mat Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Zajrzyj tutaj: http://www.piwo.org/topic/10229-belma-american-wheat/ Wymyśliłem taki przepis. Jeszcze nie testowane. może będziesz jako pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Prosze grzecznie o spokoj w tym watku. Kazdy dodatkowy post nie na temat bedzie kasowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) Nie wiem jak inni, ale czytając trochę amerykańskich stron doszedłem do wniosku, że american wheat nie jest niczym innym jak zwykłym pszenicznym ale. Prostym jak drut, a za to niesamowicie pijalnym, z pięknym bukietem chmieli oraz szybko dojrzewającym. Mnie akurat banany bawarskiej pszenicy słabo leżą, więc ucieszyłem się, że mogę warzyć taki styl. Uczestnicząc w warzeniu w Olbrachcie piwa, które w moim zamyśle miało być takim właśnie ale, a w trakcie okazało się, że takim nie będzie zasmuciłem się, bo wydawało mi się, że już nikt takiego piwa nie uwarzy. Myliłem się! Domowe próby niektórych piwowarów połączenia cech bawarskiego weizena i amerykańskich chmieli wydawały mi się niedorzeczne, ale jak widać po pierwszych ocenach takich piw, że nie miałem racji. Niemniej BJCP jasno określa jak ten styl ma wyglądać. Nie rozumiem oburzenia kilku uczestników tamtej rozmowy z bnp. Dyskusja była merytoryczna do czasu, gdy pewna osoba zwyczajnie zmieniła ton wypowiedzi. W moim odczuciu nie było tam żadnych docinek/przytyków/etc (do wglądu zresztą) a Undeath brnąc dalej zachowuje się nie inaczej jak dziecko nie mając tej męskiej odwagi do przyznania się do błędu i przeproszenia. Być może taka jest reguła tego forum, ale nie moja. Edytowane 3 Lipca 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 W moim odczuciu nie było tam żadnych docinek/przytyków/etc (do wglądu zresztą) a Undeath brnąc dalej zachowuje się nie inaczej jak dziecko nie mając tej męskiej odwagi do przyznania się do błędu i przeproszenia. Być może taka jest reguła tego forum, ale nie moja. Arek post wyżej już prosił o nie powracanie do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) Dotychczas miałem dwa podejścia. Raz 50/50, a raz z udziałem niesłodowanej pszenicy (ta akurat z infekcją), ale trzecie podejście zamierzam znów zrobić z 25% udziałem niesłodowanej pszenicy. Z przewagą surowca pszennego. Bardzo mi smakowały moje wity chmielone na zimno amerykańcami i stąd taki pomysł. Edytowane 3 Lipca 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Jestem w połowie kega American Wheat na Wb-06, jedno z lepszych moich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 A co sądzicie o drożdżach US-05. Jakiego profilu smakowego można po nich się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Jest temat z charakterystyką wszystkich drożdży: http://www.piwo.org/topic/954-fermentis-safale-us-05/ , są one dość neutralne w smaku, dają lekką owocowość, nawet klarowne piwa, będą pasowały do tego stylu. Receptura cml, którą wrzuciłem w wcześniejszych postach właśnie na nich jest, a piwo wyszło bardzo rześkie i pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 A co sądzicie o drożdżach US-05. Jakiego profilu smakowego można po nich się spodziewać? będą to najlepsze drożdże do amerykańskiej pszenicy. us-o5 to moje ulubione drożdże ale mają 1 wadę ta czapa po fermentacji jest uciążliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 us-o5 to moje ulubione drożdże ale mają 1 wadę ta czapa po fermentacji jest uciążliwa. To też jak na razie moje ulubione drożdże. Czapa faktycznie jest spora, ale u mnie po max 8 dniach od zadania drożdży nie ma już po niej śladu. @Jaras piłem właśnie Twoje "Prawie American Wheat". Świetne piwo, bardzo mi posmakowało! Czy mógłbyś podzielić się