scooby_brew Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Chciałbym wykorzystać "resztki" słodów, które zostały mi z poprzednich warek. Mam: - Biscuit 750g - Pszeniczny Czekoladowy 200g - Karmelowy Carahell 500g - Karmelowy 600 Strzegom 350g - Karmelowy 30 Strzegom 300g Co mogę zrobić, by je zużyć przy jednej warce, uzupełniając tylko jakimś słodem podstawowym? Jest to wykonalne? Nut Brown Ale 40 l. 8.25 kg pale/ pils 750 g biscuit 200g czekladowy pszenczny 200g karamelowy 600 250g karamelowy 30 50 g Willamette 60 min 50 g Willamette 5 min S-04 Edytowane 26 Czerwca 2014 przez scooby_brew Alfi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Dzięki chłopaki - wszystko jasne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ris przyjmie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ja bym porterka zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 witam mam nastepujące składniki:słod pilzneński 5kg, monachijski 5kg, pale ale 5 kg troche pszenicznego, chmiel lubelski i marynka i następujące drożdze windsor, s-04, w 34/70,t-58 i nottinghamy. Doradźcie mi jakieś dobre lekkie piwko z tego a nawet dwa. tradycyjnie na okolo 23 litry:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Dortmunder i Pale Ale. Lepiej byłoby coś dokupić, jednak jeśli tylko z posiadanych składników chcesz coś sklecić, to do tych dwóch się zbliżyć możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 mogą byc tylko podaj w jakich temp zacierać, proporcje chmielu, ktore drozdze itd... mam ochote coś uwarzyc na weekendzie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 mogą byc tylko ...... popatrz na zapiski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 A może jeszcze uwarzyć za Ciebie ? Zaglądałeś do wiki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 nie sam sobie poradze. Ja jednak wolalbym się zasugerować czyjąs podpowiedzią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Proste piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Bardzo proste i bardzo smaczne piwo na początek http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Bardzo proste i bardzo smaczne piwo na początek http://www.wiki.piwo...(wersja_na_20l) Co wy z tym Full Aroma Hops? Proste, zgoda, ale smaczne? Rzecz gustu, raz zrobiłem i nic szczególnego w nim nie widzę. Ani to ciekawe, ani smaczne, ot takie sobie gorzkie piwo. Więcej po piwie oczekuję, tylko gorycz to dla mnie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Rzecz gustu I sam sobie odpowiedziałeś na pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek.suchy1 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Witam mógłbym prosić o rade co z tych składników można zrobić. Na pewno trzeba by coś dokupić ale co? Słód Carafa Special I 90g Pszeniczny 180 g karmelowy 30 430g Carahell 20-30 250g monachijski 380g wiedeński 1kg chmiel: sybilla 30g challenger 10g EKG 20g citra 20g mosaic 20g lubelski 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Leftovers Amber Ale 21L: 4.5 kg pils albo pale malt 250g monachijski 250g karmelowy 250g wiedeński 50g carafa special I Mosaic 20g 60 min (nastaw na ok 20 IBU) Sybilla 30g 15 min EKG 20g 5 min US-05 Zacieraj 60 min/67°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Posiadam takie składniki: Drożdże: Saftbrew S-33, Safale S-04, Saflager S-23 Chmiele: Marynka 100g, Agnus 50g Słody: 2,2 kg wędzony pszeniczny, 3kg pilzneński Czy można coś z tego ciekawego osiągnąć czy nie bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Witam, Mam kolejne pytanie. Najpierw wymienie co posiadam: Drożdże: 600ml tygodniowej gęstwy WLP 565, Wyeast 3942, Safale US-05 Słody: 2.5kg Pilzneński, 0.6kg Pszeniczny, 0.45 Cara Clair, 0.3 Wiedenski, 0.3 Zakwaszający Chmiele: 45g Magnum, 40g Saaz, 40g Maryka, 20g Spalt Select, 20g Halertau Tradition, 15g Strisselspalt (wszystkie w postaci granulatu) Reszta: 400ml domowej roboty cukru kandyzowanego jasnego, 1.2kg WES jasny. Płatki owsiane, pszenne oraz żytnie. Sprawa niby jasna i można by było jakiegoś wita pod 3942 skomponować ale z chęcią zużył bym gęstwe WLP565. Niestety czas i miejsce mam na jedno warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Szymanek Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Hej, mam do dyspozycji 0,5kg słodu monachijskiego, 60g szyszek marynki, 80g szyszek lubelskich. Chciałbym to zużyć na jakieś fajne, lekkie piwko. Wiem, że to mało składników dlatego nie upieram się, żeby je zużyć. Najbardziej zależy mi na zużyciu chmielu, bo wietrzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 0,5kg słodu monachijskiego Z tego piwa nieuwarzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Chciałbym to zużyć na jakieś fajne, lekkie piwko. Proszę: http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Szymanek Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Chciałbym to zużyć na jakieś fajne, lekkie piwko. Proszę: http://www.piwo.org/...lskie-ale-opis/ A jest gdzieś recepturka tego piwka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Receptura wynika z opisu. Nie podałeś alfa kwasów dla chmieli więc trudno stworzyć recepturę z ich użyciem. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Szymanek Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Receptura wynika z opisu. Nie podałeś alfa kwasów dla chmieli więc trudno stworzyć recepturę z ich użyciem. Marynka 7,9% Lubelski 3,3% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Proszę: Parametry: IBU 38, OG ~12°Blg Zasyp: Pilzneński 3,5 kg Monachijski 0,5 kg Zacieranie: 90 min - 67°C 05 min - 75°C (mash-out ) Gotowanie: 60 min - Marynka 20g 30 min - Marynka 20g 10 min - Lubelski 40g Można zrobić chmielenie na zimno Lubelskim (40g). Drożdże dowolne - US-05, S-04, Nottingham itp, fermentacja w 18°C (temperatura brzeczki). Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się