Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wykorzystać "resztki" słodów, które zostały mi z poprzednich warek. Mam:

- Biscuit 750g

- Pszeniczny Czekoladowy 200g

- Karmelowy Carahell 500g

- Karmelowy 600 Strzegom 350g

- Karmelowy 30 Strzegom 300g

 

Co mogę zrobić, by je zużyć przy jednej warce, uzupełniając tylko jakimś słodem podstawowym? Jest to wykonalne?

Nut Brown Ale 40 l.

8.25 kg pale/ pils

750 g biscuit

200g czekladowy pszenczny

200g karamelowy 600

250g karamelowy 30

50 g Willamette 60 min

50 g Willamette 5 min

S-04

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam mam nastepujące składniki:słod pilzneński 5kg, monachijski 5kg, pale ale 5 kg troche pszenicznego, chmiel lubelski i marynka i następujące drożdze windsor, s-04, w 34/70,t-58 i nottinghamy. Doradźcie mi jakieś dobre lekkie piwko z tego a nawet dwa. tradycyjnie na okolo 23 litry:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo proste i bardzo smaczne piwo na początek

http://www.wiki.piwo...(wersja_na_20l)

Co wy z tym Full Aroma Hops? Proste, zgoda, ale smaczne? Rzecz gustu, raz zrobiłem i nic szczególnego w nim nie widzę. Ani to ciekawe, ani smaczne, ot takie sobie gorzkie piwo. Więcej po piwie oczekuję, tylko gorycz to dla mnie za mało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam

mógłbym prosić o rade co z tych składników można zrobić. Na pewno trzeba by coś dokupić ale co?

 

Słód

Carafa Special I 90g

Pszeniczny 180 g

karmelowy 30 430g

Carahell 20-30 250g

monachijski 380g

wiedeński 1kg

 

chmiel:

sybilla 30g

challenger 10g

EKG 20g

citra 20g

mosaic 20g

lubelski 30g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Leftovers Amber Ale 21L:

 

4.5 kg pils albo pale malt

250g monachijski

250g karmelowy

250g wiedeński

50g carafa special I

 

Mosaic 20g 60 min (nastaw na ok 20 IBU)

Sybilla 30g 15 min

EKG 20g 5 min

 

US-05

 

Zacieraj 60 min/67°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posiadam takie składniki:

Drożdże: Saftbrew S-33, Safale S-04, Saflager S-23

Chmiele: Marynka 100g, Agnus 50g

Słody: 2,2 kg wędzony pszeniczny, 3kg pilzneński

 

Czy można coś z tego ciekawego osiągnąć czy nie bardzo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Mam kolejne pytanie. Najpierw wymienie co posiadam:

 

Drożdże: 600ml tygodniowej gęstwy WLP 565, Wyeast 3942, Safale US-05

Słody: 2.5kg Pilzneński, 0.6kg Pszeniczny, 0.45 Cara Clair, 0.3 Wiedenski, 0.3 Zakwaszający

Chmiele: 45g Magnum, 40g Saaz, 40g Maryka, 20g Spalt Select, 20g Halertau Tradition, 15g Strisselspalt (wszystkie w postaci granulatu)

Reszta: 400ml domowej roboty cukru kandyzowanego jasnego, 1.2kg WES jasny. Płatki owsiane, pszenne oraz żytnie.

 

Sprawa niby jasna i można by było jakiegoś wita pod 3942 skomponować ale z chęcią zużył bym gęstwe WLP565.

 

Niestety czas i miejsce mam na jedno warzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę:

 

Parametry:

IBU 38, OG ~12°Blg

 

Zasyp:

Pilzneński 3,5 kg

Monachijski 0,5 kg

 

Zacieranie:

90 min - 67°C

05 min - 75°C (mash-out )

 

Gotowanie:

60 min - Marynka 20g

30 min - Marynka 20g

10 min - Lubelski 40g

 

Można zrobić chmielenie na zimno Lubelskim (40g).

 

Drożdże dowolne - US-05, S-04, Nottingham itp, fermentacja w 18°C (temperatura brzeczki).

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.