recepturą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Jednej rzeczy, której możesz się spodziewać używając US-05 w pszenicy to najbardziej burzliwa fermentacja jaką widziałeś w życiu. W mojej karierze piwowarskiej kilka razy już musiałem mopować piwo z sufitu znad fermentora I to było za każdym razem z amerykańską pszenicą. Najlepiej zostaw więcej miejsca w fermentorze I podłącz blow-off tube od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Dla jakiej temperatury fermentacji? Ja fermentowałem w około 16 stopnia C i nic takiego nie maiło miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Kilka wątków na forum przeczytanych, kilka receptur z zapisków piwowarów oraz portali z recepturami przejrzanych. Słowa Scooby Brew o nie traktowaniu każdego piwa jak AIPA, także pomogły zmontować następujący, prosty zasyp: Słody: 2,0 kg pils 2,0 kg pszeniczny 0,3 kg karmelowy czerwony Chmiele: po 10 g Kohatu i Nelson na 60 min po 10 g Kohatu i Nelson na 10 min Drożdże: US-05 – świeża gęstwa pierwsze pokolenie Zacieranie: 67°C / 60 min BT wylicz IBU nieco ponad limit, dlatego myślę jeszcze czy na 60 minut nie podmienić Nelsona na Fuggles - wtedy będę poniżej limitu. Czerwony Strzegom planowany do podkręcenia koloru, ale skoro ma być lekkie i pijalne może zrezygnować? edit 21.02: Decyzja podjęta, czniam karmelowe, czy monachijski czy czerwony i idę zaproponowanym przez Scoobiego bazowym zasypem 50% pilzno + 40% pszeniczny + 10% monach 1. Edytowane 21 Lutego 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 US-05 – świeża gęstwa pierwsze pokolenie A moje amerykańskie pszenice i tak najlepsze są na Mauribrew Weiss i z Citrą. Wiem, że są zwolennicy innych drożdży, jednak to rzecz gustu. Karmelowy zbędny, ale to j/w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 @Jaras piłem właśnie Twoje "Prawie American Wheat". Świetne piwo, bardzo mi posmakowało! Czy mógłbyś podzielić się recepturą? Wybacz, ale jakoś umknęło: 3kg pilzeński 2kg pszeniczny mash in: 45°C, 17.5L 42->40°C - 20' 63°C - 10' 72°C - 50' 78°C - 10' mash out: 78°C, 12.5L mandarina bavaria 10g - 60', 20', 1' drożdże bayanus g-995 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wiem, że są zwolennicy innych drożdży Kończę burzliwą na US05, więc chcę wykorzystać, nic więcej. Planowałem regularnego weissbiera, ale wb-06 mogą poczekać w saszetce. W ramach czyszczenia składziku, zastanawiam się jeszcze nad odrobiną Caramunicha 2 - mam jednak za małe doświadzczenie żeby wiedzieć gdzie kończy się delikatnie podniesiona pełnia i kolor podkręcony do pomarańczowo - brzoskwiniowego a zaczyna przyciężkawość i miedź. Jutro się zdecyduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wiem, że są zwolennicy innych drożdży Jako że style piwa w dużej mierze są determinowane przez drożdże, a wytyczne BJCP wielokrotnie wyraźnie podkreślają, że AW to nie weizen, to może umówmy się że przy drożdżach weizenowych będziemy określać piwo jako American Weizen a American Wheat zarezerwujemy dla piw na drożdżach ejlowych. Nie jestem zwolennikiem jakiegoś kurczowego trzymania się BJCP, ale boję się że pewnego dnia ktoś wyskoczy z recepturą Belgian Ale na drożdżach lagerowych albo coś w ten kubek. Co do samego piwa, to lubię. Oczywiście sam robię z większym udziałem chmielu, bo i ja i żona wolimy piwa aromatyczne i goryczkowe. Na pewno w lecie kilka takich warek popełnię. Testowałem też mocniejsze piwa z zasypem ala AW. W tej chwili fermentuje mi wersja imperialna (19°blg i 90IBU) i też zauważyłem że US-05 działają w tym stylu jakby bardziej burzliwie - pierwszy raz mi się zdarzyło żeby US-05 wyszły z fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 pierwszy raz mi się zdarzyło żeby US-05 wyszły z fermentatora W jakich