x1d Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Będzie dobre. Na wiki masz charakterystyki słodów, zobacz czego bardziej oczekujesz od tego piwa i taki słód zastosuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Sumikk napisał: to będzie dobre czy lepiej nie kombinować ? Będzie dobrze. Tzn.ja uważam, żeby nie kombinować za pierwszym razem, sam zrobiłbym 5kg pilzneńskiego i zacierał jednotemperaturowo w 66-68°C, żeby wybadać swój sprzęt. Ale bez względu na zasyp będzie dobrze jeśli upilnujesz "rygoru sanitarnego" i temperatury fermentacji. Edytowane 25 Stycznia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Przymierzam się z kumplem do portera bałtyckiego o takim zasypie, bardziej wariacja kumpla jest bo chce zeby był czekoladowy Celujemy w 22L gotowego piwa Brewnes pokazuje i mi iż winno mi wyjsc 19,6 blg z czego jak odejmuje czekoladowe słody to blg spada. Rozumiem ze one są spalone palone słody ale przy zacieraniu uwolni się z nch małe co nieco cukru? No i dwa jak to wpłynie na piwa jak dodam palone słody na całe zacieranie, a nie zaraz po zakonczeniu drugiej przerwy? Co myslicie by dodać jeszcze 300g prażonego jęczmienia? Jedyną wada takiego pomysłu jest problem z próbą jodową, ale po 85 minutach zacierania raczej nie ma szans by cos poszło nie tak, tak sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 27 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Przymierzam się z kumplem do portera bałtyckiego o takim zasypie, bardziej wariacja kumpla jest bo chce zeby był czekoladowy Celujemy w 22L gotowego piwa Brewnes pokazuje i mi iż winno mi wyjsc 19,6 blg z czego jak odejmuje czekoladowe słody to blg spada. Rozumiem ze one są spalone palone słody ale przy zacieraniu uwolni się z nch małe co nieco cukru? No i dwa jak to wpłynie na piwa jak dodam palone słody na całe zacieranie, a nie zaraz po zakonczeniu drugiej przerwy? Co myslicie by dodać jeszcze 300g prażonego jęczmienia? Jedyną wada takiego pomysłu jest problem z próbą jodową, ale po 85 minutach zacierania raczej nie ma szans by cos poszło nie tak, tak sądzę. U mnie nie widać receptury Prażony jęczmień (pewnie VM?) wniesie raczej palone posmaki, niekoniecznie w PB oczekiwane - choć zależy też od reszty zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 O faktycznie przesyłam screen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 11 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: O faktycznie przesyłam screen Z moich doświadczeń - niezłą czekoladę daje Carafa. Do tego nie ma łuski i wnosi mniej paloności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 No tak tylko ten karmel to ial być je zmień. No i czy palone to mówisz nie bardzo. A ten ciemny czekoladowy zacierac od początku czy po przedostatniej przerwie dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 W recepturze nie masz ciemnego czekoladowego. Ciemny ma ok 1000 ebc. Czekoladowy jasny i czekoladowy 400 ebc to ten sam słód. On nie daje mocnych palonych smaków, więc jest jak najbardziej na miejscu. Możesz trochę zwiększyć udział karmelu kosztem pilzneńskiego lub zostawić tak jak jest. Receptura jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 A widzę kolejny błąd mam 1000 EBC czekoladowy to może być od początku czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Spokojnie możesz wrzucić od początku Edytowane 30 Stycznia 2020 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Dobra czekoladę daje fawcett, oraz bym trochę podbił karmel jakaś 300 lub 600 lub caraaroma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Hej, podepnę