korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Można gotować dłużej niż 60' - będzie trochę ciemniejsze i bardziej karmelowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 W miarę warzenia już po samym zasypie będziesz wiedział orientacyjnie, jaka gęstość nastawna wychodzi. Ja u siebie aktualnie wysładzam zawsze pełen gar, orientacyjnie 30l wysładzanie ciągłe, utrzymując poziom wody odrobinę ponad młótem. Po wysładzaniu mierzę dopiero gęstość. Jeszcze nie zdarzyło się, żebym musiał godzinami wygotowywać. Jak wyjdzie za dużo, to dolewasz wody. Jak za mało, to dłużej gotujesz lub posiłkujesz się ekstrakrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peper02 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Korzen16 i Juniorek dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) 22 godziny temu, korzen16 napisał: 1. Myślę, że na początku przyjmij zacieranie w tych 18L, a wysładzanie do 12,5-13°Blg w garze, a litrów wyjdzie tyle ile wyjdzie. Będziesz wiedział jaką masz wydajność. Gotuj tak żeby finalnie wyszło te 15°Blg. Panie Korzeń, tak jak Pan rzekł tak się stało, no prawie ale jednak. Przy 20 litrach po całym wysładzaniu wyszło nam 11,5 blg. Po gotowaniu odparowały nam 3 litry około i wyszło 12 blg. Nie gotowalismy dłuzej było już późno a jeszcze chłodzenie pzred nami było. Trochę zostało jeszcze w chmielu. Stwierdziłem że tyle nam starczy wyjdzie poprostu piwo co będzie miało 4 procent i o. Problem był z chłodnicą pierwszy problem to 14,4 stopnia w kranie, drugi problem to ciśnienei. im wyższe tym nam wylatywała woda na chłodnice - musimy poysleć nad zaciskiem. schładzanie do 17 stopni zajeło nam blisko 2 piwa i całą pizze czyli jakies połtorej godziny. Co do kocioła z lidla firmy sencor. za 200 zl. Wydaje mi sie ze to trafiony pomysł. Chodz mogę sie nie znam. Nigdzie sie nam nie przypalił. może szybko tracił temperaturę ale utrzymywała się ona gdzies miedzy 64-67 stopni. Nie wiem czy to ma znaczenie. Następnym razem będziemy próbować ustawić grzałkę żeby nam to delikatnie podgrzewała. według brewnes mieslimy 75 procent wydajności. Nie mam pojecia co moglismy lepiej zrobić aby miec tą wydajnośc taką jak w sklepie. moze poprawić wysładzanie. z tym rależykiem była zabawa, bo samo złoże nie ułożyło się nam poziomo. Przestałem lać wodę kiedy areometr pokazywał 4 blg które wyleciało mi z wiadra. i zlałem wszystko jakies 12 litrów poszło na to. (wynik z areometru koregowałem mierzac temperature tego co wylatywało pod koniec jakies 50 stopni + kalulator z brewnes) może troche młuta przez ten wąż z oplotu się dostało do gotowania. pare zairenek. to normalne? a no i jeszcze doczytałem, że zbyt grubo zmielony słód przez sklep moze byc przyczyną takiej wydajnosci a nie innej. A wlasnie co ja bym miał zrobić aby mi wyszło te 15 blg w 20 litrach. bo chyba nie zrobiłem nic zle wydaje mi sie Edytowane 24 Października 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 3 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: A wlasnie co ja bym miał zrobić aby mi wyszło te 15 blg w 20 litrach. bo chyba nie zrobiłem nic zle wydaje mi sie Zwiększyć ilość słodów do około 5kg i wyjdzie wtedy pod 15°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 13 minut temu, korzen16 napisał: Zwiększyć ilość słodów do około 5kg i wyjdzie wtedy pod 15°Blg Czyli generalnie wszytko nam wyszło dobrze? Czyli wydajność nie była zła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Masz w tym zestawie 4,5 kg słodu,musiałby być chyba na mąkę zmielony żeby wyszło 15 blg, jak był zmielony grubo to normalna wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łomako Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Witam, mam dosyć sporo słodu monachijskiego typ 2 czy wykorzystywał go ktoś w 100% zasyp. Jeśli tak to proszę o podeslanie przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 W dniu 24.10.2019 o 13:06, Ravage miodosytnik napisał: może troche młuta przez ten wąż z oplotu się dostało do gotowania. pare zairenek. to normalne? Początkowo przy filtrowaniu przez wężyk może lecieć trochę młóta. Zwracasz wtedy pierwszy litr - dwa spowrotem do kadzi filtracyjne. Później już powinno lecieć klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 2 godziny temu, Grzegorz Łomako napisał: Witam, mam dosyć sporo słodu monachijskiego typ 2 czy wykorzystywał go ktoś w 100% zasyp. Jeśli tak to proszę o podeslanie przepisu. Tutaj https://www.piwo.org/forums/topic/9948-zasadniczo-browar-browary-maltańskie/page/6/?tab=comments#comment-421249 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łomako Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Co myślicie o takiej recepturze. Słody monachijski 2 15 kg Dark crystal 0.5kg Strzegom Carmel pale 0.65kg Pszenica 0.5kg Około 90litrow brzeczki o gęstości 11BLG Zacieranie 20min 60C 50min65C 10min 78C Chmielenie Marynka 50g 60min Styrian Golding 30g 5min Saaz 50g 5min IBU16 Zlata Polesie 100g myślałem żeby dać na cichą 4 dni miał ktoś doświadczenia z tym Chmielenie. Fermentacja chce przeprowadzić w niskiej temperaturze 11 C gęstwa Mauribrew Lager . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) Nie rozumiem, co ma dać te 0,5kg pszenicy w zasypie. Na pianę masz już wrzucone słody karmelowe. Możesz zamiast tej pszenicy wrzucić słód krótki lub jasny karmelowy. Czy to ma być alternatywa do koncernowych lagerów? Jak dla mnie wyjdzie mocno słodowy, bezchmielowy bursztynowy lager. Jest to kwestia gustu - mi by nie smakowało Edytowane 14 Listopada 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łomako Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 9 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: Nie rozumiem, co ma dać te 0,5kg pszenicy w zasypie. Na pianę masz już wrzucone słody karmelowe. Możesz zamiast tej pszenicy wrzucić słód krótki lub jasny karmelowy. Czy to ma być alternatywa do koncernowych lagerów? Jak dla mnie wyjdzie mocno słodowy, bezchmielowy bursztynowy lager. Jest to kwestia gustu - mi by nie smakowało A więc co byś zmienił, rozumiem że pszenica nic tu nie da. Zwiększył byś iść chmielu na gorączkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 45 minut temu, Grzegorz Łomako napisał: A więc co byś zmienił, rozumiem że pszenica nic tu nie da. Zwiększył byś iść chmielu na gorączkę? Według mnie zasyp prawie 100% monachijskiego może być zmulający. Możesz celować w Polotmave. Dosyć mało jest informacji na temat tego stylu. Zmniejsz ilość monachijskiego i zastąp jego większą część pilzneńskim. Karmelowe zostaw tak, jak są. Jak się upierasz, to może być ta pszenica, chociaż lepszy wydaje mi się carapils lub słód krótki. Przyciemnij barwę słodem barwiącym lub żytem palonym. Chmielenie zwiększ do minimum 20, najlepiej 25 IBU. Odnośnie tego stylu jest mało źródeł na temat chmielenie na smak/aromat. Osobiście wrzuciłbym marynke+styriana na goryczkę. I pokombinował z żateckim i Zlata Polesie (nie znam) na smak/aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Godzinę temu, Grzegorz Łomako napisał: Rozumiem że pszenica nic tu nie da. Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał: Nie rozumiem, co ma dać te 0,5kg pszenicy w zasypie. Jeśli to ma być piwo w którym istotna jest chmielowość w smaku i aromacie to pszenica (słód pszeniczny?) podbije jej odczucie. Więc jak najbardziej pasuje do zasypu. Juniorek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) Cześć, robię czyszczenie magazynu ze starych składników, żeby zrobić miejsce na świeże dostawy. Ktoś poleci coś ciekawego z tych materiałów? SŁODY: Pale Ale - 5kg Monachijski - 1kg Pilzneński - 1kg CHMIELE: Citra - 22g Mosaic - 22g Chinook - 30g Horizon - 30g DROŻDŻE: - US-05 - paczka - T-58 - paczka Jaki efekt może dać dodanie słodu monachijskiego do "tradycyjnego" APA? Pozdrawiam! Edytowane 15 Listopada 2019 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Objętościowo z góry ogranicza jedynie gar - 30 litrów. Minimum chciałbym mieć 10 l gotowego piwa. Ogólnie w grę wchodzą różne objętości, woltaże itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) OK, Klasyczna APA - zakładane 15L do fermentora: 1kg Pilzneński 2kg Pale Ale Zacieranie w 66-67°C przez godzinę + 72°C przez 15' + wygrzew 5' Chmielenie: Horizon - 10g na godzinę Chinook 30g na whirpool Drożdże US-05 Cały Mosaic i Citra na zimno na cichą na 3-5 ostatnich dni w niskiech temperaturach (ok. 10°C) Wyjdzie: ok 12L do zabutelkowania, 12,5°Blg, IBU ok. 40 (ale podbite jeszcze chmieleniem na cichej), alko ok. 5% Edytowane 15 Listopada 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 @korzen16 przecież IBU na zimno się nie zwiększy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 IBU nie, ale jego odczuwanie już tak. Chmiele na zimno "podbijają" odczucie goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Ładnie wygląda, dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 2 godziny temu, tortoise napisał: Jaki efekt może dać dodanie słodu monachijskiego do "tradycyjnego" APA? Podbije słodowość, co skontrowane mocniejszym nachmieleniem może dać dobry efekt. Proponuję z reszty, która zostanie z receptury @korzen16 uwarzyć właśnie takie piwo, co da ci najlepszą odpowiedź na to pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Refraktometr - słowo klucz Dostałem zapytanie co chce na święta Pomyślałem że może się przydać, a moze o coś innego poprosić XD Refraktometr do piwa - jaki wybrać, wady/zalety, Czy lepszy od areometru? Jak go odczytywać kiedy brzeczka jest już przefermentowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Lepszy pod tym względem że szybciej można go użyć. Pare kropel brzeczki obojętnie w jakiej temperaturze i już masz odczyt. Przydaje się do szybkiego sprawdzania podczas zacierania i warzenia. Aby odczytać FG refraktometrem musisz korzystać z kalkulatorów. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez anatom Ja dostaje co rok na święta pytanie co chcesz. Odpowiadam: 25 kilo słodu. Niestety jeszcze się nie doczekałem. Z takim czymś jak refraktometr nawet nie próbuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się