temperaturach fermentowałeś? Zaczynam się obawiać o stan podłogi, bo to już kolejny podobny głos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) w pomieszczeniu 17-18°C, nalepka na fermentatorze pokazywała 18-19°C około 22 litry w fermentatorze świeża gęstwa (5 dni od zebrania) myślę że wysokie blg pomogło drożdżom w podjęciu decyzji o próbie ucieczki Edytowane 21 Lutego 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Moje ostatnie trzy warki to AW na US05 (15Blg). Bardzo przyjemne i niebezpiecznie pijalne piwo. Przesadziłem z goryczką (nie zauważyłem porady o stosowaniu chmieli aromatycznych i z zacięciem dawałem chinooka na 60 minut ) co mi osobiście nie przeszkadza ale w tym stylu goryczka powinna być chyba na dużo niższym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Do tej pory zrobiłem 3, z czego jednej jeszcze nie zabutelkowałem. W dwóch poprzednich zasyp i chmiel te same. Różnica w technice chmielenia, drożdżach i temp. fermentacji. Pierwsza była na US-05 i fermentowana w około 21°C chmielona bez przerwy chmielowej, gdzie granulat sypałem pod koniec co 10 minut. Na początku było dużo kwiatków w piwie, ale później estry zeszły ustępując przyjemnemu grejpgrutowi. Goryczka, jak dla mnie była w porządku, ale degustatorzy różnie się wypowiadali, dla jednych była w porządku, dla innych nie. Druga wersja zrobiona również z udziałem 50g Amarillo, z tym że tutaj zastosowałem przerwę chmielową przez 15 minut od zgaszenia palnika. Fermentacja poniżej 20°C z użyciem Wyeast 1007 German Ale. Tutaj wydaje mi się, że poza dużo mniejszą estrowością, piwo było bardziej słodowe, a dalej tak samo jak wersja pierwsza. W wersji trzeciej postanowiłem dodać więcej chmielu i oprócz Amarillo dołożyłem jeszcze Citry. Drożdże ponownie 1007. Jak na razie piwo niezabutelkowane, także nie mogę nic więcej powiedzieć. Ogólnie w porównaniu wydaje mi się, że 1007 sprawdziły się bardzo dobrze, następne testy na szczepie dedykowanym do American Wheat albo Koelscha. A samo piwo jest bardzo wdzięczne, bo ostatnie dwie warki butelkowałem po dwóch tygodniach fermentacji, po nagazowaniu było zdatne do picia i świetnie orzeźwiało latem. W te wakacje to pozycja obowiązkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 a ja zrobiłem w miarę dokładnie wg przepisu Scoobego na Sunny Wheat i jakoś mi nie tego... Może jeszcze niech się poukłada, może w jakieś upały,.. Po swojej stronie win mam na pewno przesadzenie z wysyceniem, po pół butelki już się jest przytkanym. NIe wiem czy US 05 to optymalny pomysł. Ogólnie nie potrafię jeszcze zrobić żadnego pszeniczniaka lepszego niż dostępne w sklepach. Może to oznaka rozwoju cywilizacyjnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Ja robiłem w ten weekend dwa single hopy z takim samym zasypem. Drożdże Wyeast 1056 American Ale. Chmielenie 60,15,5 min i whirlpool. Nie będę chmielił na zimno i zastanawiam się jak będzie z aromatem. zbynieks na jakim poziomie robiłeś wysycenie? Ja swoje IPA robię 2,3-2,5 vol. AW powinno być chyba wyższe, ale o ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Ja przez pomyloną w obliczeniach objętość nagazowałem swoją na 2,5-2,6 czyli w górnej granicy i piwa otwierane przed zniesieniem do piwnicy miały poważne problemy z utrzymaniem się w butelce. Zobaczymy jak będzie sprawa miała się w maju, ale pierwociny ujawniają zdecydowaną dominację Nelsona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jestemowca Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Zastanawiam się w jakim celu we wszystkich recepturach jest dodatek słodu pilzneńskiego? Czy to błąd jakbym chciał zrobić American Wheat na zasypie 100% pszenica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się