się do tematu, chciałem zrobić APA, warka do 12l, 2,5 PA, 0,1 karmel 600, 0,1 Abbey, płatki ok 0,3 ryż/owies, mam do dyspozycji sporo Iungi, Centennial 40g, Chinook 15g, da się to tymi chmielami jakoś sensownie nachmielić na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Hej, podepnę się do tematu, chciałem zrobić APA, warka do 12l, 2,5 PA, 0,1 karmel 600, 0,1 Abbey, płatki ok 0,3 ryż/owies, mam do dyspozycji sporo Iungi, Centennial 40g, Chinook 15g, da się to tymi chmielami jakoś sensownie nachmielić na aromat?Po pierwsze, ten avatar jest juz zajęty po drugie to iunga na goryczkę, chinook daj na 10 minut, centennial na zimno i będzie ok.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 10 godzin temu, Wuuu napisał: Po pierwsze, ten avatar jest juz zajęty po drugie to iunga na goryczkę, chinook daj na 10 minut, centennial na zimno i będzie ok. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Po pierwsze ten avatar mam od 2007, mi nie przeszkadza, że wybrałeś taki sam, po drugie dzięki za sugestie chmielenia buk0, x1d, dziedzicpruski i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) Cześć, chciałbym przedyskutować taką recepturę: Składniki 1,00 g chlorek wapnia 1,00 ml kwas mlekowy 4,00 kg CHÂTEAU PALE ALE (8,5 EBC) 71,4% 1,00 kg Viking Munich Malt Light (16,0 EBC) 17,9% 0,50 kg Caraaroma (400,0 EBC) 8,9% 0,05 kg Carafa I (800,0 EBC) 0,9% 0,05 kg Viking Wheat Malt (6,0 EBC) 0,9% (dla wzmocnienia piany) Chmielenie: 5,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 60,0 min 6,4 IBU 10,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 0,0 min 5,4 IBU 10,00 g Mosaic (HBC 369) [10,40 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 12 4,7 IBU 40,00 g Mosaic (HBC 369) [10,40 %] - whirlpool Chmiel 13 4,2 IBU 35,00 g Citra [12,00 %] - whirlpool 20,0 min, 7… Chmiel 14 4,2 IBU 3,00 g mech irlandzki (Gotowanie 10,0 min) US-05 lub Nottinghamy do pierwszego fermentora, S-04 do drugiego. Fermentacja w temp otoczenia 13st celcjusza Est Original Gravity: 14,475 Plato Est Final Gravity: 3,364 Plato (przy US-05) Estimated Alcohol by Vol: 6,1 % Bitterness: 24,8 IBU Est Color: 45,0 EBC Zacieranie Single Infusion, Medium Body Coobra CB3 Est Mash PH: 5,64 Efficiency: 72,00 % Czy taka receptura ma sens. Czy wpisuje się w styl American Brown Ale? Edytowane 1 Lutego 2020 przez lixe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Cześć, Czyszczę magazyn z zeszłego roku i to co mam do wykorzystania: 2kg Pale Ale 1kg monachijski 30g Crystal 4.9% ak Paczka drożdży T-58 Chciałbym dodatkowo dodać miętę, żeby osiągnąć rześki posmak. Moje dwa pytania: 1. Jak najlepiej chmielić, żeby uwolnić pełnię aromatu? Nie ma z czego goryczki zrobić, więc ona jest nieistotna. 2. W którym momencie i w jakiej formie dodać miętę? Kilka listków na ostatnie minuty gotowania? Czy może na cichą dodać zaparzony i schłodzony napar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) W zasadzie chętnie bym wykorzystał swoje zapasy z zeszłego roku i zastanawiam się co by można było z tego uczynić A jeśli chodzi o pszenice to totalnie brak mi pomysłu Słód pszeniczny – 3 kg Słód pilzneński – 3 kg Słód prażony – 0,4g Słód czekoladowy jasny 0,2g Wszystko Viking Płatki owsiane 0,3g Drożdże s-04, us-05, nothingam, windsor, buldog universal ale b1 Marynka 30g, chinok 130g, amarila 50g, junga 50g, lubelski 50 g Edytowane 2 Lutego 2020 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) 37 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: W zasadzie chętnie bym wykorzystał swoje zapasy z zeszłego roku