. Wyjdzie z tego cos w miare pijalnego? Nie robilem Single Hopa z Tettnagerem, a chce uzyskac armoatyczne, dosyc lekkie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 19-20 stopni otoczenia to za dużo dla US-05, około 15 na początek byłoby bardziej wskazane. Zadanie w temperaturze wyższej niż zakładana fermentacja też nie wpłynie korzystnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 8 minut temu, punix napisał: 19-20 stopni otoczenia to za dużo dla US-05, około 15 na początek byłoby bardziej wskazane. Zadanie w temperaturze wyższej niż zakładana fermentacja też nie wpłynie korzystnie. Do tej pory tylko 04 sie na mnie zemscily za takie temperatury Obecnie nastepny tydzien u nas jest i bedzie zimny wiec 14-15 stopni moglbym osiagnac na balkonie, tylko boje sie ze noca moze spac do tych 10 stopni. Nie zaszkodzi im bardziej te wahanie temperatury niz te 19 stopni stale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Ani jedno ani drugie nienajlepsze. Może dałbyś radę na szybko zrobić komorę styropianową? Jeśli nie masz innej możliwości i koniecznie chcesz już warzyć, to na początek fermentacji chyba ten balkon lepszy - choć tak czy siak przydałaby się przynajmniej jakaś osłona od światła. Po burzliwej, jak już drożdże nie będą podnosić temperatury, można przenieść do tych 19 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Warzenie odlozone na przyszly tydzien, wiec zobacze jak bedzie z temperaturami wygladalo. W piwinicy mierzylem jest rowne 20,9 stopnia a wiec odpada. Jesli chodzi o komore styropianowa to juz wszystko zalatwione z moim tesciem ktory prowadzi firme stolarska - pod koniec miesiaca bede mial zrobiony fajny szkielet pod styropian i izolacje wiec bedzie profesjonalna chlodziarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Dziś zrobiłem warzenie 3kg Pale ale 1kg wiedenski zacieranie: 65 stopni 60 minut 72 stopnie 10 minut Podniosłem do 78 i do wysładzania. Chmielenie 60 minut 25g Magnum 30 minut 20g Cascade 15 minut 30g Cascade Gdzieś podobną recepture znalazłem tylko mam wrażenie że coś pomieszałem Po chmieleniu niestety chłodzę w pokoju na spokojnie, nie mam wanny ani chłodnicy. Już tak zrobiłem 4 warki i było ok. Zamknięty fermentor z rurką co by coś nie wleciało do środka. Rano zadam drożdże jak wszystko wysytygnie i zmierzę BLG. Co mi z tego wyjdzie? Nie wiem czy nie za dużo Cascade dałem. Magnum miał więcej alfakwasów niż marynka więc dałem go trochę mniej. 30g marynki mi odpowiadało przy goryczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puradawid Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Hej, co mogę zrobić z: * 90g EKG * 60g Cascade * 3x1kg DME (superjasny Gozdawa) * 4xSafale S-04 Serdecznie dziękuję za wszystkie kreatywne pomysły. Może poza wlewaniem w kanał bo to już mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 (edytowane) 50 minut temu, puradawid napisał: Serdecznie dziękuję za wszystkie kreatywne pomysły. Mało kreatywny pomysł to 25 litrów piwa w okolicach stylu best bitter z nowoczesnym twistem tj. duża ilością amerykańskiego chmielu na aromat, czyli golden ale/ summer ale/ modern bitter czy haj tam nazywają to marketingowcy. Warka 25.00 L 1.045 OG / 1.011 FG / ABV 4.4% / 35 IBU Składniki 3.00 kg Light D.M.E. Extract Extract Ilość Chmiel Typ Czas 45.00 g Kent Golding Pellet 60minut 45.00 g Kent Golding Pellet 15minut 60.00 g Cascade Pellet 1minut drożdże 1 paczka uwodnionych S-04 Plik do Qbrew w załączniku, żebyś mógł zmodyfikować gramaturę pod posiadany chmiel (inne AA niż domyślnie). puradawid-bitter.qbrew Edytowane 3 Września 2018 przez zasada puradawid 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Hej. Zamierzam w niedalekiej przyszłości uwarzyć Dry Stout 12 BLG o takim zasypie na 10-11l: Pale Ale 2kg Czekoladowy 0,1kg p.ziarno jęczmienia 0,15kg p. jęczmienne 0,3kg Zamierzam chmielić East Kent Goldings na goryczkę. Czy chmielić także na aromat i smak celując w ~35IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Możesz chmielić na 10min, ale nie musisz. Zależy jak lubisz. Ja ostatnio robiłem bardzo podobnego i chmielilem tylko na 60min i z efektu jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 5 godzin temu, Fradio napisał: Możesz chmielić na 10min, ale nie musisz. Zależy jak lubisz. Ja ostatnio robiłem bardzo podobnego i chmielilem tylko na 60min i z efektu jestem zadowolony. Był wyczuwalny chmiel czy tylko wniósł goryczkę do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Ogólnie na tą chwilę jest tylko goryczka, w aromacie nic chmielowego specjalnie nie czuję. Użyłem challengera na 30ibu na 60min i nic więcej nie dawałem. Co prawda piwo jest jeszcze dość świeże (2tygodnie od butelkowanie), więc powinno się jeszcze trochę ułożyć, ale nawet jak coś się pojawi to minimalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Witam, bede robil lagera i chcialbym uzyc na smak i aromat Tettnagera dlatego tez pytanie jaki chmiel na goryczke by do niego bardziej pasowal - magnum czy perle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się