i zastanawiam się co by można było z tego uczynić A jeśli chodzi o pszenice to totalnie brak mi pomysłu Słód pszeniczny – 3 kg Słód pilzneński – 3 kg Słód prażony – 0,4g Słód czekoladowy jasny 0,2g Wszystko Viking Płatki owsiane 0,3g Drożdże s-04, us-05, nothingam, windsor, buldog universal ale b1 Marynka 30g, chinok 130g, amarila 50g, junga 50g, lubelski 50 g Pszeniczny, pilzneński i ewentualnie płatki, iunga na goryczkę, chinook i amarillo na aromat i masz american wheat. Jakiś weizen albo dunkelweizen, ale musiałbyś dokupić drożdże do pszenicy. Pszeniczny stout albo american stout też mógłby być. W sumie sporo możliwości Edytowane 2 Lutego 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Kupiłem zestaw z hombeer na 20 litrów bittera w skład którego wchodzi Viking Pale Ale malt 4 kg Strzegom Monachijski typ II 1 kg Strzegom Bursztynowy0.2 kg Ale chciałbym wyciągnąć jakieś 25 litrów więc myślę nad dodaniem takich słodów ekstra czy są jakieś przeciwwskazania co do ilości? Pilzneński1 kg Strzegom Karmel 150 0,4 kg drożdże FM11 Chmiele Gotowanie Challenger 60 g 60 min 7 % Gotowanie Tradition 30 g 5 min 5.5 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Przelicz proporcjami ziarno i je dodaj zamiast ekstraktów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 58 minut temu, Juniorek napisał: Przelicz proporcjami ziarno i je dodaj zamiast ekstraktów Ale ja chce ddac 1kg slodu nie ekstraktu i 0.4 kg karmelu 150 tylko czy to nie za dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 47 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Ale ja chce ddac 1kg slodu nie ekstraktu i 0.4 kg karmelu 150 tylko czy to nie za dużo ? Pilzneński wiele nie zmieni, natomiast te 0,3kg karmelu to praktycznie 3x zwiększenie dawki słodów karmelowych i będzie miało wpływ na smak piwa. Plus - jeśli nie zwiększysz ilości chmielu, otrzymasz mniejszą niż w przepisie goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Ibu akurat ciutke i tak chciałem zmienić. Więc rozumiem że odpuścić sobie ten karmel a dać pilsa więcej. No i spoko tyle chciałem wiedzieć. Bo tamten bursztynowy to cookie jest ale w brewnesie nie ma go nigdzie ani w beersmithcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łomako Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) A Edytowane 29 Lutego 2020 przez Grzegorz Łomako Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Czyszczę magazyn na prawdopodobnie ostatnią lub przed ostatnią warkę w tym półroczu, bo dla mnie maj już na karku i więcej piwa nie będę mógł uwarzyć aż do listopada. chce uwarzyć 40 litrów piwa 12 blg i uważyłem tyle słodów co widać poniżej. Czy mogę potraktować to jako zasyp. Brzeczkę będę dzielić na dwa fermentory Typ Nazwa Ilość Ziarno Strzegom Pilzneński 8.5 kg Ziarno Strzegom Monachijski typ II 0.8 kg Ziarno Weyermann - Caraamber 0.2 kg Ziarno Strzegom Karmel 150 0.2 kg (mam 700g) Ziarno słód zakwaszający 0.2 kg (mam 500g) myślę nad jakimś jasnym piwem lub lekko bursztynowym górnej fermentacji drożdże mam s-04 x paczki i buldogi B1 dwie paczki piwo raczej o czystym profilu bez chmielenia na zimno Jakie chmiele można było by tutaj dokomponować oraz jakie drożdże byście polecili? skoro dwa wiadra to dwa typy drożdży płynne suche wszystko jedno, ale coś poza us-05, s-04, nothingamy, winsory, W piwa belgijskie bawiłbym się jesienią nie teraz. poza tym na magazynie wala się jeszcze 900g prażonej pszenicy i 280g prażonego jęczmienia. Lublin (Lubelski) 50g 2,8 alfa hallertauer magnum 50g 11.7alfa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się